Dvojročné dieťa nerozpráva

domiklik
30. júl 2023

Môj dvojročný syn nerozpráva. Teda povie len mama, aj to len niekedy. Občas, keď mu poviem povedz mama povie namiesto toho mimi a smeje sa, ja fakt neviem, či si to mňa robí srandu alebo to jednoducho nevie spracovať. Keď sa ho nieto spýta, čo má mamička v brušku, odpovie babo. Občas, keď vidí mačku, urobí miau, ale keď sa ho opýtam, ako robí mačka, je ticho... Ukazuje prstom, ukazuje v knižke, základné povely rozumie, najradšej sa hrá s autíčkami, jazdí s nimi po gauči, urobí brm brm, kocky na seba pokladá, fascinujú ho čísla, písmenká mu musim čítať nahlas, alebo mi ukazuje obrázky v knižke a ja mu hovorím co to je... Paci sa mu hudba, zvukové hračky, občas niečo nacmara, pri ničom však nevydrží dlho. Potrebuje, aby pri nom niekto bol, hral sa s ním. Motoricky je na tom dobre, prejde po schodoch bez držania, prelezie piklerovej trojuholník, kopne do lopty, šmýka sa na šmykľavé, polieva kvety v záhrade, naháňa mačky, pohladka mačku, teší sa zo zvierat, trhá kvietky a potom mi ich ukaze, stále sa mojká, chce sa objímať... Pointa všetkého, je ze ho chcem dat vyšetriť... Kde začať, a aké vyšetrenia podstúpiť? Ďakujem

pribinak
30. júl 2023

@domiklik mne to take zle nepripadá. To je ok že v jeho veku vydrží pri všetkom len chvíľku a chce aby s ním niekto bol. Veď človek je tvor spoločensky a dieťa vo veku 2 roky má len krátku pozornosť

Ak chceš tak začni na orl. Ale ak má rad hudbu a ide do rytmu tak sluch bude asi ok. Ale orl býva vždy začiatok
Logopedicka. Tá ti možno poradí ako aktívnejšie stimulovat reč, ale v 2 rokoch to ešte veľmi na aktívne chodenie k logopedicke nebude

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tinka_1807
30. júl 2023

@domiklik No z toho čo píšeš mi príde ako úplne normálne dieťa. Komunikuje a vyzerá, že je aj bystrý :D ... Totižto on ťa cielene ignoruje, ak ty od neho chces napríklad aby povedal ako robí mačka.
Náš to robí tiež, naschvál. Rozumie mi, ale na truc to neurobí. Ja to pokladám skôr, že je rozumný a tvrdohlavý. Proste si povie že nie, nebudem robiť cvičení opicu a zatne sa. Netlacis na neho príliš? ... Vieš, mne to trošku príde, že hľadáš problém kde nie je. Ak reaguje na meno, rozumie ti, má citové prejavy (obijme ťa) tak si myslím, z eje všetko v úplnom poriadku. To, že tak malé dieťa nevydrží dlho pri hre je úplný štandard.

lonely66
30. júl 2023

vysetrit? v dvoch rokoch? a pri tom vsetkom ostatnom, kde reaguje ako uplne bezne normalne dieta bez akychkolvek poruch? je vela deti, ktore sa rozrozpravaju az v skolke po 3 rokoch. dovtedy povedia len par zakladnych slov. len sa ukludni a nechaj dieta rast v pokoji a klude bez zbytocnych navstev lekarov a psychologov. ak bude mat po 3, bude v skolke a ani tá ho "nerozkeca", potom ries.

majlo1234
30. júl 2023

Ja ti opacne poviem. Moj syn ma v auguste dva roky. Rpzprava v celych vetach(mam sopel v nose, kosacka robi blbosti😂) ale schody vyliezt nevie ani s pridrzanim zabradlia, ked chodi, bezne este pada, nevie pouzit ani odrazadlo, proste motoricky je na tom asi tak ako tvoj syn s rozpravanim. Kazde dieta je ine, spytaj sa na to pediatricky, ale podla mna ma este cas

pukanec123
30. júl 2023

@domiklik keď povie v tomto veku 10 slov (rátajú sa aj citlosovcia ako ham, mňam, mnau atd..) tak je to ešte v norme. Vek od 2 do 3 rokoch je u deti strasne rozdielny, niektoré rozprávajú už vo vetách a ini povedia 10 slov. Aj keď si sa nepýtala na to, ale ja si myslím, že tvoje dieťa je v úplnom poriadku. Pokial ukazuje prstom, rozumie reči, je vnímavé a aktívne sa zaujma o okolitý svet a nemá žiadne zvláštnosti tak sa nemusíš vôbec báť.
Ak ma teraz čerstvo dva roky, ja by som mu dala ešte čas zo tri mesiace. Ak sa to dovtedy nerozbehne potom by som až vyhľadala logopeda. Deti robia skoky narazovo, môj napr v 2 rokoch tiež povedal okolo 20 slov, a potom zrazu sa roztrhlo vrece a behom týždňa rozprával celé vety. A tiež to bolo až po druhom roku, teraz sa mu ústa nezavrú.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vreckovka2
30. júl 2023

@domiklik kontaktuj Institut detskej reci. Alebo najdi logopeda v okoli, klinickeho idealne. Poradi ti ako pracovat na rozvoji. Ono tvoje dieta pravdepodobne nebude mat ziadny problem s recou, ale nikdy nevies. Ostatne prejavy v spravani ma podobne ako nas 2 rocny syn 🙂. Len ten nas je v hrubej motorike jemne pozadu (riesime s fyzio) a v reci zase riadne popredu oproti rovesnikom.
@pukanec123 prosim ta, odkial mas zdroj na tuto 10 slovnu normu u 2 rocnych? Ja som ine citala v odbornych knihach.

pukanec123
30. júl 2023

@vreckovka2 mne to povedala logopedička kam som chodila so starším, a rovno som sa pýtala na mladšieho, aj pediatrička. Teda logopedička povedala že priemer deti v dvoch rokoch je 150 slov + spájanie dvoch slov, ale že je akceptovateľné aj keď povie do 25 slov. Chodili sme klinickemu logopedovi. Že je v poriadku ak má 2 roky, síce nemá slovnú zásobu 150 slov ale rozumie reci, a oslovuje aspoň členov rodiny.
Neviem ja by som zasa taku paniku z toho nerobila, strasne veľa deti a hlavne v dnesnej dobe proste v 2 rokoch ešte nerozpráva, o to viac chalanov. Ja nehovorím ze by toto bolo ok napr v 2.5-3 rokoch. Ale ešte chvíľu času by som mu dala.

1mina
30. júl 2023

Vysetrit rec alebo vyvojovu poruchu ? Ja si myslim ze neni nic zle natom ked sa maminke nieco nepozdava, aj keby to bolo zbytocne tak povedia ze dieta je ok a jemu to vysetrenie ziadno neublizi. Ja ked som sa bavila bud v CVI alebo na logopedii s nimi, tak vsetci mi hovorili ze nechapu naco niektory doktori s tim robia prieky, zeby najradsej cakali do 4 rokov ci zacne samo rozpravat a pritom ked je nejaky problem tak je najlepsie to co najskor riesit. Tim nechcem povedat ze Vas ma nejaky problem samozrejme. A k veci - v tomto veku kludne mozete ist na logopediu, tam nepotrebujete ani vymenny listok nic, mne dvojrocneho zobrali v pohode, ale hned na prvom stretnuti mi povedali ze to vyzera na PAS a ze sa musime objednat aj ku klinickenu logopedovi, takze tam sme v cakacke uz pomaly pol roka a kym sa uvolno chodime len na tu kalsicku skolsku logopediu. Ak by ste.mali podozrenie na PAS, vtedy sa chodi na vysetrenia ku klinickemu psychologovi tam tiez vymenny nepotrebujete, ale ci je to u Vas potrebne by som sa este poradila asi v nejakom centre. Ja som bola s dvojrocnym aj tri mesiace mal, ale on mal teda vela prejavov PAS, takze sa to nedalo ignorovat. Myslim ze vo vasom pripade by stacilo zajst na tu logopediu a uvidime ich nazor, u nas tam bola aj specialna pedagogicka zaroven a ta mi hned na prvom stretnuti hovorila ze zrejme si aj sama uvedomujem ze to vyzera na autizmus a ci som objednala vysetrenia. A este nasa dr detska prve co robi ked sa nerovija rec, dava vymenny listok na Orl ci dieta dobre pocuje.

vreckovka2
30. júl 2023

@pukanec123 viem, ze kazdy logoped to ma inak. Ale ak 2 rocne dieta nema aktivnu slovnu zasobu aspon tych 10 slov, skor vsak uvadzaju aspon 40 az 50 slov, a zaroven nema pokusy o spajanie slov do 2 slovnych viet, tak je navsteva logopeda na mieste. Ak dieta potrebuje fyzio tak je to tiez panika? Vacsina deti bude uplne ok s recou, aj ked ako 2 rocne nerozpravaju. Ak vsak ma dieta napr. oneskoreny vynin reci (alebo iny problem) , skora intervencia mu moze vyrazne pomoct.

martinmmartin
30. júl 2023

nerozprava lebo niejei o com. A macka v jeho svete miau nerobi ona sa tak vola

amelia89
30. júl 2023
amelia89
30. júl 2023

V 2 rokoch cca 50 slov a 2 slovne vety typu: auto bum. mama ide. apod. K logo by som sa objednala. Moj syn je ale napr v tychto “milnikoch” vzdy par mesiacov pozadu. Dobehne to ale neskor (je ale trilingvalny tak trochu to do toho vstupuje).

nevenka
30. júl 2023

Inak, na odlahcenie...prvy syn zacal rozpravat az v 2,5 roku, jeho odpoved na vsetko bolo "nooo...", ani auto, nic...a potom zacal zrazu v takych vetach, ze sme nechapali. Asi fakt nebolo o com 😅🤣
@martinmmartin
No a dcera zacala ako 1 rocna, to mi prislo dost divne 🤪, tretie dieta, zase chlapec - ako 2 rocby, ked sa mu narodila mladsia sestricka. A ona uz teraz haka, blaboce, bude mat 7 mesiacov, takze asi zacne skor.
Prvy syn bude mat 10 rokov a ked bol prvak, tak mi vychovavatelka hovorila, ze ked sa s nim rozprava, tak ma dojem, ze sa rozprava s 15 rocbym, nie prvacikom, take suvetia a formulacie viet, ze maloktory dospely sa tak vie vyjadrovat. Ze ho mame dat urcite otestovat, z epodla nej ma velmi vysoku inteligenciu.
A fakt je ten, ze este 3 rocny mal plienky, 2,5 rocny zacal rozpravat...logopedicku sme riesili v 5 rokoch, ked mu neslo povedat "R"...

dankanka
30. júl 2023

@domiklik skus si zavolat na logopediu, nasmeruju. Nasa zacala rozpravat vo vetach ako trojrocna, dovtedy ozaj slova, velmi zle k tomu rozpravala, nebolo jej rozumiet. V 4,5 roku sme sli k logopedicke, aby ju naucila r,l a sikavky vyslovovat. Dnes rozprava najkrajsie z triedy a patri medzi najsikovnejsue deti. Nepripisuj tomu velku dolezitost - moze sa este rozbehnut - no zaroven to nezanedbaj, zavolaj si na logopediu a porad sa. Mozes len pomoct 🙂

mamamasama
30. júl 2023

Aj moj 2 rocny nerozpraval, navstivili sme logopedicku, poslala nas domov, pretoze komunikovat vedel, akurat este nepouzival dost slov. Teraz na to obdobie velmi rada spominam. 😍Od rana sa mu nezatvorili usta 😅🤯

kris_tin257
30. júl 2023

Ahoj, rovnaká skúsenosť akurát u nás to tak bolo až do troch rokov a to chodil aj do škôlky 😊 treba výmenný lístok od pediatricky a smer logopedia prípadne nejaká súkromná logopedia, vyšetria ho budú s ním trénovať dávať vám úlohy na doma a ak sa to bude hýbať tak bude dobré ak nie možno časom posunu k špeciálnemu pedagógovi alebo psychológovi 😊

danica2711
30. júl 2023

@martinmmartin to ako ten záhorácky chlapec s tým kyseuým vínom?

sante81
30. júl 2023

@domiklik pred rokmi som tu písala a hľadala rady že syn 3 a pol nerozpráva. Dnes 14rocny pubertiak v kuse mele, trepe, rymuje.. pomohol logoped , a denne sa mu venovať. Vy máte ešte čas 🍀

petamich
30. júl 2023

ja osobne ak sa mi nieco nezda, idem to skonzultovat, povedia mi ako s dietatom pracovat a na co sa zamerat alebo aj, ze je vsetko v poriadku a treba mu dat cas, nie je na tom nic cudne ani zle, ty si svoje dieta poznas najlepsie