Dcérka má 4,5 mesiaca a od Nového roka neuveriteľne štrajkuje. Od malinka sa zle prisava (nepomohli ani 2 laktacne poradkyne, ani strihanie uzdiciek), kým som mala veľa mlieka, chcela sa dojčiť , aj keď vždy trpela kolikami a refluxom, veľmi veľa plače od narodenia. Zrazu začala odmietať prsník, odpije len trochu v noci, cez deň vôbec. Keďže nesprávne saje, nestimuluje prsia, mlieko sa stráca, odsávanie u mňa nezaberá, momentálne užívam senovku a benedikt 4x4 z každého (!!!) . Jeden raz dokazala ukážkovo sať, keď ju v nemocnici utlmili, aby jej napichli žilu. Najhoršie je, že fľašu nevezme vôbec, každý cumel vytláča jazykom a veľmi pri tom plače. Keď sa obávam dehydratacie, musím jej dat umelé mlieko striekačkou nasilu, s revom. Nejde o chuť mlieka, vyskúšali sme veľa, odmietla aj materské z fľaše. Uspavanie je horor takisto, strašne pri tom kričí, na prsník ju nedostanem a už keď ju pokladám do postele, spustí krik. Včera dokonca spustila, už len keď sme vošli do spálne. Z prikrmov zjedla najskôr pekne, posledné 3 dní je to katastrofa, všetko prska okolo seba a vypluva . Väčšina skončí mimo úst. Chápem, že je to typické náročné a predraždene dieťa, ale nemôžem ho predsa nechať o hlade a smäde. Som z toho zúfalá a vyčerpaná. Poradí niekto, ako ďalej? Fľašu inak nevezme ani v spánku v noci, jedine ten prsník,ale len trochu odpije. Samozrejme, plienky ma žalostne suché.
a priberá? cumel používate? nosíš ju, máš dostatok kontaktu s nou? spíte spolu, alebo ju odkladáš do postielky? chceš dojčiť alebo už nie? chorlavá? exemy?
@sunshine007 Akoze nevidim na tom nic typicke....Treba riesit kde je problém.
Tu to ja vidim na "utlmenie" ale tvojou pomocou, nie sedativa. Prosto nájsť sposob/polohu, pri ktorej spolahlivo ukludnis a uspis a potom skusit ten prsnik. To strajkove deti tak maju, prosto polospanok/spanok. My sme tak nastastie fungovali len 3 tyzdne.
A ak pises, ze predrazdena a narocna. Napada mi, ako a aké podnety ma pocas dna? Napr.aj toto sme museli u nas doma odsledovat.
Paradne na ukludnenie a uistenie by bolo to nosenie. No samozrejme, nie kazda mamina to chce.
A mozno by som sa teraz zamerala cisto len na podanie mlieka /dojcenie a na chvilu sa vykaslala este aj na stresy z prikrmovanie. Aj ty musis byt v psychickej pohode. To citi.
Plus si urovnaj ty sama: dojcit alebo umele? A to zaved, s tym bude ty v pohode. Drzim palce.
P.S.Nepopieram ani moznosti vyssie spomenute. To bude chciet cas zistit, co a ako. Aj hlavne to moze byt kombinacia.
Dobrý. Tiež si nemyslím, že je to bežné, typické. Zájdite si po radu radšej k pediatrovi.
Ďakujem všetkým za názor. Sme sledovaní na gastre, ale nevysetrovalo sa dokopy nič - ani alergia na BKM ani intolerancia laktózy. Pritom malá už od narodenia trpela vodnatymi a kyslo zapachajucimi stolicami, aj bolesťami bruška. Sme spolu stále, ona nosič odmieta, tak len ruky. Cez deň tak normálne - na brušku a pod hrazdickou na hracej deke. Zatiaľ priberá, len to kŕmenie je obrovský boj a trápenie. Ponúkam ju aj čajom a vodou - to tiež ide striekačkou. Pediatricka nás rieši od narodenia, poslala nás na to gastro aj na neurologiu, tam tiež nezistili nič abnormálne. A to som teda spomínala, že záklana hlavičku, vypína sa do luku keď kričí - preto spomínam tu dráždivost. Najradšej by som dojcila, ale mlieko sa mi netvorí dostatočne, lebo malinká sa nevie dobre prisat a už sa to nedá opraviť. A veľmi rada by som prešla čisto na umelé, sedí jej Nutrilon comfort, ale dobrovoľne ho nevypije. Zeleninu na obed sme museli tak skoro, aby aspoň nejaké kalórie mala. To odporučila pediatricka aj gastroenterologicka.
@lenkakravcova prikrmy každý deň čerstvé varené - zatiaľ ochutnala zemiak, mrvu, hokkaido, brokolicu, ryzu
@luba41 cumlík vypluva, v nosiči plače, spi vedľa mňa od narodenia, zatiaľ chora nebola, pokožka čistá
@lenkakravcova áno, musím tie kalórie a živiny nejako dohnať, ale také malé bábo stále potrebuje hlavne mlieko... Problém je, že ona sa cez deň prebúdza po 30-45minutach a je strašne unavená - ziva, trie si oči, nevie sa ani na to jedenie potom sústrediť. Neurológ len povedal "no ved si buduje spánkovy režim"
ved priberá? alergiu na BKM nezistíš ani rozborom u tak malého dieťaťa..skus vylúčiť zo stravy mlieko a všetko čo okolo mlieka išlo nadlhšie.. pozor na to, že ak nemáte síce potvrdenú alergiu, tak nabehneš na UM a problemy sa možu prejaviť ešte viac..skus viacej kontaktu s nou, mlieko máš, len už v tomto veku nebudeš mať naliate prsníky-takže to nerieš..dojči kedy ona chce, ak sa prisaje v spánku, polospánku- nechaj ju aj dudlovať..cumel nedávaj..príkrmy nedávaj-ved je malinká na ne ešte,nepripravená-preto odmieta.. takisto čaje a vodu vobec nepotrebuje, ani flašu, ani striekačku ..všetko toto jej nútiš, sleduješ, stresuješ, vážiš, meriaš a dieťa je z toho zmätené, preto sa tak správa..neuspávaj nasilu, len ked ona chce- najlpšie pri nosení, pri ležaní-neprekladať..ukludni sa, vypusti hlavu a počúvaj svoje dieťa..🙂
a prehyba sa do luku aj ked pediatricka robi test s pritahovanim za ruky ? ak ano mose mat svalovy hypertonus..a z toho moze byt aj nekludna
A nemozu to byt zuby, ze ju tak bolia dasna,ze nechce dat nic do ust a vsetko odmieta. Inak aj nasa ak bola nekludna nikdy prsnik nezobrala,az ked som ju ukludnila. Nosili sme sa v nosici, spala so mnou. Nie vzdy je to riesenie. Co sa tyka cumlov a UM tak to chce len a len trpezlivost. Nasa cumel vobec nema a ani nechce a na flaske som musela najst uplne mini cumlik,ine ju napinali. Mlieko zo zaciatku odmietala,ale stale som jej ponukala a nakoniec zobrala a uz pije um, nemala som inu moznost,caka ma operacia.
idu jej zuby,to preto
@pieksamaki dasna sa jej mozu nalievat aj niekolko tyzdnov.....mesiacov....sleduj ju a pokial prospieva (pribera, aj ked menej,psychomotoricky ok), tak len vydrzat...nam isli v tom case zubky,bojovali sme s tym
@sunshine007 ahoj moja.. mozno nebudu kazde maminky so mnou suhlasit.. ale aj my sme si prezili svoje.
avsak vsetko dobre dopadlo a malicky mal tiez problemy s dojcenim.
ja si myslim,ze malu boli brusko-ak sa vystiera. to je typicky znak koliky. skus jej dat kazdy den kvapky biogaja (10kvapiek) je to probiotikum (daj do cajiku ak ti dako vypije) u nas sme prerevali skoro 3 mesiace.
malicky sa mi tiez neprisal. nech som sa snazila ako chcela.
odsavala som potom 5 mesiacov..
ale poviem uprimne bolo to pre mna najhorsich 5 mesiacov s dietatkom. uz by som to nerobila.. bola som v permanentnom strese kvoli odsavaniu.
navrhla by som ti,stopni dojcenie.. mala sa stresuje a ty sa stresujes omnoho viac ako si myslis. ja ked som prestala odsavat mlieko bola som zrazu stastna ako blcha a toto je pre teba dolezite.
kasli na vsetkych co ta budu drbat vetami dojcenie je najdolezitejsie.. nie je!! ked to nejde!! ked to nejde trapite sa obidve.
ked sa ti tak dlho neprisala neprisaje sa.
tak,zameraj sa na umele mlieko. my sme dali hned obycajny Sunar. a skus co najviac flasticiek- ak ju boli to brusko (preto neustale place a vypina sa) su uzasne antikolikove flase znacky MAM. musis byt len trpezliva a stale jej ponukat tu flasticku,podla mna sa na nu raz chyti. ale netrap ju aj prsnikom aj flasou.
moj syncek sa trapil s prsnikom,tak od 3 tyzdnov je krmeny flaskou. skus si najst nejaku vhodnu polohu. my sme mali taku,ze ja som si sadla na kraj gauca,na bok som dala 2 vankuse a maly my lezi na nohach a hrudnik je oprety o vankus cize je v takom pololehu. stale tak isto som mu davala tu flasku,az si zvykol a papa tak mliecko uz 2 roky.
ak jej idu zubky ponatieraj jej dasienka gelikom Kamistad a mozno sa uklidni.
a pockaj si neskor.. nas trucuje s jedlom kazdy bozi den.
nie si sama. len treba byt kludna a milujuca mamicka. mozno sa mi to lahko hovori... ale naozaj ani ja to nemam lahke... a to som na vychovu skoro sama...
drzim palce...
Drzim palce. Presli sne si niecim podobnym. Obe sne si vela porevali a zo dna na den to preslo ale viem ako sa citis. Len skusaj skusaj skusaj ale daj vediet aj dr.
@lavieenrose presne kvôli tomu som chcela tu neurologiu, ale doktor povedal, že je v poriadku. Pritom do anamnéza napísal len "zle sa prisava, pozerá kade-tade" to ma fakt nahnevalo, keďže som mu hovorila hlavne o tých neurologických veciach - ako sa stále ľaká, záklana, vypína atd.
@lavieenrose ešte dodám, že neurológ robil trakcnu skúšku sám a malinká vôbec nepodvihla hlavičku... Ale vraj všetko ok, "treba sa s tým popasovať"
@pieksamaki pozerám dasienka každý deň, zatiaľ nič nevidno, geliky už máme kúpené
@lubicajelenikova poviem ti úprimne, chcela som s dojčením seknut už dávno, pretože sme sa stále len trápili. Probiotika dávame od začiatku, aj espumisan, skúšala som coliprev, sab simplex, no skoro všetko... S bruškom je už celkom ok, len jej stále vybieha mlieko a to ju budí, možno aj kyselina. Dnes ráno ešte prejavila záujem, odpila pár hltov a všetko vygrcla. Dala som jej 10 ml čaju na zapitie a druhy raz vracala. Veľmi sa obávam nútiť iba fľašu a neponúknut prsník, aby nezostala dehydrovana a neskončili sme v nemocnici zasa... Máme doma 2 fľaše MAM a 3 prietoky cumlikov, nechce ani jeden...
@lubicajelenikova inak zo Sunaru ju zapieklo na týždeň... Najlepšie znáša nutrilon comfort, pekne z neho kaka každý deň. Len ho nechce piť, jedine tak 30-40 ml striekačkou na večer.
@pininka prosím ta a akej značky je ten cumlik? Ako dlho vám trvalo zvyknúť si na fľašu?
@meggyinka prosím ta, napíš mi viac, kľudne aj do IP - ako dlho to trvalo, dojčila si? A prišli ste na nejakú príčinu? Budem ti veľmi vďačná za každú skúsenosť.
@luba41 na nemliecnej strave som bola, kázali tak na gastre, koliky napriek tomu vtedy neustupovali... A malinkú musím nechať dudlovat, lebo ona si spustí mliečko, odpije trocha, dudluje aj 10 minút a zase si spustí mlieko a trošičku odpije. Takto počas polhodinoveho spánku po troške cucka aj 3 razy. Len to musím mať šťastie, aby si prsník cez deň zobrala. Je takéto dojčenie bežné? Ved dojčené deti pijú vkuse aspoň 3-5 minút, nie? Naozaj nemám problém priložiť ju aj 20x do dňa, ale ona si strčí palec do pusky, hneď ideme do postele, aby si mohla pocucat, spustí si mlieko a ona sa s plačom odtrhne, mlieko tečie kade-tade a ona len kričí a kričí.
@sunshine007 mam od chicco, taka siroka flasa, odfotim ti ju a mali sme aj tomme tepee, alebo ako sa to vola. Trvalo to cca dva tyzdne kym si zvykla tak ze vypila celu flasu.
@sunshine007 Strajk som riešila tak, ze som si odsavala a davala mu mlieko do prikrmu Aleb o čisto mlieko lyžičkou. Tak sa mi aj dvihla tvorba.
Senovka mi po 3m nezaberala zato Moringa mi zaberala super. A veselá tekutín.
Naj sa prisal pri prebudzani sa a v sprche