Už nikdy to nechcem zažiť najhoršie čo sa môže stať matke že jej dieťa prestane dýchať už nikdy...
doteraz som z toho v šoku ale napíšem čo sa stalo,pretože ak má niekto podobnú skusenost a dokáže mi poradiť a tomu predísť budem veľmi vďačná ja to už naozaj nechcem zažiť
včera cca o 21 hodine som malú kojila ako vždy po leziacky hneď na to dala kvapky babycalm ktoré sme začali užívať len 2 deň,a další zase trosku prsník po vybratí prsníka mala začala striekat z úst fontány mlieka všetko bolo mokré následne hned na to sa začalo dusiť stále sa mi otom ťažko píše ale dopíšem to 😢 začala sa dusiť cela zmenila farbu úplne nehybne telíčko rýchlo som ju chytila za nohy doslova jak králika dála dole hlavou potriasla hneď na to som jej začala otvárať ústa potom zase som ju silnejšie potlapkala po chrbte neviem čo všetko z toho pomohlo robila som to všetko za sebou rucicky mala úplne take nehybne vobec nedýchala ale potom sa konečne nadýchla a plakala vtedy som si povedala nech radšej nonstop plače ako by sám toto malo zopakovat samozrejme som hned volala sanitku ked sa konečne nadychla po cely čas bol na Linke chlap ktorý mi hovoril čo mám robiť kým príde záchranka trvalo im to 19min ale dovtedy mala už bola ako tak v poriadku zobrali má sanitkou na Kramáre vyšetrili atd a poslali domov že zajtra ku doktorke no ale ja už toto naozaj nikdy nikdy nechcem zažit teraz budem v neustálom strese,stále ju kontrolujem trosku zakasle už ju pretacam som prvorodička keď som sa vrátila z pôrodnice bala som sa ako sám postarám ale teraz je to oveľa horšie teraz budem v neustálom strese najhoršie je že áni neviem ako tomu zabrániť povedali že či asi mala pahtlavo papa že sa jej to dostalo do nosa aj do úst či čo ja sa budem modliť nech sa to už nezopakuje pretože už asi skolabujem aj ja naozaj nič neni horšie a ten včerajší deň bol pre mňa najhorší deň v živote ja som bola v šoku neskutočne ešte doteraz som vidieť to bezmocne telíčko 😢😢😢 nechcem už toľko plakať lebo mala bude cítiť že som v strese snažím sa tešiť že sme to zvládli
Ahoj, zrejme vdychla mliecko, pri vracani sa to stava.. Takze ak vidis ako vracia chyt dietatko , a mierne dopredu ho naklon, pripadne rychlo nabok...nesmie byt na chrbatiku.
Najlepsie je ho chytit tak aby hlavicka bola fixovana...opisem: babo na tvojom predlakti a dlanou chytit tvaricku v miernom predklone... V pripade zabehnutia mlieka takto vyjde von a taktiez mozes jemne medzi lopatky udriet.
Pozri si videa : velmi dobre vysvetlene a a aj vtipne je Misko Kubovcik 🙂 je tam aj resuscitacia deti ...
Hlavne urobit ten predklon aby mliecko vytieklo potom by sa dietatko malo nadychnut.
To co si vcera urobila bolo super ako kedy si ju nechala lezat do prichodu.. Drzim palce aby sa to neopakovalo..🙂
@angie_l tak to muselo byť strašne. ..
Kamaratkinej malej sa to stalo viac krát, ale bolo to predcasniatko a mali monitor dychu, ktorý jej zástavu dychania ohlásil a tiež tuším po telefóne jej pomáhali s instrukciami ako postupovať. Všetko dobre dopadlo. Verím, že u vás to bola jednorazovka a už sa to nikdy nezopakuje!
ahoj, uplne ta chapem a vobec nezavidim, ked sa mi narodil prvy syn ako partyzdnove babatko dychal tak ...no vydaval pri dychani zvuky...nie chrapanie ale takenieck a mal aj viac ako 10 sekundove pauzy, tiez som volala sanitku prijali nas a otazka ze zmodral? tak neviem ci som mala cakzt !ym zmodra aleboco...ale odhliadnuc od toho...druhy syn ma teraz mesiac aj dva tyzdne a ten pravidelne vracia mlieko a dusi sa s nim, alebo reve do toho sa povracia kasle a pozeram ze az vypuli oci odrazi sa nozkami (mam ho zaviazaneho v perinke) a potom sa nadychne konecne. Kdesi som citala ze take male deti este nemaju celkom skoordinovane to dychanie ale ze nadychnut by sa mali. To co opisujes vyzeralo desivejsie...to ti mala aj zmodrala? ci nie? mne kazali uz v porodnici(uz tam vracal lebo vela jedol) ze mam kojit posediacky amaleho nadvihnut do vertikalnej polohy kolko sa bude dat a ze ak budem kojit tak skusitrobit pauzy medzi prsnikmi, aby odgrgol po prvom a ak bude pytat tak dat druhy. Neprebalovat/ neobliekat hned po krmeni, a ked lezi tak ho dat do vyvysenej polohy ( podopriet vankusikom) a najlepsie na bok. Dufam ze sa vam to uz nezopakuje :/ vie to poriadne vydesit.
@angie_l mozno skusit zacat krmit jemne naklonenu v naruci. aby bola poleziacky, ako je naucena, nech ju to nemyli, ale predsa len trochu hlavicku vyssie.
zazila som nieco podobne s jednym nasim dietatom, ale to bolo z laryngitidy. strasne chvile.
drzim palce, aby sa toto uz nikdy nezopakovalo.
@angie_l môže sa stať male bábätko maju dychaciu trubicu tenucku....ja som zdravot. sestra a mame dcerku predcasniatko chápem, že ten pocit tam stale bude, že sa to môže zopakovať, a nemusí ale treba to brať z tej stránky, že si malu zachranila takže hlavu hore mamička a užívaj si zdravu dcerku a zase strach o naše detičky tu bude stale a tvoja dcerka potrebuje kľudný a rozvážnu mamičku všetko dobré tebe aj malinkej
Ja len k tej sanitke. Viac x som mala tu smolu ze som volala sanitky a to ako pisu alebo hlasia v novinach ze pridu do 5 min je loz. Najdlhsi pripad bol...Otcovi praskol vred a obsah sa mu vylial do brucha. Sanitka sla dve hodiny. Slo o Kosice!!! Urgovala som to milion x a ze idu a ze sa mam ukludnit. Mala som 17nast a ziadne ine moznosti. Dnes by som ich povlacala po sudoch za to cakanie
@angie_l je to jedno, ci ma dieta dva mesiace alebo dva roky, vzdy je to sok a pamiatka na cely zivot, nechcem ta strasit, ale este lez bude dospela, zazijes situacie, kedy sa zastavi dych tebe, co sa laknes, aj to patri k tomu, byt matkou. Pokial je mala v poriadku, snaz sa to pustit postupne z hlavy a uzivat si ju, aby ta ten sustavny strach neoberal o radosti materstva 😊
Nikdy s ňou nesmieš triasť dole hlavou ale tak ako popísala @lu17
@angie_l Klobuk dole, si velmi statocna! Nestratila si duchaprítomnosť a nespanikarila. Verim, ze si vylakana este aj teraz a mas z toho "traumu", ale ver, ze uz sa to nestane a bude len a len dobre. Hlavne sa snaz byt vramci moznosti v klude, aby si nestratila mliecko. Drz sa!
@angie_l ahoj, nam sa to stalo 9x od narodenia do jeho mesiaca. Boli sme of narodenia na Kramaroch prevezeni z Ruzinova. Az kym to prestal robit. Diagnoza bola skryty reflux. Mlieko sa dostane vyssie, vracia sa a dietatko reflexne prestane dychat, vselijake stavy boli, menil farby a podobne. Maly sa narodil v 42. Tt so 4 kg, uplne zdrave krasne babatko. Teraz ma 8 mesiacov a uz nastastie sa nic take nedeje.
Netreba chytit paniku, ja som si dieta kriesila tiez v nemocnici, nemohli sme tam byt vecne tak ma naucili ako. Nastastie od vtedy co sme prisli domov sa nic nestalo (vtedy mal 4 tyzdnr). Dobre si urobila, treba ich nastimulovat, idealne vezmes dieta, najprv otvoris usta, povytieras plienkou ak ma mliecko v ustach a potom si ho das na predlaktie tvarou k sebe a vo zvislej polohe cakas ci zacne dychat, potlapkaj, pomoz stimulovat aj stipkaj. Keby nic, poloz dieta, lopatkovu oblast podloz plienkou zrulovanou a 2x slabucko vdychni do jej ust.
Hlavne, vzdy dietatko vo zvysenej polohe, ziadne spanie v spolocnej posteli, vyvysena postielka aj kocik.
Mne nedovolili casom uz aj kojit, lebo bol velmi hltavy, mlieko som musela zahustovat nutritonom
@angie_l Ahoj Angie objímam...aj ja som to zažila....
-a poviem ti..boli sme v strehu s manželom odvtedy...o naše deti sa budeme stále báť....ale treba to brať život ako dar....pretože ten strach a úzkosť v sebe...to dieťa cíti a nevychutnáš si to tak....
- vdaka monitoru dychu sme to zistili..stalo sa nám to dva krát....zachránil nám dcérku..
- používali sme ho pri prvej aj druhej dcérke..aj ked občas to bola sranda ked sa prekukutulali na kraj postielky a pípač spustil v noci sa🙂 a ked už boli vačšie sme to museli dať preč, lebo sa guľkali kade tade🙂...
Takže moja rada: samozrejme opatrnosť a kontrolovať si dieťatko priebežne, či dýcha a neni pogrckané, postielka bez vankúšov a vačších diečiek (spací vak je super), ak ešte v perinke zafixovať boky aby sa neprevalila perinka a dávať spinkať na polobok aby sa jej lepšie dýchalo ak by sa moc napakala a nebodaj grcla...počkať dokým si odgrgne..u nás to trvalo aj hodinku..ale boli sme trpezliví🙂
DRžíM PALCEEEE A OBJIMAM
Ach to muselo byť fakt strašné, ani si to neviem predstaviť. Ale myslím, že aj napriek tomu, že to bol šok a ja sama neviem ako by som sa zachovala tak ty si to zvládla úplne super si myslím, zachránila si ju. Úplne ťa chápem, že budeš stále v strese ale myslím, že pomôže ak budeš kojiť v nejakej inej polohe ako ti baby poradili 🙂 Držím ti veľmi palce.
Urcite zmenit polohu pri kojeni a dufam, ze sa to uz nezopakuje.
@livka_
@livka_ aj tak by si tym nic nevyhrala...mi sme ra k dedovi volali danitku lebo mi prislo zle...mal niekolko infarktov a mozgovych prihod...ten pristup tych lekarov bol hrozny....najradsej vy som och vyhodila z domu.prisla jedna hnusna arohantna drza rysava doktorka...uz na hej ksichte bolo vidno je to hnusoba hnusna
Aj my sme mali tento vankúš, mala dosť silný reflux, spala doslova skoro postojačky a položiť sme ju nemohli ani 3 hodiny po jedení :/ všetko z nej vyletelo vždy...ale vankúš nám nepomohol vôbec..tak snáď vám pomôže, držím palce aby sa to už viac neopakovalo 🙂
@angie_l ahoj je to tazke...ale hlavne ze je ok...asivdychla mliecko pri vracani... moj sa tiez tak skoro zadusil, hlavne ked vracal ustami i nosom naraz...okrem toho maval od polroka do roka afektivne zachvaty pri skoro kazdom placi kedy sa zabudol nadychnut... drzim prsty, aby sa to uz viac nezopakovalo
@angie_l to je strasne aj, citat ale nestratila si duchapritomnost to je dobre,pomohla si jej.Je to hrozne,clovek si to uvedomi az po tom co sa stalo a co sa mohlo stat..aj mne sa dcera dusila ked mala asi rok..a minule uz ako 12 rocna mi na rukach skolabovala.A ten pocit,bezmocnost,ako som ju preberala a snazila sa ju, dostat späť...stale to mam pred ocami .
Ahoj.. zareagovala si super. Chcem ta len uppzornit na kvapky babycalm.. oni su totizto dost aromaticke a ked zabehnu dieta sa nemusi vediet nadychnut.. aj nam sa to stalo ked mal maly 2m.. dala som mu ich a nevedel sa nadychnut.. doslova lapal po dychu strasne chrapcal a neskor kaslal... nastastie dychat neprestal..ale bol od toho vzdiapeny kusok keby mu nebuchnem po chrbate neviem neviem
@domininini inak ja mám cely čas tušenie že to kvôli tým kvapkám podávali som jej ich len 2 deň predtým sme mali biogaia a tesne pred jej zvracaním som jej ich kvapka do pusinky pri kojeni čiže ja si myslím že za to môžu a keď píšeš toto len sa mi to potvrdilo od včera ich ale nedávam zase som kupila biogaia
@angie_l mozno keby si ich zriedila s mlieckom.. ale take samotne su ozaj take aromaticke takze to kludne mohlo byt s toho 2m este nieje schopne tak dobre prehltat mozno jej to zabehlo..
@domininini myslím si aj ja tiež si to prikladám za vinu že som jej to nezriedila
odstriekaj si mlieko daj na lyzicku alebo do flasticky a tak jej dajho tie kvap,keby grckala ne seba a naklonit nech grcka smer von nie do seba.
Tiez sa mi tlacia slzy do oci.Mojej sesternici sa zacala dcerka tiez dusit,asi mala silny tok mlieka,tak si vzdy pred papanim trocha mlieka odsala a az potom dala malej.Ak si teraz v obavach,ak mas monitor dychu,davaj malu spinkat na brusko..
Mam slzy v ociach ked to citam, je to nocna mora kazdej matky a dufam,ze sa mi to nikdy v takej miere nestane a ani tebe ze sa to uz nikdy nestane. Deti sa mi obcas dusili,ale nikdy nestratili vedomie, no aj tak som mala dost.