Je moje 20-mesačné dieťa v období vzdoru?

2. jan 2023

Ahojte, prišla som si po radu, neviem ako reagovať… mám 20 mesačné dievčatko a mam pocit že u nej nastalo obdobie vzdoru. Trvá to už cca týždeň, keď jej niečo nedovolím, tak začne plakať, príde ku mne, začne ma objímať a vyvaľovať sa po mne. Po novom si začína líhať aj na zem - tipujem že to je to “hodenie sa o zem” a trucovať.
Poviem príklad - strihala som jej nechty chcela sa hrať s nožničkami. Vysvetlila som jej že nožničky teraz odložíme, lebo nechty sme už ostrihali a nemôže sa s ním hrať pretože by si nedopatrením mohla ublížiť, nožničky sú ostré. No to začal strašný rev a ľahla si do stredu kuchyne. Nešla som ju utíšiť.
Je toto vážne to obdobie vzdoru? Ako mám v takýchto situáciách reagovať?
Keď sa jej niečo nepáči tak začne aj dupať nohami a zlostiť sa.
Toto robí aj keď máme ísť z vonku domov…
Ďakujem za rady.

beata_k
2. jan 2023

Zrejme ano 😀 Ako reagovat? Podla situacie a povahy dietatka. Niekedy ignorovat, niekedy objat, niekedy dorazne NIE, niekedy vyrevat do inej izby. Ale hlavne vela lubit, naschval to nerobi. Pevne nervy prajem 💪

jesenzima
2. jan 2023

No ako sa hovorí, "je to len obdobie" ... Ja proti tomuto "bojujem" tak, že pokiaľ nejde o život, nevytváram situácie, z ktorých viem, že vznikne rev .. nožničky by som napríklad požičala, pod dozorom môže skúsiť, aj tak by ju to omrzelo a problém vyriešený..
Treba skúsiť odvedenie pozornosti, to celkom funguje..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tiika
2. jan 2023

Skús pozrieť niečo na YouTube. Nám najviac pomáha vždy najskôr pomenovat to, čo chce. Potom keď vidí, že ju chápem, ale nechcem niečo dovoliť, je omnoho ľahšie jej to vysvetliť a prip. nájsť iné vhodne riešenie (hrať sa s nožničkami pod dozorom, strihať s nimi nejaký papier, dať jej iné bezpečnejšie..)

zorkahorka
2. jan 2023

Ano,mame to aj my.ked sa hodil na zem,nepomohlo nic,len ho nechat na zemi. upokojil sa a preslo ho to. Niekedy deti cakaju akukolvek reakciu a ked nepride, prestanu.

ecko80
2. jan 2023

Ahoj, ano vzdor ako vysity. Dcera ma vyse 2 a pol roka a aktualne toto mame tiez😁 A presne aj to dupanie nohami, chudaci susedia. Ked nepomaha odviest pozornost, nechame ju tak, nech sa pojeduje. Ona ked vidi, ze si ju nikto nevsima, prestane dosť rychlo. Treba len vydrzat, prejde to😊

zadarmo1
3. jan 2023

Ja sa to snažím riešiť hlavne v kľude a kľudným tónom hlasu 😂 nie vždy to ale ide samozrejme. Keď sme doma je to lepšie lebo sa sama viem ovládať a reagovať napríklad že pomenujem danú vec, emóciu atď tým získam jej pozornosť a už vie že som v tom s ňou a hoci jej to nepovolim som tam stále keď chce objať alebo keď je to moc zlé odnesiem kúsok vedľa mimo danú vec a znova vysvetľujem prečo nepovolim a skúsim navrhnúť iné riešenie ak sa dá alebo čo navrhuje ona. Neskôr sa k týmto "príhodam" vraciame a bavíme sa čo sa dialo a ako to nabudúce skúsime inak 🤷🏼‍♀️ na verejnosti je to horšie lebo všetci majú potrebu
" pomáhať" zobrať " neposlušné" dieťa domov🤦‍♀️

hennyinnsbruck
14. aug 2023

Ake hranice ?
Preco hranice ?

Nemoze plakat?ukazat nevolu? Nemoze mat vlastnu hlavu?

Ty ked places tiez nechces aby ti niekto povedal nerev.
Chcela by si podporu ci ?

Odporucam knizku akceptovat a byt akceptovan je tam krasne vysvetlene ako funguje detsky mozog. Ako reagovat , ako sa rozpravat .