Dvojročná dcérka nechce nosiť tričko s krátkym rukavom

lucka098
20. máj 2022

Ahojte, poraďte mi prosím ako by ste riešili túto situáciu vy. Dcérka mala v januári 2 roky. Ma problém so všetkým novým, či už je to oblečenie, alebo napríklad návšteva kúpaliska. Vždy sme to nejako prekonali a prehovorili ju aby sa nebala. No teraz je to iné dcérka má aleže extrémny problém s krátkym tričkom. Keď jej ho oblečiem chce si hneď dat na vrch bundu alebo mikinu, keď poviem ze nie rozplače sa, nerobí scény ale fakt ľútosti o plače. Sadne si do kočiara a odmietne z neho vyjsť, dnes celé doobedie sedela v kočíku a ruky si skryla za chrbát, stále sa ma pýtala prečo som jej dala také tričko a ze ona sa bojí takého rukáva. Keď sme prišli domov so slzami v očiach sa ma prišla opýtať ci si môže dať pyzamo (pyžamko ma s dlhým rukávom) keď som povedala ze nie, že pyžamko si dá keď pôjde večer spinkať, sadla si na gauč ruky zase skryla za chrbát. Neviem co mam robiť ustúpiť ci vytrvať?

diamond007
20. máj 2022

@lucka098 ja by som ustúpila, nič sa jej nestane ak bude mať dlhé tričko... Asi potrebuje sama dôjsť na to že je v ňom teplo. Zober do kabelky krátky rukáv a keď jej bude teplo a chcieť, prezlečie sa.
Deti majú radi stereotyp, musí na to dozrieť. Prip.jej daj z dvoch na výber ak to je pre teba neakceptovateľné

pribinak
20. máj 2022

Netráp ju, nech sa tričko s dlhými rukávmi. Keď jej bude teplo, sama bude chcieť tričko s krátkym rukávom
Možno by ste mohli ísť nejaké tričko kúpiť spolu, aby si sama vybrala. Alebo nejaké vyrobiť - namaľovať ho spolu

gleep1
20. máj 2022

Daj jej dlhé tričko a kabát a sama si rýchlo rozmyslí keď jej bude príliš teplo. A zy jej samozrejme vysvetli prečo jej je teplo a prečo si jej dala kratke. A prečo si nemohla dať pyžamo? Nemohla si jej dať na spanie iné? Ľudia len robia naprieky, problémy tam kde nie su a potom sa cuduju preco majú ich deti záchvaty zlosti. Žiadna veda v riešení tejto situácie nie je. Nerob problémy tam kde nie su

lucka098
autor
20. máj 2022

@diamond007 ja jej na výber dam vždy z viacerých tričiek ale keď nemá dlhý rukáv tak neuspejem to isté je aj s tým ak by mala mať hole nôžky, čiže ani šaty, ani kratasy. Teplo jej bolo, mala vlasy mokré a aj tak neustupila a nechcela si dat krátke.

lucka_ke
20. máj 2022

zahrajte sa hru, že ukážeme rúčky slniečku, psíkovi, vtáčikom... skús ju netrápiť, ale zaujať hrou

zuzitko74
20. máj 2022

Daj jej dlhé rukávy a trošičku jej ich vyhrň. Zajtra o trošku viac, potom ešte...zvykaj ju na to postupne.

diamond007
20. máj 2022

@lucka098 moja chodila v zime bez bundy, nezamrzla a otuzila si imunitu 😀
Dieťatko by som nesilila, len teraz došla na to, ako si vydobit svoje. Nebude to robiť donekonečna. Vezmi so sebou krátke a uvidíš. Aj deti si musia zvyknut na iné počasie, veď minulé leto si už nepamätá malinká 😀

katkaseiner
20. máj 2022

ono to u kazdeho dietata zvykne byt zo zaciatku... veci ktore maju radi, neradi sa od nich odlucia... nove tenisky u nas neevokovali radost, ale rev, pretoze ona chcela ist v aprili v snehuliach k babine... vtedy bolo take vselijake pocasie, proste sme striedali topanky a zrazu sa oteplilo, zabudla som odlozit snehule a proste ona isla v 25 stupnoch k babine v snehuliach...

lucka098
autor
20. máj 2022

@gleep1 ano vidím ze úplne chápeš tejto situácii. Jej je to jedno je by jej bolo teplo a to krátke tričko proste nechce. Bude sa ma každú chvíľu pýtať prečo som jej dala také tričko a skrývať si ruky. Nerobím naprieky, a moje dieťa nemá záchvaty hnevu, ospravedlňujem sa že som sa opýtala ako vyriešiť to, že sa moje dieťa boji krátkeho rukáva.

yanni
20. máj 2022

@lucka098 a ved nech si obléci, co chce. Kludne aj papežovu bundu a oteplovaly. Ved sama zisti. Darmo jej to budes vysvetlovat. V tom veku chápu deti najskor, ked si to ci kino vyskusaju. My sme zili donedavna v Middle East. Dcery od narodenia. Ked mala starsia dcera ca. 1,5 roka zazila prvy krat vedome zimu v Europe. No tiez bojkotovala. nechcela "tucnu" budnu, ciapku, rukavice, topanky. Tak sme jej dali leginy, tricko, na to mikinu a mohla ist vonku bosa. No co myslis, ze bolo po 10!!!!!😱😱😱😱😱 minutach v snehu? Urevana uvrectana ze zima. Tak a bolo vyriesene. Pochopila. Ja by som tu tvoju naschvag naobliekala ako pri minus 20. Sama sa bude vyzliekat.

lucka098
autor
20. máj 2022

@lucka_ke ja vždy keď sa ma nato so strachom opýta ze prečo som jej dala také tričko, tak sa ju snažím nejako rozptýliť, rozveseliť ale potom zase a zase. Celé doobedie sme to riešili sto krát som povedala ze je vonku teplo, že ma každý krátky rukáv a nič... Teraz sa zobudila a prvé čo bolo ze prečo ma také tričko

lucka098
autor
20. máj 2022

@zuzitko74 to je dobrý nápad, ďakujem ☺️

lucka_ke
20. máj 2022

a keby ste obliekli rovnako aj bábiku (krátky rukáv)? ja som tak v detstve neznášala šaty, dovtedy som revala kým mi mama pod šaty neobliekla nohavice 🙂 dodnes šaty neznášam... ale treba pomaly skúšať - keď nechce krátke vonku tak oblečte aspoň dnu na polhodinku, potom na dlhšie, aj ty si daj krátke a porovnávajte sa, možno postupne pristane

lucka098
autor
20. máj 2022

@katkaseiner no hej aj u nás bol problém s teniskami, s tenkou čiapkou potom s klobucikom, problém bol ísť bez bundy. No všetko sa jej to nejak dlao vysvetliť ale toto je extrém. Už to trvá vyše dvoch týždňov a nič sa nemení.

danica2711
20. máj 2022

no tak si vyber, čo je lepšie - keď jej bude teplo alebo keď bude nešťastná a kvôli tomu, že si "musí" skrývať ruky, sa ani poriadne nezahrá. A kľud, to ju prejde. Keď to nebudeš toľko riešiť, možno ju to prejde skôr, pretože sa rozhodne sama

lucka098
autor
20. máj 2022

@danica2711 máš pravdu idem ju prezliecť...

gajdosovci
20. máj 2022

@lucka098 ono to asi niektoré deti také sú... Ja mam 5 ročného a ešte sa inak ako holý v bazéne nekupal. On si plavky aj oblečie, ale keď sa namocia, hneď ich chce vyzliecť. A dokáže trucovito sedieť aj celý deň. Tento rok si plavky vybral sam.. Tak som zvedavá, či dospel trosku a bude sa v nich kúpať. Ale keď bol mladší a nechcel si obuť jarné topánky a stále na jar nosil snehule, nechala som ich pri tých snehuliach. On ich aj 3 dni obzeral, chytal a stále tvrdil, že ich nechce... Nakoniec nejako pochopil a sam si ich začal nosiť, že si ich obuje.. Takže myslím si, že to chce čas. Nechaj jej krátke tričko aby ho stále videla.

beata_k
20. máj 2022

Joj netrap ju. Vies co je to sa niecoho tak velmi bat? A este jej ten strach sposobuje clovek, ktoremu v zivote najviac veri. Neboj neroztopi sa a svadobne tiez nebude mat s dlhym rukavom 😉

dominka11
20. máj 2022

@lucka098 ani moj 13r.syn😅vadim sa s nim rano a nakoniec ide v dlhom rukave do skoly🤐

marrilyn
20. máj 2022

Ono je to asi vazne o stereotypoch, na ktorych deticky lipnu. Moj ma o chvilu 3 roky a tieto prechody rocnych obdobi su stale take kostrbate. Najprv je problem prehovorit ho na zimnu bundu, ked si zvykne, uz sa jej na jar nechce vzdat. Detto tricka. Ked mal prvykrat s kratkym rukavom teraz, tak mrncal, ze je siroke a snazil sa tahat si rukavy dole, aby boli dlhe. Par dni sme vysvetlovali, vonku sa nahanal s detickami a bolo mu horko, potom aj protestovat prestal a zvykol si na kratky rukav. Na jesen sme mali takto problem s teplakmi, nechcel nic dlhe, len kratase, potreboval si len zvyknut na zmenu. Dufam, ze tuto jesen to uz bude jednoduchsie, mu to vysvetlit.

matus7030
20. máj 2022

@lucka098 ja mám už 31 rokov a doteraz mám "fóbiu" z dlhých rukávov. Nikdy by ste ma nestretli v tričku a dlhým. Nemám ani jedno jediné v šatníku. Tak ona to má opačne. Rozumiem, že sa bojíte, že jej je teplo. Ale nestane sa jej nič. Mimochodom v škole mám 9r. tretiaka, ktorý chodí vždy v dlhom rukáve. Aj počas júna keď sme vonku a je 30 stupnov na slnku.

abigeildavidko
20. máj 2022

videla som veľa ľudí s dlhými rukávmi, dokonca sakami v lete. nevyzerali nešťastní, ani žeby sa topili.

andreatytler
20. máj 2022

@lucka098 Toto je tvoj problem:
Citujem:
"ja vždy keď sa ma nato so strachom opýta ze prečo som jej dala také tričko, tak sa ju snažím nejako rozptýliť, rozveseliť ale potom zase a zase. Celé doobedie sme to riešili sto krát som povedala ze je vonku teplo, že ma každý krátky rukáv a nič... Teraz sa zobudila a prvé čo bolo ze prečo ma také tričko."

Uplne ignorujes jej potreby a nutis ju do niecoho co ona nechce. Casom ona mozno rezignuje ale bude z teba velmi sklamana.

Ak emocie dietata ignorujes, zahovaras, odputavas pozornost alebo potlacas, tak ju ucis ze na tom co citi nezalezi, ze je to zle, nespavne, nepodstatne. Ona to po case zacne robit sama voci sebe.
Odporuca sa mat pochopenie pre pocity. Povedz: Vidim ze nemas rada kratky rukav, chapem. Mas rada ked su rukavy dlhe ze? Vadi ti mat hole ruky? Proste dookola o tom rozpravaj a uvidis ako ti ona bude s nadsenim odpovedat ANO. Tymto jej das vediet ze ju chapes a ste na rovnakej vlnovej dlzke.
Az potom mozes vysvetlit preco je pre teba dolezite aby mala oblecene tricko s kratkym rukavom. Npriklad: Bojim sa ze v tomto teple dostanes uzech a budes chora ak budes mat dlhy rukav.
Navrhni kompromis s ktorym ona bude suhlasit. "Co ak si oblecies kratky rukav na 15 minut kym budeme pozerat tvoje oblubene pesnicky a potom dame dlhy rukav"? Potom to mozes skusit predlzovat. Ale vzdy jej ten dlhy rikav po skonceni casu daj aby ti mohla verit.
Ak nebude chciet urobit ziadny kompromis, kasli na to. Podla mna je uplne normalne ze v tom veku maju deti problemy s oblecenim. Kludne sa da kupit tenucke bavlnene tricko s dlhym rukavom v ktorom jej teplo nebude a je to este aj skvela ochrana pred slnkom. Nas 2.5 rocny syn vie presne co ma a co nema rad na obleceni a kupujem mu iba take ake ma rad. Ved to je to najmenej co mozes pre dieta urobit.
Ved ona ma uz z toho stres, kedze je to prve co rano riesi. 2 tyzdne ju takto trapis a ona nema ani zachvaty hnevu, len pride za tebou so strachom a slzami v ociach. Chudatko.
Ta rada s babikou od @lucka_ke je velmi dobra. Ja tak robim so vsetkym co syn neche. OK, nechces, dobre, nemusis. Chapem.
Bez slova ubujem macika a pochvalim macika ake ma krasne topanky a idem prec. O par minut kuknem na syna a on sa snazi tie topanky obut sam.

jenn7
20. máj 2022

@lucka098 radsej ju nechas sediet pol dna v kociku ustrachanu s rukami za chrbtom, ako by si jej obliekla tenke tricko s dlhym rukavom? To fakt? Toto nie je vzdor, ona ma nejaky problem s kratkym rukavom, tak preco ju trapis?

danusskaaa
20. máj 2022

@lucka098 ja ťa úplne chápem, lebo sme si so synom prežili to isté 🤦‍♀️ žiadne presviedčanie po dobrom i zlom nepomohlo, zbytočne som sa rozčuľovala ja... pomohlo to, že šiel do škôlky a keďže ram deti mali kratasy a krátky rukav - chcel aj on. Dlho sme bojovali s čiapkou- nechcel šiltovku len čiapkou... chodil spotený a smradlavý ale nevadilo mu to 😆 proste dlho mu trvalo pochopiť to, že v zime máme toho na sebe viac a v lete sme skoro holí. Počas dovoleniek zistil, že sa dá chodiť len v slipoch a nedokazal pochopiť prečo rak nemôže do mesta... proste vyse roka to bol len boj a milion vysvetlovaní prečo! Potom to prešlo, ale zobralo mi to 10 rokov života 🤣

tianna
23. máj 2022

@lucka098 jasné, ustúp jej. Náš stredný syn nosil dlhý rukáv celoročne cca do 5 rokov. Má na ruke totiž pomerne veľké znamienko a kým nebol dosť zrelý aby pochopil že si musí dávať naň pozor mal ho zakryté aj v lete dlhým rukávom. Najmladší drobec náš bude mať 2 roky a veru tiež nemá rád nové veci 😄 minule som mu musela dať staré vyrastene bodycko lebo to nové nechcel ani za svet. Ustúpila som, večer sme skúsili iné nové a to už prijal v pohode, keď som sa pýtala či toto už môže byť a je pekné povedal že áno 🙂 možno ozaj iné skúste spolu vybrať.

ankare
23. máj 2022

@lucka098 daj jej dlhý rukáv. Neboj, je to len obdobie. Aj môj syn bol taký, že krátky rukáv ani za svet, nové topánky odmietal,... Prešlo to vekom. Buď trpezliva.
Držím palce!

anonymous87
23. máj 2022

Komenty som necitala. Ale moj starsi mal okolo 3 rokov podobny problem. Proste pri prechode na kratky rukav bolo peklo 😂 reval, chcel si tie rukavy stiahnut. Nedal si to vysvetlit. Trvalo skoro 2t kym to pochopil. A aby mi nebolo luto, mladsi ma to iste iba s topankami 🙉 proste prechod z kozenych prechodnych na tenisky trval viac ako mesiac (!). Proste katastrofa 🤷‍♀️
To su proste deti no