Keď je dvojročný syn nervózny, tak si udiera hlavu

erka33
7. máj 2021

Mám skoro dvojročného syna, ktorý keď je nervózny, udiera si hlavu o zem, o nábytok alebo o stenu. Bojím sa, že udieranie hlavy bude mať následky alebo si ublíži. Keď ho vezmem na ruky, aby sa upokojil, vracia mi to tým, že ma udiera. Čo mám robiť?? Máte s tým niekto skúsenosť??? Doktorka mi povedala že má sebaposkodzujúce sklony a poslala nás k deckej psychiatričky.. 😭😭😭

aniko2
7. máj 2021

@erka33 tak jedine navštíviť psychiatričku... mala som v rodine dieťa ,ktoré to robilo ale bolo staršie a teda jednalo sa o rezanie ruky žiletkou. Pomohol rozhovor ale malý je ešte moc malý na to aby toto pochopil rozhovorom..

hettinka
7. máj 2021

@erka33 prosím ta, bežná vec, naša si trieskala hlavu o stenu, revala ako tur, keď si niečo chcela vydobyť. Zbytočne ta lekárka naplasila. Netreba mu ustupovať, vyrastie z toho.
Našej pomohlo, ak som odisla za roh a nemala “obecenstvo”. Teraz má skoro 20 a je sikovna a normálna.

erka33
autor
7. máj 2021

@hettinka aj ja som si myslela no začal sa mi v noci budit s revom a trieskal si hlavu ... Ja sa bojím že si ublíži

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hettinka
7. máj 2021

@erka33 musíš odstrániť ostré veci, o ktoré by si mohol ublížiť. V noci to môže byt nočný des, ak sa budí s plačom.

beronsche
7. máj 2021

@aniko2 pri ani nie 2r dietati nemoze ist o sebaposkodzovanie.. ziadneho psychiatra nepotrebuje.
@erka33 tiez s tym mam skusenost, dieta z toho vyrastlo, je normalne, zdrave, sikovne.. 😉
Davaj pozor, aby si neublizil a jedine vydrzat, netrestat, nedohovarat, nedrzat nasilu v naruci, vecne zhodnotit situaciu, ked sa upokoji.
Moze ist aj o nezrelu nervovu sustavu, ta sa este vyvija.. . Univerzalna rada tu neexistuje, zelam vela trpezlivosti.

hennyinnsbruck
7. máj 2021

Ked to robi cez deň skus ponúknuť alternatívu. Ú nás to zabralo (občas sa bila po hlave).. Vždy som povedala vidím ze si nahnevaná(príklad) ale samých seba nebijeme tu môžeš gauč - vankúš (co mu ponúkne) biť... Časom to prešlo...

luccija
7. máj 2021

@erka33 tak malé deti nevedia spravovať emócie, frustráciu skôr nájdi milú psychologickú, ktorá navedie aj teba ako s ním pracovat

pribinak
7. máj 2021

@erka33 toto je obdobie vzdoru, niektoré deti toto proste robia, ale čo urobí psychiatrická? Mávne prútikom a decko bude kľudne?
Skôr by som hľadala psychologickú, ktorá s ním bude pracovať

hettinka
7. máj 2021

@pribinak ani psychologicka s 2-ročným moc nenarobí. Ale môže pokecať s maminou a ukľudniť ju, pripadne poskytnúť podporu v náročnom obdobi. U nás trvalo 4 roky. 4 roky revu, vresku, oduvania sa hádzania sa o zem…
Druhy to nerobil vôbec.

pribinak
7. máj 2021

@hettinka jasne pokeca s maminou, ale určite potrebuje vidieť aj dieťa a ich interakciu

aniko2
7. máj 2021

Psychiatrička môže predpísať niečo, u 2r práveže neviem čo pomôže psychologicka? Porozpráva sa? 😃 Však je to dieťa a nepochopí nič z toho. Robí to preto lebo s ním hadzu emócie ktoré nevie ovládať. Ak je to v normálnej miere tak okej ale ak zdraviu ohrozujúce naozaj treba niečo dať predpísať, doktorka podľa mňa vie o čom hovorí určite lepšie ako mamičky na MK

hettinka
7. máj 2021

@aniko2 lieky by som takému malému aj tak nedávala. Možno omega 3 a 6 mastné kyseliny (rybí olej), ktoré pomáhajú dozrievaniu mozgu.

beronsche
7. máj 2021

@aniko2 predpisat nieco? Co akoze, davat 2r dietatu sedativa? Dufam, ze nik, kto si to precital, sa tymto nazorom riadit nebude.
Samozrejme s nim hadzu emocie, v tomto veku sa dieta este len uci ich zvladat. Ich utlmenim pomocou liekov sa nevyriesi nic.

leskovael
7. máj 2021

Len si neber hned k srdcu rady ako dieťa ťahať k psychologicke, psychiatricke a nedajbože žeby niečo mali predpísať 🤦🏽‍♀️😂 Nie nieje to treba... Môj to tiež robil, priznám sa ze som sa až bála ale bol to jeho prejav trucu, hnevu.. Niektoré dieťa je len uplakane a niektoré je nervak... Milion x som mu povedala že si hlavu búchať nesmie, ze aj tak ho to potom iba boli a nerobí sa to a nepomohlo. No a tak ako to prišlo, tak to aj odišlo a prestal s tym.

andreatytler
8. máj 2021

@erka33 Skus len trpezlivo vysvetlovat ze ho bude boliet hlavicka ak si bude udierat.
Potvrd jeho city: Chapem ze sa hnevas... Vidim ze si nervozny a chapem to. Je to uplne v poriadku. Skus si udierat hlavu do vankusa a ty sama si udri hlavu do vankusa tak teatralne aby sa mu to zapacilo ako hra. Alebo ak to robi od zlosti, ponukni mu nech udierat pastou do vankusa... a zase ty sama tak teatralne vyboxuj vankus.
Ale k odbornikovi urcite chod. nic za to nedas si vypocut nazor odbornika lea zariadis sa sama podla seba.

simcika
11. máj 2021

@beronsche viac chodiť vonku? A co ho tak rozcerti? Co by mu pomohlo podľa teba? Odviezť pozornost - dalo by sa? Aha Macko je v knižke a co robí? Alebo také niečo?