Ahojte mám taký problém,stále sa to stupňuje. Hned ako chytím syna , ma dva mesiace, prehne sa v chrbte zakláňa hlavu, celý je napnutý a dotoho sa mi ešte začne tak strašne hádzať trhať že niekedy mam problém ho udržať vôbec. Zo 100 krát čo ho chytím na ruky je 98krat prehnutý a napnutý a trhá so sebou😕
Ďalšia vec, jednu rúčku stále vystiera pred seba a len tak leži a drži ju dvihnutu nad sebou. Prsty na rukách aj na nohách ma tiez stale zovreté. Je to v tomto "veku" ešte normálne? Alebo to značí problèm?
Skús ho pestovať na rukách v polohe tiger na strome. Je na brušku cez tvoju ruku. Väčšine deti sa tato poloha páči
@pribinak o to ani nejde že pestovať neni tak naučeny byť na rukach, skôr na kočík je zvyknuty sa hojdať v kočíku a keď sa chce vyslovene túliť, asi tak raz za mesiac 😄 tak pekne je uvolneny a leži mi na hrudi ale napriklad neviem ho dať ani odgrgnuť to je nemožné. Že by mi pozeral cez chrbát zamňa a pekne si grgol to neexist :( on si zakloni hlavu, cely sa prehne do "U" a pozera na lavo alebo napravo
Mne to robili tri deti, všetky sú OK. Ale boli to nervy. Napínali sa ako luky 🙂
mozno zvyseny svalovy tonus - hypertonus??, ked ano, treba cvicit
@katty2012 čítala som otom, skoro všetko sedelo ale aj mama aj partner zomna spravili idiota a hypochondra ze vymyslam malemu diagnozy.... mala som aj pôrod vakuovym extraktorom a citala som ze taketo deticky to zvyknu mať. Mam snim cvičiť ja, alebo treba chodit niekam?
Nemôže to byt, že ho zle dvihas a jemu sa spúšťa moorov reflex? Dvihas ho cez bok, či na priamo? Ja ti odporucam skočiť za nejakou fyzioterapeutkou, či baby masaze. Oni ti úkazu, ako s babatkom cvicit, dvihat ho, manipulovat s ním, aby ste posilnili svaly.
Ahoj, presne viem, o čom píšeš, mali sme rovnaký problém so synom. Nakoľko náš sa narodil aj s torticollisom (skrátenie svalov na krku v dôsledku zlej polohy v maternici a dieťa malo problém pretočiť hlavu na jednu stranu a preferovalo len tú zdravú), boli sme od začiatku sledovaní a cvičili sme. Robil presne to isté ako tvoj, ale u nás bol najväčší problém, že všade sa sústredili na torticollis a toto, čo popisuješ, ignorovali. Ja, keby som mala tak malé dieťa by som si teraz už zaobstarala kvalitnú, klasickú, páperovú perinku. Nemusí byť ani zaviazaný do nej, stačí, že v nej aspoň spí. Mne tak bolo vysvetlené, že pre bábätká je prirodzenejší pocit práve v tej perinke, lebo ich to príjemne obopína, lebo keď sa narodia, tak sa môžu presne tak vychyľovať, tak ako popisuješ a potom sa im ten záklon hlavy stane prirodzenou polohou, ktorú si budú vyhľadávať aj neskôr. Tá perinka ich krásne fixuje. Čo sa týka nosenia, dvíhania, pozri si na nete videá p. Evy Kiedroňovej, možno sa inšpiruješ. Ja som si tieto veci žiaľ našla až po čase a už pomerne neskoro. Veľmi dobre ti radia toho tigríka, a mne radili priamo fyzioterapeutky nosiť malého v takom klbku, aj teraz ho tak nosíme a to už sedem mesiacov, že je opretý celým chrbátom o moje brucho, má rozhľad, rukami ho držím tak, že jedna moja ruka je pod jeho kolenami a je akoby v takom klbku - je to poloha, ktorá mu bráni v tom, aby sa dával do toho luku, ktorý popisuješ. Čo sa týka tých ručičiek, nôh, je ešte malý, on si ich pekne otvorí, pre pokoj v duši mu po večernom kúpaní detským olejom kľudne jemne pomasíruj chodidlá a dlane, môžeš trošku poštekliť, poškrabkať jemne, tak jemnulinko stimulovať, neboj sa, krásne ich postupne otvorí ;) Určite to oznám pediatričke na poradni, pravdepodobne vás pošlú na ďalšie vyšetrenia, rutinne neurológ (netreba sa zľaknúť, to neznamená automaticky problém) a asi na rehabku..dopredu hovorím, že aj keď ti budú tvrdiť, že dieťa je zdravé, pripravte sa na to, že už vás tak ľahko nepustia a budete chodiť na kontroly 🙄 Čo sa týka rehabilitácie, ako je to u nás, žiaľ, zvykom, predpíšu vám pravdepodobne automaticky Vojtovku. Takto: vojtovka je úžasná vec, pre deti s DMO veľmi pomáha a nepochybujem, že aj iným, ináč zdravým, ktoré len treba motoricky nakopnúť, resp. trošku usmerniť, aby si nevypestovali zlozvyk, aký začína mať aj tvoj, aj môj má. Ja viem, a verím, že veľa mamičiek na ňu nedá dopustiť. Nám však nepomohla, z dvoch dôvodov: lebo ani nebola potrebná, zbytočne sa cvičila od začiatku a najmä cvičila sa ZLE. Málokto ju vie cvičiť dobre na SK. A keď ti ju zle ukážu, budeš ju s dieťaťom cvičiť aj ty zle. Nakoľko ide o reflexné cvičenie, kde naozaj nie je jedno, kde a najmä ako dieťa chytíš, v akej polohe je to dieťa, zlým cvikom viete urobiť viac škody, akoby ste necvičili. U nás konkrétne: na torticollis absolútne nezabrala 6 mesačná drina s vojtovkou, pomohol pár týždňový strečing!!!!! ktorý nám ukázala súkromná fyzioterapeutka a je po probléme. Záklon hlavy a vystreľovanie do luku sa skončilo tým, že kým na začiatku cvičenia mal na to len nábeh, vojtovkou sa to upevnilo. Náš malý si tak vybudoval zlozvyk, jeho úľavová poloha je, keď si dá ruky do zadu, týmto, a neúnavným poctivým cvičením "vojtovky" si poskracoval medzilopatkové svaly a má slabý chrbát. Pri pasení koníkov si dával a ešte niekedy dáva hlavu viac do záklonu. Čiže musíme cvičiť a napraviť pokazené, má sedem mesiacov, a len teraz cvičením sa postupne pomaly dáva na dlane (druhé vzpriamenie). Čiže, ak by vám náhodou dali vojtovku, netreba sa jej hneď zľaknúť, ona vie veľmi pomáhať, ale ja radím, veľmi veľmi naozaj veľmi si rozmyslite, komu zveríte svoje dieťa. Neviem, odkiaľ ste, ale informujte sa mamičiek, na portáloch, kde cvičiť a kde nie. Odporúčam po vlastnej skúsenosti súkromné centrá, a radšej si priplatiť na začiatku. Ak ste z východu, Košice, resp. okolie, viem poradiť, na koho sa obrátiť a koho radšej obchádzať. A neľakajte sa, veľa detí to robí, oni si totiž hľadajú po pobyte v tesnej maternici práve tú svoju úľavovú polohu. Náš sa nechcel kojiť, doslova nám vyskakoval z ruky, stále som hovorila, že je taký malý Maugli 😀 a teraz je to najväčší mojkáč, ktorý by sa len na rukách nosil 😉 Len tak by som to nechať nenechala, a určite sa nespoliehala na rady typu "však ho nechaj, on z toho vyrastie", lebo neskôr sa to ťažšie odstraňuje. Spomeňte na poradni, možno sa všetko napraví správnym polohovaním a nosením. Tu veľa robí len také dvíhanie, nosenie, kŕmenie, poloha pri spánku, poraďte sa, ako s bábom manipulovať správne, a takto sa to môže napraviť aj samo 🙂 Možno baby plávanie, ja sa sama toho bojím, lebo dieťa spevní svaly ale trošku ma strašia, že si môže viac dať hlavu do záklonu, tak toto by som si rozmyslela. Skúste ešte kuknúť videá na youtube o vaničkovaní, vraj tiež môže pomôcť, škoda, že ja som o takýchto veciach skôr nevedela.
Aha, ešte niečo: predtým, než sa do niečoho sama pustíš, over si to u fyzioterapeutky. Či už mnou spomínané spôsoby nosenia, plávanie, vaničkovanie, nech niekto skontroluje predtým dieťa. Ja som napr. bola presvedčená, že malý má svalový hypertonus, a má presný opak, hypotonus, on konkrétne slabší chrbát. Na druhej strane ma ubezpečili, že je OK, len motoricky ho treba trochu nakopnúť.. doteraz zvládol všetky pohyby v lehote, to druhé vzpriamenie mu už krásne ide na fitlopte a postupne sa dáva na dlane a kolená aj na podložke, čiže oni to dobehnú ;) Vo vašom prípade to ani nemusí byť nič podobné, a vravím, správnou manipuláciou sa to podchytí v začiatkoch a bude to v poriadku 🙂 len sa nedaj na reči typu, že si to nahováraš, moji rodičia boli a sú schopní tvrdiť, že náš nemal ani ten torticollis a dieťa som zbytočne týrala... vlastne v tom aj mali pravdu, že vojtovkou áno, tou som dieťa aj seba zbytočne týrala. Môj sa narodil akútnou sekciou, čítam, že u teba boli tiež ťažkosti pri pôrode.. kľudne to môže byť týmto, to však ale neznamená, že ide o niečo, čo by sa nedalo odstrániť, resp. iba trošku korigovať 🙂 Super, že to riešiš, vždy radšej podchytiť toto v začiatkoch ako neskôr.
najdi si kvalitneho fyzioterapeuta, nauci ta cviky a aj to, ako mas s dietatom manipulovat - zdvihat, nosit, drzat. zacni hned, cim je dieta mensie, tym rychlejsie to das vsetko do poriadku
Nas doteraz nema rad polohu na chrbte a tiez zaklanal hlavicku a este k tomu len na jednu stranu. My sme mali pasticky zatate este v 2 mesiacoch a osteopat nam povedal ze v tom veku uz maju mat aspon palce vonku ak nie aj ukazovaky. Museli sme cvicit s ruckami a doslova mu ich otvarat. Mal preferenciu pravej strany (ruky, nohy) a ked som ho tahala z lahu do sedu hlavka mu bezvladne odkvecla ani naznak snahy ju drzat z jeho strany... Toto vsetko priznaky obrny a ja som revala asi tyzden kym sme nemali dalsiu kontrolu a tam ma terapeut uistil ze je v poriadku ale ze treba cvicit. Mozog a nervove spojenia sa stale este len vyvijaju u takychto malych deticiek... preto je dolezite aby sa vytvorili spravne neorologicke spojenia medzi mozgom a telom. Je nutne korigovat nespravne pohyby a naucit tie spravne. Na to treba cvicit a cim skor tym lepsie. Sleduj ci pohybuje oboma rukami alebo preferuje len jednu a to iste s nohou.
A este nas bol uplne hypotonicky. ked si ho dala na ruku tvarickou dolu cele telo mu len vyselo dole. Nedokazal dvihat hlavu ani zadocek... a vobec nereagoval ked mu prebehla prstom po chrbtici. Uz po prvom mesiaci cvicenia prestal byt hyptonocky.
Tiez si odkontroluj reflexi a ci sa na teba pozera... pytaj sa na vysetrenia ak mas pochybnosti.
@oblecenie99 ďakujem pekne za dllhy komentar a kopu info❤❤
@andreatytler ano on vnima pekne rozprava sa somnou 😄 ked nanho hovorim tak mi oddžavota naspäť ,ked sa usmejem usmeje sa aj on namňa a teší sa.ale napriklad hračku do ruky nechytí. Oboma rukami vždy máva aj nozkami oboma kope a napriklad poloha na chrbte mu nevadi ked lezi na gauci tak pozera na telku alebo hore na luster ten ho fascinuje hrozne snim sa zvykne rozpravat a smiat sa nanom tak po tejto stranke je dufam vsetko ok len to prehybanie a napinanie no
urcite aa pytaj na fyzioterapiu, ukazu Ti spravnu manipulaciu, je tam vela znakov na hypertonus, co pises.
Anonym nepustaj mu televízor. Predpokladám, že ho nemáte na strope, takto podporujes len vykrúcania hlavy a zaklony. Na držanie hracky v ruke je ešte skoro.
Skúste ho držať tak aby videl opačne
Ahoj, neviem odkiaľ si ale na východe pracuje jedinečná terapeutka Milota Švačová, venuje sa osteodynamike... je to úžasná vec, stojí za to si o tom niečo pozrieť 🌸
Držím prsty, nech je synček v poriadku 🙏🏻
podla mna ma zvysene svalovr napatie- tzv. hypertonus, bolo by fajn ist na fyzio a cvicit, pediatricka toto nevidi? co na to? pre tieto deti je dolezite, aby nimi rodicia manipulovaly veeeelmi pomaly, klast dieta vzdy na makke podlozky, ohraniceny priestor....
@blska22 Môžem poprosiť info o tej osteodynamike a o pani Švačovej?Kde konkrétne na východe?
@oblecenie99 Mala by mat aj na fb stránku (neviem poslať link, pretože fb mám zrušený), odporúčam preštudovať. Osteodynamika funguje na základe uvoľňovania fascií, myslím že je jediná, ktorá to na SVK robí. Pôsobí v Spišskom Podhradí, nových pacientov neberie vôbec, ale malé babatka majú výnimku.
Autorka... to ze ma taky pekny ocny kontakt a rozprava s tebou je super.... myslim ze si sa bala ze tym ze jej vadi telesny kontakt tak tam moze byt autizmus alebo nejaka neurologicka porucha. My sme bolo na EEG hlavy s nasim lebo maval krce a technik co ho meral, si ho zobral na ruky a ked sa maly na neho usmial, povedal ze je OK... ze on uz videl tisicky deti a ked sa dieta smeje na teba je to velmi dobry znak....
Urcite to bude treba len pocvicit.
@blska22 Ano, aj my sme chodili k osteopatke s nasim a vrelo odporucam... ona sa zameriavaju na cele telo, nielen na pohybovu sustavu. Nam velmi pomohla s travenim, ocami, uzdickou na jazyku.
Kym som zila na Slovensku nikdy som o osteopatoch nepocula. Teraz zijem v Kanade a osteopatka bola povodom z Ukrajiny. Tusim niekto vravel tu na fore ze chodia k osteopatovi do Rakuska... vravim preto ze ak si zo zapadu a bolo vy to daleko na vychod.
@andreatytler Áno v zahraničí je to normálka, že osteoterapeut “prejde” novorodeniatko- predsa len pôrod je aj pre dieťatko veľmi náročný. Ja som bola s dcérkou u spomínanej Milotky a bola to bomba (rodila som ju záhlavím a mali sme podozrenie na kiss syndróm) 🙏🏻
Áno rieši sa osteoterapiou veľa problémov- má veľa detičiek, ktorým napr “rozviazala jazyk” a podobne...
škoda akurát, že na svk to ešte bude na dlhé lakte...
@blska22 Veru skoda. Ja by som urcite cestovala aj niekolko hodin koli pomoci pre moje babo. Fakt ale je ze treba niekedy dost vela sedeni. My sme chodili 3 mesiace (1x za mesiac) a mozno by bolo aj dlhsie keby neprisiel vyrus.
Nas sa narodil sekciou a osteopatka vysvetlila ze to je neskutocny sok pre dieta koli nahlehj zmene tlaku. Ja som si tiez myslela ze normalny porod musi byt pre dieta stresujuci kedze sa musi prepchat tak uzkym otvorom ale ona to vysvetlila ze to ako sa musi pretiahnut je velmi dobre. Je to ako prva masaz... samozrejme ale ak su komplikacie je to o inom.
@lula313 Suhlasim s tebou... Ziadna telka... najlepsie az cely prvy rok alebo aj do dvoch ale realisticky sa to asi neda vzdy dodrzat...
Ja som TV pozerala ked maly spinkal na rukach ked bol novorodeniatko. Ked sa zobudil, TV bol vypnuty... babatka sa o TV velmi zaujimaju ale nechapu co tam vidia a je to matuce. Potrebuju len a len zive tvare a skutocne veci aby si urobili spravny obraz o svete a vztahoch.
@blska22 Ďakujem za info,včera som jej hneď písala.Nemas na ňu náhodou aj tel.kontakt?Nemám ju v priateľoch na FB a neviem,či si všimne,že som jej napísala.To je tá pani,ktorá sa venuje aj canisterapii?
@oblecenie99 áno presne tá to je 🙏🏻
Prikladám kontakt- 0944 192 938
Odporúčam volať vytrvalo, pripadne písať aj SMS že sa jedná o bábo. Má veľa tých ošetrení a počas nich jej stále zvoní telefón- myslím že späť ona nevolá, preto píšem volať vytrvalo. Držím prsty 🌸
@blska22 Ďakujem,uz sme sa aj dohodli na vyšetrení,povedala mi pár veci a všetko sedí na nášho. vemi dobrá diskusia,som rada,že som do nej napokon prispela skúsenosťou,lebo som sa dozvedela tiež nové veci.
@oblecenie99 Tak to sa veľmi veľmi teším, že sa podarilo... mne dcéra v ten deň začala používať aj druhú stranu (dovtedy preferovala na 80-90% iba jednu). Milotka je veľmi milá, šikovná a málokedy stretnete človeka tak zanieteného pre povolanie ako je ona... Verim že Vám to pomôže, držte sa a nech sa synčekovi polepší a je zdravý 🥰
@blska22 Ďakujem.Super,že tvojej dcérke to pomohlo 😊 .Nas vie používať aj tú pravú stranu,ale mesiace driny,cvičenia,nič nepomohlo stopercentne,proste ja vidím,že on je nastavený viac na tú druhú stranu.Priznam sa,že vkladám do tej terapie veľké nádeje,dúfam,že nám to pomôže.Uz je to stále ťažšie a ťažšie pre mňa,lebo vidím na malom,že je zlatý,bystrý,šikovný,ale proste v tej hrubej motorike sa začínajú prejavovať nedostatky..porovnávať by sa deti nemali,ale tak ktorá mama to nerobí,a v mojom okolí sa rodili veľa detí vtedy keď sa narodil aj náš syn,no a človek vidí,počuje,ktoré dieťa čo zvláda a pýtajú sa aj na nase,a hrozne ma to mrzí,lebo je to perfektný chalan,od perinky cvičí,a ja sa musím tváriť,že som v pohode a nad vecou,že je všetko OK....ja už sa nutim do toho cvičenia,začínam byť zúfalá.Za takýchto okolností si ťažko užiť materstvo,a chudák malý,vecne cviceny,ťahaný,žiadne bezstarostne babatkovske obdobie,u nás nie je ani jedno,z akej strany ho kŕmime..Diar mám plný termínov,samé kontroly,cvičenia a keď sme doma,tak cvičenia,cvičenia.Raz veľmi dobre,potom zase zle :/ nechápem,nechápem,išla som rodiť zdravé dieťa,porodila som zdravé dieta,z pôrodnice sme brali domov zdravé dieťa,lekári na uisťujú,že je v poriadku,len vydržať a nezufat,ale keď si tak v noci premietnem náš deň,každý deň,tak to vyzerá ako na rehabilitačnom pobyte.A ja som už netrpezliva zúfalá.Preto som aj písala zakladatelke,ak sa jej niečo nezdá,nedať na reči iných,rodičov,starých rodičov,nech to rieši čím skôr..ešte raz ti ďakujem,že si prispela,je to náhoda,že sme sa tu všetky stretli 🙂 ale dobre je sa podeliť o skúsenosti.
@oblecenie99 To je mi luto ze mas take utrapene materstvo.
A co cvicite? Cviky co mate vam ukazal osteopat alebo fizioterapeut alebo vojtovku. Nas tiez preferoval jednu stranu (nozku aj rucku), Osteopatka nam ukazala 3 cviky. Tie sme cvicili 5x do tyzdna (cele cvicenie trvalo asi 20 miut) niekedy pri tom plakal ale casom som sa naucila ako ho zaujat spievanim alebo hrackou a bolo to lepsie. Zacali sme ked mal 2 mesiace a po 3 mesiacoch bol uplne v poriadku. Aj ked ako ty vravis stale ma slabe preferencie bud na jednu alebo druhu stanu. Teraz napriklad objavil ze vie bubnovat rokou po veciach v byte ale vzdy len lavou. Pytam sa preto ze osteopaticke cvicenia podla mna dokazu uzasne veci, nie je to ziadna drina alebo otrava. Dufam ze vam ta pani pomoze a ak nie, skus osteopatov v Rakusku. Cim skor sa tieto chyby napravia tym lahsie to pojde. Treba v prvom roku zivota kedy sa mozok, miecha a aj nervove spojenia vyvijaju, lebo ak sa to zanedba, nervove spojenia sa vyvinnu nespravne a motorika bude ovplyvnena.
Citala som clanok o chlapcekovi, ktory nevedel dobre chodit koli obrne, krival ale naucil sa perfektne behat. Proste ked mal tych 12 mesiacov a ucil sa chodit, tak to necvicili ale neskor ked sa ucil behat tak s nim cvicili spravne bezecke pohyby a mozog sa naucil ako to robit spravne.
Suhlasim ze netreba dat na reci rodicov a uz vobec nie staych rodicov. Pamatam si ze ako dieta sme mali v zakladke na prvom stupni aspon 2 spoluziakov ktory boli niecim postihnuty. Ako dieta som len videla ze su ini. Vtedy sa o tom nehovorilo, chodili s nami do normalnej skoly, bolo to na dedine. Myslim ze ani nebolo vela moznosti alebo sa dufalo ze sa to casom napravi...
Chodíš pravidelne na poradňu, nech sa to týka čohokoľvek co sa ti nezdá pri takomto malom bábätku, konzultuj to s lekárkou. Práve preto su tie porade do 1.5 roka tak často...