Kam dať dvojročného synčeka počas pôrodu?

nyteshade
31. júl 2019

Ahojte mamičky, na začiatok kúsok opisu situácie. Mam doma skoro dvojročného Jurka (14.10) a termín pôrodu s druhým bábätkom v októbri. Bývame v Stupave, kde nemáme rodinu, všetci sú na strednom Slovensku.
Moji rodičia sú obaja ešte pracujúci, bez auta, svokrovci tiež. Svokor chodí na týždňovky a svokra pracuje tiež a ma ešte aj skolopovinne dieťa (13r dcerka). Šoféruje u nich syn, ktorý tiež pracuje.
Moj problém je, že muž chce byť pri pôrode a ja ho tam chcem tiež. No nevieme co s malým. Narodil sa o dva týždne skôr, čiže aj druhé dieťatko nemusí ísť presne na termín. Keď to na mňa príde, nemôžu zrazu len tak utekať 200km k nám strážiť jurka, cesta trvá tri hodiny, ani ja nemôžem čakať tri hodiny s rozbehnutým pôrodom, kým niekto k nemu príde :D . Nemôžu si ani vziať dovolenku aby jurko išiel na dva týždne k nim a tam čakal, kým poradím konečne. Rozmýšľam dat Jurka ku kamoške, keď to na mňa príde, aby mal s kým byť, kým niekto narýchlo príde k nemu, kým bude muž so mnou pri pôrode. Ako by ste vy riešili takúto situáciu? Ďakujem 🙂

pribinak
31. júl 2019

preco na 2 tyzdne? staci 2-3 dni a 2 dni si zoberu svokrovci ci tvoji rodicia. manzel si nemoze zobrat dovcu ani na 2dni?
kamoska je fajn napad, aj ja som strazila, v noci som si lahla k jej dcere do postele, nic si nevsimla a rano uz bol kamoskyn muz spat, mala ani nevedela, ze v noci bol pri nej niekto iny 🙂

mon895
31. júl 2019

Aj ja som tak strazila kamoske. Vecer to na nu doslo jej dcerka uz spala tak som isla k nim a rano nez sa mala zobudila uz bol tatino doma 😊

dovozadokoca
31. júl 2019

Ahoj, musíš byť dohodnutá s niekým, kto je flexibilný, nejaká kamarátka, ktorej môžeš zavolať o pol noci, ona sa môže "vyvliecť" z roboty z hodiny na hodinu... 🙂 No, ja mám šťastie, že som tak dohodnutá s mamou. Ale mama teraz bola na dovolenke a povedali sme si, že keby náhodou, tak čo už, tak nebude manžel pri pôrode. Samozrejme, až také "čo už" by to nebolo, ale zvládla by som to. 🙂

miui
31. júl 2019

@pribinak ved manzela chce pri porode a nevie kam dat maleho pocas porodu....treba si precitat prispevok

sweetdreams
31. júl 2019

Ja tiež myslím, že dohodnúť sa s kamarátkou alebo s niekým, kto býva blízko, aby malého postráži povedzme ten prvý deň. No a potom nech prídu buď Tvoji rodičia alebo svokrovci, stačí len na pár dní. Aj oni musia chcieť byť trochu flexibilní, že keď im zavoláte, že už to ide, tak sadnú na vlak a prídu (nie také, že to potrebujú plánovať týždeň dopredu, ako to pri starších ľuďoch zvykne bývať).

uzanka16
31. júl 2019

Moja kamoška napr.bola dohodnutá so svojou sestrou že ak ju to zdrapi príde k jej 2 ročnému synovi lebo manžel ťahal aj nočné a podobne.zdrapilo ju to o druhej rano.fakt treba nejakú kamošku ktorú môžes zobudiť hocikedy a príde ti strážiť dieťa, ak nikoho nezozenies no bohužiaľ budeš musieť odrodit bez manžela.

flimelka
31. júl 2019

@nyteshade jasne ako pisu baby treba niekoho kto bude blizko, pripadne nech oni pridu k vam spat mama tvoja alebo manzelova

angelinja
31. júl 2019

ved neni vela mooznosti bud manzel nebude pri porode alebo ho niekomu proste das...a len ty sama vies kto by to mohol byt..inak niekedy to tu uz fakt pripada..take otazky akoze fakt sorry...ale aj potom odpovede su take hodne pre dieta male ktore este nic nemuselo nidky rozhodnut aleob ze neive ake sumoznosti tak sa tu baby usiluju napisat moznosti ktore by predsa dospela osoba mala sama vediet nie??

angelinja
31. júl 2019

niektore pisu kamosky a sestra ...ja neivem akoze ved toto predsa dospelu osobu musi napadnut nie??a ked oni nemozu tak neivem no..akoze zaplatit si niekoho babysitterku ..sak uz viac moznosti asi neni niee???fakt sorry akoze nechcem tu rozputat hadky ale mne tento kon pripada uz ozaj total kazdu jednu vec treba sa pytat...

janage
31. júl 2019

@nyteshade ahoj nikdy nevies ako sa moze situacia zvrtnut. Takze je dobre mat poruke kamosku, susedu. Ja som mala extra rychly porod, aj ked nasi byvaju blizko nestihalo sa nic. Muz isiel za sanitkou a malu len strcil cez chodbu susede s ktorou sme boli dohodnuti keby nieco. Bol to sice extrem, babatko sa narodilo este pred prichodom sanitky, ale dovtedy som sebavedomo vyhlasovala, ze za hodinu, dve mozu porodit iba v americkych filmoch😂 v nemocnici si mysleli, ze vezu citujem spoluobcianku lebo oni si tak zvyknu volavat sanitku. Tak urcite maj plan B.

0silvia0
31. júl 2019

@nyteshade keď to na teba príde, zavoláš kamošku kým porodíš. Ak kamoška nebude môcť, manžel jednoducho nebude pri pôrode. Inak sa to asi vyriešiť nedá...

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
31. júl 2019

@miui kde pisem, ze manzel ma s nim ostat doma pocas porodu? ja pisem, ze po porode s nim ma ostat doma na par dni on, ked si rodicia ci svokrovci nemozu zobrat par dni volno

janage
31. júl 2019

@matkamirko no do sanitky napr. vzali len dieta a mna. Manzel mal doniest veci co najskor autom za nami. Ano je to extrem, ale clovek nikdy nevie. Preto suseda, kamoska niekto ako plan B😉 . Dieta starsie jedine v strese nebolo. Akurat ju zlostilo, ze jej nikto neveril, ze videla babatko☺Najvacsi stres mal muz, potom ja a sestry na prijme lebo nas doviezli v case vymeny sluzieb a kedze nic som nemala len jeden krvavy zupan na holom tele tak ako mi maju vydat erarne veci ked moje oblecenie nemaju ako zalohu. Zachranari nas zdrbali ze,ako druhorodicke ako sa mi to mohlo stat. Ked som im povedala, ze ci nevidia aki sme vystresovani s muzom a ze toto mi vobec nepomaha, ze ja som neplanovala doma rodit ani nahodou, tak uz boli velmi zlati potom. Nam ta suseda velmi pomohla ze bola k dispozicii.

evkamotka
31. júl 2019

Mne sa kamoska ponukla postrazit 2r syna kedze manzel ma byt pri porode. Ak by nieco nevyslo, no tak pri porode nebude a bude strazit syna muz. Co uz

siska53
31. júl 2019

@nyteshade tak bud dohodnuta s kamoskou a potom nech je s tvojim muzom, vsak nebudes rodit 3dni!

vilma7
31. júl 2019

Môj muž jednoducho ostal so synom a k pôrodu išla kamarátka. Nie vždy sa dá všetko, ako by človek chcel.

vilma7
31. júl 2019

Mne sa tiež ponúkali kamarátky, ale prenasala som, jedna už aj na dovolenku vycestovala atd..a k pôrodu nakoniec ani doktorka nestihla 🙂

kikulienkadd
31. júl 2019

Pre mňa by najlepšie a najdôležitejšie bolo mať istotu,že o 2r dieťa je postarané...teda,keď to príde,naložiť sa komplet do auta,ísť do pôrodnice,žena ostane,muž s malým idú domov. 100 ľudí,100 chutí...

eliska13
31. júl 2019

@nyteshade syna k susede, kamarátke, alebo ona k Vám, ak by to bola noc....rodiť môžeš aj dlho ..viac by ma trápilo či nebudem v pôrodnici dlhšie, lebo stať sa môže čokoľvek a či niekto aspoň na pár dní pomôže ...ja som bola v pôrodnici takmer 2 t muž bude mať potom dovolenku po pôrode?lebo príde mi to, že všetci majú povinnosti a su zaneprázdnení a ty budeš doma s 2 r a kojencom čo nie vždy je ľahké záleží aký bude pôrod

anickaaa6aaa
31. júl 2019

Nechcem byť zlá ale v tejto dobe už ženy asi ani porodiť nevedia bez chlapa...

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mila06
31. júl 2019

Ja som rodila sama, manzel by druhy porod asi ani nestihol ale nevadilo mi to aspon som vedela ze je o malu postarane a nie je vystresovana. Druhy porod je vacsinou rychlejsi. Ak chces manzela pri porode nalepsie najst kamosku alebo nejaku znamu ktora byva blizko vas ako ti radili ostatne babenky.

kvetinka75
31. júl 2019

a prečo dva týždne? Dohodni sa s kamoškou keď to na teba príde, aby bola k dispozícii, veď rodiť nebudeš 2 dni. A potom sa môžeš dohodnúť s rodinou, môžu postupne chodiť ak budeš potrebovať. A manžel nech si skúsi vybaviť dovolenku na tých pár dní.

janage
31. júl 2019

@matkamirko nerozumiem celkom ako myslis ze prevezme muz dieta v nemocnici. Ja som pisala o situacii ked je potrebne aby otec bol s matkou resp. blizko nej. Z vlastnej skusenosti viem ze planovat priebeh porodu je jedna vec a realita druha. Ale prave preto je dobre mat poistku. My sme tu susedu mali len keby nieco. A ukazalo sa to neocenitelne. Neviem si predstavit zeby sa tam pomedzi zachranarov este starsia v tej situacii motala. Moze sa stat ze bude potrebne aby otec bol pritomny. Neda sa vsetko predvidat dopredu, ale je mozne aspon niektore veci poistit. Inak ta suseda bolo jedine co z nasho planu vyslo. Porodna sala, asistentka a ostatne ostalo v rovine teoretickej.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilitela
31. júl 2019

@angelinja Tak asi myslela, ze este niekto pride na nieco, co ju nenapadlo.
@nyteshade My sme sa nakoniec rozhodli, ze muz ostane doma a porodim sama, prezili sme to a je to o tom "mensom zle", o tom komu ako doverujes. Pre mna predstava, ze by mala dojst strazit svokra, ktora mi nechala dceru sediet v crepinach kym odisla pre zmetak, bol vacsi strasiak, ako to, ze manzel nebude pri porode. Takze si zhodnot priority a moznosti.

mogaa
31. júl 2019

@nyteshade prepáč ale myslela si aj na to, že ked to na teba príde - tak jednoducho nebude čas ísť ešte kamoške zaniesť malého alebo čakať na ňu doma? že druhý pôrod bude rýchli a budeš rada ak stihneš prísť na čas do nemocky? fakt sa to nedá plánovať - platí človek mieni a Boh mení🙂

janage
31. júl 2019

@matkamirko chapem co chces povedat, ale nezhodneme sa. Podla mna je omnoho komfortnejsie pre dieta ak ostane v byte a pride ho postrazit osoba, ktoru pozna, pripadne ho cez chodbu prelozia k susede ktoru pozna, ako ho napr. o druhej rano budit, obliekat a viezt do nemocnice s mamkou dychciacou od bolesti. Ak som dobre postrehla prvy porod autorky bol predcasny. Ak by sa stalo pri druhom, ze by otec musel byt pritomny kvoli komplikaciam napr. tak co bude to dvojrocne tahat so sebou do nemocnice. Ved by mu tam ani nedovolili byt. A ak to aplikujem na nasu situaciu tak malu co by nechal postrazit sestricky na prijme? Aj ked bol pri mne len chvilu co doniesol tie veci tak myslim ze obom to velmi dobre padlo vidiet ze sme ok a pocut od lekarov ze babatko je tiez ok. Hovorim o situacii ked sa veci zvrtnu. Nie bezproblemovom porode. Ked muz je taky vystresovany ze nie je schopny najst tasku co ma pod nosom a vyzehleny uterak a nieco docoho by babatko zabalil. Na toto ani jeden z nas nebol pripraveny. Sanitka dorazila az po porode samotnom. A ponahlali sa, nic som si nebrala so sebou. Starsia samotny porod prespala, potom vykukla popozerala babatko a isla cez chodbu k susede a mohli zachranari robit svoje. Nemusela byt zavreta v izbe sama ani kukat na tu krv a to ostatne okolo. Manzel musel byt pritomny pri nas kvoli priamej komunikacii so zachranarmi. A pre tuto moju osobnu skusenost radim byt dohodnuty s niekym, kto sa o to starsie dieta v pripade potreby, nepredvidanej situacie, postara. Aby malo len pekne spomienky.

askim000
31. júl 2019

@nyteshade ak mas porod planovany da sa zariadit, ak nie ,bohuzial musis prezit porod sama ,ale bude o maleho vystarane. Alebo skus kamosky, znamych v tvojom okoli