Môj synček veľmi rád spinká na brusku sám sa prevráti z chrbta na brusko má 6 mes. 2 t. len potom sa nevie dobre prevrátit späť na chrbátik ... ked ho zo strachu že sa udusí obrátim na chrbáti do minúti sa znovu da na brusko mám strach ako to riešiť?
neudusi sa...hlavicku si da nabok a funguje´...pokial neplace, neriesila by som to
nechat ho spat na brusku 🙂
aj moj syn spi na brušku ma 5 mesiacov- naučil sa tak zaspavať a terazmi inak nezaspi... ja sa nebojim- ved prečo... ked som bola ja mala tak ja som tak tiež spavala... a to som bola nedonosená a nič sa mi nestalo... niekto sa riadi týmito modernými teoriami ale pokial to vyhovuje babätku tak prečo ho nutiť spinkať inak...
Nechať spinkať, tak ako je bábenku dobre, čiže keď rád spinká na brušku, nechať ho. Ak máte + aj monitor dychu tak sa určite netreba báť 🙂
to nie su moderne teorie, ale novodobe vyskumy, snad nechcete, aby vsetko zostalo zakonzervovane ako pred 30 rokmi. proste poloha ba brusku moze byt jednou z pricin SIDS, cize nahleho umrtia dojciat. Jasne, ze vela deti takto spava a nic sa nestane, ale su deti, ktorym sa stat moze, preto sa neodporuca riskovat. Tie vyskumy sa robili vo viecerych krajinach, kde nasledne zaviedli spanie vylucne na chrbte a vysledkom bol dramaticky pokles SIDS. Jasne, ze spanie na brusku nie je ani zdaleka jedinou moznou pricinou, ale vo svete sa proste spanie na brusku neodporuca. U nas SIDS nie je az taky rozsireny, ale to je podla mna hlavne kvoli perinkam, ktore sa u nas pouzivaju, v nich sa babo neda umiestnit na brusko, vacsinou spi prve mesiace na chrbte alebo boku.
Ja som maleho pre istotu davala iba na chrbatik, vzdy lepsie, ako si to neskor vycitat, clovek nikdy nevie.
ahojte, moja dcerka pokial spala v perinke (tak do cca 2 mesiacov), spinkala na boku. strany som jej menila vzdy po krmeni, ale potom len na brusku. ked som ju dala na chrbatik, plakala, nezaspala, bola nervozna. aj rucky sme jej skusili zabalit, aby sa nebudila trhnutim,ale nepomohlo. ked som ju dala na brusko zaspala hned a az pokial ju nezobudil hlad spala pokojne. nastastie sa nikdy nedusila a nestalo sa nic, takze je to na zvazeni kazdeho... 😉
ahojky mne malý začal spávať na brušku od 3 mesiacov ked prvý krát dostal nádchu aj ja som sa pýtala či tak malinké babenko môžem nechať na brušku či sa nezadusí ale nie neboj vždy si dá tu hlavičku nejako aby dýchal a môžem povedať že ma 3,5 roka a spáva tak stále celu noc... 🙂
tak ako píše @aliza je to priveľký risk, ja som z toho dôvodu nikdy nedala, ani nikomu nedovolila, aby dieťa spalo na brušku. SIDS je naozaj veľká hrozba. Sladko sa totiž spí údajne aj v hrobčeku. Baby uvedomte sa. Nedávajte spať dieťa na bruško. Monitor dychu nie je záruka. Keď sa dieťa začne dusiť vlastnými zvratkami z polohy na brušku, kde je záruka že ho zvládnete stabilizovať do doby, kým príde (a hlavne na SK) sanitka?
každe dieťa je ine 😉 len poznam par bab čo davalo babo spinkať na bruško a maju divne zležanu hlavku..dlhu a uzku..a to ma kamoškina mala už 3,5roka 😒 a hlavka jej taka ostala-jasné nemusi
aaaaaaaa @meggie2 a ked nevidíš do toho systému tak nerieš sanitky 😅 ty ludia čo tam pracuju zato nemožu.oni maju určity čas nato aby vyrazili zo stanice a su tvrdo kontrolovany či to dodržiavaju..
vela x sa stane že ludia zle nahlasia dispečerovi adresu alebo ak zavolaš na 112 tak ťa prepajaju čo naťahuje čas..je dobre volať rovno na čislo zachranky..
takže nejde o to či si na Sk alebo nie si na Sk...
juj @maggie2, preco strasis aj tam kde netreba 😉 v polohe na brusku sa asi tazko udusi zvratkami, kedze vytecu dolu, to skor v polohe na chrbte ... poloha na brusku je skor nenezpecna z hladiska sisd. Btw, v 6 mesiacoch je u zdravych novorodencov uz minimalny risk sisd a ked sa uz same prevracia, tak neni o com ... to ho tam ma akoze priviazat aby sa neprevratilo?
mne syn spal na bruchu od 4tt, a nema oležanú hlavičku, a doteraz tak zaspáva, nebolo mi to po chuti ale inak mi nechcel spať, a na to aby som ho v noci na rukach nosila aj 4 hod aby trocha zaspal som už nemala silu, mala som dvojky a bola som sama, tak som bola rada že mi zaspal, a odvtedy mi sám zaspával
My sme boli na tom podobne. Od 6 mesiacoch chcel spat len na brusku. DNes ma 15 mesiacov a spava tak doteraz, hadam na chrbatiku sm ho v posielke ani nevidela. Ked bol malicky, tiez som sa bala, tak som ho castejsie sledovala v noci 🙂
hned ako sa drobec naucil otocit na brusko, len tak chcel spavat 🙂 a asi dva tyzdne som bola hore kazdu chvilu, lebo na chrbatik sa este otocit nevedel, tak vzdy zacal plakat 🙂 a okdkedy sa naucil tocit aj na chrbat, uz celu noc rotuje 😀 akoze ho mam priviazat, aby nahodou nespal na brusku? 😕 jasne, ze zo zaciatku som sa bala, ale ked som sledovala, ako sa bez problemov hocikedy prevrati, uz nestresujem...
ja davam maleho od narodenia spavat na brusko, spi tak lepsie a dlhsie a je spokojnejsi nez na chrbatiku 😉 bat sa nebojim, ved na chrbate sa ti zase teoreticky moze zadusit ked neni dobre odgrgnuty a pod.... to by som sa musela bat 24 hod.denne
Ja vam poviem preco sa babetkam tak dobre spi na brusku... Oni sa tak schulia do takeho klbka ako boli v brusku a su spokojeni lebo si myslia ze su u vas v brusku..
Aj nas to robi a ma uz 18 mesiacov... A nas maly ma krasny tvar hlavenky... Ma peknu gulatunku hlavenku a nie zadnu sisku 🙂
my tak spime od narodenia....inak mi spat ani nechce a @maggie2 mam ho preto priviazat o postielku ci co???to sa nevyspi ani on ani ja...na chrbatiku spava max.1,5 hodiny a na brusku taha aj 5 hodin...ked sa mu tak dobre spi, tak preco nie??? a zvratky su nebezpecnejsie ked lezi na chrbatiku ako na brusku....
Moje obidve deti od narodenia spia na brusku ,,,,a nic im nebolo nikdy 😉 ,,,,dokonca aj ja so sestrou sme tak spavali a sme tu 🙂
my sme mali tu istu situaciu, trvalo to asi mesiac, vždy ked som malu prevratila, tak sa zobudila a bol plač..., tak som jej zvykla poskladať k boku deku, tak aby sa neprevratila a zabralo
moja malá spí od malička na brušku, lebo inak by nespala vôbec. Ak máš strach daj si do postielky monitor dychu. Ale v 6. mesiacoch nemá šancu sa dieťatko na bruchu udusiť..to by bola len fakt blbá náhoda...veď hlávkou si určite normálne otočí..., neboj, dýchanie je prirodzený pud, keby nemohol dýchať, tak si ten priestor nájde.. Inak, paradoxne, práveže na brušku hrozí u bábätka vyššie riziko udusenia zvratkami. Niekde som o tom čítala, ešte to nemajú v hrdielku tak vyvinuté..To sa týka novorodencov. Nám sa našťastie nič nestalo a teraz si moja malá spí ako sa jej páči a sama sa otáča hore dolu a to má 6 mesiacov.
ja by som ho nechala tak, ak mu bude nepohodlne, dá to jasne najavo 😀 myslím že polroční už veľmi dôrazne ohlásia akýkoľvek diskomfort 😀