Ahojte mamičky, síce mám ešte len malého krpca, ale už teraz často rozmýšľam nad jednou vecou - hranie počítačových hier u detí. Skúsim Vám objasniť situáciu.
Ja aj môj partner máme radi hry, ja preferujem tie na PC, môj partner väčšinou na PS3/PS4. Pred tým, ako sme mali dieťa sme tak trávili veľa času, je to pre nás relax, koníček, nevidím na Tom nič zlé. (Samozrejme radi chodíme aj von, čítame knihy, sledujeme seriály, kadečo možné). Teraz sme hranie rapídne obmedzili, máme nejaké hry na mobiloch, keď malý spí, prípadne priateľ niekedy uspi malého a ide sa zahrať.
Ja osobne by som malého chcela viesť čo sa týka internetu a veci podobných čo najbezpečnejšiu cestou, vysvetľovať mu, samozrejme mu to obmedzovat do istého veku. Časom však predpokladám, že dospejeme do bodu, kedy sa v obmedzenej miere k hrám vrátime a malý to samozrejme už bude vidieť a vnímať a tu prichádza moja dilema...nechať ho hrať? Obmedzovať ho nejako extrémne alebo mu to povoliť do takej miery, akej sa napríklad budeme hrať my? Že si dáme každý limit na hodinku alebo tak?
Poznám ten pocit, keď začnete hrať nejakú novú hru a úplne vás to pohltí, a vtedy je človek schopný presedieť pri Tom hodiny, viem aj to, že tento ,, ošiaľ,, o pár dní Max týždňov pominie a človek sa už k hre vracia na menšie časové úseky. Ako toto regulovať u dieťaťa a rodičov zároveň? Nechať ho vtedy napríklad hrať dlhšie? Keď viem, že je to dočasne? A samozrejme stále budeme chodiť vonku, hrať sa s hračkami, travit čas ako rodina a pod.
Viem, že je ľahké sa vyjadrovať hlavne mamičkám, ktoré hry nehrajú a nehrali, bola by som teda hlavne vďačná maminkam, ktoré sú v podobnej situácii, aby napísali ako na to. Vďačná som však za každú radu. Ďakujem 💙
My tiež tak hráme, malý má skoro 2 roky a určite tak skoro hrať nebude. My využívame na hranie čas keď spí, keď je pri nás máme lepšie aktivity tak nás hrať nevidí. Možno sem tam jedného z nás. Ja ho budem obmedzovať do takej miery aby sa z toho nestala zvislosť a zároveň aby nedosiahol bod ako môj mladší brat - nedarí sa mi v hre tak revem a robím cirkus. A tiež je dôležitý vyber hier... a určite mi neplánujem kúpiť vlastný mobil/tablet/PC/konzolu najbližších 5-8 rokov 😁
Ahoj, syn hrava od 4 rokov. Tiez smazime hry 😀 Za nas v pohode. Najskor mal to zvieratko co sa kupe a fenuje o ktore sa staral - to bol besny. Potom mal crash Bendikut 😅 spiro, lego a taketo fajn hry. Vsetko v poriadku. Rad sa hral ale nemal zavislost. Ziadny problem. No a potom manzel ze Minecraft .... a tu problem nastal. Maly sialeny. Minecraft bud hrat alebo pozerat videa s touto tematikou. Prestal sa ucit, prestal sa snazit 😵 ja som len pozerala co sa mi to deje s dietatom. Nakoniec som oznamila ze zakazujem minecraft cez tyzden kompletne, len cez vikend si moze zahrat hodinu s otcom. Videa minecraft na tablete som zakazala tiez - na youtube kids som dala blok na toto slovo - takze mu to ani nevyskakuje. A mam spat normalne dieta. Ale viem ze uz v piatok sa syn tesi ze bude ten blby minecraft 🙄 Z vlastnej skusenosti ti hranie mozem doporucit, ale vynechala by som minecraft aj roblox a ine navykovky ktore budu k dispozicii.
@kittykat22 minecraft mna a mojich kamosov chytil ked som bola na vyske(pred 7rokmi)😄 tyzden vkuse sme hrali, od rana, ked sme sa zobudili dokym sme nesli spat, ten tyzden som vynechala vsetky prednasky a seminare 😄 potom sme sa toho nabazili(zabili draka) a odvtedy sme to nezapli 😄 pred dvomi mesiacmi som si to kupila na ps, hrala opat par dni od rana do vecera a zas ma to preslo...
Ja len, ze aj dospelych chyti zavislost 😄
@nevludna ja viem 🙈 lenze moje super zodpovedne dieta, vsetko pripravene, ulohy na 100% zrazu uplny lajdak. No ja besna 😅
@kittykat22 tak to uz je na vasej dohode no😄 ale zasa co je lepsie? Minecraft (tzv.lego, trening hlavy) alebo sa nieco len mechanicky biflit (len ucenie naspamat) na prejdenie standardizovanym testom?
Inak odporucam aj tento clanok: https://ciernalabut.sk/8339/psycholog-ktory-sku...
@nevludna samozrejme ze prejst standardizovanym testom. Pretoze pri prijimackach na strednu skolu nikoho nezaujima ci dieta vie alebo nevie minecraft. Manzel ma informatiku a polovica chalanov ktori boli genialni, tak ich vyliali v prvaku alebo druhaku. Pretoze hrali dotu. Vyhodili ich len koli tomu ze hrali. Neucili sa. Takze genialita k nicomu. Teraz pracuju s lopatou alebo chodia do francuzska zbierat zemiaky. A hraju dodnes. Maju zenu, deti a hraju dodnes.
@kittykat22 🙄ok
Tu suhlasim s @kittykat22. Aj ked teda ja som zastanca hier,syn sa pri tom strasne vela naucil a teraz aj studuje game development. Ale vzdelavanie je prvorade a ked je u nas nastavene ako je,bohuzial. Zivot ma lahsi a aj na hry lepsie zarobi s dobrou skolou. A to Minecraft nie je.
My tiez doma hravame playko dost casto a s hrami som vyrastala. Som na to pozitivne naladena a dieta urcite necham od nejakeho veku hrat sa. S tym casovymi limitom to bude asi rozne. Ak sa budeme hrat spolu, tak pokojne kym nas to bude bavit trebars, ale inak ziadne celodenne hranie. Podla mna clovek vyciti, kedy ma vyvazene aktivity. Skor ratam s tym, ze my s manzelom sa prisposobime a budeme sa snazit dat dietatu dobry priklad a to znamena, ze dostatok casu budeme travit aj mimo akychkolvek obrazoviek.
Skor si odpovedz, preco sa bojis, ze by mu to uskodilo, keby sa vacsinu casu hral?
https://www.youtube.com/watch?v=8A10fe64fRoOno to dieta funguje ako jeho rodicia - ak hrate hry, bude aj ono a bolo by blbe, keby ste mu to zakazovali.
Ja sice este deti nemam ale tiez s muzom radi hrame hry a urcite nebudem dieta korigovat kolko ma hrat 🙂 ja nepovazujem hry za zlo ale velmi dobru vec, kedze tam musi dieta rozmyslat, spolupracovat a strategicky uvazovat (zalezi od hry).
Deti sa vedia sami korigovat (deti, kt.nie su obmedzovane v technologiach, tak sa sami od seba uplne v pohode venuju aj inym veciam ako len pc - skor tie zakazy vedu k tomu, ze tuzi len po tej zakazanej veci...;)
Inak pozri si toto
A celkovo si kukni “deti jsou taky lidi” na fb alebo svobodauceni.cz. Najdes tam k detom a technologiam info 🙂
Tu na modrom konikovi su skor matky, co su proti pc hram 🙂