Ihriskové hádky

montry
18. sep 2012

Niekedy sa hovorilo a možno sa tak stále aj hovorí je, že detské problémy z ihriska si majú riešiť deti sami.
Dnes sa ma dotklo správanie jedného otca dievčatka, ktoré chodí s tou našou do triedy. Včera sme prišli domov s oškretím lakťom a keď to neriešila naša slečna, neriešili sme ani my.
Raňajšie prebratie sa, bolo aké rýchle, keď sa na nás "ocapil" dospelý chlap, že chce s nami riešiť modrinu na kolene jeho dcéry. A tak sme riešili a prišli sme hneď nato, že naša kopla tú jeho pri kopaní do listov, ale že sa jej hneď ospravedlnila a hrali sa ďalej.
Ale že tá jeho chytila nohy tej našej pri šmýkaní sa a tá naša spadla na zadok a buchla si hlavu a odrela si lakeť, mu tá jeho akosi zabudla povedať. Či sa už ospravedlnila, alebo nie neviem, lebo sfučaní tato rýchlo odišiel a už nechcel nič riešiť.
Ale nič to, takýchto detských nedorozumení bude asi ešte veľa, ale zas som sa tak opýtala sama seba...
...Oplatí, alebo neoplatí sa miešať do detského života na ihrisku??? Som iný rodič, ako tí ostatní, keď som to nechala tak??? Alebo nebodaj som zlá matka???
Myslím si, že nie, ale rozhodne sa začnem aj ja správať inak ku detským hrám a budem si overovať každú modrinu na tele mojej dcéry, hoc budem potláčať v sebe svoje ja a budem robiť so seba sprostú, lebo viem a som o tom presvedčená, že detské ihriskové hádky riešiť netreba.
Nebudem to riešiť tak preto, že nejaký namyslený otecko sa potreboval vybúriť a dobiť si svoje ego, ale preto, aby aj tá moja slečna mala ešte väčší pocit, že si ju niekto zastane a že už viac žiadnemu cudziemu ujovi nedovolím, aby jej skazil hneď ráno deň, nezmysleným vypočúvaním, len preto, že ujo Ing. sa zle vyspal a nevyšiel mu nejaký kšeft.

popelka5000
18. sep 2012

No ak to tie deti neriesia ,tak naco sa maju dotoho montovat rodicia?
Ja som zazila v prvej triede jednu "babku",ktora bola moooc aktivna,mala vnuka asi o 30kg tazsieho od ostatnych chalanov a robil im zle.Ked mu to vratili bolo zle ,fujara 😀 dobehla a volala si ich z triedy von a dohovarala a robila hanbu na celu skolu.Ja som davala syna ako prvaka do opatere triednej,tej cez prestavku nebolo,cize isla som to riesit ja.
Pockala som si dotycnu "babku"a zhucala ju na celu skolu ,ze toto si dovolovat nebude ,ja odchadzam zo skoly s tim,ze nikto nebuzeruje moje 6 rocne dieta.A este raz tak spravim poradky aj s nou.
Odvtedy je klud.
Cize moj nazor je,ze dospely sa povadia a deti sa na druhy den spolu hraju ,cize netreba zasahovat ,ak to nie je vazne.

gubcikova
18. sep 2012

ked sa moja dcérka bije-teda že ona začne okríknem ju.ak ju niekto bije nechám ju nech si to sama vyrieši.

dancul80
18. sep 2012

bola som svedkom "bitky" dvoch dievcat (jedna bola mojej kamaratky). to ze sa decka pobiju a pohadaju je bezna vec. ked, tak to riesime spolu(zalezi asi od veku deti) na mieste. skoro som odpadla ako to poriesil otecko. chytil dceru za ruku "toto si nenechame" a odtiahol ju prec. myslim ze aj vynadal tej druhej.
pride mi ze takto riesia vyhrotene situacie rodicia, ktori su malo so svojimi detmi, maju milny dojem ze tie ich su najlepsie na svete.
vies co si myslim, ze mozno sa len otecko spytal svojej dcery "co sa ti stalo" a mala mu povedala ze "ona ma kopla..."
a dalej mozno nepocuval, alebo mala nepovazovala za dolezite pokracovat, atd. preto si myslim ze ak riesit taketo spory tak musi byt ten kto to riesi ocity svedok.

cerez
18. sep 2012

Ja som to zažila minulý školský rok u dcérky. Každú chvíľu som mala susedu a ponosovala sa, že moja dcéra urobila to a to jej dcére v škole. Doslova hlúposti. Dcére sme dohovorili a vysvetlili čo môže, čo nemôže a ako to môžu vnímať druhý. Naopak moja dcéra mi nenosila domov ponosy čo všetko jej urobila daná spolužiačka. Pochopila som, že niektorí rodičia to s deťmi riešia až tak vážne, že ich v žalovaní podporujú a nafukujú každú maličkosť a sú príliš citliví na svoje ratolesti. Určite to nie je na prospech dieťaťa. Rovnako si myslím, že ich nechať vyriešiť si hádky medzi sebou. Hádky sú síce každý deň medzi deckami, ale nejde o hlboké konflikty ako je to u dospelých.

bets
18. sep 2012

ja som nedavno riesila, ze deti si skakali po posteli v skole v prirode, ktora bola minuly skolsky rok. ze si to robili vzajomne a schvalne. nechapala som, co mam riesit po niekolkych mesiacoch. neschvalujem, aby si deti robili zle, ale ja som tam nebola, tak nechapem, co som mala po dlhsom case riesit. iny ziadny incident moje dieta s tym druhym dietatom nemalo. ziadnemu dietatu nebolo nijako fyzicky ublizene, ale to druhe ma z toho asi nejaku psychicku ujmu. dost ma to soklo. je fajn, ze rodicia si vsimaju sikanu hned na zaciatku a je snaha to riesit, ale niekedy to moze zajst do takych absurdit. moje dieta nechapalo, ze co ideme riesit, vsak su kamarati a vsetko je stale medzi nimi ok.