Hádzanie jedla na zem

1. aug 2022

Prosim o radu. Syn uz niekolko mesiacov hadze jedlo na zem. Nepomaha ani v dobrom dohovaranie, ani krik, ani tresty (nebude rozpravka, vzatie hracky) Dokaze vyliat polievku, vyhodit vlastne cokolvek na zem - v zmysle, ze to nechce a nebude jest. A to aj ak to jedlo bezne jedava a ma rad. Alebo len tak z roztopase to hodi o zem, kedze mna aj muza to hneva. Co sa tyka komunikacie, ma vacsiu slovnu vybavu ako o rok starsie deti, takze nie je to v tom, ze by sa nedokazal slovne vyjadrit. Snazim sa mu vsetko vysvetlovat - velmi ma toto spravanie trapi. Najma ked viem, ze rozumie co chcem od neho. Co by ste robili? Stretli ste sa s tym? Dakujem

autor
1. aug 2022

Syn ma 3 roky!

pribinak
1. aug 2022

Mladý pan by zostal v ten deň hladný.
Nič sa mu nestane. Nijako mu to neuškodí.

Už by som nič nevysvetľovala a ani nedohovarala. Evidentne je to zbytočne

bluka2
1. aug 2022

3 roky? No tak by svoje jedlo vylial naschvál na obed, fajn, ďalší krát na večeru, ok, jeho vec a myslím, že najneskôr na raňajky by si to rozmyslel a zjedol by to už...

srferreira
1. aug 2022

Moj mi raz hodil jedlo o zem. Ako 9 mesacny. Jedlo som mu vzala so slovami pokial sa neukludnis tak jest nebudes. Dojedol si to pekne o dve hodiny. Viac mi jedlo na zem nehodil. Pochopil.

autor
1. aug 2022

@pribinak pravda je, ze byva hladny casto. Tento pristup tiez uplatnujem, ked napriklad hodi roztek, poviem mu, ze bude bez vecere. Ale hodi ho znovu. Opakuje sa mi to a nakoniec mam pocit, ze to cele bolo na nic a este aj nejedol :(

januska12323
1. aug 2022

Nedala by som mu jedlo do dosahu, keď rozhadzuje ako bábätko budem ho tak aj kŕmiť. Plus keď to hodí na zem náročky nech si to pekne uprace a iné jedlo nebude.

autor
1. aug 2022

@srferreira tak sa zacinam asi bat. :( vobec toto nepomaha. Urobila som to naozaj vela x. Ale neprestal s tym.

sense
1. aug 2022

Nuž musel by to dvihnut a upratať, jasne že to nebude dobre spravené, ale aká akcia taka reakcia, a teda samozrejme bolo by dojedene

autor
1. aug 2022

@januska12323 ano casto ho aj (paradoxne v tomto veku 🫣) krmim, prave preto aby vobec jedol. Pritom vie sa najest sam. Akoze ak toto je cast obdobia vzdoru, tak vazne skvele. Ja zacinam mat pocit, ze nic na neho neplati.

autor
1. aug 2022

@sense kolko by ste vydrzali takto ? Lebo toto naozaj robim, uz asi aj 2 mesiace. Da sa povedat, ze dni, kedy zje vsetky chody, je snad menej ako prstov ruk. Nehovorim ani o tom, ze vzdy mu varim 🫣 Takze preto ma to aj stve, ze je v tom snaha, energia a bum. Je to na zemi.

pribinak
1. aug 2022

Robí to len pri tebe? Alebo robí to aj pri mužovi?

autor
1. aug 2022

@pribinak robi to aj jemu (s nim mava veceru) a teda on ho uplne vzdy stopne a vezme mu jedlo. Potom samozrejme o 21:00 vybehava z postele a vykrikuje ze je hladny a smadny dookola

thereisabear
1. aug 2022

Podľa mňa sa mu páči tá pozornosť, ktorú týmto získa. Dvihla by som to, povedala mu, že najbližšie bude mať obed/večeru atď. a išla preč akoby sa nič nestalo. Bez nejakej emócie.

pribinak
1. aug 2022

No to nevadí, že je hladný. Párkrát zostane hladný, o to lepšie. Skôr si uvedomí že toto NIE
Bez nejakých reči a vysvetľovania by šiel spat dosť do postele.
@thereisabear tiež si myslím, že to berie ako zábavku a pozornosť rodičov.

luccija
1. aug 2022

Presadzuje si svoje, ale uz je dost velky.Musi to byt neprijemne a, keby si odisla z miestnosti a nemal by obecenstvo?nepomoze ani zakaz rozpravky nic?
On chce, aby ste ho krmili ci preco to zacalo?

srferreira
1. aug 2022

Prejde ho to.

bafka
1. aug 2022

Prejde ho to. Mali sme to iste, skusali sme na neho kadeco. Cez krik, vyhrazky, zakazy, dohovaranie, umyval si to sam…aj tak to robil. Najviac pomohlo nevsimat si a s kludom mu potom ked sme my dojedli, povedat, ze teraz si to uprace. Najviac som si to vychutnavala ked pekne zbieral ryzu zo zeme po zrnieckach. Frflal ako stary dedo, ze to je strasne a priserne a ja s kludom “viem, ryza sa strasne tazko zbiera zo zeme, preto ju ja narocky na zem nehadzem” . 😃 viem ako vas to stve a depta a mate nervy, ale fakt ho to prejde. Bozsku trpezlivost vam prajem 🙂

marzuz89
1. aug 2022

Prepac, ale krmis 3r chlapca ktory hadze jedlo na zem a vylieva naschval polievky.. Uf. Hranice tu zrejme chybaju, a velmi. Ako reagujes, ake doledky vyvodzujes? A preco ho krmis? Ja neviem ako mozu tak male takto deti kyvat dospelymi 🙄

Navyse, tresty nemaju byt, maju byt dosledky. Dosledok ma suvisiet s tym, co urobil. Hodil na zem jedlo? Ok, paci, tu je handa, uprac si po sebe a odid od stola, dalsie jedlo nebude. Ziadne krmenie, ziadne chystanie jedla neskor. Vecer, ked vybehne z postele, ze je hladny, v poriadku. Vratila by som ho naspat a pripomenula mu, ze veceru si predsa vylial, vysypal. Verim ze len RAZ by spal hladny. Dostal by pohar vody a hotovo. Toto by som urobila ako poslednu krajnu moznost. Ale nas syn je zvyknuty na hranice, pravidla. Jasne, ze ich skusa. Ale vie, ze nepochodi. Toto by som mu 2 mesiace netolerovala, a este aj ho krmis. Joj.

Vyuzi, ze rozprava, a spytaj sa ho, preco to robi. Mozno nevie zvladat svoje emocie a aj ked rozprava, nie je zvyknuty hovorit o nich. Mozno zistis, ze si chcel nalozit sam. Mozno si chcel sam vybrat lyzicu z linky. Mozno, naprikad, chcel polievku z inej misky. Ale o tom je komunikacia. Verim, ze nejaky dovod ma, akokolvek nelogicky bude, ale BUDE. Normalne sa o tom s nim porozpravaj, nastav hranice, upozorni ho vopred, pred jedenim, ze ak to znova vysype, nedostane uz nic ine a bide hladny. Aby to vedel.

ivangeline
1. aug 2022

Bud by ostal hladmy alebo by som ho krmila.

jumama
1. aug 2022

Ja si tiez myslim, ze by sa mu sikla nejaka zodpovednost - nech pomaha chystat stol, nech pomaha nakladat - moznost rozhodnut sa trosku uz aj sam je prospesna. pricom mozes ho okabatit aj otazkami s dvoma odpovedami: Budes roztek alebo chlebik? Budes maslo alebo syr? Chces tanierik alebo misticku? Chces vidlicku, ci lyzicku? Dame kvietkovane obrusky alebo bodkovane?.... Tym, ze dostane moznost volby, pricom mu ponuknes dve pre teba prijatelne moznosti, tak mate win win.

autor
1. aug 2022

@luccija nepomaha nic, ziadny trest nezabera. On povie, ze uz to neurobi, aj sa ospravedlni - ale na dalsi den sa to zopakuje.

autor
1. aug 2022

@luccija nechce aby som ho krmila - to robim ja, uz akoby proaktivne a ja chapem, ze to vnimate ako chybu a aj to je chyba. Ale ja som uz zufala, ze to zopakuje a nic nezje.

autor
1. aug 2022

@bafka dakujem 🙏🏻 Mne hrozne pomoze aj to, ze to niekto zazil.

viestta
1. aug 2022

Ja by som mu dá jedlo, ak by hodil na zem, nič by nedostal, žiadne kŕmenie, odchod od stola bez náhrady. Ďalšie jeo až ak by bol na to čas. Raz by mu docnaklo, že ma jest a nie vymýšľať. Už je dosť starý aby mu dochádzali príčiny a dôsledky. A už vôbec by som ho nekrmila.
Ma tri roky, čo budú učiteľky v škôlke s týmto robiť?

mirro
1. aug 2022

@autor ja by som mu nič nepovedala. S kľudom jedlo dvihla,upratala a mladý pán by dostal ďalšie jedlo o tri hodiny. Medzitym nič,žiadne somariny. Piť čistú vodu. Ak by sa to zopakovalo, postupovala by som tak isto. Neboj, nič sa mu nestane a ver,že pochopí. Evidentne nejaké dohováranie nezaberá.

autor
1. aug 2022

@marzuz89 pripadam si ako prisna mama (v porovnani s inymi) a ano je chyba ho krmit, ked sa vie najest sam. Ja to viem. Ale niekedy to proste robim, lebo by nic nezjedol. Tazko sa to chape, ked to asi clovek nezazije.

Mylis sa - spal hladny uz x krat. Niekedy sa tomu tazko veri a chape.

No a k tej komunikacii. Ked sa pytam preco to urobil - odpovede su:

- lebo som to nechcel
- lebo mi to nechuti
Ale najcastejsie odignoruje moju otazku

Dokonca sa ma aj spytal, ze co bude teraz ked to hodil - akoze co bude nasledovat ako trest 🫣 tak na obed zvycajne ak mi to spravi ide spat. A on naozaj ide spat. Neprotestuje.

Niekedy po spanku mu ponukam obed znova a vtedy ho aj zje. Ale ja som uz niekedy tak v strese, ze to prevrati, ze ho krmim. Ja viem, ze to je zle.

Ked napriklad nedojedol ranajky, obed zjedol len polievku a veceru hodil na zem, mne sa to zda strasne malo. A snack mu nedavam, ked nezje obed.

mirro
1. aug 2022

On vidí,ako reaguješ a baví ho to.

autor
1. aug 2022

@viestta neviem, podla mna ked toto by im tam spravil mi ho zabalia a vratia.

autor
1. aug 2022

@mirro snazim sa byt pokojna uz. Ale budem teraz vedome sa tvarit, ze mam to nerozhadzuje a vyskusam tu radu s pripravou jedla! To sa mi zda skvely napad, minimalne som to este neskusala.

sense
1. aug 2022

Keď výbehu je ze je hladný a smädný urobíš co? Robíš to zakaždým? Keď ani po 2 mesiacoch nedošlo k zmene?