Ahojte, predtym nez sa nam narodilo babatko kazdy stale hovoril ako je starostlivost o babatko narocna, ako na nic nebudem mat cas a pod. a teraz to v podstate tiez stale pocuvam ako je to hrozne narocne.. lenze mne to tak vobec nepripada, hlavne zo zaciatku, vsetci hovorili ako bude dobre ak priatel zostane s nami doma aby mi pomohol ale realita bola taka ze maly vacsinu dna prespal a my sme pozerali serialy lebo sme nemali co ine :D aj teraz ma maly polroka a ta starostlivost nie je nijak narocna, vyriesim maleho potreby a zvysok sa len hrame, potom ide spat.. ano, je to stereotyp, obcas je na nervy ze cely den nerobim nic ine len hrkam hrkalkou a prihovaram sa dietatku ale narocne to nie je, urcite mi je toto prijemnejsie ako ked som kazdy den chodila do prace :D tak som sa chcela spytat ci to vnimate rovnako, samozrejme, nehovorim o situaciach kedy ma babatko koliky alebo ine problemy a stale place, tomu samozrejme rozumiem ze je to narocne, taktiez ak je v rodine viac ako jedno dieta, tam uz sa zena musi obracat aby zosuladila jedno, druhe dieta a este aj domacnost ale pokial je len jedno dieta, tak je to podla mna uplna pohoda, ja si na tej materskej oddychnem
Tiez som to mala tak ako ty. Starsi syn bol ukazkove dieta, nic ho nebolelo, sam sa prehral. Mladsi syn je uz vuac uplakany, cadtejsie ho musim nosit na rukach a viac sa venovat. Aj v domacnosti mam viac prace, ked treba navarit a upratat pre styroch. Je to aj o nastaveni. Ked ti babo cele dni place a ty chces mat domacnost tip-top ako zo skatulky, tak to je narocne.
@andrea_82 ked babo cele dni place tak sa matke nesniva ani o cistich vlasoch nie to o byte zo skatulky 😅
nie je to u vás náročné, lebo tvoje dieťa dobre spí a nemá problém s jedlom, ja ti to ozaj prajem, užívaj si... moje bolo extrém a som rada, že už vyrástol (ostali sme pri jednom, ani z rodiny k nám nikto nechodil, ani si ho nechceli brať na prázdniny 🙂 ) ale prežili sme a byt bolo to posledné čo ma vtedy trápilo, bola som vďačná za pár hodín súvislého spánku
@129oveciek ked mas zdrave dieta, kt aspon priemerne dobre spi, tak to nie je narocne. Mozno neskor musis viac striehnut, ked uz vsade lozi, vsetko otvara, vybera, pcha do ust…ale kamoska mala 2 deti relativne skoro po sebe, kt jednoducho nespali a stale revali a ona vycerpana, vystresovana, nervozna a tak zacarovany kruh zas deti z nej nervozne, vystresovane a revali, revali, revali vyse pol roka od narodenia a az po roku sa to uz ukludnilo a zacali aj ako tak spat.
Novorodenec uplna lahoda aj mne skoro cely den spali 🙈 kojili sa a boli v pohodicke, tak aj ja som bola v pohodicke a spokojna.
@kittykat22 je tu vela prispevkov, ze sa matky stazuju, ako nic nestihaju, ze su unavene, lebo musia urobit toto a tamto a dieta place. Tak pre take je to narocne.
@129oveciek tak mas stastie, ze nemas narocne babatko, co Ti na to povedat. Mam 4 deti a za sebou uz vyse 11 rokov materstva a teda za mna, je to narocne. Druhe dieta mi bolo mesiac ako z knizky, aj sa pekne prisalo, napapalo, spalo. A potom zacali koliky a po polroku mi skolabovala stitna zlaza, z nespania, stresu, behania po lekaroch. Nastastie je zdrava, ale bolo to narocne. 3 zo 4 deti s ami nevedelo vobec prisat na prsnik, takze ano, ak som chcela dojcit, bolo to tazke. A pomoc sa mi zisla. Aj potom, ako som tyzden po porode posledneho babatka, volala muzovi, nech sa vykasle na nakupa ide rychlo domov, mala som tlak 185/125, volal mi zachranku. Takze tak. Niekto ma tazky porod a potom pohoda a niekto lahsoe porodi a potom pridu galeje. Alebo niekto ma pohodu aj-aj, alebo galeje aj-aj. Netreba zovseobecnovat.
Ja som 11 rokoch veru nie moc oddychnuta a ani s jednym to nebolo lahke...Ale uznavam, ze lahsie ako s dvoma...🤪
Ja mam na rozdiel od teba dost narocne dieta. Do cca 4-5mesiacov mala silny reflux a bolo kopec noci ked som len pochodovala okolo ostrovceka v kuchyni a mala len plac a plac, dlhe hodiny, cele noci.. uspavala som 3hodiny, 20 minut pospala a tak dookola 😀. Mala som uz mikrospanky. Teraz ma uz viac ako rok a stale je to velmi zive dieta, sama sa nezahra ani na chvilku. V noci sa obcas zobudi a hrame sa aj 3-4 hodiny kym znova zaspi. Cez den lieta ako naspeedovana vevericka 😅. Ale napriek tomu to vnimam celkom podobne ako ty. Matersku si uzivam. Aj ked zase ja asi nemozem povedat, ze si oddychnem 😀
@andrea_82 nase dieta plakalo od rana do rana a nespalo do 4 rokov 😀 mne to pisat nemusis 😂 A z urevaneho dietata aj ked je starsie sa nestane kral pohody a sumafuku. Vzdy je s nimi problem :D pretoze su to drazdive a uplakane deti po vsetkych strankach. Trva roky kym sa daju dohromady.
U nas tiez pohoda lahoda, az do cca 9-10 mesiacov, kedy uz zacal behat kade tade, horsie spavat kvoli zubom (to aj skor) a take tie ostatne detske “lahodky”, cize babatkovske lazo-plazo skoncilo 😁 Ale nemenila by som za nic na svete.
@129oveciek keď ti dieťa spí a naviac si vyspata aj ty, tak ti ako pohoda na materskej pripadať môže. A nie, nevieš aké to je, ak máš iné dieťa. Ja zas nepoznám tú pohodu.
@129oveciek máš šťastie že máš pohodové dieťatko buď rada a hlavne užívaj si ja som mala aj také pohodové a aj presný opak upistane uplakané staršia dcéra tá ako novorodenec spala počas dňa len 2x 29 minút ostatný čas bola hore a čele popoludnie preplakala skúšali sme všetko príčina sa nenašla a to som pri nej už mala troch starších bratov takže som si to fakt užila teraz sa na tom smejem že ako som to dokázala zvládnuť keď môj muž robil od 6.00 do 18.00 takže do to hlavne užívaj
Každé dieťa je iné. Máš šťastie, že ty si vychytala to bezproblémové. Ale úprimne, nekrič hop kým si nepreskocila. Dieťa sa môže ešte aj po roku zmeniť. Prajem ti, aby to tak nebolo.
@129oveciek tak to bud rada, ze mas spokojne kludne dieta. Moj prvy syn mal spanky 40 minutove, pomedzi spanky bol extra narocny na pozornost, vkuse sa chcel bud nosit na rukach alebo aby som mu venovala pozornost na 100% (rozumej tomu stala pri nom a prihovarala sa mu, nedalo sa mi nic ine spravit), inak bol nespokojny a plakal. Dokonca prve 2 mesiace stale, ked mi zaspal na rukach a ja som ho chcela prelozit, tak sa prebral. Bolo bezne, ze posledny spanok mu skoncil o 17tej a o 23 vecer stale nespal a my sme sa ho na striedacku s manzelom snazili uspat. Od asi 2 do 6 mesiacov bol cca kazdu druhu noc hore 2-3 hodiny od nejakej 2 do 5, neplakal, ze by mu nieco bolo, zeby ho bolelo alebo bol hladny, ale proste sa chcel hrat a chcel, aby bol 1 z nas pri nom aktivne pritomny. Ja som bola ako zombie. Takze ano, starostlivost o babatka moze byt extremne narocna...
@129oveciek tak toto je taky prispevok ….jasne ze si to uzivas ked dieta dobre spi, nema koliky, neplace, pekne papa…to by si uzivala kazda jedna 😀 ale ked dieta boli brusko, reflux, koliky, nespi, musi byt stale na rukach tak to naozaj nie je prechadzka ruzovou zahradou . Takze mas velke stastie a uzivaj si to
Ano je
V nasom pripade to ozaj bolo od narodenia
Mimochodom nehodnotis to moc skoro ? Hoci vidim ze mas kludne dieta
No Tvoje dieta Ti zatial nikam neuteka,nehadze sa o zem, nemusis mat oci aj na zadku lebo ho kludne mozes este nechat v postielke kym ty ozaj cosi potrebujes spravit, neotvara a nevybera Ti vsetko zo skrin, nerobi cielen truc za to co ono chce atd
Nie je to len o placi dietata ale aj o povahe rodicov a o tom co robia a co maju. Ak niekto rad cestoval, vozil sa ma motorke ci cabriu ako chodil rad sportovat. Zrazu nemoze lebo to sa s babatkom da tazko. Je rozdiel ak niekto zije sam, s manzelom alebo aj s rodicmi. Je rozdiel ak niekto zije na 50 metroch bez dvora a niekto v 2 poschodovom dome so zahradov, niekto ma aj zvierata niekto nie..niekomu robi partner z domu niekomu len precestuhe 2 hodiny. Niekto si vytlaci jednu fotku niekto 500 a musi ich spracovat. Nie je to len o placi dietata..a niekoho fakt mozno nebavi byt len s dietatom ked je spolocensky, niekto mozno ani nie je ten typ na deti a na materskej trpi
Nerozumiem pointe prispevku - sama uznavas ze rozumies ze ak ma dieta koliky,reflux,nespi atd tomu rozumies. Tak potom co sa pytas ? Asi logicky ak je dieta kludne, je, spi, tak to je doslova materska dovolenka.. ale pre vsetky mamy co si presli peklom je toto taka tema že prevraciam očami… ja to vzdy hovorim ze materska skusenost je neprenosna, ty by si mna nikdy nemohla pochopiť a zase ani ja teba ked mas potrebu pisat ake to mas super nenarocne 😅 Nech vam to len vydrzi …
Mali sme to podobne ako Ty pri oboch deťoch. Zažila som však aj také, keď k nám na víkend prišla jedna rodina so 4-mesačnym dieťaťom, že som povedala NIKDY. To bolo ako z hororu. Nič, len rev. Non-stop. A trvalo to do 2 rokov. To by ma odviezli.... Tak sa teš a užívaj si materskú. Máš šťastie.
Zalezi od dietata. Ja som mala doma oba extremy. Prva tak narocna, ze som nemala cas ist na wc alebo sa najest. O druhej som ani nevedela (tehotenstvo nebolo planovane, druhe som uz po prvej skusenosti nechcela).
@129oveciek naozaj záleží od dieťaťa a asi aj od povahy ženy. Ja mám dve malé deti po sebe ,bolo to aj náročné,ale zase úprimne tiež nikdy som nechápala, prečo žena nemá ani čas umyť vlasy a najesť sa,či obliecť normálne oblečenie, nebehat v flakatom pyžame celý deň.
Ano,deti mi plakali,ale tak normálne som šla do kúpeľne,buď dom ich vzala so sebou alebo proste tých 10 minút plakali,no a ? Neumreli z toho,a ako sú väčšie,tak mám vás už aj na knihy či seriály, nerobím im animátora a ani nemám pocit,že s nimi musím byť každú sekundy dňa.
Nevnímam to rovnako😀pre mna teda bolo o veľa príjemnejšie chodit do práce a menej náročné.A to som mala nenáročné dieťa ale mňa to bytie doma uplne zabilo.V živote som nebola taká vyčerpaná ako keď som bola s dieťaťom doma..náladu som tiež nemala bohvieakú..mne chýbala práca..kontakt s ľudmi..pocit že na niečom pracujem..najesť sa v klude.Mala som pocit že som v neustálom strese stale som len sledovala dieťa celý deň či niečo nezje,nepadne,nevezme atď a to ma brutalne vyčerpávalo😅.Pre mna to teda náročné bolo veľmi.A to nehovorim o neprespatých nociach ktorých sme tiež sice mali len pár ale to mi stačilo bola som vybavená.Ale fakt ako tu už písali záleží od dieťaťa ale aj od ženy.Ak je niekto taká povaha že potrebuje prácu a kontakt s ľudmi alebo taká anxiózna povaha že je zo všetkého v strese tak to je náročné velmi
@129oveciek tak si sa tu pochválila na Štefana, aké to máš doma s dieťaťom bohovsky jednoduché. všetky, ktoré sme si prežili s deťmi niekedy priam "peklo", ti naozaj závidíme. Buď rada, že ti neprereve dni a noci, že ti nevyzvracia do vzdialenosti 2 metrov všetko, čo práve zje. máš ohromnú možnosť ísť od tak pokojného dieťaťa do práce a realizovať sa (aby si sa toľko nenudila), čo mnohé z nás chceli, ale práve pre to, že mali dieťa tak náročné, sme nemohli....
Mimochodom, ďalšie dieťa, ak plánuješ, môže byť absolútny extrém od tohto.
Buď spokojná, že máš také dieťa a nevypytuj sa hlúposti na MK, len čo môžeš vytočiť tie mamičky, ktoré sa naozaj nevyspia ani 3 hodiny bez toho, aby mali prerušený spánok a cez deň chodia ako zombíci. A to nepíšem ešte o tých mamičkách alebo rodičoch, ktorým sa, bohužiaľ, narodili deti s nejakým postihnutím...
Ja to už mám za sebou, bolo to už dávno, ale nikdy na to nezabudnem. a vždy budem tvrdiť, že prvé dva roky života s mojou dcérou boli tie najnáročnejšie, aké mohli byť. a áno, je teraz v puberte, ale nemám s ňou toľko roboty a starostí, než keď bola bábätko alebo menšie dieťa.
@jaskolka dovolím si jednu reakciu. tebe plakalo dieťa 10 minút. no šťastná to žena. sú deti, ktoré prerevú deň a noc. alebo majú zdravotný problém, ktorý ich neustále trápi a znova revú (napríklad spomínané koliky). alebo revú len tak, lebo jednoducho sa im to asi páči, bohvie. alebo sú deti, ako bola moja. keby som ju naozaj nedržala vo vzpriamenej polohe pol hodinu po tom, čo vypila málo, tak sa povracia a začne sa mi tým okamžite dusiť. a toto sú deti, pri ktorých, áno, si strapatá možno ešte aj o 15.hodine popoludní.
no a plus (to bola moja chyba, priznávam), ak má taká žena dieťa s chlapom, ktorý nepomôže s ničím (nie je zlý, neublíži, ale je totálne ľavý vo všetkom), tak to prehrala v starostlivosti na plnej čiare. a také ženy sú z dieťaťa a materskej reálne unavené a naozaj nestíhajú nič...
ale horšie ako bordel v domácnosti je to, ak nemáš dieťa zdravé. lebo vtedy, keď ho niečo bolí, páli, tlačí.... vtedy reve a reve naozaj niekedy až nepríčetne. preto prv, než druhý krát napíšeš povýšenecky príspevok, zamysli sa nad tým, ako to vyznie.
@129oveciek nie, ved iba jedno dieta,spi, papa, menis plienky, ides von. Ako oproti tomu v jasliach bola toto na materskej pohoda. Iba ten spanol v noci vie byt taky nic moc. Ale to sa da prezit. Mne to nejak narocne neprislo. Tazsie je to ked zacnu lozit a chodit a musis davat bacha a oci vsade.
@larena ked si nemala v praci 20 babatiek na 2 dospelych a kazda zmena ( aj ist na toaletu) znamenala 20 minut revu min 5 deti 😂😂😂 To babatko iba tak mnauci ako zvieratko a je iba jedno 🙈😀😀 Takze za mna lepsie ako praca 😂 Po materskej som uz na jaslickovych nesla, uz by som nemala psychohygienu a dieta doma ma prednost
Presne si to vystihla. Zavisi od dietata. Ci spi, ci papa, ci grca, ci ma koliky, ci je nervózne, ci je chore alebo ma nejaku inu diagnozu ci vykyv vo vyvoji, ci ma rado kocik, nosic a ci je samo alebo je tam viac deti.
Aj my sme pozerali seriali pri prvom prvych pár týždňov, potom sa to zmenilo.
Ahoj, užívaj si dieťatko a rodinku <3 Tip, záved si denník vďačnosti a píš si tam každý deň za čo si vďačná vrátane veci z tohto príspevku. A čo sa náročnosti týka, pre každého je náročné niečo iné. Napr už aj v škole niekto to dáva "ľavou zadnou" a potom aj strednú, vysokú a niekto sa tam trápi/ potreboval by to inak... Taktiež sú ženy/ matkyz ktoré si to doma s deťmi užívajú, majú ich viacej popritom pracujú a nemenili by.
@129oveciek záleží na dieťatku. Ja som mala veľmi náročné deti. Užívaj si, že máš dobré dieťatko. 🥰
@129oveciek Tiez som to mala podobne, aj ked to narocne do istej miery bolo, ale moje poporodne hormony boli zblaznene a cely cas som bola nadsena. A to moja mala ani nespala dobre, ja som ale bola aj tak nadsena zo vsetkeho. Dcera bude mat 4 roky a doteraz si vsetko okolo nej velmi uzivam. Je to istym sposobom stastie, lebo vidim, ze vela rodicov starostlivost o dieta viac vycerpava a jednoducho ich to asi nebavi. Ale to si nevyberies, bud je to nieco co ta bavi alebo nie. Vela zenam chyba praca, no ja som nikdy nemala az tak rada svoju pracu, mne teda nechybala vobec, mozno aj tym to bude. Tazsie obdobie zacne, ked dieta bude menej spat, zacne chodit a napriklad pri mojej malej sme museli byt vkuse v strehu, pri nej sme nepoznali take, ze sa chvilu sama hra. Vkuse bola v pohybe uz ked vedela a same nebezpecne veci robila. Nam viaceri vraveli, ze take dieta este nezazili, ze neobsedi na mieste ani chvilku. Nehovorim, ze to nebolo narocne, ale aj to sme si uzivali. Nas to s detmi jednoducho asi bavi. Povazujem to za stastie, lebo vybrat sa to asi neda, ci ta to bude viac ci menej bavit. Nie kazdy vie ako na male deti, nie kazdy ma k tomu asi taky vztah. Uzivaj si to, aj ked to bude narocnejsie. Ja si aj tak v okoli vsimam, ze vela rodicov len nadava na deti a jak vyrastu, placu, ze ako to zbehlo a ze si ich dostatocne neuzili. Ale kym boli male, nechcelo sa im s nimi byt a utekali do prace lebo im chybala a podobne. Treba si uzivat to co je aktualne pritomnost.
@129oveciek Každé dieťa je iné, to sa predsa absolútne nedá porovnať. To nie ako stroje.
Niekto má veľmi uplakané bábätko niekto úplne kľudné.
zalezi ake mas dieta. Ked je dieta spave, nema problemy s jedlom a nereve ako tur tak to je potom radost. Poznam rodiny kde bolo dieta tak narocne, ze su radi ze su radi a zostalo jedinacik pretoze to inak skutocne neslo. A potom poznam rodiny kde tie deti boli take v pohode ze maju 4 a vsetko ide. Skutocne zalezi od dietata. Tak si pekne uzivaj materstvo a maj sa fajn.