Jasle, au pair verzus babička

11. júl 2021

Ahojte, som slobodná mamička a už v septembri budem musieť nastúpiť na 2 dni cca 6-8hod do práce (zvyšok budem mať prácu z domu) vtedy maličká bude mať 2 mesiace a bude s ňou babička ale ju nechcem využívať až do 2r kedy bude môcť nastúpiť malá do MŠ a ja naspäť na plný úväzok do práce tak rozmýšľam, čo od pol roka au pair alebo jasle? Cenovo to vyjde na rovnako. Jasle podľa mňa majú výhodu v tom, že od útleho veku bude v kolektíve detí ale pri au pair by bola v domácom prostredí ale určite ju nechcem dať hocikomu tak neviem, či vôbec niekoho s mojimi nárokmi sa mi podarí zohnať. Alebo nebolo by vám blbé nechať malé s babičkou? Samozrejme, že je v stave kedy sa dokáže o dieťa postarať bez vážnych zdrav. alebo psychických problémov.

kacena4
11. júl 2021

neviem ci netrepnem blbost ale ak je este aktualne ze ak das dieta do zariadenia budu ti preplacat cast nakladov na jasle miesto rodicaku - neviem teraz presne ako to funguje a ci - operku si musis najst taku aby si jej uplne doverovala ak jej chces zverit take malicke babatko a babky sa najprv spytaj ci jej to vyhovuje a dokedy to bude zvladat mozno ti povie ze aspon bude s vnucatom a nerobi jej problem byt az kym nepojde do skolky... drzim palceky

mogaa
11. júl 2021

neviem kde žiješ, ale ak na Slovensku, tu sa dieťa do MS dostane okolo 3roku života, väčšina berie až deti čo mali 3roky....jasle záleží aké zoženieš...u nás v meste napr.fungujú len jedny a tam chodia deti od 20mesiacov do troch rokov....mali sme ešte jedny - tam boli deti od cca roku do troch rokov - tam to bolo celé zle, takže ich zavreli.....ak sa o dieťa dokáže postarať babka , volila by som babku - predsa len má k vnúčatku iný vzťah ako opatrovateľka....

biem22
11. júl 2021

Ja by som volila jasle pred babkou, babku pred au pair 🙂. V jasliach sa dieťa naučí toho naozaj veľa hlavne čo sa týka samostatnosti, babky často svoje vnúčatá rozmaznávaju, robia všetko za ne, potom sa to ťažko odnauca - pracujem v jasliach, viem aké to je, keď príde dieťa, ktoré bolo napríklad 3mesiace so starými rodičmi viac ako rodičia, dieťa potom trpí, že od neho niečo chceme a podobne, samozrejme záleží hlavne aký typ osobnosti dieťatko je 🙂. Keby boli financie problém, tak určite starí rodičia, im robí veľkú radosť, keď sa môžu o niekoho starať ❤️. Hlavne sa rozhodnúť tak, ako to cítite, vy si dieťa najviac poznáte 🙂

mabenn
11. júl 2021

z týchto možností by som vybrala babku, ak s tým je stotožnená aj ona...pre dieťa by to bolo asi najlepšie

petamich
11. júl 2021

@kacena4 prispevok je v maximalnej vyske 280E a kedze sa neda poberat sucasne s rodicovskym prispevkom, tak ak ma autorka narok na vyssi rodicovsky, neoplati sa jej to ;)

juliet86
11. júl 2021

ak babka chce a je fyzicky a psychicky ok tak babku. ak nie tak opatrovatelku. jasle od roka. tak je to bezne aj v skandinvskych krajinach ze deti v roku do jasli

biem22
11. júl 2021

Ja som si zle pozrela ten vek, samozrejme babka a jasle tak od 15m 🙂 My máme jasle od 15m a myslím si, že je to taký dobrý čas na to 🙂

elizabet173
11. júl 2021

ak babka súhlasí, tak minimálne do roka babku, potom jasle, ale ak by sa ti dalo pracovať do tých dvoch rokov iba dva dni v týždni a mama by to zvládala, jasle až od dvoch rokov.

autor
11. júl 2021

Ďakujem baby za vaše reakcie. Babka s tým problém nemá sama mi sa ponúkla s pomocou len pre mňa tak vnúrorne je to divné ani neviem prečo. Uvidím ako im to pôjde do toho pol roka a keď to budú zvládať tak aspoň do roka ich nechám spolu ak nie budem ďalej riešiť.
@elizabet173 ja až do nástupu do MŠ (2-3rokov podľa toho kedy malú prijmu) budem takto pracovať 2 dni v robote najmä kvôli poradám a klientom, podpisom a 3 dni budem z domu všetko ostatné riešiť a pripravovať.

siska53
11. júl 2021

Take malinkate by som skor babke zverila.. ak jasle, najskor od 18 mesiacov.. ved take malinke sa nema nejak comu priucit, ak hovoris, ze bude mat len dva mesiace v septembri...take male potrebuje jednu (max.2) osobu, ku ktorej prilnie.. jaslami by.som.to neriesila. Ked nie babka, tak skor fakt overena au-pair.
Moj nazor..

autor
11. júl 2021

@siska53 do pol roka by bola isto s babkou len som nevedela co dalej od pol roka ale nakoniec asi ju necham aspon do toho roka s babkou ak to budu obidve zvladat a potom sa uvidi co dalej

janage
11. júl 2021

No u mňa by bolo poradie babka, operka, jasle z jednoduchého dôvodu, že mnoho detí je v kolektíve jaslí často chorých čo sú ďalšie komplikácie.

janage
11. júl 2021

V rodine tak dali do jaslí a dieťa často choré, babky nie vždy mohli a už nehovorím, že poplatok za jasle platíš či tam dieťa je či nie. Odčítaju len stravu. O tom, že je veľký rozdiel sa starať o zdravé a o choré mrzuté dieťa ani nevravím.
Za mňa úplne stačí socoalizácia na ihrisku či dáka aktivita ako cvičenie detičiek s babkou, opatrovateľku, a potom v 3 rokoch do škôlky. O nič nepríde.

zuvelyn
11. júl 2021

Za mňa určite jasle a babku mať v zálohe, alebo kombinovať. Au-pair by som nedoverovala ja osobne asi žiadnej. U nas v Ke máme jasle kde platíš za dni nie za celý mesiac (je to samozrejme menej výhodné ak chodí dieťa často).

andreatytler
12. júl 2021

Take male dietatko nevnima kolektiv v jasliach. Ak je babka v pohode (nema nejake predpotopne vychovne metody), tak urcite babku. Aspon si vybuduju vztah. My sme dali syna do jasli ked mal 18 mesiacov a tiez som hladala najskor v rodine, ci by ho niekto neopatroval, az ked sa nikto nenasiel, dali sme do jasli a v tom veku uz veru jasle su dobre pre neho. Velmi tam prospieva.