Kedy a ako naučiť dieťa privolať pomoc?

petusko
11. apr 2012

Kedy je vhodný čas a spôsob naučiť dieťa privolať pomoc?
Nedávno sa mi prihodilo, mala som vypnuté zvonenie na mobile a mama sa mi snažila dovolať, nedvíhala som, volala manželovi do práce, ten sa mi pravdaže tiež nedovolal, hneď vznikla panika a stres, čo sa mi doma stalo 😅
A vtedy nastala debata, kedy je vhodné vysvetliť staršiemu synovi, ako treba zavolať pomoc?

Ak tu takáto téma je, poprosím presmerovať, ja som nenašla.

bets
11. apr 2012

podobne veci vysvetlujem hned, ako vidim, ze ich dieta dokaze chapat. ked boli moji predskolaci, tak uz vedeli robit s telefonom pevnej linky. maju pri telefone moje a manzelove cislo na mobily, aby mohli volat, keby nieco. zaroven vedia hladat v kontaktoch, takze verim, ze by sa niekomu dovolali. zaroven poznaju cislo 112 a vedia, ze tam maju volat, keby sa cokolvek dialo. toto poznaju od predskolskeho veku.
vlastny mobil zatial nemaju. zaroven ich ucim robit v pripade nebezpecenstva rozruch okolo seba, kricat, bezat medzi ludi, vojst do obchodu a tak.
raz sme boli v hypermarkete a mne prislo nevolno medzi regalmi, preslo to, ale mohla som odpadnut. a vtedy bol ten moment, kedy som dcere vysvetlila, ze keby sa nieco so mnou stalo, treba bezat k najblizsej pokladnicke, aby zavolala pomoc (tiez bola vtedy este len predskolacka)

zlatusik28
11. apr 2012

@petusko ahoj, no pokiaľ to dokáže tvoj starší pochopiť, určite mu to vysvetli ... Dnešná doba je veľmi moderná a už väčšina prváčikov či predškolákov vie používať telefon. Môj bude mať o mesiac 7 rokov a asi tak pred rokom som mu ukázala, čo má robiť, ak sa niečo stane, ako vytočí ocina alebo babku (čítať už vie, tak u nás to je jednoduchšie) alebo ako vytočí číslo...

petusko
autor
11. apr 2012

nas starsi vie mobil zatial iba dvihnut, volat nevie. pevnu linku nemame.
takze asi ho zaucim, ako na rychlej volbe zavolat tatovi.

viem, ze vonku, v obchode, na ulici by krical ako divy, skor ma zaujima, co robit, keby sa nedajboze stalo nieco doma. ked som s nimi sama, tak sa zamkynam, neviem, ci by dokazal tak rozmyslat a odomknut a ist napr. do susedov 😖 zda sa mi na to maly a prilis pochaby 😅
asi naozaj zostava len naucit ho pracovat s telefonom.

a dufat, ze sa nic take nestane, aby ho nemusel pouzit.

uvitam este vase skusenosti, rady a tipy 🙂

mamavera
14. apr 2012

dá sa to vysvetliť na vymyslenej scénke, napr. s plyšovými zvieratkami

mummy01
14. apr 2012

u nas vznikla nedavno taka situacia...bola som sama s detmi a bolo mi velmi zle,uz som par krat odpadla tak som volala manzelovi ale zial sa nemohol uvolnit z prace.Tak som sa snazila dcere 5 rocnej vysvetlit co robit ak odpadnem.Zial je velmi hambliva a telefonovat odmieta tak som jej kazala ak nahodou odpadnem utekat zavolat susedu.Nastastie sa nic nestalo,ale viem ze ak by sa nieco podobne stalo tak aspon takto vie pomoct

petusko
autor
16. apr 2012

@mummy01 no ved prave o taketo pripady mi ide... ja neviem, ci by maly mal tolko duchapritomnosti ist odomknut dvere a bezpecne ist do susedov ( byvame v rod. dome, nie v bytovke) , nedociahol by u nich na zvoncek, vidim to bledě v takomto pripade 😖
ale uz ma za sebou skolenie prace s mojim mobilom, vie ho odblokovat a na rychlej volbe zavolat tatovi a starkej.
Mojho muza som si v ramci tohto opatrenia musela ulozit ako OCKO, aby to maly vedel precitat a chlapal o koho ide 😀 tak teraz je to troska haluz, ked mi vyzvana mobil a vykrikuje, ze vola ocko 😅 😀

renab
16. apr 2012

súhlasím s @mamavera, najlepšie je to hrou. a potom, máš dennodenne možnosť naučiť ho zaobchádzať s telefónmi: napr. zavolaj ockovi, že ideme tam a tam, zavolaj starkej, či je doma, že ideme za ňou. a sú aj knižky napr. Čo robíme celý deň, kde sú tieto témy okrajovo načrtnuté a dá sa s nimi potom pracovať. posilňuj v malom sebedôveru a napr. mu daj niečo zaniesť k susedom (jednoducho nechoď ty, ale pošli jeho a tajne ho pozoruj). ak máte blízko obchod, pošli ho do obchodu. nech sa naučí komunikovať.