Každý deň 3-4 hodiny plaču 3 týždňové bábätko

kmichalka
10. sep 2018

Ahojte. Potrebujem poradit, uz som zufala :( nas maly ma 18 dni, zlate babo. Narodeny je sekciou a je zdravucky. Kojim ho pravidelne a vsetko robime ako sa najlepsie da. Mam manzela, ktory sa taktiez o maleho stara a pomaha mi s nim 🙂 ale kazdy den mame take.. ako to nazvat "stavy"? Proste zacne plakat aj 3-4 hodinky vkuse. Uz sme obaja z neho zufali, pretoze maly je okupkany, prebaleny, napapany, vymojkany...nakoniec zaspi na prsniku asi uz aj od unavy. Co robit? Mate skusenost? Poradte prosim :(

majkatarajka
10. sep 2018

aj naša tak plakala..trápilu ju bruško..každý večer sme to mali..pred každým prdíkom sa krčila ...dávali sme espumisan a biogaiu..a zdá sa že zabralo..biogaiu 5 kvapiek denne a espumisan 10 kvapiek pred každým jedením.

jana_eyre
10. sep 2018

@kmichalka tie stavy sa nazyvaju kolika, u babatok bezne.. niekedy je to brusko, niekedy ani to, vravieva sa ze za to moze nedovyvinuta nervova sustava a babo z toho musi vyrast..

takze mozes skusit masaze bruska, espumisan, teple obklady.. ale ani to nemusi pomoct a trba vydrzat.. koliky mali obaja moji.chalani, len dcera nie..

kmichalka
autor
10. sep 2018

Ano, o kolike sme poculi aj citali. Nemam pocit ze je to to a aj ked, tak rada vyskusam vsetko, len aby mu ulavilo. Espumisan moze take male babo @majkatarajka ? Alebo to druhe? Urobim cokolvek, len uz som uzaj zufala ze ako mu pomoct. Lekarka povedala, ze nechat vyplakat ale to mi srdce neda..

kukulienka83
10. sep 2018

Presne ako píšu mamičky vyššie... Treba to len vydržať, ak je to bruško masíruje, cvic nožičkami... A vyskúšaj tzv. Biely šum... Ú nás to bol fén... Ú druhého digestor... Keď začne plakať a nebudeš vedieť utíšiť vyskúšaj pustiť... Ú nás prešlo v 4roch mesiacoch

jana_eyre
10. sep 2018

@kmichalka a preco nemas pocit, ze to je kolika?

kmichalka
autor
10. sep 2018

@jana_eyre pretoze grga, prdka a nepuci sa tak. Tazko povedat, mozno sa mylim :( neviem, ozaj.. Je to nase prve babo

monula20
10. sep 2018

Ahoj moje obe dcéry mi celé dni preplakali..mali koliku.. ja som vyskúšala naozaj všetko baby calm..espumisan..koliprev no proste všetko a jedine co obom zabralo bolo biogaia.to sú myslím probiotika na vývin čriev.drzim palce

kmichalka
autor
10. sep 2018

Biely sum uz skusame, pomaha ale nie vzdy. A 4 mesiace ste sa tak trapili s babom? Potom z nicoho nic preslo @kukulienka83 ?

martina9999
10. sep 2018

skusali ste satku? ak aj trapi brusko v tej polohe sa mu ulavi (na zabku) a sice bude asi plakat pri viazani ale ked sa zacnete s nim v satke hupat napr aj na pesnicku, malo by to pomoct..

zuzka38
10. sep 2018

@kmichalka moj najstarsi plakal tiez do cca 4m. Na dennej baze ako udrela 17ta hodina az do 22..dnes by som ho viac nosila..ja som.ho nenosila tskmer vobec, vytrapili sme ss riadne..

jana_eyre
10. sep 2018

@kmichalka no vravim, ze za to moze nedovyvinuta nervova sustava.. ja som pri synoch skusala cokolvek, nikdy neboli nafuknuti, nepomahalo nic co mi radili.. pri prvom synovi to preslo po 3mesiacoch.. (dcera mala obcas problem s bruskom, tej pomohlo pocvicit a bolo dobre, ale aj ten plac bol taky kludnejsi, synovia az tak do cervena revali) pri poslednom to nepreslo, ale to uz je jeho povaha, on je proste taky uplakany - on ma ine problemy. ale neboj, babo z toho urcite vyrastie, pokial kaka, cika, papa a pribera tak je vsetko ok a treba len vela nosit a byt nablizku.. urcite bude lepsie.. pri prvom babatku z toho byvaju najvacsie starosti, ale zlepsi sa to .

danula.ch
10. sep 2018

@kmichalka môže to byť buď kolika, ale to sa vtedy dieťa vypína v kŕčoch. Pri tom pomáha masáž bruška, cvičenie s nozkami, nosenie, alebo rôzne kvapky. Treba skúšať, každému zaberie niečo iné. Nam pomahalo hlavne tak dat nozky, ze sa potom vyprdkali. Ked lezi na chrbatiku, spojis chodidla, kolienka do stran a pritlacas ich na bok bruska, kym sa nevyprdka. U citlivejsich detičiek sa večer stáva, že kvôli nedozretej nervovej sústave sú večer uplakane, nejdú ukludnit celé hodiny. Na to nám pomohlo nosenie v manduce, uspala som V nom a tak sme to obdobie preckalI. Prvé 3-4 mesiace sú na toto najhoršie, potom je už lepšie, aj keď bezne sú večer bábätka večer nervózne. Sú už unavené z celého dňa a placlive. Pomáha aj pokojný denný rezim, hlavne podvečer a vecer. Nás má už 7 mesiacov, väčšinou spí 2x denne, ale ak je večer aj 2 hodiny pred nočným spánkom nervózny, tak ho aspoň na pol hodinku uspimE a spat ide potom v normálnom čase.

evittam
10. sep 2018

@kmichalka Davas Vigantol? Skus vysadit.

kmichalka
autor
10. sep 2018

@evittam vigantol som vysadila a nepomohlo, tiez som myslela ze je to v tom najprv, co predpisala p. Doktorka. Ale zjavne nie.. Dakujem vam krasne dievcata za rady, pokusam sa vsetko. Uz ho nosim aj na rukach, aj je zabaleny ako zabka @martina9999 ale stale nic. Proste budem musiet skusit tu biogaiu, je to na volny predpis? Dakujem krasne za vsetky vase rady. A ano! Presne to je najhorsie, ze je to nase prve babo a my len chceme aby bol stastny, spokojny a neplakal

miriam18111
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
momoika
10. sep 2018

@kmichalka my sme mali to iste. Teplu handricku nahriat žehličkou, položit na bruško, prirodne kvapky - babycalm (4€ v lekarni) a probiotika neviem ked kojiš, materske mlieko ich obsahuje... Tak isto cvičiť s nožičkami, stale aby mala ponožky - lubia byvat zo studenych nôh koliky u babatiek. A tiež hladkať bruško. A davaj si pozor čo ješ.
Keď bude vedieť dvihat nožičky už, naš vedel skoro, takže koliky prešli skoro.
A ešte skús pri plači puštat tzv: biely šum, aleob digestor. To upokoji...

katka164
10. sep 2018

@kmichalka ahoj vyskúšaj okolo pupčeka krúživými pohybmi natrieť pupík masť.

momoika
10. sep 2018

@katka164 nam nepomahala, mohli sme natierat do aleluja.....nech vyskusa tie prirodne kvapky babycalm, tie fakt skoro vsetkym detičkam pomahaju.

kostrmenka
10. sep 2018

to iste sme bolo u nas...kazdy den tu istu hodinku plakal 3. 4hod....ach nam pomohli kvapky infakol, trubicka do zadocku, masticka pupik a masirovanie az to na zabralo.

kmichalka
autor
10. sep 2018

@miriam18111 tak to ste mali podobne ako my. Aspon ze vidim, ze nie som jedina ktorej sa to deje a obratila som sa na vas. Vidim ze vela z vas si takym niecim preslo a je to narocne. Miriam a ja som pri tehu pribrala 16 kil a 3 tt po porode uz mam dole 18 :-/

danusskaaa
10. sep 2018

Aj keď sa babo nepuci moze trpieť kolikou... aj my sme sa trápili! Pomohol nam infacol, uplne vyradenie vigantolu a nosenie v nosici. Treba skúšať kedze každému pomoze nieco ine!

danusskaaa
10. sep 2018

A este som zabudla, veľmi nam pomohlo pit čistí vodu. Aspoň pár kvapiek pocas dňa. Aj napriek tomu, že bol maly dojceny, potreboval vodu...

kukulienka83
10. sep 2018

@kmichalka môže espumisan... Je všeličo na bruško... Ale to nemusí pomôcť lebo ani u nás to nebolo bruško... Skôr ta nervova sústava nevyvinuta... My sme to mali vždy podvečer od pol 5 do ôsmej kým nešiel spať... Vydržali sme... Vydržíte aj vy... Skus ten biely šum

zuzikak
10. sep 2018

Ahoj pozname to aj my. U dcery pomaly este horsie ako u syna....a to sa vravi, ze dievcata nemavaju tak casto koliky. Co sa tyka probiotika biogaia neviem ake je toto probiotikum silne. Mne v lekarni poradili Infant dophilus ale treba si zistit od akeho je to veku. Tak isto espumisan. Koliky su hnusna vec. Babatko sa tym trapi, pretoze este nema jednoducho dovyvijane capy v crievkach, ktore mu pomahaju travit bielkovinu z mlieka. To vsetko, co robis, robis spravne (kupanie, nosenie v nosici, mojkanie...) len kym sa crievko dovyvija, dokazes len ciastocne ulavit. Asi to pozna kazda maminka, len v inej miere. Ak mozem poradit, skus viac probiotik do stravy zaradit aj ty. Kvalitne jogurty, kludne kup aj probiotika pre seba - nieco sa predsa len dostane do mliecka. Tak isto mozes pit feniklovy caj. Lahsie sa bude babatku prdkat. A tiez troska cvicit s nozickami (jemne pritlacat k brusku) ale samozrejme nie na plny zaludok. Len vydrzat - robte to, co doteraz a obrnte sa trpezlivostou. Vzdy pestujte babo ten, kto je menej nervozny z toho placu. Babo to citi. Potom sa vystriedajte ak uz jeden nevladze. Bude to dobre neboj sa 🙂

dahra
10. sep 2018

@kmichalka - segra mala takeho krpca. Nič mu nebolo, proste sa nudil. Mala šťastie, že okolo bolo veľa ľudí, každý sa prestriedal. Nosili ho, zabávali, akonáhle mal čo len chvíľu ležať, ručal. Nevydržal ani minútu. Celé dni to tak bolo, keby bola sama, tak neviem-neviem. Neručal našťastie len v noci. Schválne píšem ručať, lebo to nebol nežný detský plač. Robil to od príchodu z pôrodnice. Ustupovalo to každým mesiacom, ako sa rozpohyboval. Okolo 4-5 mesiacov bolo zbadať zmenu. Viem porovnať, mala som deti paralelne s ňou, moji ležali, kukali sa na mňa ako varím, boli v ohrádke, na deke, v sedačke. Bez plaču, dlho. Pre neho tieto veci neexistácia, ešte neskôr deka, keď sa začal otáčať a mohol bádať po okolí. Proste náročné bábätko/dieťa. Zadaj do google. Na sestrinho syna to sedí, ale malý už má 5 rokov. No vytrápili sa v tomto.

montemotherone
10. sep 2018

@kmichalka zameraj sa skôr na upokojenie ako na trávenie. Už samotný fakt, že ste z toho obaja hotoví sa prenáša na dieťa. Niekedy pomôže pomoc od tretej osoby (babka, sestra...) aby sa mu povenovali hodku, dve... Ty si oddýchneš, získaš nadhľad... Aj samotný "tlak" na bábo, len aby mu bolo dobré, aby mal všetko čo potrebuje... bábo môže pociťovať negatívne. Je to samozrejme prirodzené a ťažko sa tej upätosti zbaviť, ale skús len tak vypnúť a brať to chvíľu aj tak, akože "plače? Tak plače..." Drž ho, mojkaj, ale vo vnútri sa snaž upokojiť a nesústrediť sa na ten "cieľ"- len nech už neplače. Práve toto TVOJE upokojenie môže spôsobiť, že sa upokojí aj on. Mne sa to dialo pri prvej dcérke. Začalo to hneď v nemocnici, v deň keď sme mali ísť domov. Bola som strašne nervózna a malá šla na plné obrátky. Nevedela som čo skôr, ako sa stihnem pobaliť. Nakoniec mi ju zobrala spolubývajúca, (skúsená mamina, citovo nezainteresovaná druhorodička) a malú akoby si vypla vypínačom. To ma rozľútostilo ešte viac, že čo som to za matku, že má moje dieťa nenávidí 😂Keď som šla s manželom výťahom pre moje oblečenie spustila som taký rev, že som sa sama čudovala koľko napätia vo mne bolo (mala som si domov odniesť svoje prvé bábätko, doma má nikto nečakal, rodina žije ďaleko a pomoci sa mi nejako nezvýšilo, jednoducho som sa bála ako to všetko zvládnem). Pri synčekovi som bola už "oťukaná" 😉 a aj napriek tomu, že je to chlapček, prežili sme tých uplakaných podvečerov menej. Ak aj boli, akosi som to zvládala s nadhľadom. Často sa stalo, že takto vyvádzal, nakojený, prebalený, vymojkaný a furt nič, tak som ho dala do postieľky a odišla od neho. Na chvíľu. Niečo som vyžehlila, keď bolo horšie, vyzúrila sa na špinavej vani, či sporáku, alebo vyplakala do vankúša vo vedľajšej izbe a zrazu som si všimla, že prestal. Jednoducho toho majú deti tiež niekedy veľa. Veľa podnetov, pozornosti... a ten pretlak musí von. Nevedia nikomu vynadať, kopnúť do niečoho, vedia len plakať. Samozrejme, treba vedieť rozlišovať ten plač a nie vždy je dobré nechávať dieťa s týmto prejavom a pocitmi osamote. Ako mama, ak budeš chcieť, to časom vycítiš a budeš vedieť, kedy to "padne na úrodnú pôdu" a neublíži mu to 😉

romiada
10. sep 2018

@kmichalka aj my sme si tym presli. Najviac v noci. Koliky. Neboj to prejde. Treba to "len" vydrzat. A ako Ti tu pise jana_eyre koliky fakt nie su len o brusku ale o nedovivijanej nerv.sustave.

zuzanajd
10. sep 2018

@kmichalka ahoj.
My sme sa takto trapili s mladsou dcerkou. U nas to ale trvalo celych 10 mesiacov.
Pochodila som doktorov, dokonca az v Kosiciach na neurologii, a vsade, kazdy lekar mi povedal, "mate krasne zdrave babätko".
Len vydrzat. To prejde.
Dnes si uz na to ani nespomeniem. Je z nej "velka" skolacka. Moj anjelik.
DRZIM PRSTY. Nech to cim skor prejde.

zuzikak
10. sep 2018

@montemotherone absolutny suhlas 🙂

lubik87
10. sep 2018

@kmichalka skús nasadiť probiotiká ..možno je problém bolesť bruška ...u nás to bolo príčinou + reflux..kúpila som si prenosnú vaničku do tej som dala.malu a v rukách som hojdala asi 10 minút ...jedine tam zaspala trvalo to možno dva týždne...ale neuspeli sme vždy veľakrát plakala aj do 1 ráno ...ešte pomohlo dávať espumisan a rúrku ...