Hľadám mamičku, ktorá odišla z pôrodnice na reverz

sabina9
27. okt 2020

Hľadám nejakú mamičku, ktorá odišla na reverz z pôrodnice s dieťaťom, ktoré malo žltačku, potrebujem sa o niečom poradiť.

xjakubikovak
27. okt 2020

@sabina9 skús sa spýtať

veronika33
27. okt 2020

@sabina9 ja som nad tým uvažovala, ale nakoniec som zostala v nemocnici, sesternica je detská lekárka a konzultovala som s ňou, problém je v tom, že kým nevybavíš dieťaťu rodný list a potom kým ho prihlásiš do poisťovne uplynie nejaký čas, dieťa má byť za ten čas ošetrované na zdravotnú kartičku matky, ale v praxi je to tak, že síce detská lekárka dieťa ošetrí, ale poisťovňa jej nič nepreplatí, kým nemá dieťa vlastnú zdravotnú kartičku, pri novorodeneckej žltačke je potrebné urobiť pravidelne a včas viacero odberov a vyšetrení a neviem či ťa v takom štádiu žltačky zoberie detská obvodná lekárka, niekedy je potrebné aj meniť dieťaťu krv, záleží samozrejme od bilirubínu ...

xjakubikovak
27. okt 2020

@veronika33 hm tak teraz som na vážkach čo si myslieť o postupe našej dr. Nespomínam si totiž či malému robila nejaké speci vyšetrenia 🤔

dominika7990
27. okt 2020

Keď má dieťa zltacku ostala by som s ním tam. Možno bude potrebovať pomôcť so zltackou. Moj bol napríklad na 3. Deň daný na bilibed na 5hodin.

veronika33
27. okt 2020

@xjakubikovak záleží, akú mal výšku bilirubínu, môjmu synovi neklesal, strávil pod lampou 3 dni, dostával aj v striekačke niečo na spôsob carbosorb, bilirubín mu merali viackrát denne, potom nás pustili domov po 6 dňoch, kartičku sme vybavili synovi čo najskôr a ešte mu obvodná detská lekárka merala bilirubín, ale ak má hodnoty bilirubínu nízke, tak už asi ani nič robiť netreba

veronika33
27. okt 2020

väčšinou je novorodenecká žltačka neškodná, ale pozor nie vždy: https://najmama.aktuality.sk/clanok/232899/ze-o...

lenja123
27. okt 2020

Odišla som, žltačku synovi skontrolovala obvodná detská doktorka hneď na druhý deň a potom ešte zas o pár dní. Bolo to OK, ak by bola hodnota vyššia, mali sme ísť na ožarovanie.

xjakubikovak
27. okt 2020

@veronika33 asi ich mal teda nízke lebo aj v nemocnici aj pediatrická mi kázala iba čo najviac ho dávať na slnko 🙂 a postupne mu to prešlo

buzz5
27. okt 2020

@sabina9 neviem ci je to pravda ale ja som počula aj verziu že nedostaneš ten pôrodny príspevok, čo sa dava keď dieťa dožije 28dni, ak odídeš z nemocnice skôr

sabina9
autor
27. okt 2020

@xjakubikovak ja som odišla z pôrodnice s tým, že žltačku bude riešiť pediatrička a dokonca mu kontrolné odbery robila dvakrát a raz sme boli aj v inej nemocnici pripravení na hospitalizáciu kvôli fototerapii, kde nám ale potvrdili, že malý nepotrebuje fototerapiu a že žltačka ustupuje

sabina9
autor
27. okt 2020

@buzz5 to iba v prípade, že odídeš z pôrodnice bez súhlasu zdravot. zariadenia, reverz je so súhlasom

xjakubikovak
27. okt 2020

@sabina9 áno my sme tiež išli hneď na druhý deň k pediatricke ale zdá sa mi že ho iba tak zbežne pozrela a že mám malého dávať na slnko, neviem ako teda zistila že to stačí 🤔

sabina9
autor
27. okt 2020

@lenja123 a v nemocnici s tým boli ok? U mňa sa totiž stalo to, že ráno mi prišli povedať, že môžem ísť domov, a keď pre mňa manžel prišiel, tak ma doktorka stopla, že má vysoké hodnoty, že ho idú svietiť (dovtedy bol svietený 3 dni na bilibede), ja som s ňou začala debatu o tom, že chceme ísť domov, no a odišla som nakoniec s takými výčitkami, ako keby som bola nezodpovedná matka, pritom sme spravili všetko pre to, aby to bolo sledované, pediatrička brala kontrolné odbery, dnes máme 3 týždne a nemáme žltačku, a to bez tej poslednej fototerapie, stále však o tom premýšľam, aj keď v tom momente som konala tak, ako som to cítila

lenja123
27. okt 2020

@sabina9 no boli sme ma tom podobne, nechceli ma najprv vôbec pustiť, ale nakoniec som presvedčila doktorku, že to odsledujeme na obvode, niektorí obvodní lekári majú aj bilibed alebo lampu na svietenie, u nás sa dá ísť aj na kontrolu do ambulancie pre rizikových novorodencov a keď je hodnota bilirubínu zvýšená, dá sa ožarovať dieťa aj tam ambulantne. Prečo sa trápiš, ak všetko dobre dopadlo? Malý je v poriadku a to je hlavné.

sabina9
autor
28. okt 2020

@lenja123 máš pravdu, to, že je malý v poriadku, je najdôležitejšie, len sa ma veľmi dotkol celkový prejav pani doktorky a aký prístup mala ku mne ako vystrašenej prvorodičke, asi to tak malo byť

lenja123
28. okt 2020

@sabina9 to asi nesmieš brať osobne, aj ona sa musí chrániť. Ak by bol potom doma nejaký problém so žltačkou, mohla by mať z toho ona zle, že prepustila dieťa, ktoré nemalo hodnoty bilirubínu v poriadku.