Je toto správne držanie hlavičky?

30. júl 2023

Ahojte, je toto ok? Malý ma 5 mesiacov. Objednala som nás aj k fyzio, no volne termíny sú až na september.
Na brušku je rád, väčšinu dna je tak, je aj na lakťoch, aj na dlaniach, aj robí lietadielko. No keď ho mam takto, zdá sa mi, že nedrží dobre hlavu.. Ma ju tak vpredsie.
Prosím, nepíšte mi ze riešim blbosti atď.. Je to moje prvé dieťa. Pediater nič nehovorí..

barbora0308
30. júl 2023

Ja osobne nevidim ziadny problem. Ja som s mojim synom chodila cvicit od narodenia, mal hypotoniu chrbatika, on napr. praveze zaklanal velmi hlavicku. Ale ak sa ti nieco nezda, tak jasne zbehnite na vysetrenie k fyzio. Ja doporucujem napr. aj baby kurzy, mozno zozenies termin skor. Lektorky sa naozaj vyznaju a vedia zhodnotit spravne drzanie telicka. My sme chodili do babybalansu a tiez nam to velmi prospelo ☺️ vrelo odporucam vzdy aj pre mamicky s babatkami, ktore sa chcu naucit, ako spravne manipulovat a pristupovat k babatku pre jeho spravny vyvoj. 👍

autor
30. júl 2023

@barbora0308 veľmi som chcela chodiť na babybalance no nič u nás v meste nie je a ja vodičak nemám.. Najbližšie je až asi 2 hodiny odtiaľto.. Ale je tu cvičenie od 4 mesiacov no ešte bol syn malý, tak začneme od septembra chodiť lebo teraz kvôli prázdninam majú pauzu.. Ďakujem za názor ☺️

anavixy
30. júl 2023

Mozno je to len znak toho, ze takto by si ho vobec nemala mat. Zda sa mi, ze ho mas na nohach “posadeneho”? Podla mna kazde dieta takzo bude mat hlavu ked nie je oprete. Napriklad ked ho mas ako lietadielko, podoprety hrudnik, tak hlavku drzi normalne hore? Na brusku ju ma normalne zdvihnutu? Ak hrj tak ja by som sa tymto neznepokojovala.. ale teda dolezita je spravna manipulacia (dvihanie, drzanie..) s babatkom uplne od zaciatku a to bohuzial vela mamiciek nevie a nenaucia ich to ani v porodnici (aspon teda ja som az samostudiom zistila ze to co my v porodnici ukazujeme a co som teda aj ja ukazovala mamickam bolo uuuplne uplne zle).

autor
30. júl 2023

@anavixy nie nie, to je muž a ma ho v stoji. Sedieť si ho nedávam. Stojí a ma ho opreteho chrbtom k sebe. Na brušku keď je krásne ma hlavu hore, nepadá mu. Môže byť ze s nim nemanipulujeme najlepšie - aj preto chcem ísť k fyzio nech mi radšej ukáže co a ako.. Áno, v pôrodnici mi ukázali len ako kúpať babo a manipuláciu v perinke, čo malý už dávno nie je a v takej polohe ho nedržím už vôbec.. Ja ho mam väčšinou na tigrika, no je zvedavý, stale sa otáča a takto mu je najlepšie. Chrbet k chrbtu..

zuzinka888
30. júl 2023

Nie, nie je to dobre drzanie. Drzi ju tak preto lebo mu pada,alebo preto ze ho nieco na zemi zaujalo?

autor
30. júl 2023

@zuzinka888 nič na zemi nebolo

autor
30. júl 2023

@zuzinka888 on sa akoby ťahá dopredu vždy. Aj keď tam nič nie je. Nepadá mu, no ťahá sa

beata_k
30. júl 2023

Myslim, ze ho celkovo drzi zle. Ritku mu drzi, ci len visi jak parasutista?

maryetta
30. júl 2023

Na to ze uz ma 5mesiacov uz by mal mat hlavicku podla mna viac vzpriamene. Dava takto vzdy? Ci len obcas?
Kazdopadne takto popred seba davat nie je vhodne pre jeho chrbatik. Ked uz vzpriamene tak smerom tvarou k sebe. A uvidis ci to nebude lepsie. A vzdy davat na brusko nech tu hlavicku drzi. Nech trenuje svaly.

maryetta
30. júl 2023

@beata_k Jednu ma takto a snad dupku drzi od spodu.

sasalu1
30. júl 2023

Podla mna ho nespravne drzite. Ja nie som odbornik, ale odporucam tento clanok. Tu poziciu klokan nas ucili aj na fyzio, bolo to pre mna zo zaciatku fyzicky celkom narocne 😀 https://najmama.aktuality.sk/clanok/243842/ako-...

beata_k
30. júl 2023

@maryetta No dufam.

aurora33
30. júl 2023

Za mňa zle. Nedá sa ti poslať foto kde leží na brušku?

autor
30. júl 2023

@beata_k drží aj popod ritku

autor
30. júl 2023

@maryetta občas, niekedy ma hlávku pekne, inokedy ju ťahá dopredu. Na brušku drží pekne hlavičku

autor
30. júl 2023

@sasalu1 ďakujem pozriem ☺️

autor
30. júl 2023

@aurora33 nemám lepšie fotky 🤷‍♀️

maryetta
30. júl 2023

Ono je aj rozdiel ale to vidis ty ci mu ta hlavicka proste pada alebo sa babatko za niecim taha. Mozno takto dava najavo ze nechce byt v tejto polohe. Ze chce ist na brusko. Alebo ze ho nieco zaujalo a sa zapozera.
Alebo ze boli brusko a krci ca aby si prdlo. Resp to boli jedine take “divne” pohyby kedy sa nedrzalo ozaj pekne rovno vzpriamene. Ale ak je taketo drzanie viac ako obcas tak… radsej by som ho takto ani nedvihala. Pripadne mu hlavicku este pridrziavala.

mamatroch
30. júl 2023

Mne velmi pomohla kniha Nezna naruc rodicu (myslim ze vysla len v cestine), je tam presny fotopostup ako spravne manipulovat s babatkom, aby si mu posilnovala svalove partie, ktore su uz na to pripravene a nepretazovala tie, ktore na to este pripravene nie su. Podla mna je ta kniha v tomto hotovy poklad.

autor
30. júl 2023

@maryetta 80% času ak nespi, je na brušku, až tak rad sa nenosí, no už keď sa nosí, je bud takto, alebo ako tigrik alebo vzpriamene, keďže v takom klbku on už vôbec nechce byť. Keď je tskto, že je chrbtom a napr sa pozeráme do zrkadla, drzi hlávku pekne, smeje sa. No keď ho mame len tak ze je umrncany tak je obcas ôk, občas sa ťahá ako na fotke. Keď ho mame vzpriamene, tak drží hlávku pekne, no sem tam mu padne tak mu hu vždy pridrziavame ešte

autor
30. júl 2023

@mamatroch ďakujem pozriem to☺️

autor
30. júl 2023

Ide o to ze keď som to spomínala oediatrovi povedal ze je to ok, že ešte sa mu až tak nespevnili svaly, že ma byt veľa na brušku (co je) no ani podľa mňa to až tak správne nie je, a na to ze ma 5 mesiacov tu hlávku nemá až takú silnú.

maryetta
30. júl 2023

Na brusku ju drzi krasne. Kym mu vtedy nepada tak by to malo byt ok. Kedze takto ako pises je iba obcas. A z toho len niekedy mu takto padne. Ozaj mozno len z toho ze sa zapozera alebo z unavy 😉 ono jasne ma “uz” 5mesiacov. Ale nie je to napr. 10 aby to uz proste bolo dostatocne spevnene 😉

katuskamala1
30. júl 2023

Ked ho mas na rukach tvarou k svojej tvari,tak,ze sa ti pozera cez rameno,tak drzi hlavicku pekne? Ak ano,tak asi mu len tato poloha nevyhovuje resp chce kukat dole. Motivujete ho pozriet sa vyssie ,zdvihne hlavku? Odporucam pokukat videjka spravneho drzania babatka. Ono niektorym to je suma fuk ale niektore su na zle drzanie tela citlive...

autor
30. júl 2023

@katuskamala1 áno to drží pekne

autor
30. júl 2023

Ešte som našla tieto 2 fotky. Na jednej ju drží pekne a na druhej mi príde ze už sa zas ťahá dopredu..

beata_k
30. júl 2023

Na druhej fotke ho jasne nieco uputalo.

autor
30. júl 2023

@beata_k takže myslíš ze keď sa ťahá akoby dopredu je to tým ze sa Ťaha za niečím? Ze ho neixo upúta tak dá dole hlávku a ťahá sa za tým?

beata_k
30. júl 2023

No na druhej fotke niet pochyb. Ved uprene na nieco pozera. Dokonca ma ruku tym smerom natiahnutu. Tak nebudem s istotou tvrdit, ze je ok. Nie som lekarka. Ale podla mna je celkom v poriiadku. Na bruchu drzi hlavicku pekne.

anetkaadamko
30. júl 2023

6.zmysel matky nikto neoklame....ak to cítiš ako matka, že to nie je ok, tak bude niečo na tom....má tú hlavu zle....možno má slabé svaly na brušku. Ale neboj, on to dobehne....daj mu trošku čas.....