Chcem sa len opytat, preco to robite, maminy. Ci mate nutkanie alebo to beriete tak nejak samozrejme? Lebo mne pride zvastne to "mykanie" - My sme kakali /vy alebo len dieta alebo dokopy ste kakali/, Nám lezu zubky /aj mamicke lezu zubky spolu s dietatom?/, teraz ze si my davame rucicku do pusinky /aj mamicka si ju dava do pusinky?/
Nepride vam to vtipne? Iste, niekedy to tak z cloveka vylezie ani nevie ako, ale napisat 4 vety a vsetky s "mykanim" mi pride take no, ehm...
Neberte to ako rypanie. proste ma zaujima, preco to pouzivaju mamicky. Preco sa to deje. A coraz viac a viac.
ono je to take nevedome, aj na nas sa to uz nalepilo😀 😅
ja to tak nejak používam bežne, že papali sme atď., nejak mi to nepríde divné, ani som sa nad tým nezamýšlala ak mám pravdu povedať, trápia ma iné dôležitejšie veci 😝 😀 😀 😀 😀
Tak si myslím že ty ešte nemáš deti ,ak ich budeš mať nájdeš aj odpoveď 😀 😀
nie si sama, kto si všimol tento jav.... najlepšie hlášky sú tu, zaznamenane Společností odporu proti (materskemu) plurálu
https://www.facebook.com/groups/264762983670121...
jedna za všetky
Dnes ve školce paní učitelka pravila: "Maminko, polili jsme se polívkou!" Už jsem měla na jazyku, že ve svém věku už by se mohla umět najíst normálně, ale slušnost a zbabělost mi nakonec nedovolily. A přiznám se, že mě hrozně mate i to, když mi osoba v mém věku říká "maminko.
ja to používam lebo mám dve deti 😀 ale inak chcela by som sa zamýšľať nad takýmito hlúposťami len akosi nemám na to čas 😅
Ty nie si mamicka? Ked budes tak to pochopis 😉 ja som tomu tiez nerozumela kym som sa nestala mamou..
Nepouzivam to..nesedi mi to, ale to je moj osobny nazor. Mne zuby nerastli, mna nebolelo brusko ani som nemala koliku, ani som sa za noc 5 x nepozvracala 🙂 a ked to pocujem, tak prve si predstavim, ze to vsetko mama robi spolu s dietatom (ked my, tak my) a take predstavy si rada odpustim 😀 Zase je fakt, ze v anglictine sa to nepouziva, tak preto mi to asi pride divne ked to citam po slovensky 😎
Nie je nutne pouzivat mamickovsky plural. Vela cinnosti vsak robi mama s dietatom. Travi s nim takmer vsetok cas, ani na WC nie si sama. Takze automaticky hovoris v mnoznom cisle, pretoze to pomenuva fakticky stav. Netvrdim, ze tak sama hovorim, ale nevidim dovod kritizovat to.
Je pravda, ze je to chytlave, tiez sa obcas pozabudnem a "ideme spinkat", alebo "spapame polievocku", ale ja vravim, ze odtial - potial. Vyrazy, ako "kakali sme, vazime a meriame tolko a tolko, ci mame sopliky" su mi sice proti srsti, ale co ma fakt udivilo, ked som si tu precitala "dnes sme sa narodili" . Proste to uz moja logika nedokaze prijat, aby mamicka v den svojho narodenia porodila vlastne dieta 😝 na konikovi uz tento plural prehliadam, ale irituje ma, ked sa s nim stretavam v kolektive bez pritomnosti deti, ci v pracovnej sfere (kolegyni to ostalo aj po skonceni MD 😅 )
inak existuje to aj v medicine, pride doktor na vizitu a spyta sa "tak co pani xy, mali sme dnes stolicu?" a podobne. Mna sa raz tak spytal po porode jeden, ze "pani magistra, mali sme dnes stolicu?" A ja na to "Neviem ako vy pan doktor, ale ja ano."
Ja to nepoužívam, vôbec sa mi to nepáči, ale je to aj tak lepšie ako manželský plurál, napr. "máme ovulku" 😀
mne sa podarilo úplne vyhnúť mamičkovskému plurálu
nechápala som to ani ako bezdetná a nepochopila som to ani po narodení detí...
(nosíme plienočky, máme pekné topánočky, kakáme, spinkáme.... proste mi to tiež nesedí)
ale je mi úplne jasné, že som v menšine
ja sa priznam, ze som na to vyslovene alergicka :D :D :D a uplne najhorsia hlaska bola, ked sa ma jedna kamoska spytala: "a kojite sa?" Vrrrrrrr!!!
A nenavidim aj ked muzi pouzivaju: "Sme tehotni" Hej? Aj to dieta za tu dotycnu porodis?
.....a nemoze to byt aj prejav hlbokej spolupatricnosti?
odpoveď na otázku: Nie, nutné to nie je. Ale aj ja a dokonca aj manzel bez toho aby to niekto vyzadoval to obcas pouzije. Nevadilo a nevadi mi. Viac mi vadi neznalost gramatiky 😠
skor ako smiesne je to infantilne. ale kazda mamicka ako je jej najlepsie 🙂 ja sa,dufam, tomu vyhnem.
a čo zdrobneliny?au au au
Ja som materinský plurál používala a aj používam a vôbec. počujete aj vy vzadu ???? vobec sa zato nehambim ! nieje to nič vulgárne, nieje to nič zakázané, nič povyšujúce. ale tým že som so svojimi deťmi 24 hodín denne tak som sa s nimi zžila. a to čo robia oni prosto prežívam s nimi takže to je ako keby sme to robili obaja . je to z čistej materinskej lásky,
Ja som alergická na iné veci. na povrchnosť, namyslenosť... povýšeneckosť. ale to si , samozrejme, málokto všíma, lebo to je v dnešnej spoločnosti uplne normálne a v pohode....
Ja sa vobec nepamatam, ci som pri svojich detoch pouzivala prular maternicus... V case ked som bola babka cakatelka, mi to pripadalo dost divne, obzvlast v pisomnom prejave... Ale teda aj zo mna vyletelo do statusu:Rodime!!! 😀 😀 A minuly tyzden som s uplne vaznym ksichtom oznamila: Uz papame mrkvicku.
Teraz neviem ci je to chytlave, ci v case ked ma dieta, vnuca menej ako 2 roky sa automaticky nastavuje nejaky podivny mod v centre reci... V kazdom pripade, ked sa to este skombunuje s deminutívum maternikus (materske zdrobneliny) je to uz veeeelmi divne. Z vety: "Papinkali sme mrkickovu polievocku samucki"sa mi jezia aj tie chlpy, ktore mi vypadali pred 10 rokmi 😝 😀
Ale planujem sa vyvyrovat sa pouzivaniu aj prular maternicus aj deminutívum maternicus. Teda pokial u mna zas nenastane nahle pominutie mozgovych funkcii 😝
Ja to napriklad pouzivam aj preto, ze je to kratsie... kakali sme - Alexandra dnes kakala....
nie, nie je to nutne 🙂 Nikdy som ho nepouzivala a jasne rozlisujem, co je Hanka, co som ja, co je tatino a co sme my (my vsetci ci my dve) 🙂)) Alezase nikomu to nezazlievam, ak ho aj pouziva 🙂
to ozaj autorka tohto prispevku nema co robit?
mna raz pobavila jedna mamicka, ked sa ma pytala v inzerate: "kolkomesacny ste nosili tenisocky?" ....
ubezpecila som ju, ze tenisky nosil len syncek a mal uz takmer 2 roky...
v takychto pripadoch mi to pride fakt smiesne, ale inak to neriesim... peace 🙂
kym som nemala dceru tiez somto nechapala a vadilo mi to, teraz ked uz mam dceru , nepouzivam to casto ale obcas sa mi stane ze tiez sme papali hoci my doma jedavame vzdy spolu, niekedy s dcerou aj z jedneho taniera nakolko neviem preco jej to viac chuti hoc ma vo svojom to iste....ale ked kaka do plienky tak len ona, ked jej sli zuby a idu tak len jej, hoci minule som napisala kamaratke co ma rovnako staru dceru ze mame len 4 zuby, lebo oni tiez a nie a nie narast....ale koliky mala len ona, poobede nespime obe, lebo jej sa nechce a ja tym padom nemozem....atd atd....
ale tiez si myslim ze autorka deti nema....
na mna sa to proste tak nalepilo a vobec nikdy som nerozmyslala nad tym ze by to bolo cudne , cudne mi je ze niekto sa vobec nad tym pozastavuje.
@evka_evka ja som matka a matersky plural mi vobec nesedi, nepouzila som to nikdy ... a niektore vyrazy - brrr 😝
mne je uplne suma fuk, ci niekto myka, vyka, tyka...nech si aj onika....ako fakt....ako kto uz riesi toto a este mu to aj vadi...asi fakt nema co robit....mna v zivote teda trapia zavaznejsie veci...ale tie, co sa nudte, mozete mi prist umyt okna napr. 😉
Lebo ked kakame , tak oci mam vypucene aj ja a cakam s napatim:D Lebo, ked nam idu zuby placeme spolu, ona ze ju boli a ja ze nemozem spat :D Ale nie, ved je to mile tak, co🙂 Sice to velmi nepouzivam, ale osobne mi to nevadi 🙂