Xylitol je vhodny pre male deti? Mozem ho pridat miesto cukru do kolaca?
Podla mna je xylitol pre nas lepsi, ako ten kokosovy. Akurat, ze pri vacsom mnozstve moze mat laxativne ucinky (prehana). Ale zas trochu osladit nieco, nemoze uskodit. Dokonca znizuje riziko zubneho kazu a mal by byt protizapalovy. Inak na jazyku sa "rozleje" ako studena voda.
A fruktozu max. Neodporucam pre nikoho. Tento cukor sa metabolizuje v peceni a tiez sposobuje kornatenie ciev a neskor moze prispiet k neplodnosti. Z toho dovodu aj ovocne stavy bez vlakniny, mozu byt viacej na skodu. Vlaknina ten cukor do istej miery "brzdi".
@katharines, ma aj antimykoticke ucinky, ako jedine riziko co poznam je ze v nadmernom mnozstve posobi laxativne. Naozaj ma zaujima, v com je skodlivy. Nepoznam nic lepsie, ale nejdem sa byt do prs.....
@luliu Nežijem bez cukru, ale súhlasím s tým, že je to jed alebo skôr droga. Dlho som tomu neverila, ale na túto tému odporúčam knihu Život bez cukru, po jej zbežnom prečítaní sledujem na všetkých potravinách obsah sacharidov, ale viac ma zaujíma okienko - z toho cukry, lebo nie je cukor ako cukor
@ella2015 sacharoza je zlozena z glukozy a fruktozy. A fruktoza sa metabolizuje v peceni na tuk a to dalej prispieva ku kornateniu ciev a k obezite, dokonca ku stukovateniu pecene. Glukoza zasa v nadmernom mnozstve je bunkovy jed, a najlepsie ucinky tohto jedu mozes vidiet u diabetikov ako neuropatia, odlupovanie ocnej sliznice, poskodenie ciev... A nehovoriac o tom, ze sladkomily si od cukru naozaj velmi tazko odvykaju. Vzdy pi zjedeni sladkeho nastane hyperglykemia a uvolni sa inzulin, ktory cukor v krvi zrazi dole a telo si pyta dalsiu davku v podobe vlcieho hladu (prejav hypoglykemie).
Napríklad Bukovského názor:
http://www.tvnoviny.sk/my-zeny/1850889_dr-bukov...
Nas z xylitolu nafukuje, skusala som, mensie mnozstva su ok a je to super na zubky, ale uz s tym napriklad nepeciem. Hoci chutovo to bolo ok!
@katka1981xylitol má antibakteriálne účinky, preto môže potencionálne škodiť aj prospešnej črevnej flóre. Preto nie je vhodný ako plnohodnotná náhrada cukru a už vôbec nie pre malé deti.
Podľa mojich vedomostí riziko spočíva skôr v tom, že môže byť vyrábaný z geneticky modifikovaných rastlín, toto sa nedá vždy preveriť...
okrem toho, nie je to ako si niekto predstavuje brezová šťava vykryštalizovaná. Vyrába sa dnes už viac z kukurice zložitým chemickými procesmi. Toto s prírodným sladidlom naozaj veľa spoločného nemá. Je vhodný akurát tak pre ženy, ktoré chcú schudnúť a dočasne potrebujú kompenzovať svoju závislosť na sladkej chuti.
@lorela, pri vsetkej ucte, ale Bukovsky je asi taky seriozny zdroj ako je slobodaockovania (ci ako sa ta stranka vola)
@alaguema, ma antibakterialne ucinky a zaroven rychlu rozpustnost, preto sa jeho antibakterialny ucinok prejavuje takmer vyhradne v ustnej dutine. Ale suhlasim, ze nahradit tony cukru tonami xylitolu nebude zdraviu prospesny napad.
Podla mna je dobry sposob mnozstva cukru vyrazne obmedzit (do vacsiny kolacov staci polovicka mnozstva), kde sa da, pouzit ovocie (banan, jablko, hruska) pripadne hrozienka alebo datle.
Tiez s Bukovskym vo vsetkom nesuhlasim. Dostalo ma, ked pre batolata odporucal nizkotucne acidko....
xylitol patri medzi alkoholove cukry a nadmieru zatazuje oblicky. nieje vhodny ani pre dospwlych a nie este pre deti! normalne dajte cukor alebo med. sak nezje pol kila
@vroni Áno, Bukovského názory nie všetky sú ľahko stráviteľné, ale to nič nemení na tom, že čo sa týka jeho vzdelania a odbornosti, predčí nás tu všetky. Alebo sme sa tu zišli samé lekárky a kandidátky vied? 🙂
No a ča sa týka názoru na xylitol, nie je ani zďaleka jediný. Kto má viac času ako teraz ja, nech si gúgli relevantnejšie zdroje 😉.
@katharines Aj dieťa má prijať určité optimálne množstvo tukov za deň. Z tých tukov má byť prevaha rastlinných nad živočíšnymi. Možno preto nízkotučné acidko, aby si mohla dieťaťu v daný deň dopriať viac toho prospešného, teda rastlinného tuku.
@lorela to su take tabulkove predpoklady. Kedysi pili deti mliecko od domacej kravy a robili sa z neho zakysane produkty a dietatku nic nechybalo (je dolezite preto aj to, ako je samotne zviera zivene). Tiez najnovsie studie odhalili velku prospesnost bravcovej masti pre zdravie ludi. Samozrejme, ze vsetkeho s mierou. Rocne dietatko tiez nevypije 1l acidka, aby mu mohli tuky, hoc aj s acidka, ktore okrem ineho ovplyvnuju i plodnost, skodit.
@vroni napísala som tam "potencionálne", práve preto, že to nie je dôkladne preskúmané, niektoré zdroje uvádzajú xylitol ako prebiotikum - zrejme aj preto, že ako správne Bukovský hovorí, naše telo xylitol nevie využiť, tráviace enzýmy ho nerozkladajú a teda sa môže stať potravou pre probiotické mikroorganizmy, ale toto platilo v dobe, keď bolo jeho užívanie naozaj v malých dávkach. Vzhľadom na to, že ako náhrada cukru sa v domácnostiach používa len krátko, tak je to otázne. On sa používal už počas 2. s.v., iba z núdze, potom sa ľudia vrátili k cukru a od 60-tych rokov sa používal v žuvačkách a nejakých nápojoch, len posledných pár rokov to ženy začali používať v hojnom množstve a ako vieme, podstata škodlivosti a prospešnosti je vždy v množstve. Ja by som bola s jeho používaním veľmi opatrná, u detí určite aj z toho dôvodu, ako spomína kočka vyššie, že je dosť možné, že sa pri jeho výrobe používa GMO kukurica. A nemám veľkú dôveru ani k tomu, že ide o naozaj ťažko industriálny produkt, zložitá technológia výroby, od nejakej prirodzenej potraviny to má hodne ďaleko. Súhlasím - radšej kvalitný (nie ten zafarbený karamelom) nerafinovaný cukor v množstve o polovicu menej, než je v recepte. Okrem toho taký muscovado keď si dám na kašu, tak ju úžasne ochutí, prevonia, ani škorica mi tam už nechýba, je to vysušená trstinová šťava, nič zložité. Xylitol mi chutí umelo.
@katharines To "kedysi" sa nedá vôbec aplikovať na súčasnú dobu, už len z pohľadu enormne rastúcich tzv. civilizačných chorôb. A aj v dôsledku rastúceho percenta detí s vysokým cholesterolom a 30 - 40tnikov s mozgovými porážkami by som prospešnosť rastlinných tukov a tučných morských rýb oproti "šmaľcu" až tak nezatracovala...
@alaguema suhlasim s tebou, vzdy zalezi od mnozstva.
@lorela cholesterol stupa i z cukru. Vyssie som pisala o fruktoze.
@katharines Skôr celkovo z nadbytku energeticky bohatej stravy. Keďže cukor je tiež energeticky náročný, tak áno, aj z cukru.
@babatkoo Nie je vhodný. Sladiť sa dá aj zdravšími sladidlami.