Je normálne, keď sa dieťa zamyslí a zapozerá?

18. jan 2023

Ahojte, je normalne, ak sa dieta zamysli/zapozera/cumi do blba? Ja uz fakt neviem.... A nerozumiem uz ani sebe niekedy, co do frasa riesim....... Pytam sa preto, lebo kamaratkina dcerka ma asi autizmus, ma 5 rokov a ma taku formu epilepsie (okrem ineho), ze zamrzne, teda ako keby sa zadivala a pozera sa do blba. A neexistuje ju vyrusit. A odkedy mi to hovorila, ja ako blba, nic ine si nevsimam, iba to, kolkorat sa moj maly zamysli. O tom, co som citala na internete vo forach, ani radsej nejdem pisat, lebo skoda reci. Ale kvoli tomu mam teraz otazky v hlave, na ktorych neviem najst spravnu odpoved.
Syn bude mat v buducom mesiaci 2 roky. A ten moj sa neustale zamysli, za den mozno aj 10x (samozrejme nie stale, su dni, ked vobec, teda nevsimla som si to), ked si to vsimnem a opytam sa od neho vtedy nieco, tak mi odpovie, a pozera sa dalej alebo to skonci. Alebo sme vonku a kracame k nasmu domu, poviem ze ideme domov, zastavi sa, zamysli sa (pozera sa pred sebou), preberie sa a ide inym smerom a este mi aj zakyve a povie ajoj. Ja mam taky pocit, ze je zdravy, a je strasne komunikativny, to keby ste ho poculi... Vsetko po nas opakuje, prekrikuje nas, kym po nom nezopakujem, co mi povie. Ma rad velmi ludi, nerobi mu problem, ze ukaze na pana, povie ujo ajoj a ide k nemu. Je taky rozumny, podla mna na svoj vek az prilis. Da si vysvetlit vsetko, pochopi, ked nieco nemoze. Nema ziadne zachvaty hnevu, nic. Snazim sa aj ja byt pokojna, nekricim. Ked poviem, ze ideme k doktorke, zamysli sa (pozera sa hned pred sebou), a vysvetlujem mu, kto to je, co tam budeme robit a potom sa hned aj preberie a zopakuje slovicka, ktore odzneli, kym on "rozmyslal" a pozeral sa do blba. So spinkanim je tiez v poriadku, zaspi hned a budi sa v noci iba raz na mliecko.

Ako to vnimate vy? Nevadi, ak sa zadiva, zamysli sa aj viackrat za ten den? Podla mna castejsie, uz ked sa blizime ku spanku. Doteraz mi to prislo uplne normalne a vobec som si nemyslela, ze existuje aj takyto zavazny problem.

Dakujem

Dakujem za odpoved

snehulak77
18. jan 2023

Máš úžasného synčeka, užívaj si to. Každý to robí, že sa zamysli. Deti, dospelí, starí ľudia. Nad niečím premýšľame, sme unavení a pod. Nerieš to.
Ú deti je to častokrát signál, že sú unavené. Niektoré si trú ocka, iné sa zadivaju...

euka210
18. jan 2023

Ved uz bude mat 2r a premysla...je uplne v poriadku, nic sa neboj. Je to normalne.

lia2022
18. jan 2023

Náš má 1,5 roka a toto isté čo si písala som už aj ja počula. Tiež ma to potom napadlo, lebo aj náš sa sem tam na chvíľu zamyslí a pozerá do blba. Ako keby rozmýšľal. Podla mňa to je normálne veď aj dospelému sa to stáva že je zadumaný. Keby je nejaký problém, tak by boli asi aj iné signali, nie len toto čo robí podľa mňa každé dieťa😋.

kiki68
18. jan 2023

Ano, je to normalne. Ved to uz ma rozum a pouziva ho. Deti sa nerodia bez inteigencie, len objavuju a predlzuje sa interval pozornosti a vsetky dalsie funkcie.

autor
18. jan 2023

@snehulak77
@euka210
@lia2022
@kiki68 Dakujem za odpovede! Niekedy si uz pripadam aj ja sprosta. Keby mi kamoska nespominala, ze jej dietatku toto stava, tak by ma v zivote taketo nieco nenapadlo.

ankare
18. jan 2023

Podľa mňa je veľmi múdry a inteligentný. Zamysli sa a rozmýšľa o danej situácii, probléme. 🙂 Veľa zdravia!

kacena4
18. jan 2023

ahojko mam autistu aj epileptika nie podla toho co pises nie je to ani jedno v 2r. je normalne ze sa dieta zahladi ak sa da vyrusit nie je to probem v mozgu ako taky, skor ozaj len zamyslenie, nestresuj, nie kazde dieta ktore pride do kontaktu s autistom musi ho mat tiez (obrazne) takze neboj urcite ste zdravy a neporovnavaj svoje dieta s cudzim

autor
18. jan 2023

@ankare Dakujem, dufam, ze je to fakt v pohode.

autor
18. jan 2023

@kacena4 dakujem pekne. Ja fakt neviem uz, co je normalne a co nie. Kym mi to kamoska nespominala, tak ma ani nenapadlo.

dagmarovita
18. jan 2023

Kiez by sa tak zamýšlali aj dospelé zeny matky a zacali používali aj zdravý rozum. Je to zdravý nádherný chlapček.

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
loliki
18. jan 2023

Možno sa zamýšľa a pozastavuje sa nad týmto: "Čo tá moja mama zase rieši na MK? Je to normálne?" A radšej Ti to nehovorí. 😉

autor
18. jan 2023

@dagmarovita Ja neviem preco, ale ked sa zlaknem, tak ako pises, vypne sa mi zdravy sedliacky rozum. 🤦🏻‍♀️

autor
18. jan 2023

@loliki 😄 DUFAM! 🙏🏼

mikadooo
18. jan 2023

Epilepsia sa síce môže prejavovať takýmito "zamysleniami", ale dieťa je väčšinou naozaj mimo a hlavne potom býva obyčajne "z ničoho nič" extrémne unavené. Myslím, že epi to nebude. Ak máš ale obavy, pre vlastný pokoj to spomeň na najbližšej poradni, tak ako si to tu popísala. Myslím si, že aj dr ti povie, že je to ok a budeš pokojnejšia.

loliki
18. jan 2023

Daj si B vit, Mg, Persen... hlavne pokoj. Ešte máte život pred sebou. Nehľadaj problémy, oni prídu aj samé. Ešte zvládnuť škôlku, potom ZŠ, pubertu... rozlož si sily a nervy, lebo z tých zbytočných obáv ošedivieš.

dagmarovita
18. jan 2023

To si este dobre, pred chvilou som citala ako jedna ziape na dvoj a rocnú, chce im flasnúť a hadze mobil o zem, a ďalsie iné ani nekomentujem.. Potencionálne ma tie matky ohrozujú..ich výchova moze negativne zasiahnut do mojej,...Treba verit sebe,svojmu rozumu upokojit sa, studovat rodicovstvo vychovu, veriť si, svojmu materskému instinktu. Chlapceka máš nadherného.

autor
18. jan 2023

@mikadooo Obavy mam hlavne z toho, ze viem, ze takato forma ecistuje, doteraz som to neriesila, ani ma nenapadlo, ze to moze byt zle. Zahladi uz od narodenia... S nicim nikdy nemeskal, je sikovny. Ale viete ake to je, ked Vam daju chrobaka do usi.... 😏

autor
18. jan 2023

@loliki ja viem...

lavinis
18. jan 2023

Preboha, 1 priznak autizmus nerobí 🤦‍♀️

martinkachrustikova
18. jan 2023

som dvojnásobná mamina, a to čo opisuješ ako "zamyslenie" bolo u nás u oboch tiež, ale odpozerala som, že sa to u oboch dialo (a u 2ročnej ešte občas na nočníku stále deje) počas cikania 😅

autor
18. jan 2023

@dagmarovita och... :( toto je zas smutne. :( Nikdy by som syna nestresovala ani nekricala nanho. Ako pisem, mne ani vo sne nenapadlo, ze, ked sa niekto zamysli, tak to moze byt forma epilepsie pre Boha. Ved clovek si epi predstavuje tak, ze sa trasie, atd. A vies, uz ked mi kamoska rozpravala o svojej dcerke, tak jasne, ze zacnem vidiet aj na svojom. 😏

mikadooo
18. jan 2023

Jj viem. Máme takú epi v rodine. Tie zahľadenia boli 1-2 sekundy a potom zrazu strašná únava, nikto nerozumel čo to prečo to. Ale tiež si mama všimla, že sa tak zvláštne zahľadí. Lenže keď to povedala obvoďáčke, tak tá ju hneď poslala na neuro, kde sa táto epilepsia aj potvrdila. Preto hovorím, že pre vlastný pokoj ja by som to prebrala s detskou dr., tá by mala zbystriť, keby tam bol nejaký náznak epilepsie. Alebo naopak, ti vysvetlí, že to epi naozaj nie je a že sa nemusíš báť. Ja občas chodím za dr s kadejakými "hovadinami", vždy mi pekne vysvetlí, že je to v poriadku/v rámci normy, ale občas ma aj preventívne niekam pošle na kontrolu, ak si ani ona nie je na 100% istá. Našťastie sa nikdy nič vážne nepotvrdilo, napriek tomu som veľmi rada, že mi vždy všetko vie pekne vysvetliť a idem odtiaľ jednoducho pokojnejšia.

autor
18. jan 2023

@lavinis Ja nepisem, ze by mohol mat auti. To podla mna urcite nema, chvala Bohu. Mna vystrasila skor tato forma epilepsie, teda to zahladenie sa...

autor
18. jan 2023

@martinkachrustikova 😄 anooo, aj vtedy to zvykol. Stoji pri mne a pocujem, ako cura do plienky a pritom sa pozera pred sebou, a potom stastny, ako keby vyhral v loterii. 😅

autor
18. jan 2023

@mikadooo opytam sa urcite, co sa povazuje za zle, lebo takto tiez nemozem fungovat. Sledovat syna dookola. 🤦🏻‍♀️ Inak nam tiez robili EEG 2x, ked mal syncek 7 a 11 mesiacov, pretoze gulal ocami pri zaspavani. Dr mu urobila preventivne a vsetko bolo v poriadku, aj ho pochvalila, ze ma rychlo pracujuci mozog, ze je sikovny urcite.

autor
18. jan 2023

@mikadooo Inak, aj preto je to take strasidelne, pretoze zahladi sa podla mna kazdy clovek na tomto svete, ale pri tom moze to byt aj zle.

trojnasobnamama
18. jan 2023

Podľa mna sa nemusis ospravedlnovat zato ze sa bojis.Aj ja som sa bala kazdej hovadiny so starsimi 2mi dievcatami som vkuse behala ku pediatricke ked sa mi niečo nezdalo.No a teraz mám autistku a bojim sa inych veci.Podľa mňa matka sa boji stále.

autor
18. jan 2023