Velmi sa hanbim, ale uz sa to neda inak a musim sa spytat tu. Niekde som zlyhala a zacinam byt zufala. Ide o to, ze som sa dcere odmalicka nonstop venovala, stale vela plakala, vela sme ju nosili, pri vsetkom bola pri mne a momentalne sme v stadiu, ze ma 2 a pol roka a nedokaze byt sekundu sama. Vzdy ma potrebuje ako osobnu asistentku, stale jej musim vymyslat program a aktivity, to by mi ani tak nevadilo, ale rozprava uplne minimum, vzdy ukazuje, mrnci a ak ja neodhadnem o co ide, dostane doslova hysak a place neuveritlene hodiny....niekedy cele poobedie, nic ine nechce, neje, ona ma proste zachvat a nepomoze ani mile slovo, akekolvek ine alternativy ani keby som jej dala milion cukrikov, knuci, nosim ju na rukach a vzdy nie, nechcem a rev, rev, bucha mi po rukach. Viem, nie som supermama, neodhadnem vzdy o co jej ide, ale uz nedokazem pocuvat jej plac a nariekanie 😭 pri vsetko ma chce pri sebe, mama pod sem....chce ma napchat do detskeho kocika i ked jej uz rok vysvetlujem, ze sa tam nezmestim, vozime babiky, zachvat, lebo nie je podla nej... nie je hlucha ani nema inu vadu zatial urcenu. Prosim mali ste niekto doma take dieta? Co mam robit? Je mi strasne smutno a som unavena 😭 asi som ju rozmaznala....ale nikdy nepomohlo nechat ju plakat, musela som ju utisit a teraz mam toto
Ja mam rovnako stareho syna a tiez stale pri mne nalepeny. Co sa tyka programu tiez mu vymyslam...rozprava tiez malo. Taketo zachvaty placu maval rok dozadu teraz to uz nie je take caste. Obcas si tiez poplace aj hodinku ked nie je po jeho. Nastastie uz to nie je caste lebo vie ze so mnou nevykruti. Nemyslim si zeby si urobila chybu skor ma dieta taku povahu. Myslim si ze to prejde.
Je tam viac veci, to sa nedá odstrániť naraz, oducit... No, ja by som jej dala úlohu nejakú a išla inde.. A takto dookola kým si zvykne, že nie som tam (ja som bola homeoffice, čiže aj z vedľajšej izby som sa s ňou rozprávala, hrala sa...) , .. Inak nosiť ju na rukách v 2,5 roku je už dosť, keď mala dcera capacie obdobie, chytila som jej ruky a vyhresila ju, že to sa nesmie, capla ma, capla by som jej späť... Co robí ak ju nechas s niekym iným? Keď napr reve, dá sa niečím rozveseliť? Odviesť pozornosť? Napr. Zobrali sme malu a ukázali jej, co sa robi na ulici a potom dali hru pri.ktirej netreba asistenciu... Mala detske puzzle, kocky, bábiky, vkladacie hry a vždy si dačo nasla... A jasle a škôlku😎
K rozprávaní, vela deti ešte nerozpráva v tom veku, mne mals kecala až ma hlava bolela.. Keď je zle a nerozumieš jej, ona nemá trpezlivosť na teba... Preto zúri...
Mohlo by ísť aj o diagnózu ,,narušená komunikačná schopnosť,, tú vedia psychológovia zdiagnostikovať až od 3r. ťažko odhadnúť, či je rozmaznaná / toto slovo nemám rada, lebo ona môže mať naozaj problém a keď nevie povedať čo ju trápi ventiluje to tým plačom, skús si o tejto dg. niečo pogoogliť a nájsť si lekára čo Vás vyšetrí. Držím palce.
Je to este male decko, nie, nerozmaznala si ju, prestan sa obvinovat v prvom rade. Taketo male dieta este stale potrebuje bezpodmienecnu lasku, prijatie a bezpecie. Cim viac ju budes odstrkovat, tym viac ta bude chciet a tym viac bude plakat. Zabudni na "mudre" rady, ze ju rozmaznavas, ze ju nevychovavas, ze je nesamostatna.. 2,5 rocne decko nema co byt este samostatne, potrebuje ta, berie ta ako svoju sucast a zaroven si zacina uvedomovat, ze je samostatna bytost a je pre nu tazke sa odlucit od teba aj na sekundu.. Zacni pracovat na sebe, nie "vychovavat".. Co ti dieta zrkadli, ako sa citis vtedy, ked ti ide na nervy, ze nevie byt sama, ako sa citits, ked place..rozmyslaj o sebe..dieta je len tvojim zrkadlom.v tomto veku na 100%.. Taketo dieta este nevie manipulovat, ani nic podobne, tak prestan ju vinit ty, ze nie je samostatna.. opytaj sa samej seba, o com to cele je., co je to skutocne..
@akvi 2,5 ročne dieťa sa určite vie prehrať pol hodinu v kuse samé... Jasne ze je z toho ako mama na nervy.
Buď by som sa spýtala pediatra či je v poriadku poprípade navštívila psychológa. Alebo je jednoducho strašne naviazaná. Nemáš niekoho kto by si ju zobral (stará mama, krsna alebo nikoho) občas len tak na deň.. moja sestra mala podobný problém pretože od malička trávi čas viac menej iba ona pretože manžel chodí na tyzdnovky.a bolo to stále mama sem mama tam.. A ja s mojou mamou sme si ju začali brať cez víkend od rána do večera (vieme že spanie u nás by bol problém) a takto sa u nás zahrá. Myslím si že ak by si ju dala do škôlky( ak pd 3 r plánuješ) tiež by sa situácia trošku zmenila 🙂
@simca06022011 ano, niektore sa vie.. niektore nie.. A je to v poriadku..
tak ja neviem podľa mňa to nie je taká chyba sa dieťaťu venovať keď si s ním doma a máš naň čas. môže to byť aj povahou ale možno je aj nejaký problém, na ktorý ste zatiaľ ešte neprišli
Ste úplne ok mama.
Pekny den, necitala som komenty a ani nebudem stihat reagovat. Ale nasi znami to mali podobne so synom. Extremne urevany. A od dvoch rokov k revu este aj totalne hysaky a pod. Nikam s nim pomaly nemohli chodit. Ziadna socializacia, lebo jeho tie stavy chytili hocikedy ked sa mu nieco nepacilo, nerad sa obliekal v zime, nerad mal niektore veci a pod. Kamoska sa pri nom striedala s manzelom, lebo to sama fakt nezvladala. Preslo to asi za rok a pol. Ale mali pravidla a ked chytil hysak ziadne ukludnovanie. Len to vydrzali, aby si neublizil a snazili sa byt pri nom v klude. Potom vraj ako mavnutim prutika to vsetko preslo. Inak ich starsia dcera bola bezproblemova, ziadne taketo stavy ani revanie, tak prepdokladali, ze je to povahou.
@simca06022011
Na vsetkom som sa snazila pracovat. Asi od 1r alebo tak nejako ked zacala bit a tahat za ruku vzdy som ju chytila a razne povedala - nie, nesmies. A tak dookola. (A ano, muz jej aj capol bohuzial ale ani to nemalo efekt)
Pozornost si prave odviest nenecha, uz ju potom nezaujima absolutne nic, dokonca boli dni, kedy sme ju aj obliekli, revala....vzali sme ju von, postavili a ona revala....chodila za ruku a plakala ako kopa nestastia, potom sme to vzdali. Takto niekedy preplace cele poobedie, az kym s placom nejde spat.
Stale sa to da zmenit....pomalymi krocikmi ju odputavat.....cim dalej postupne menej a menej sa venovat.
Neobvinuj sa...kazdy robime chyby....kazdy v niecom inom....niekedy nevieme co je spravne...takze to neries....uvedomujes si to....tak co najviac byt teraz razna...nezabudaj ze ma obdobie vzdoru....to je ze si vynucuje teraz cca od 2 rockov podla svojej vole....
@jallka11
Nie je problem sa jej venovat, snazim sa co najviac a velakrat pri nej musim doslova sediet. Ide napriklad o veci, ktore jej nedokazem vysvetlit a ona pre to dostane zachvat...akoze sa nezmestim do kocika, nevozim sa na odrazadle, nepodam jej presne tu vecz ktoru chcela (a dokonca ked ju dvihnem, nech si vezme na co ukazuje tak zastane a zrazu ani sama nevie)....a taketo drobnosti, ktore mi uplne kazia den. To, ze ma fazu, ze momentalne chodi hola, pretoze sa nechce dat prezliect, prebalit, cesat, jest....to neriesim
A asp3rger neprichadza do uvahy?ti su zevraj taky,ze ked si nieco zmyslia tak proste na to nezabudnu a su strasne narocnyna vychovu😉ja to nepoznam,viem len od kamosky,ktora ma takeeho brata...ale pozor ,ja nehodnotim,len pisem nejaky tip..ze co treba vylucit.
no, dieta je este male...moze to byt obdobie vzdoru, separacna uzkost aj narusena komunikacna schopnost. Ak ju chces naucit samostatnosti tak jej zadavaj ulohy aby mala dobry pocit ze nieco zvladla sama, nerob veci za nu, skusajte najprv spolu a potom jej povedz "teraz ty sama"...postupne ju nauc ze dokaze zvladat veci aj bez teba...ak rec nenastupi do troch rokov, tam by som uz konzultovala s odbornikom ci nema NKS
@alexandraalexandrova
Praveze takto postupujem 😔 aj jej dost verim, cize sme uz skusali noznice a tak dalej (samozrejme, s mojim velkym dohladom), robime vsetko spolu, odkedy sa naucila chodit vybera pradlo, vesia, varime spolu, nechavam ju samostatne sa umyvat (od mala, i ked vsetko zmacala), aby sa naucila. Obliekat, vyzliekat, nevadilo mi, ked nieco pospinila alebo roztrhala, nekricala som.... tak ja uz neviem
Môže to byť aj diagnóza, ale aj nemusí, podľa mňa robíš chybu v tom, že sa snažíš byť super mama. Si tu vždy pre ňu, vždy keď plače si tu, vždy keď sa jej niečo nepáči si tu a podobne. Robíš presne to, čo sa píše pomaly v každom časopise pre mamičky, že ako sa majú mamičky obetovať pre svoje deti, ak z nich chcú vychovať "super deti". To je podľa mňa chyba. Lebo keď ty tu budeš vždy a vkuse pre ňu, tak ona sa bude vkuse na teba spoliehať, že čokoľvek sa stane, tak ty to vyriešiš a podobne. Začni byť trošku sebecká a ju nechaj nech si aj plače a mrnčí aj celý deň. Môj to robieval tiež a aj občas robieva, ale my s manželom ho necháme aj plakať, aj sa hnevať, aj keď spadne a vidíme, že si neubližil, tak ho neľutujeme a podobne. Lebo dieťa sa musí naučiť zvládať svoje emócie aj samé a nie sa za každú blbosť zrútiť a trápiť sa. Ty by si mala byť aj sebec a v kľude si posedieť a vypiť kávu, najesť sa a nwm čo ešte a ak sa ona bude hnevať a bude chcieť aby si išla tam a robila toto, tak to neriešiť a nechať ju nech sa hnevá. Tvoja dcérka predsa musí pochopiť, že nebudeš skákať vždy keď to ona vyžaduje.
moj bol taky a nakoniec v skolskom veku mame diagnozu aspergerov syndrom. tym netvrdim ze aj ona ma, skor ze s velkou pravdepodobnostou si nic nepokazila a mas proste narocne dieta. ja najviac lutujem kazdy capanec na zadok co som synovi dala. uplne sa minali ucinku, nemal to ako pochopit. to by som urcite zmenila kebyze mozem. hlavne si zozen pomoc pre seba ak uz nevladzes, vyuzi kazdu prilezitost na strazenie a relaxuj, je to zaberak s takymito detmi. Hlavne sa neobvinuj a nenechaj si nakecat zvasty od rodiny a okolia. Vsetci su najmudrejsi a ty si ta najhorsia matka ktora nevie vychovat vlastne dieta. Dokonca sa to dieta chova ukazkovo pri nich chvilku .. lenze mam odskusane ze ked ho maju castejsie tak sa zacnu prejavovat presne tie iste veci co doma .. len ked je niekde na chvilu tak sa boji a neprejavi sa. Moje druhe dieta je este narocnejsie, tam zadial dg. neni ale mozem ta potesit ze je svetlo na konci tunela, vekom sa to vsetko vyrazne zlepsuje
A neskúšali ste ju nechať napr. S babkou alebo niekym cudzím, ako sa sprava pri inom? Moj starsi reval odkedy sa narodil do 3 rokov. Reval az toľko, že aj keď som bola na kilometer od neho, vkuse mi hucal rev v ušiach. Vkuse uspavanie na rukach s revom. Mne osobne velmi pomohli jasličky. A škôlka tiez. Doslova som si oddychla a aj on rozmyslal na tym co robí a dokonca v tam ani pri starkych neplakal skoro vôbec.
@meluela
Uz som zvazovala vsetko, ale nevnimam na nej, aby ma la jednu zauzivanu vec a tu opakovala dookola alebo aby mala problem s komunikaciou. Prave naopak. Ona velmi chce deti, blaboce, chce sa hrat a starat, kyve, posiela pusy, zdravi sa Ahojte, ale nevie este dobre rozpravat.
Ved prave...rodinu mame daleko a ked prideme a maju s nou zostat pol dna, nevidia problem, ale tiez im vysvetlujem, ze pre nu je to nove a zaujimave, nevedia ake to je v realite.
Dakujem ti pekne a aj tebe drzim palce.
Este sa spytam....
Porod a celkovo tehotenstvo si mala v poriadku? Ja uz premyslam aj nad tym...
vyborna otazka o tom porode - aky si mala porod? A to iste smerom zase k sebe - aky mala tvoja mama porod, ako si sa ty mala tesne po porode, alebo aj dalej, ako sa k tebe spravala mama ked si bola dieta..Vsetko to ma suvis..a nie maly..
a medzi ludi chodite? Ako reaguje v spolocnosti, medzi detmi?
@akvi
Praveze ja som mala nadherne bezproblemove tehotenstvo, strasne som sa tesila, porod bol podla mna rychly aj ked posledne 2 hodiny vo velkych bolestiach, no je to asi normalne. Vobec som sa nebala. Po porode som sa necitila vobec dobre, lebo som mala extremne malo zeleza a nevedela som fungovat, ale suploval muz, vela som lezala.....nemyslim si, ze je to nejaka tragedia, neskoncila som na akutnej sekcii alebo som neprezila dramu. Jedine s kojenim nam to vobec neslo a po 2m bola vyhradne na UM, mozmo to so mnou zakyvalo, no nechcem si pripustit, ze by to malo tak extremny dopad na nu
preboha co riesis? ma 2,5 roka! co by si chcela? aby pocitala matematiku? mas proste narocnejsie dieta + zacina obdobie vzdoru. Treba len vydrzat. Nastupom do skolky sa to postupne zlepsi.
@alexandraalexandrova
Miluje deti, chce sa hrat, objimat, krmit (a ked nie je po nej tak bit), ale velakrat ak neurobia to, co chce alebo jej nieco nedaju chyti nervy a to uz nepomoze nic, len odist. Nic ine ju nezaujme, kope, skriabe sa, bucha si po hlave, kedysi si bila aj hlavu o zem, ale uz prestala
nezvazovala si psychologa?...mozno to nie je vychovou, mozno je tam nejaky problem
@pavucikvet
Lenze ja nepisem o momentalnej situcii. Nemyslim si, ze je od narodenia v obdobi vzdoru. Tieto situacie riesime od uplneho babatka, nervacenie najprv na brucho, na pretacanie, na sedenie.....len revala revala lebo chce sediet a nedokaze, potom chcela chodit a nevedela. Nikdy som nerozumela tomu, ako nejake dieta sedi/lezi na podlozke a spokojne sa hra
Mňa by teda takto dieťaťa nevydieralo.Dieta si dovolí len toľko koľko mu vy dovolíte.Mam sama dve deti, môj syn napríklad stále chodil ze chce na ruky.Nebrala som, prvý deň prereval úplna hystéria druhý deň to bolo oveľa lepšie pochopil že na rukách ho nosiť nebudem 🙂 treba fakt len vydržať 🙏
Chybu robí každý hlavne nepodliehaj zúfalstvu. Akurát máme také obdobie so skoro dvojročnou všade ma chce mať so sebou volá ma ešte aj v noci lebo sa chce porozprávať tak ju dám k sebe na posteľ a nech rozpráva aspoň dobre zaspím 😂 plače nonstop nezabavi ju nič vonku sa ísť nedá kvôli vírusu len keď nachvíľu a to je onicom. Je to len obdobie a to prejde 🙂
ano zjavne si ju rozmaznala ..ajked viem ze nie cielene. Bude to tazke teraz ale musis si nastavit pravidla a ajkeby ti dieta revalo a islo sa potrhat , neustupit .. cim dalej to bude horsie ak nic neurobis