Ahojte mamičky. Mám 6 týždňové bábätko a väčšinu času ma hlavičku otočenú do ľava. Aj keď spinká aj počas dňa keď sa obzerá. Vie s ňou točiť a vie si ju uložiť aj do druhej strany no už pomenej. V noci mu vždy hlavičku opatrne otočím no počas dňa to je ťažšie. Skúšam mu dávať k hlavičke aj vankúš, aby ju do ľava neotáčal, ale nie vždy sa mi to podarí. Čítala som už, že to môže byť aj tým ako bol uložený v maternici pripadne ako vyšiel pri pôrode. Niektorým detičkám to “zmizlo” samé iné museli ísť na rehabilitácie. Máte s tým niektora skúsenosť? Pripadne nejakú radu čo môžem ešte vyskúšať, aby sa otáčal aj do prava viac? Ďakujem pekne 🙂
@lenka9617 naukladaj mu na tu stranu hračky a bude sa za nimi otáčať.
pozoruj to, pripadne to spomen pediatricke. vie ju dat uplne do krajnej polohy?
cvici sa na to (bud vojtovka alebo take "strecingove" cviky - ani jedno sa babatkam moc nepaci) a zvykne to rychlo ustupit, ale netreba to zanedbat, aby sa nevytvorila/nepodporila asymetria. ked je na bruchu, uz dviha hlavu? ak ano, ma ju rovno v osi, alebo taku naklonenu?
@lenka9617 my sme s tým museli začať v 2 mesiacoch rehabilitovat. Zatiaľ mu hlavičku aspoň v spánku ukladaj aj na tu druhu stranu a tiež hračkami ho motivuj aby si precvičoval obe strany. A treba dávať na bruško aby posilňoval krčné a chrbtové svaly. Keď sa to nezlepší, spomeň to na poradni lekárke.
Moj syn robil presne to isté. Dokonca sme kvôli tomu boli pozorovani na neurologii do jedného roka. Ale vsetko je v poriadku. Snažila som sa ako Ty, otáčať hlavičku aj v noci, aby ju nemal zlezanu
@martina8888 bohužiaľ sa ešte neotáča za hračkami. Skúšala som už hocico. Niekedy radšej pozerá do steny alebo do vankúša 😄
@zooeynka Neblazni. To vôbec nemusí zmiznúť same
Treba sa na to opytat lekarky, pripadne skocit na ortopediu. Znamej dcerka mala skratene svaly na krku, lekarka to neriesila az nakoniec musela ako 8 rocna podstupit operaciu, pretoze na rehabilitacie uz bolo neskoro. Bolo to uz vidiet volnym okom ako si naklanala hlavku do jednej strany.
@hivanik ak sa mozem spytat, dane dievčatko nemalo nahodou aj skoliozu? Kludne aj do IP, nakolko sa jedná o haklivu tému. Ja sa pytam, kvôli syncekovi, riesime podobne zalezitosti.
@janikovaanicka7 ...to netusim ale bolo to dost viditelne a podla toho co viem tak ta operacia bola odporucana aj kvoli tomu ,ze mala zle drzanie tela ale ci skolioza netusim....S rozpravania viem, ze ju lekarka zacala riesit dost neskoro. Urcite by som to riesila a necakala, ze sa to napravi. Za navstevu odbornika nic nedas a minimalne budete sledovany
Moj mal krk a nozky pokrivene z brucha asi 3m alebo 4 kym sa nam podarilo ich vratit do povodneho stavu cvicenim
@hivanik my chodíme na rehabilitácie, civicme, ale stav sa nezlepsuje. Žiaľbohu ☹ Nie je to žiaden extrém, ale predsa ma to trapi.
@janikovaanicka7 ...pozerala som fotky, tak nevidim niejaky extrem, pretoze u toho dievcatka to bolo uz v takom veku vidiet. Ale ste pod kontrolou a robite pre zlepsenie kroky. Drzim palce
@hivanik to su uz aj staré fotky, syncek ma uz takmer 21 mesiacov. Ale nepotešilo ma ako mi na RHB lekarka, pri ktorej cvicime, povedala, ze mu ide chrbtica do skoliozy. Navyše tónom akoby som za to mohla ja. Pritom naozaj robím, co môžem. Priznávam, ze sa bojím co bude a ako bude, ale na druhej strane...su oveľa horšie diagnózy. A tu hlavicku mu ťahá do strany, no najlepsie to je vidiet odzadu, ked ide holý.
@lenka9617 Ahoj, ja som so synom cvičila Vojtovu metódu, on bol uložený v maternici tiež na jednej strane. Pomohlo. Treba sa pýtať u detskej lekárky na špecializované pracovisko, kde poradia, čo cvičiť. Mne hneď po pôrode doporučili rehabilitácie, syn má už 11 rokov a je ok.
@lenka9617 ahoj, nas maly mal to iste. Spaval vyhradne len otoceny do prava. Mal aj zlezanu hlavicku.
Boli sme na rehabke ale zatial sme nic extra necvicili... este k tomu aj prerabaju.
Teraz ma 5 mes a je to podstatne lepsie v 2 mesiacoch zacal spavat na lavej strane konecne a takisto bol aj viac na brusku. v kociku mam na pravo zlozenu plienku aby bol donuteny mat hlavicku rovno alebo do lava. Sam sa zacal ukladat aj na druhu stranu a teraz uz uplne v pohode. Podla mna sa to napravi. Ale spytaj sa svojho pediatra.
Drzim palce
Zmizne to same. Nemusis zatial robit nic len sa tesit z babatka