ahojte mamicky, pridajte sem vase skusenosti s detickami v dvojjazycnych rodinach. Ako s detmi komunikujete, ake mate skusenosti s ich vyjadrovanim v druhom jazyku. Tato vasa skusenost moze pomoct vsetkym ostatnym maminam. Dakujem
Mame 2,5 rocneho synceka - ja s nim od mala komunikujem v madarcine, manzel v slovencine, v jeho veku rozumie prakticky vsetko v oboch jazykoch, viac hovori zatial po madarsky (logicky, viacej casu travi so mnou), ale rovnako pekne zacina pouzivat slovencinu. Okrem toho sme nenutene zacali s anglictinou - kedze ja viem aj anglicky - a to formou pesniciek. Cielene ho anglictinu zatial neucim.
@yasmine25 - moje deticky su trojjazycne, dcerka to zvlada - dnes, ako dieta mala problem aj s dvoma jazykmi, bola zabrzdena v recovom vyvine. Niektore deti hned kecaju obe reci od zaciatku, ona veru nie, mala to tazke... kazdopadne sa priprav, ze ti dcerka bude rozpravat neskor, ako ine deti a aj, ze nebude mat na zaciatku dokonalu gramatiku.. ale to prijde.. postupne.. nasa mala hovori plynule nemecky a anglicky - level native speaker oboje - a slovensky sa dohovori, viac po nej nechcem, nie kvoli 2x do roka navsteve starych rodicov..
ahoj,my mame teraz 4 rocneho synceka a ja rozpravam snim slovensky,priatel nemecky a obcas aramejsky,a s priatelom rozpravame zas spolu anglicky.Zacal ovela neskor rozpravat ako ine deti,a teraz rozprava dokopy vsetky jazyky este si to nevie rozdelit,no ale myslym casom sa to upravi a ako nastupi do skolky tak tam bude nemcina a sa nauci rychlejsie ked bude s detmi,a doma ho ja zas budem slovencinu ucit.
dcerka ma 22 mesiacov, ja s s nou hovorim po slovensky, manzel po madarsky, narodila sa v Irsku, takze vsetky pesnicky, rozpravky a kurz plavania boli po anglicky, v com aj pokracujeme. Teraz sme sa prestahovali do Nemecka a od septembra by som ju chcela dat do skolky. Po slovensky a po madarsky rozumie vsetko primerane k jej veku, zatial vsak nerozprava, len nejake slova, zaciatocne pismenka a to v tom jazyku, v akom sa jej to lahsie vyslovi.
Ja si myslim, ze neni jen dulezite, kolika jazyky dite "mluvi" ale hlavne JAK, jakym zpusobem je schopno komunikovat..
Kolikrat se setkavam s tim, ze nekdo tvrdi: Moje dite mluvi 3ma jazykama" a nakonec mluvi jen jednim a dalsi jazyky neni schopno pouzivat..jinak nez jim porozumet.
Umet jazyk znamena, umet ho pochopit, odpovedet, pozdeji cist i napsat a hlavne, musime umet v danem jazyce i "snivat"
Moje deti studuji 2 zakladni skoly - plni zaroven 2 povinne skolni dochazky, maji 2 vysvedceni, dojizdime pravidelne na zkousky uz 15 let😉
Snazim se naplno zachovat oba dva materske jazyky...(ale neni to snadne) 😉
plus porozumi a odpovi v sicilskem nareci
Ja hovorim s detmi len po slovensky a manzel a zvysok rodiny a znamych po norsky. Najstarsi ma 2r5m a rozumie obidva jazyky a i ked norsky asi pochopitelne lepsie. Rozprava viac-menej po norsky, ale niektore slova ma vyhradne po slovensky. Tiez este poriadne nevie vyslovovat, ale snazi sa vsetko povedat a opakuje aj stokrat, ale nie je to este poriadna rec. Ine jazyky zatial nedavame, okrem teda danstiny, svedciny a anglictiny, co pocuje z TV. A ozaj, este pozerava vcielku Maju po cesky, hehehe
My máme momentálně 3 mesacnu dcerku, obaja na nu hovorime svojimi jazykmi (slovensky, hebrejsky) plus anglicky sa rozpravame medzi sebou. Kamarati majú 6 roční dceru, od malicka je plynula v rustine, angličtině a hebrejcine. Zvykla to miesat dokopy v jednej vete ale teraz to
uz odlišuje. Okrem toho chodí na francuzstinu a ta. Jej ide výborne. Prepacte chyby písem z mobilu a nemám sk klavesnicu, iba česku.