Je lepšie uspávať dieťa pomocou prsníka alebo cumlíka?

euka210
24. máj 2012

Prosím píšte svoje skúsenosti s uspávaním pomocou prsníka alebo cumlíka, alebo oboch...vyhovovalo vám to, dokedy ste takto uspávali, bol problém naučiť potom dieťa samé zaspávať? Aké výhody a nevýhody to podľa Vás prinieslo. Ďakujem za sprostredkovanie skúseností 🙂

zuzkat1
24. máj 2012

moja ma 28 mesiacov uspavam pomocou prsnika od jej 3 mesiacov...dovtedy mala cumel a ja dakujem bohu ze kvoli tomu neodmietla prsnik...kym mala cumel plakala v naruci zo 2 hodiny kym konecne zaspala uplne vycerpana a urevana...drzala som ju na rukach teda neplakala sama niekde odlozena ale kedze som vtedy bola este neznala veci a myslela som ze kojenie je len na jedenie tak som myslela ze nerobim nic zle... jedneho dna som si precitala par veci a zistila som ze cumel je hlupost a odvtedy spinka ako anjelik a zaspi vzdy na prsniku... este stale... kym kojim nebudem na tom nic menit...nevymenila by som ten pocit za nic na svete...o par rokov aspon budem mat na co spominat ked mi povie aby som jej dala pokoj 😔 😅
PS: cumel odhodila sama ked som zacala uspavat na prsniku a odvtedy ho nechcela ani z takych cumlikovych flias nevedela pit... presli sme rovno na take sportove flase a na pohar...

karap
24. máj 2012

dcera ma 6m. a nikdy cumel v puse nemala.Niezeby sme to neskusali,no ,,nadrapuje ju,, z neho.Ked bola uplne malicka,zaspavala na prsniku,potom som ju odpojila a polozila do postielky.Teraz,ked je starsia,zaspava sama z palcekom v puse.Vecer zaspava sama v postielke a ked sa okolo polnoci zobudi na hlad,prelozim ju k sebe do postele,dam prsko a spime dalej.Ostava pri mne az do rana.Nam to takto vyhovuje.Mala je spokojna a ja sa vyspim 😉

geegee
24. máj 2012

MOje deti ani jedno nemali cumlik. Starsi zaspaval na prsniku. Okolo 10 mesiacov som ho naucila postupne zaspavat bez prsnika - trvalo to asi 2 tyzdne. Ak si mam medzi prsnikom a cumlom vybrat co je lepsie, tak jednoznacne prsnik! POdla mna tam nie je co riesit.

moniciak
24. máj 2012

Cumlík to je jasné... Moju prso nevedelo uspať 🙂

traktor
24. máj 2012

zalezi od samotneho dietatka a jeho potrieb..podla mna sa neda jednoznacne urcit ci je lepsi prsnik, ci cumlik..mala som aj *cumlikove* aj *prsnikove* dieta , u nas nikdy nebol problem, spali vsetci dobre..a mala som aj dieta , ktore k spanku nepotrebovalo ani cumel ani prsnik..niektore dietatko potrebuje citit maminku viac, citit jej vônu, teplo, dudkat ju a zaspinka takto..inemu staci len dudka / pri dudke môze byt problem, ze ju bude aj v spanku hladat, ked mu vypadne s pusinky..ale zas to zalezi od dietatka/..v podstate vsetky moje deti zacali skoro spavat same, vo svojich postielkach a s handrickou v ruke 😀 😉 ..mali svojich mojkacikov, ty nam pomahali pri spanku, pri boliestakach a tak..cize treba len skusat a nechat na dietatku, ak chce byt v tomto veku este pri maminke , nech je,ak chce dudkat cumlik, tak nech ho ma...ja si este teraz kolkokrat lahnem ku Maťkovi a pritulim sa, rada ho ovoniavam..a tak..kym sa este da 😉 ..aj ked jemu je to v spanku jedno..

poleva
24. máj 2012

je to individuálne,kedže mi dvojičky spia v postieľke,tak cumlík

romy31
24. máj 2012

ja uspávam tiež na dide od začiatku...malý dudel nikdy nemal a ani ho nechcel...ale aj keby chcel, tak by som ho uspávala na mne, je to také osobnejšie, dôvernejšie...mám rada tento kontakt s mojim bábom 😵 cumel môže byť pomôcka ako naučiť dieťa zaspávať samé...ale mne to vôbec nechýba 🙂

nika.r
24. máj 2012

Obe moje deti zaspavali na prsniku, dcerka este stale, ani jedno nemalo cumlik. Skusala som im davat, hlavne ked plakali vonku, ale obaja odmietali, co som nakoniec aj rada. Mne uspavanie na psniku vyhovovalo, bolo to v pokoji, bez stresu, bez placu, aj sa napapakali, aj v pokoji zaspali. Videla som a citila, ze takto je to najlepsie aj pre nich. 🙂 zaspavali bud v posteli alebo v babyvaku. Obcas, ked boli chori alebo vychadzali zubky, bolo to pre mna narocnejsie, lebo sa chceli castejsie dojcit a cuckat, ale zvladli sme to a urcite aj vdaka tomu sme nepoznali preplakane a prebdete noci.
A oducanie...u syna som bola nutena prestat v kratsom case, pretoze som bola tehotna s dcerkou a nechcela som pocas tehotestva dojcit. Asi mesiac sme mali prechodne obdobie, kedy som mu ponukala flasu a ak nestacilo prsnik a krasne bez placu sa odstavil aj naucil zaspavat bez prsnika. Nezaspaval ani s flasou, naucil sa na ritual spievania, hladkania arozpravok. Dcerka stale dominantne zaspava na prsniku, ale ked sme niekde von, nema problem zaspat pri noseni na rukach a vie zaspat aj v posteli vedla mna bez prsnika. Takze myslim, ze nebude ani ju problem oducit, ak uz budem mat pocit, ze stacilo jej aj mne. 🙂
Prajem krasne chvilky s dietatkom, pre mna je to nenahraditelne obdobie, tak si to uzite aj Vy 😵

kvietocek55
24. máj 2012

ja tiež od začiatku uspávam na prsníku, ale keď zaspí, tak hneď mu vložím cumlík, lebo inak by sa zobudil 🙂 lebo chce cucať.. učila som ho aj zaspávať samého doobeda, trošku sme sa potrápili, kým si zvykol, ale zvykol. Teraz doobeda zaspí pekne sám. Položím do postielky dám mu hračku, pohrá sa, niekedy aj pomrnčí a zaspí. Ale toto kým sa naučil trvalo tak dva tri týždne.. Večer zaspáva pri prsníku.. niekedy sa stane, že nezaspí, ale keď ho dám do postielky, tak zaspí pekne aj sám... pomohla mi dosť aj kniha... dá sa stiahnuť na nete alebo aj tuto na MK. Volá sa to "Každé dieťa sa vie naučiť spať". Nie všetko som si odtiaľ vybrala, ale iba to čo nám vyhovovalo a pomohlo 🙂