Hypotónia z novorodeneckej žltačky

gabrielitta87
1. júl 2020

Dobrý deň, rada by som našla mamičky, ktorých deti si prešlii novorodeneckou žltačkou ktorá vyustila do ľahšej hypotónie dieťaťa. Hlavne ma zaujíma prognóza do budúcna a spavosť týchto detí. Syn má rok. Ďakujem

adamadent
1. júl 2020

Ahoj moja druhá dcéra mala, pre zltacku sme boli 8 dní v pôrodnici... Dcéra bola extrémne spava. Do troch mesiacov prespala aj deň aj noc s prestávkami na kojenie. Priberala malo. Od 4 mes som s nou cvičila vojta, potom sme začali plávať. To jej veľmi prospelo. V roku mala ešte stále tri spanky. Neplakala skoro vôbec akoby nechcela mrhat zbytočne energiou. V 11 mes začala sedieť. Tesne pred dovrseenim 18 mes asi týždeň pred začala chodiť. Nohy ma ploche. Hrbi sa ale stále ju upozorňujem. Za mesiac ma 2 roky beha skáče.... Spánok už len jeden poobede od 19 mes. Mentálne je trochu oneskorena ale to začina dobiehať tým ze menej spi.

kittykat22
1. júl 2020

@gabrielitta87 nas syn mal velmi silnu zltacku a dlho. Co mu vobec nezabranilo jakotu od rana do rana, nespania do 1.5 roka vobec, do 3 sporadicky. Samozrejme oneskoreny vyvoj - ale to vdaka sustredenemu revu a nezaujmu o rozvoj 😀 Inak fyzicky super v poriadku, ziadne problemy popisane vyssie. Inak ak chces zrusit zltacku tak je dobre davat dietatu UM ak kojis - na dokrmovanie. Ta zltacku zrusi. Kojenie ju podporuje.

pribinak
1. júl 2020

@kittykat22 kojenie podporuje žltačku? 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

gabrielitta87
autor
1. júl 2020

@adamadent mame 2 spanky- kazdy hodinu a pol cez den a v noci cirka 10h prespí. Kognitivne si myslim ze je vpohode. Ale je tak spavy, zadumany...uz chodi okolo gauca a nabytku. Uz len cakame kedy sa pusti. Vojtovku sme cvicili pol roka.

adamadent
1. júl 2020

@gabrielitta87 ja som vojtu prestala cvičiť, myslím ze ju to brzdilo navyše cvičila som 4 minúty a bola schopná poobedie celé prespať. Dcére nenašli nijaku príčinu prečo ma hypotoniu sono mozgu bolo ok. Jedine co aj teraz sledujem ta chôdza je taka tarbava. Takéto pritiahnutie za prsty do sedu jej stále robí problém na tom úplne vidieť ako sa riadne námaha a hlavu ma v záklone. Teraz už je to lepšie keď sa sama hýbe, pohyb jej prospieva a celkovo je pevnejšia.

bebotka
1. júl 2020

@pribinak áno, deti čo sú na um sa jej skôr zbavia ako tie na materskom mlieku, moja malá bola predčasná, 11 dní sme boli v nemocnici kvôli žltačke, dva krát sme boli v nemocnici na premeranie a vtedy som mala v papieroch napísané, aby som materské mlieko prevárala, že jej skôr zmizne žltačka. som sa na to pýtala pediatričky a je to pravda, ja som síce mlieko neprevárala, to sa mi zdalo ako blbosť, ale aj tak som nemala skoro žiadne, malú som dokrmovala tak sme prešli už len na um a žltačka klesla

yvanielka
1. júl 2020

@pribinak áno, u čisto kojených detí sa vyskytuje žltačka dlhšie

terezka1947
1. júl 2020

@pribinak aj u mojho syna sa silna zltacka drzala dlho,nakoniec mi odporucali prestat kojit. Resp.jedenstary lekar mi poradil odsavat,mlieko trosku zohriat,nepamatam uz teplotu....a az potom dat synovi. 2t.
A naozaj,az vtedy zacal bilirubin rapidne klesat.
Vraj u niektorych mamiciek je nieco v mlieku,co zltacke "nepomaha".

kittykat22
1. júl 2020

@pribinak ked das dieta na UM tak zltacka zlezie. Mam to od pediatricky, a vazne to pomohlo synovi. Pozi si aj online zltacka UM a najdes to tam. V mlieku ktora koji matka su nejake latky ktore to predlzuju.

kittykat22
1. júl 2020

@pribinak Tu to mas aj od lekarky "Novorozenecká žloutenka
Mizí postupně většinou do 4 týdnů věku,někdy může přejít v tzv.“žloutenku kojeného dítěte“trvající někdy až do 2-3měsíců. Při pochybnostech je vhodné se poradit s lékařem."

http://www.detskylekarbrezany.cz/rady_pro_mamin...

Chapem ze je znie blaznivo, ale je to pravda. Nam pomohlo syna dokrmovat UM a preslo to 🙂 potom som sa vratila k plnemu kojeniu.

ivangeline
1. júl 2020

Spáva doteraz veľmi veľa a ľahko je unavený. Myslím si,že je to ale anemia. Musíme k doktorke. Ja som anemicka,tak predpokladám,že preto.. bude mať rok a pol a začína behať. 3 a pol hodiny je jeho max čas bdenia. Vydrží aj dlhšie ale bude mrzuty,nespokojný,ťažko zaspavat.. stále 2 spánky po 3 až 3 a pol hodine denné a v noci 11h s budenim 2 až 3x. Dojceny do roka.

gabrielitta87
autor
1. júl 2020

@ivangeline dost to mame podobne. A s tou anemiou nas je od narodenia lahko anemicky resp je na spodnej hranici. Dlhodobo uzivame pyridoxin, zelezo a vit c. Ale nevidim rozdiel. Pediater sa vyjadril ze to nie je zle s tou krvou ze vela deti maju taku “anemiu” pretoze krvotvorba sa este len rozbieha 🤷‍♀️To iste hematolog povedal.

gabrielitta87
autor
1. júl 2020

@kittykat22 my uz zltacku nemame, prekonal ju. A ostala lahka hypotonia 🤷‍♀️

adamadent
1. júl 2020

@gabrielitta87 A ako sa u vas prejavuje hypotonia?

kittykat22
1. júl 2020

@gabrielitta87 a co ti povedali na pediatrii?

julia204
1. júl 2020

Prvy syn mal žltačku 2mesiace, 3x sme lezali v nemocnici pod svetlom kym mu klesla kojeny rok.. Teraz druhá dcera žltačka 2,5mesiaca kojena 6mesiacov.. Syn mal oneskoreny vyvin nespaval 30minut do obeba a 30minut po obede..

gabrielitta87
autor
1. júl 2020

@adamadent no ze ma oslabnute svalstvo. Take mlandrave. Neurolog povedal ze “floppy baby”. Psychomotoricky isiel oneskorene. plus ten spanok je aky je ze je spavy. Ale robili mu testy krvne a vsetko ok.

gabrielitta87
autor
1. júl 2020

@kittykat22 ze z hypotonie sa uz nevyrastie ze sa s tym nauci zit a ze nebude vrcholovy sportovec 🤷‍♀️

gabrielitta87
autor
1. júl 2020

@julia204 a mali ste hypotoniu?

kittykat22
1. júl 2020

@gabrielitta87 kamaratka mala tento problem so synom, a som si ista, ze cvicili vojtovu metodu 🧐 Ale asi zalezi aka forma alebo problem. Mozno to nie je pre kazde dieta 🤷‍♀️

gabrielitta87
autor
3. júl 2020

@kittykat22 tiez sme cvicili vojtovku. V podstate uz dobrhla vela. Uz len cakame kedy sa pusti. Len ten spanok a unaviténost ma trapi. Chodime na krv kontroluju ju a vraj to nema tak tragicke. Aj stitnu, hormony kontrolovali a vsetko ok 🤷‍♀️