Hrajú sa vaše malé deti na mobile/tablete?

1. jan 2022

Ahojte. Zaujímalo by ma či sa vaše deti hrajú na mobile a tablete. Ja síce svoje len čakám, ale čo sa týka môjho okolia každý rodič pchá deťom do rúk mobil. Ja to síce neplánujem, ale keďže moje okolie je také ake je po čase si to dieťa asi aj vypýta alebo sa bude cítiť byť ukrateny a to veru nechcem. Koľko minút /hodín denne je zdravé? A co pozerajú vase deti? Nechcem tu vyvolať hádky len ma to reálne zaujíma. Ďakujem za váš názor

petka1402
1. jan 2022

Moja ma 5, púšťam YouTube na telke, pozera to co jej zapnem, väčšinou slovenské detské pesničky, rozprávky, telefón nedávam

kittykat22
1. jan 2022

jasne. od mala. vlastny ipad od 3 rokov. rozumie plynule anglicky vdaka tomu :D ale mam v okoli rodicov ktori nekupili ipad napriklad do 9 rokov.

pribinak
1. jan 2022

Áno, syn sa hrával na mobile. Slušne pochytil angličtinu, naučil sa sčítavať aj odcitovať vďaka matematickým hrám.
Je rozdiel ak dieťa sedí len tak a ťuká do mobilu a rozdiel ak mu rodič ukáže ako sa aktívne hrať

maminkadeticiek
1. jan 2022

Nie.Ani 2 rocne,ani 9 rocne.

jana_eyre_2
1. jan 2022

Mám tri deti 9, 8 a 5r a na mobile sa hrajú raz do týždňa hodinu - v sobotu.. začali tento rok, lebo v synovej triede sa všetky deti hraju hry tak som nechcela aby bol mimo.. no a keďže u nás funguje všetko tak, že.ked jeden tak aj ostatní, tak to majú dovolene všetci traja.. každý má hry podľa svojho veku.. a teda dostali sme na Vianoce xbox na pohyb, tak to som zaradila ako ďalšiu možnosť mimo hier na mobile.. inak mobil nepoužívajú, telku pozerajú jednu rozprávku denne keď majú prázdniny či distancne vyučovanie.. keď školu škôlku tak iba krátku časť.serialu.. inak sa hrajú mimo techniky a zatiaľ im to takto vyhovuje a nesťažujú sa.. aj keď dnes som si tu na koniku už na to vypočula kritiku.. každý nech robí ako uzna za vhodné..

iwesska
1. jan 2022

Od 10r.sa zacal hrat na tablete max.hodinu denne. Nebyt online vyucovania a potreby noveho zariadenia,nemame tablet dodnes. Normalne sa ako dieta hral s hrackami,pozeral rozpravky v TV. Chvala bohu, lebo vidim na nom,ako malo staci k zavislosti🙏 Ak to ma dieta miesto TV,ze sa zahra nejaku vyucbovu hru,nevidim v tom problem. Ten vznikne,az ked sa dieta bez tabletu nevie najest a vonku namiesto pozorovania okolia z kocika pozera do tabletu🙈

ikonica
1. jan 2022

Nasej sme zacali pustat rozpravky na youtube cca od 15 mesiacov, ked sme mali vsetci coronu a potrebovali sme byt v klude v posteli, lebo energie nebolo nazvys... No a odvtedy si nejako zvykla kazdy den chvilku pozerat... No a aj vdaka tomu vie v dvoch rokoch niektore vyrazy po anglicky... Napr farby, niektore cislovky ci pomenovanie zeleniny ci ovocia... Bez toho aby sme ju my nieco po anglicky ucili... Myslim, ze na svoj vek ma aj vdaka tv a youtube celkom slusnu slovnu zasobu...

sense
1. jan 2022

Do 7rokov absolútne nič, potom 1hod denne, cez prázdniny a koronu 2 zvyčajne pozerá Youtube, bud ukážky z otecko, tom a Lea, alebo checker tobí, béni challenge

sasitimi17
1. jan 2022

Nie nedávam absolútne a je mi jedno čo robí okolie… v podstate väčšinou som ešte nevidela ani malé deti s mobilmi tu…

nikpa
1. jan 2022

4 ročný sa zatiaľ nehrá s mobilom ani s tabletom, púšťam mu rozprávky na YouTube. Ale v tejto dobe sa dieťa s tým samozrejme skôr alebo neskôr musí oboznámiť. Dôležité je koľko času pri týchto vecičkach strávi, všetkého veľa škodí ale zakazovať úplne výdobytky modernej doby podľa môjho názoru tiež nie je ok.

1gabriela13
1. jan 2022

Môj názor že dieťa nemá čo mať v ruke tablet a telefón. Dieťa sa má hrať,byť vonku,byť špinavé,behať,spoznávať okolie,hrať sa s rovesníkmi. Naša dcéra absolútne nepozerá rozprávky, a to môže byť zapnutá telka celý deň a mobil či notebook na stole,ani sa ho nedotkne. Ale ona je taký tip,radšej je vonku,rada chodí do prírody,ku starým rodičom. Treba sa jej venovať vkuse ,ale zas z druhej strany,nemá sa s kým hrať,ihriská sú prázdne ,no stále musíme vymyslavat nejaky program.

martinka13
1. jan 2022

Obaja používajú tablet, mobil aj notebook. V dnešnej dobe nevyhnutné. Samozrejme v rámci rozumného času. Maju 13 a 7 rokov.

alanko20
1. jan 2022

2 rocne nie, obcas pustim telku, limitujem to ako sa len da, mobil nedavame, tablet nemame

sssilvuska
1. jan 2022

moja je zavisla :/ na moj telefon naucena nie je a aj ked ho vidi ignoruje ho, ja jej nedavam, no svokra aj manzel jej bezne daju, alebo ked ich mobil uvidi hned si ho berie sama.. ma 20 mesiacov a vie si zapnut sama youtube, vie si najst video ktore chce, vie prepnut reklamu... najprv som bola riadne nahnevana, ale vlastne...ved doba je taka a co.. uz neriesim.. verim tomu, ze sa nauci anglicky, pozera aj anglicke rozpravky... samozrejme, ze nie je s mobilom den a noc, ale aj sa hra s hrackami

777januska777
1. jan 2022

Pozri záleží od teba, ak ty si na mobile často, bolo by od teba dosť pokrytecke, keby si svojmu dieťaťu zakazovala. Ak mobil skoro vobec nepouzivaš, tak ani tvoje dieťa ho nebude vyžadovať nejako špeciálne.

ariannazara
1. jan 2022

Môjmu dávam telefón ale len v určitých situáciách a to je keď mu čistím zuby 🤣. Ale radšej mu pustím TV ako telefón do ruky ani to nevyžaduje.

snezienkaaa82
1. jan 2022

Áno, púšťam. Hlavne anglické. Veľa sa naucila

euka210
1. jan 2022

Podla veku,... ja mam rok dotykovy mobil, takze nase deti ako male mobil nemali, ani som ich na to neucila...jedine ked u lekarky sme dlho cakali, tak nejaku hru..tak od 3r. Telku ci rozpravky z netu tak od 1,5....pri prvom to vie clovek ustriehnut, pri dalsich detoch sa mensie uz viac prisposobuje chodu rodiny.

cimage
1. jan 2022

Moje deti 9r a 3r nemaju ani tablet, ani mobil. Na PC mozu pozerat rozpravky. Inak sa pekne hraju s legom, stavebnicami, knizkami. Naposledy som videla kamoskynho syna 6r s mobilom v ruke. Celu dobu co sme tam boli, cca 3hod sa hral a pozeral neviem co vsetko 🙁. Vobec sa nezapajal do hry s ostatnymi detmi co tam pobehovali.

amelie2017
1. jan 2022

4 rocnej dovolim tablet, mobil nie. Ma tam 2 hry- puzzle a omalovanku. Obmedzovat nemusime, ona na nom vydrzi tak 5 min a uz ho nechce. Obcas si pozera fotky, ked bola babatko, tak je na nom dlhsie. Niekedy si vypyta castejsie, niekedy je aj 3 tyzdne odlozeny.

nelca0510
1. jan 2022

2 roky a nepozerá TV,mobil,tablet,nič. Veľa čítame a hráme sa doma či vonku

andreatytler
1. jan 2022

Teraz mal syn 2 roky a od 18 mesiacov pustam 2 pesnicky denne ked mu cistim zuby alebo 1x mesacne ked mu striham vlasy a tiez ked uz som vyerpala vsetky moznosti zabavy v aute pri dlhej ceste. (stalo sa to zatial 2x).
Deti potrebuju co najviac realneho sveta, realnych interakcii aby sa naucili spravne fungovat. Nechapu co vidia v TV, alebo na mobile. Sice sa im to velmi paci a fascinuje ich to ale nedokazu to psychicky spravne spracovat a nic sa z toho nenaucia.

stanulienkat
1. jan 2022

Tablet zhruba od šiestich rokov hodina denne maximálne, dovtedy sme pozerali sem-tam rozprávky v televízore, veľa čítali, hrali sa, chodili von. Aj ja vidím u malých detí v rukách mobily, tablety už od jedného, dvoch rokov. Je to veľmi smutné. Robia to predovšetkým rodičia, ktorým sa nechce venovať deťom a majú od nich pokoj.

lasoli
1. jan 2022

zatial neplnujem,urcite nie hty na tablete,ci mobile,naucit matematiku sa da aj z oravovnych zositov,Rozoravky maju vez yotube alw to prepinam ja,oni este nevedia

tulipanicek
1. jan 2022

2,5 roka. Žiaden tablet, mobil, TV. Resp. videla to asi tak 10x pár minút. Nevyžaduje si to. Rozpráva vety od 1,5 roja, od dvoch rokov ovláda veci, ktoré sú potrebné pri prijme do školy 😁 Ovláda aj viaceré anglické slova, pozná písmena abcedy, chce citat (aby sme jej čítali) encyklopédie 🤷‍♀️ Vie aké zvierata žijú na savane, atd atd. Vie toho strašne veľa 🙃

x_mery_x
1. jan 2022

Nas ma 2, mobil nedostava do ruky, len na telke kuka pesnicky

kikaaa444
1. jan 2022

Ja som to tiež neplánovala a odsudzovala som to 😆 ale Tomu proste podlahnes ..moja mala ma 19m a ma vlastný detský tablet . Teraz s odstupom času nevidim na tom nič zle , veď my ako malé deti sme tiež pozeravali vecernicka a doobeda bežali detské programy čo už ani teraz nechodí .Ak pozerajú niečo poučné a nie nejaké blbosti tak je to prospešné . Problem je v tom že okolie to odsudzuje preto to niekto považuje za tabu .. ale prečo vlastne ?

annm81
1. jan 2022

Mám 5 ročného. Ani nevie, že nejaké hry na mobile alebo v počítači existujú. Ale obrazovke sa nijako nevyhýbame, pozná YouTube a Disney+. Asi od dvoch rokov má 2x denne rozprávku, kým mu umývame zuby. V zime si cca raz, dvakrát mesačne spravíme večer, keď zalezieme všetci do postele, spravíme si pukance a pozrieme celovečernú rozprávku. V lete zriedkavejšie, lebo nie je čas. Plus bežne využívame mobil počas dňa, keď sa o niečom zhovárame alebo si čítame a ja mu to chcem ukázať (ako sa vyrába lego, ako vyzerá baobab, ako vyzeralo prvé lietadlo). Pri týchto ukážkach mu ale komentujeme, čo vidíme. O rozprávkach sa tiež neskôr zhovárame. Pasívne televíziu nijako nevníma, keďže počas dňa u nás telka nikdy nebeží.

Nie som odporca obrazoviek u detí, ale je potrebné ísť na to s rozumom. Mnoho rodičov posadí dieťa pred telku, nechá ich tam samotné a má pocit, že dieťa sa tak naučí cudzí jazyk, čítať, počítať a podobne, čo je škodlivá predstava. Dieťa na učenie potrebuje živého partnera, aktívnu snahu porozumieť a zapojenie viacerých zmyslov a čo najväčšej časti mozgu, a to pasívne sledovanie tv rozhodne nezaručí. Podľa výskumov, čím viac času trávi malé dieťa pred obrazovkou, tým menej je pripravené na školu. Plus veľa rodičov zabúda, že ak majú tri hodiny denne pustenú telku, hoc na ňu dieťa priamo nepozerá, má to na neho veľký negatívny vplyv. Napr. sa ukázalo, že pri takomto pasívnom sledovaní, počuje od živého človeka o 80% menej slov oproti dieťaťu, ktoré žije v domácnosti, kde je televízia vypnutá.

lilly46
2. jan 2022

Ak ešte len čakáš a budeš mať trocha čas začiatkom materskej, odporúčam knihu Nerozbitné deti (aj partnerovi).

babulkomale
2. jan 2022

Neriad sa podla inych ludi, mozu to totiz robit uplne nespravne. Precitaj si clanky alebo knihy o vyvoji deti, ich mozgu, zrucností a skus si urobit sama svoj nazor.
Dieta potrebuje hlavne nadobudnut tie uplne zakladne veci ktore sa robia rukami, kde zapaja vsetky prsty, kooperuje oko- ruka, premysla, sklada, kombinuje, pracuje s realnymi predmetmi, uci sa drzat ceruzku...to je prve.
Nie hned odmalicka tukat kamsi jednym prstom. PC gramotnost je dolezita deviza, ale nesmie nahradit a predbehnut tieto elemantarne zrucnosti.
Potom pozorujem ze nam rastiu generacie deti z ktorych mnohe ( nie vsetky, ale viac ako kedysi) nedokazu kopnut do lopty, maju milion dys- lebo sa s nimi ani vlastni rodicia nerozprávajú, len akesi skreklave postavicky ale hlavne ze po anglicky 🤦
Mlady chalan povie ze on bude ITckar, ale nedokaze kopnut do zeme rylom, upravit si okolie ( nie kazdy musi byt polonohospodar, ale zaklady, aj keby len ako relax popri dusevnej praci, ani to nezvlada) , metlu nevie chytit, odhrnut sneh, lebo odmalicka hra len hry na mobile a PC. Zrak v kybli, rachiticky hrudnicek ale on bude ITckar ( lebo si precital BA platy a mysli si ze sa nenarobi, este asi nevie co su hemoroidy 🤭)
Takze mysli na dieta zosirsa, komplexne, v horizonte desatroci.