Je toto normálne u 6-mesačného dieťaťa?

janusik7
16. okt 2023

Ahojte! Predtym ako sa niekto do mna obuje, ze sa pytam blbost, tak len podotknem, ze sa nemam kde spytat niekoho ineho. Nemam ziadne kamosky s detmi a v rodine sa pytat nechcem, lebo ma to len vystresuje.
Mam 6 mesacne dieta a trochu sa bojim, ci reaguje normalne. Mam pocit, akoby ma vobec nepotreboval. Ked sa rano zobudi a idem k postielke tak sa usmeje ale vzapati si uz riesi svoje - pozera kolotoc, hracky. Nemam vobec pocit ze by na mne nejako “visel”. Ked sa hra na podlozke a ja odidem z miestnosti tak si to nevsimne. Ked sa vratim spat tak si to sem tam vsimne a niekedy aj nie. Na meno este nereaguje resp parkrat sa otocil ale to bola asi nahoda.
Neplace, ked zisti ze je sam. Neplace u inych na rukach. Neblaboce na mna a ani na tatina. Blaboce si skor na hracky a ked je unaveny.
Takisto na mna dlho nepozera. Ked mu nieco ukazujem tak sem ram pozrie na mna a na hracku a tak na striedacku ale pohlad do oci, ked som blizko nema velmi rad.
Sme asi aj motoricky pozadu. Len teraz sa zacal pretacat na jednu stranu na brusko. Zatial nesedi a ani nic ine neskusa. Pediatricka je zatial v tomto smere pokojna ze ma cas sa motoricky dorovnat.

Nemam absolutne ziadne skusenosti s detmi. Na internete sa da najst vela ale skor ma to nalalalo, ze ma nejaku chorobu.

Je toto podozrive spravanie? Podelte sa so skusenostami prosim.
Dakujem ak ste docitali az sem.

maryetta
16. okt 2023

Ja za seba nic divne nebadam. Skor bud rada ze mas spokojne samostatne babo. Co ale sa moze o par mesiacov zmenit. Ked pride nejaka separacna uzkost alebo co.

anavixy
16. okt 2023

Za mna tiez v pohode, ono sa to coskoro zmeni, aspon prechodne. V 6m je prilis skoro na akukolvek diagnostiku smerom k PAS, kam asi smerujes touto otazkou. Bud v kludne a uzivaj si spokojne babatko. 🍀

nika23t
16. okt 2023

@janusik7 užívaj si toto pokojne obdobie, lebo je vysoko pravdepodobné, že to čoskoro prejde. A mozno ani nie, mozno budeš mat kludne, nenáročné dieťa 😊 Nehľadaj žiadne diagnózy ani nerieš nepodstatné. Co sa týka motoriky, moja ako 8mesacna sa začala pretacat, ako 9 mesačná stvornozkovat a ako 11 mesačná sama chodiť. Takže tabuľky sú len orientačné.

janusik7
autor
16. okt 2023

@anavixy ano presne. Som to hodila do googlu a nespim…

svokrinjazykmonika
16. okt 2023

@janusik7 príde mi to úplne normálne, moja dcéra sa začala pretáčať iba trošku skôr. Sedieť ešte nemá čo, najprv sa má tuším otáčať, plaziť, bočne sedieť (opaľovanie), štvornoškovať, neviem či aj nie postaviť a až potom sadnúť. No to už nepamätám presne.
Aj ten pohľad na teba, to je v pohode, skúšaj na neho robiť rôzne ksichty, otvárať, zatvárať ústa, rôzne zvuky a s hrkálkami sa hrať.
Ja len s láskou spomínam na ten čas že som mohla malé bábätko nechať položené niekde a bolo v pohode aj 15 minút samo. To sa zmení. Momentálne mám doma ročnú dcéru so separačnou úzkosťou. Tak stále na mne visí 9 kg čistej váhy 😅

tinka_1807
16. okt 2023

@janusik7 Príde mi to zatiaľ ako štandardný vývoj. U nášho syna prišla prvá separacna úzkosť tuším až okolo 9-10 mesiaca. Predtým bol na tom podobne ako váš. Vtedy to začalo, že keď som odišla z izby, tak ma hľadal, plakal a pod. Inak teraz má rok a trištvrte a objíma mňa aj manžela, je to tuľko. 😊
Pretáčať sa síce náš začal o mesiac skôr ako tvoj, ale stále je to úplne v poriadku si myslím. 🙂
Inak sedenie by malo predchádzať stvormozkovanie. Nás si prvý krát sadol tuším až 9-10 mesiac. 🙂

marhulka13
16. okt 2023

Môj syn bol tiež takýto. Ja som to brala ako pozitívum, že nevisi na mne ako opička. Veľmi rýchlo išiel spinkať do svojej izby a nikdy k nám neprišiel do postele. Nevyzadoval nejak moju pozornosť
Sadnúť si ma ešte čas, to niektoré deti zvládajú až okolo roka v pohode. Takže absolútne nie je pozadu.
Užívaj si svoje bábätko a nesleduj ho toľko.

lucia13022023
16. okt 2023

Podľa mňa v poriadku 🙂 mne maly do 5 mesiacov kým sa nenaučil lozit vydržal hrať pekne sam na podložke, kľudne mi ho strážili rodičia, bolo mu jedno ci som tam ci nie. Každý mi hovoril načo kupujem postielku, aj tak bude spať so mnou a doteraz spi v postieľke. Nikdy nezaspal na mne alebo si mnou v posteli.
Teraz na za chvíľu 8m a bez neho asi na WC nemôžem ísť 🤣 posledný mesiac/dva si uvedomil ze ma vlastne má a hľadá na po byte atď.
Co sa tyka motoriky, podľa mňa je to v poriadku, sú deti ktoré sú "pomalšie" a zrazu všetko dobehnú za pár dní. Mne sa syn začal postupne pretacat v 3m, späť v 4m, plazit v 5m, na štyroch v 6m a v 7m sedieť a začína štvornožkovať.
Kamarátkin syn zas nič z toho nerobil a zrazu sa pretocil, dal na 4 z toho do sedu a začal štvornožkovať. Behom týždňa dvoch ☺️

zorkahorka
16. okt 2023

Ty brdo, si stastna mama, len o tom este nevies 😅 bud rada, ze nemusis stale k nemu odbiehat, zabavat ho a ty nic neurobis. Je mizne, ze sa to zmeni, tak to vyuzi na max, lebo raz budes spominat, ake to bolo super babo 😅

domireb
16. okt 2023

Viem, ze mas stres, ale zatial je to v pohode. Moja bola taka, nebola nikdy taka kontaktna, ale zase, ja som nekojila, nebola zvyknuta zaspavat na prsu, zvykla si v kociari, v postielke. Az okolo 1,5 -2 r na nu prislo mama mamaa a visiet na mne... Blabotanie, pretacanie, nie je pozadu, niektore deti sa ucia rychlejsie niektore pomalsie, tvoje ma svoje tempo, bud spokojna.

thereisabear
16. okt 2023

Uvidíš tak o 2-3m, ako sa to bude vyvíjať. Mám dieťa s PAS, tak rozumiem prečo stresuješ...

janusik7
autor
16. okt 2023

@thereisabear ty si tiez takto skoro zacala vsimat veci?

janusik7
autor
16. okt 2023

@domireb ja praveze kojim a zaspava len na prse okrem jedneho denneho spanku. Aj tam rad len tak lezi a dudle ale pritom na mna tiez nepozera. Len si ma tak tapka po ruke a obzera si prso😃😂 fakt som v prisernom strese. Ho stale sledujem az mi z toho uz sibe…

ivangeline
16. okt 2023

Kazde babo je ine. Je skoro si mysliet nieco. Mozno s nim viac komunikuj a uvidis odozvu? Moje bude mat 6m ale teda je opak tvojho. Pobudne aj sam s hrackami...ale nie dlho. Chce byt pri mne. Na mne. Cucat. Jest. Rozpravat. Venovat. :D

thereisabear
16. okt 2023

@janusik7 áno, aj keď istá som si bola až neskôr

drake122
16. okt 2023

Normálne správanie 6 mesačného.

bubkalienka
29. okt 2024

Ako ste na tom s odstupom času? Ďakujem