Jasle v pandemickom období

20. jún 2021

Dobrý večer,

veľa krát sa tu pýtajú na rôzne názory tak sa opýtam aj ja.

Dieťa bude mať v októbri 2 roky, od septembra by som chcela ísť do práce, kde polovičný úväzok neposkytujú. Dôvodom je hlavne finančná situácia, prerábame dom, ale manžel vyrukoval s tým, že na jeseň sa zhorší pandemická situácia a či chcem, aby malá v jasliach to hneď chytila.

Samozrejme nechcem, aby malá ochorela, to v žiadnom prípade, ale okrem tej finančnej situácie cítím, že potrebujem aj zmenu a ísť do práce.

elizabet173
20. jún 2021

mám trochu pocit, že je to od muža vyhýbací manéver. Nezvykol si príliš na full servis a nebojí sa toho, že bude treba priložiť ruku k dielu? Samozrejme riziko tam bude, ale určite menšie ako minulú jeseň, no bude aj o ďalší rok, môžu byť nové a nové mutácie. S dieťaťom ste nonstop doma? K lekárovi nechodíte? Ani do obchodu? Ako vie, či to neprinesie on z práce? Nestretávate sa s nikým? Ani so starými rodičmi? Na tvojom mieste vybavím jasle a idem do práce. Keby si tu založila túto tému v novembri s tým, že od januára chceš dať dieťa do jasieľ, napíšem ti, počkaj do leta, ale dnes nie,

elementissa
20. jún 2021

A aky je problém? Ad 1-korona tu bude uz na vecne veky a takéto ovácie, všetko na jeseň zavrieť a v lete ďalšieho roku otvoriť sú neudržateľné, takže skôr či neskôr, všetci koronou prejdeme.
Ad 2- ešte sme vo faze, kedy sa lockdowny zdajú ako riešenie, takže na jeseň sa zasa všetko zavrie, aj tie jasle, ty pôjdeš na homeoffice a dieťa nebude mať ani kde chytiť koronu.

Do prace potrebujes ísť, dieťa určite choré nejako bude, vybuduje si imunitu a potom už nebude. Držať ho doma v sklenenej bubline, lebo korona, ktorá tu bude navždy... No nie veľmi pekná vyhliadka.

autor
20. jún 2021

so slzou v oku vám obom ďakujem za pohľad. Viete ja malú ľúbim, ale cítim, že potrebujem realizáciu a aj financie. Tak ako mnohí v tomto období som stále doma, stretávame sa minimálne s rodičmi, s kamarátmi vôbec, nikde okrem lekára som za čas odkedy sa malá narodila nebola, tu kde bývame nikoho nepoznám s podobne starým dieťaťom. Keď s malou "čítam" knižku tak ona akože chytí dievča na obrázku za ruku, teší sa z detí, ale susedove sú už veľké (6+) s tými sa nezahrá.

Možno máte aj pravdu, že si aj uvedomuje, že budem od neho vyžadovať pomoc väčšiu s malou, aby sa jej venoval, keď budem pracovať a potom ešte domácnosť a variť, ale on mi zahrá na strunu, že nový variant corony a ja si prídem ako mrcha mater, čo ide vystavovať dieťa zbytočnému riziku.

elizabet173
20. jún 2021

myslím, že to preháňate, prečo sa takto izolujete, veď je to choré a dieťa sa potrebuje socializovať., Okrem toho potrebuje spokojnú maminu, či máš pocit, že všetky tie matky, ktoré idú do práce od pol ročného, ročného dieťaťa sú hnusné matky? Vôbec nie, MD v okolitých štátoch je väčšinou podstatne kratšia ako u nás. A kontakty s inými ľuďmi, mať priateľov potrebuješ aj ty. Čo plánuje tvoj manžel urobiť o rok? Korona tu zrejme bude s nami, nedá ju ani do škôlky? Skutočne preháňa a ty sa nedaj zahnať do kúta

oblecenie99
20. jún 2021

Som vo veľmi podobnej situácii, muž sa práve spýtal, ako si to predstavujem s tými jaslickami od septembra keď príde ďalšia vlna (malý bude mať 20 mesiacov, vraciam sa na plný úväzok aj pre peniaze ale aj ja sa potrebujem realizovať a robiť aj niečo iné ako byť doma) a povedala som mu ze tiež mam mierne obavy ale budeme to riešiť vtedy.. Ak vôbec to bude potrebné riešiť. Všímam si, že malému veľmi prospeje, keď sme len u starých rodičov, zmena prostredia, iní ľudia, rad trávi čas na ihrisku medzi deťmi, podide aj k starším, ja verím, že aj jemu aj mne to len a len prospeje, keď budeme v kolektíve 🙂

elizabet173
21. jún 2021

@oblecenie99 možno by bolo fajn, keby išli na MD vaši muži, myslím, že by čoskoro pochopili potrebu jasličiek ako pre dieťa, tak pre vás

autor
21. jún 2021

@elizabet173 tá izolácia nie je zámerná, nejako to vyplynulo. Jeho rodičia sú 6 h cesty, moji 1 h cesty, moja mama pracuje v zdravotníctve (infekčné odd.) takže na jeseň sme naozaj obmedzovali kontakt s nimi, v dedine, kde žijeme nikoho nepoznáme, obaja sme prisťahovalci.
Inak fungujeme myslím normálne, s malou už teraz odbehnem aj do obchodu autom, lenže ja som od 18stky nešoférovala a mám po 30tke, obchod je vyslovene hneď za značkou mesta, žiadne odbočovanie nič iba rovná cesta. Na väčšiu premávku v meste si netrúfam, som neuveriteľný zmätkár a na parkovanie potrebujem vyslovene voľný pľac. Malá v aute vydrží 10 minút, potom už vyvádza a keď ja do toho zazmätkujem nešťastie je na svete.
Ja malú chcem socializovať, ale ja aj muž sme introverti, nemáme veľa kamarátov, ja som mala skôr kolegyne v práci ako kamarátky, v susedstve máme iba tie väčšie deti, malá by sa s nimi aj hrala, ale tak 6 r a o 4 mesiace 2 r dieťa to moc nejde dokopy. Bicyklom chodím aj do dediny na ihrisko, ale tam nikto nikdy nie je. Neviem, či je to tým, že je to dedina, každý má dvor a tam fungujú. Aj na MK som hľadala nejakú dušu z okolia a nič.

autor
21. jún 2021

@oblecenie99 ja by som šla aj na pol úväzku, aspoň na pár mesiacov, ale zamestnávateľ to odmieta, a už si 3 týždne dopisujem o mojom návrate...
U nás je tlačiaca finančná stránka a už aj moja psychika. Manžel sa venuje práci, prerábke domu, úprave terénu v záhrade a vidíme sa večer hodinu. Možno sa situácia nezlepší ani keď nastúpim do práce, ale viem, že zatiaľ fungujú na HO, ktorý by som ale pri 100% úväzku nezvládla s malou doma. Keby pristúpili na polovičný dalo by sa to ale 100% ozaj nie.
Navyše ja si to dúfam nenahováram, ale podľa mňa jej chýbajú aj rovesníci, alebo kolektív a nie, že je na mne nacapená 24/7. Teší sa mojim rodičom, aj svokrovcom aj keď máme videohovor, aj keď sme tam, na ulici by sa pristavila pri každom...
Tá korona... nie som padnutá na hlavu a viem, že bude ďalšia vlna, ani ty ani ja určite nechceme aby deti ochoreli, ale... muž mi hovorí, že som už stále iba na..atá, a ja nemám silu mu už vysvetľovať nič. Chcela som si v kľude cvičiť 20 min 2x do týždňa, cvičím s malou, lebo aj tak malá za mnou iba chodila a nevie sa s ňou pohrať. Chcela som 1x týždenne chodiť behať, lenže keď nie je v práci dospáva deficit z ranného vstávania o piatej a potom sa buď premotkáva alebo niečo robí a ja som už unavená nie fyzicky ale psychicky a emočne.

nelca0510
21. jún 2021

Hovorím mi z duše. Ja tiež od septembra nastupujem síce na polovičný úväzok, ale nastupujem. Dieťa bude strážiť jedna pani. Konečne to bude aj nejaká moja realizácia, nie len plienky, lebo manžel by ju najradšej postrazil, len keď je úplne obriadena a len na chvilku.

siska53
21. jún 2021

Robit pri detoch z domu, aj ked su vacsie, je riadny zahul. Nechces to skor riesit strazenim.este dalsieho dietata? Take minijasle? Alebo skus ty oslovit nejaku mamu, ci by si nechcela.privyribit touto formou a ty do prace.

Som rada, ze ja som si svoju RD uzila aspon do 3rokov veku malej. Potom uz musela ist. Moja bola naopak velmi nespolocenska a nastup do skolky jej skor ublizil.. ma 9 a aj teraz casto bojujeme pred branou skoly.. najradsej by ostala so mnou, zvlast v tie dni, ked mam homoffice. hoci teda ja uz vyse 6rokov pracujem.

Takze..ak musis a citis to tak, musis si to len vykonzultovat s muzom. Mozno by pomohlo, keby si fakt nasla daku ochotnu maminu ci cipernu starku z okolia

cherrystone
21. jún 2021

my sme tiez mali dat od januara tohto roka, cakali sme lebo sme mali obavy a v aprili nastupila. je to super naucila sa kopec veci, zboznuje kolektiv aj pani ucitelky. ja som bola rok na md muz nieco vyse roka. nevedel sa dockat, kedy pojde do prace 😁 co sa tyka korony.. no bude to aj o rok, nedas ju kvoli tomu potom do skolky? nasa uz stihla za dva mesiace doniest 3x soplik a nejaku fajnu bakteriu, kde sme vsetci ochoreli este aj babka aj svokra na atb, ja 3 tyzdne pn. 10 rokov som nebola taka chora, ona bola celkom ok. ale to je take bezne by som povedala po nastupe do klektivu, kym sa aklimatizuje. takze nielen korona existuje.

oblecenie99
21. jún 2021

Ten posledný odsek, ako by som písala ja, aj s tým cvičením :D no ja som na home office od decembra, polovičný úväzok, a teraz ešte zastupujem jednu našu kolegyňu, ktorá je PN, je to masaker.. od septembra aspoň budem vedieť, že keď robím, tak robím, som v práci, malý bude v jasličkách, ale takto... spánok vytlačený na 4 hodiny denne (môj, nie dieťaťa).. takto sa nedá dlhodobo fungovať. Ja mám vzdelanie, ktoré ešte treba "dokončiť", okrem výšky tu bola povinná zákonná prax, potom moja materská, teraz ešte viackolové skúšky, aby som sa pohla aj v kariére, nemôžem žiaľ čakať tri roky... :/ plus aj by som asi scvokla, ja som brala ten polovičný úväzok, tesne pred malého prvými narodeninami, lebo mi už prepínalo doma. Jaj aha, a nebudem sa hrať na veľkú karieristku, poviem na rovinu, nebaví ma rátať mesačne naše náklady a výdavky, nehovorím, že by sme z toho nevyžili, ale keby nedajbože vyskočili väčšie položky, pokazený väčší domáci spotrebič, auto, a pod. či nejaká dovolenka, tak by som nechcela mať problém, resp. ani nechcem veľmi likvidovať tzv, úsporu na extra horšie časy :D

oblecenie99
21. jún 2021

@elizabet173 No tá materská by im veľmi prospela na vytriezvenie, len so všetkým, čo k tomu patrí.. ako poznám môjho, tak by ma doma čakala nie že druhá šichta (s tým práveže rátam), ale ešte práca navyše - nie klasické upratovanie, ale doslova likvidácia jeho bordelu a neporiadku, varenie and spol. :/ oni si predstavujú, že materská je fakt fasa dovolenka, aj ja som si to čiastočne myslela, vytriezvenie prišlo skoro a nekompromisne, ale tak tak mi treba, mala som veľké ústa :D

autor
21. jún 2021

@oblecenie99 škoda, že nebývaš v okolí DS. My by sme finančne vychádzali, ale keďže sa ešte rekonštruuje tak to lieta v stovkách eur niekedy, pričom rezerva je minimálna, a on si nedokáže pripustiť, že by nám bolo lepšie, nemusel by makať sám a mohlo by sa dať niečo dokončiť.
Druhá vec je, že od začiatku júna komunikujem so zamestnávateľom, ktorý vysvitlo, že urgente potrebuje niekoho od začiatku augusta, pričom som im vysvetlila, že jasle majú v auguste 2 týždne zatvorené takže by som potrebovala dovolenku, načo mi napísali, že robia 100% HO, čo je skvelé, ale neviem si tak fungovať 2 týždne s malou doma. Možno ma celkovo v práci zrušia a nedovolia nastúpiť, lebo v septembri už nikoho nebudú potrebovať a tým pádom všetko vyriešené.

autor
21. jún 2021

@oblecenie99 ešte by som dodala, že to neboli veľké ústa, ale asi si netušila ako to bude. Moja kamarátka mala prvé dieťa také, kam ho posadila tam sedel a hral sa sám, druhé dieťa má také ako moja malá a je z nej na prášky.
Ten môj naposledy zahlásil, lebo nespratal zo stola ako jedol, že nemohol, lebo roznášal malú. Najbližšie budem na neho čakať so všetkým od upratovania, varenia, cvičenia na neho a poviem mu, že som neurobila, lebo som roznášala naše takmer 2 r dieťa.

oblecenie99
22. jún 2021

Ja som z KE, fakt škoda, že nie sme bližšie k sebe... Ja som ináč na home office na polovičný úväzok od decembra, nejak to aj fungovalo, ale potom vo februári malý začal chodiť a už to s prácou bolo ťažšie 😀 mam ale fajn zamestnávateľa, vyšiel v ústrety, ale povaha mojej práce je taka, ze si ju viem dobre naplánovať a rozložiť.. A ešte toho nemám tak veľa, kým so doma, tak robím aj menej, dostávam menej uloh.. Fakt to závisí od prace a od dieťaťa.. Ja som údajne bola taka, že ma mama posadila na nočník s knihou v ruke ráno a listovala som v tej knihe do večera.. U môjho syna to nehrozí 😂