Dvojjazyčné deti

yasmine25
8. máj 2012

ahojte mamicky, pridajte sem vase skusenosti s detickami v dvojjazycnych rodinach. Ako s detmi komunikujete, ake mate skusenosti s ich vyjadrovanim v druhom jazyku. Tato vasa skusenost moze pomoct vsetkym ostatnym maminam. Dakujem

panim
8. máj 2012

My máme momentálně 3 mesacnu dcerku, obaja na nu hovorime svojimi jazykmi (slovensky, hebrejsky) plus anglicky sa rozpravame medzi sebou. Kamarati majú 6 roční dceru, od malicka je plynula v rustine, angličtině a hebrejcine. Zvykla to miesat dokopy v jednej vete ale teraz to
uz odlišuje. Okrem toho chodí na francuzstinu a ta. Jej ide výborne. Prepacte chyby písem z mobilu a nemám sk klavesnicu, iba česku.

desszi
8. máj 2012

Mame 2,5 rocneho synceka - ja s nim od mala komunikujem v madarcine, manzel v slovencine, v jeho veku rozumie prakticky vsetko v oboch jazykoch, viac hovori zatial po madarsky (logicky, viacej casu travi so mnou), ale rovnako pekne zacina pouzivat slovencinu. Okrem toho sme nenutene zacali s anglictinou - kedze ja viem aj anglicky - a to formou pesniciek. Cielene ho anglictinu zatial neucim.

anjelicek26
8. máj 2012

@yasmine25 - moje deticky su trojjazycne, dcerka to zvlada - dnes, ako dieta mala problem aj s dvoma jazykmi, bola zabrzdena v recovom vyvine. Niektore deti hned kecaju obe reci od zaciatku, ona veru nie, mala to tazke... kazdopadne sa priprav, ze ti dcerka bude rozpravat neskor, ako ine deti a aj, ze nebude mat na zaciatku dokonalu gramatiku.. ale to prijde.. postupne.. nasa mala hovori plynule nemecky a anglicky - level native speaker oboje - a slovensky sa dohovori, viac po nej nechcem, nie kvoli 2x do roka navsteve starych rodicov..

milena123
8. máj 2012

ahoj,my mame teraz 4 rocneho synceka a ja rozpravam snim slovensky,priatel nemecky a obcas aramejsky,a s priatelom rozpravame zas spolu anglicky.Zacal ovela neskor rozpravat ako ine deti,a teraz rozprava dokopy vsetky jazyky este si to nevie rozdelit,no ale myslym casom sa to upravi a ako nastupi do skolky tak tam bude nemcina a sa nauci rychlejsie ked bude s detmi,a doma ho ja zas budem slovencinu ucit.

misiatko999
8. máj 2012

dcerka ma 22 mesiacov, ja s s nou hovorim po slovensky, manzel po madarsky, narodila sa v Irsku, takze vsetky pesnicky, rozpravky a kurz plavania boli po anglicky, v com aj pokracujeme. Teraz sme sa prestahovali do Nemecka a od septembra by som ju chcela dat do skolky. Po slovensky a po madarsky rozumie vsetko primerane k jej veku, zatial vsak nerozprava, len nejake slova, zaciatocne pismenka a to v tom jazyku, v akom sa jej to lahsie vyslovi.

irriss
8. máj 2012

Ja si myslim, ze neni jen dulezite, kolika jazyky dite "mluvi" ale hlavne JAK, jakym zpusobem je schopno komunikovat..
Kolikrat se setkavam s tim, ze nekdo tvrdi: Moje dite mluvi 3ma jazykama" a nakonec mluvi jen jednim a dalsi jazyky neni schopno pouzivat..jinak nez jim porozumet.
Umet jazyk znamena, umet ho pochopit, odpovedet, pozdeji cist i napsat a hlavne, musime umet v danem jazyce i "snivat"

Moje deti studuji 2 zakladni skoly - plni zaroven 2 povinne skolni dochazky, maji 2 vysvedceni, dojizdime pravidelne na zkousky uz 15 let😉

Snazim se naplno zachovat oba dva materske jazyky...(ale neni to snadne) 😉
plus porozumi a odpovi v sicilskem nareci

norwayka
8. máj 2012

Ja hovorim s detmi len po slovensky a manzel a zvysok rodiny a znamych po norsky. Najstarsi ma 2r5m a rozumie obidva jazyky a i ked norsky asi pochopitelne lepsie. Rozprava viac-menej po norsky, ale niektore slova ma vyhradne po slovensky. Tiez este poriadne nevie vyslovovat, ale snazi sa vsetko povedat a opakuje aj stokrat, ale nie je to este poriadna rec. Ine jazyky zatial nedavame, okrem teda danstiny, svedciny a anglictiny, co pocuje z TV. A ozaj, este pozerava vcielku Maju po cesky, hehehe

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz