Dve verzus tri deti

marrya
21. jan 2015

Joooj baby mam dilemu....
Mam 1dieta no v blizkej dobe chceme dalsie....kym ho budeme mat tak dcerka bude mat 5 a mozno uz aj 6 rokov...to znamena ze bude medzi nimi velky vekovy rozdiel....len ja by som chcela mat hned 2po sebe ja neviem tak 2 rocny rozdiel....aby sa prehrali .....
len neviem vaham ci aj to tretie???? Ja mam len brata a,moc si nerozumieme....preto by som chcela 3 no vaham.... Ci to financne utiahneme v dnesnej dobe.
..poradte resp.ake mate vy skusenosti????dakujem za kazdy mazor 🙂

evening_star
21. jan 2015

Najskôr poroď druhé a potom sa rozodni, či aj tretie, zbytočne premýšľaš dopredu.

red_kika
21. jan 2015

z financneho hladiska si to musite sami vypocitat.
ale co sa tyka vekoveho rozdielu, cize ako sa znasaju, tak ti poviem ze so sestrou mame 5.5r rozdiel...a nic moc. nejak stale nevieme k sebe najst,, jasne ze sa mame radi, ale nikdy to nebolo take prave orechove.

ja mam teraz skoro 2r syna a v septembri ocakavame druhe..cize rozdiel 2.5r a to som fakt rada. chcela som maly rozdiel.

ale uprimne, este aj to 3. by som rada 😝

jahodnicka
21. jan 2015

já nechci rýpat, ale takhle otázka už je fakt moc. Cizí lidi na veřejném foru ti mají radit kolik máš mít děti? Pardon, ale to už fakt nejde nekomentovat

andromeda_ja
21. jan 2015

Myslim, ze je to len na Tebe, ci citis, ze este chces tretie dietatko a ze zvladnes vychovu. Keby sme vsetci pozerali, ako budeme vychadzat s peniazmi, tak by sa deti hadam ani nerodili :D Najprv nech pride to druhe a potom uvidis ako sa budes citit. Drzim palce, nech sa coskoro zadari ;)

adeala
21. jan 2015

@marrya poviem ti úprimne, že toto hranie sa súrodencov s 2 ročným vekovým rozdielom vychádza tak v 10% prípadov.. častejšie to končí "masakrom", žiarlivostnými scénami, bitkami a tvojimi nervami úplne v pr.. preč 😅
To ti hovorím ako človek, ktorý s tak maličkými deťmi pracuje.. vačšinou sa vyhrajú najviac deti s rozdielom do 1r a potom od 3r vyššie.. 2 ročný rozdiel je asi najhorší, keďže dieťatko si vtedy začína vytvárať svoj priestor v rodine a ty tam privedieš malého "votrelca".. Takže 5 ročný rozdiel mi príde ako v podstate ideálny.

Samozrejme to neplatí vždy 😉

marrya
autor
21. jan 2015

@jahodnicka tak nekomentuj 🙂 ja sa pytam lem na nazor ked povedia 10 deti tak ich 10 nebudem mat 🙂

marrya
autor
21. jan 2015

@andromeda_ja. Dakujem🙂

miku1
21. jan 2015

@marrya Ešte nečakáš ani to 2, a už rozmýšľaš nad 3 ??? Vieš ako sa hovorí, chceš rozosmiať pána boha? Povedz mu svoje plány do budúcna. Takže asi toľko 🙂 Ja mám 2 deti s dvojročným rozdielom a som rada, že sa nám podarili tak ako sa podarili. Priznám sa, že manžel by chcel aj 3, ale ja už ani veľmi nie. Sama som z 3 súrodencov. Starší brat je odomňa o 4 roky starší, mladší je odomňa o 8 rokov mladší. Medzi bratmi je 12 ročný rozdiel. K tomu mladšiemu mám doteraz taký skôr "materinský" vzťah. Tiež som vždy chcela 3 deti, ale už ma to teda prešlo, aspoň nateraz. To či to utiahnete finančne však musíte vedieť hlavny ty s manželom. V tom ti mi veľmi neporadíme. Odporúčam teda najprv to druhé dieťa a potom uvidíš, čo a ako ďalej. Teraz je podľa mňa úplny nezmysel si tým trápiť hlavu.

salamistka
21. jan 2015

kôli tomu chceš mať tretie, lebo medzi prvý a druhým si nestihla mať malý vekový rozdiel? rozumiem tomu dobre?
máš v živote ten luxus, že si môžeš dovoliť dávať sebe a iným tieto očividne zbytočné otázky, tak ti držím palce, aby si nič horšie v živote nemusela riešiť a aby si sa vo svojom živote musela zaoberať len takýmito prkotinami....

reni1512
21. jan 2015

@marrya ja som vzdy chcela velku rodinu.... no ani zdrav.dovody mi nedovoluju a nemam ani surodencov, aby som sa raz tesila z krsniatok... a moja svagrina je onicom a este k tomu slobodna, cize tiez asi nic... Mame zatial jedno dieta, tiez premyslam velmi velmi co dalej...ma rok a pol, bud chceme dalsie tak aby bol max 3 rocny rozdiel, alebo ostane sama... ja som si povedala ze bud jedno, alebo tri 🙂 no clovek mieni, pan Boh meni...tazko, ja som jedinacik a vobec sa nestazujem, laka ma mat este vonave babatko,ale na druhej strane aj nie...niekedy mam pocit ze mi sibe z toho

pipilady
21. jan 2015

A ako ti v tejto veci majú poradiť cudzí ľudia, žijúci v iných podmienkach ako ty, s inými príjmami, záujmami, prioritami a inými povahami?
Žena, ktorá má mesačne k dispozícii 1200€ ti povie "jasné, deti aj štyri". Žena ktorá má na živobytie pre štyroch členov rodiny 150€ ti povie, že aj jedno dieťa je ťažké uživiť v dnešnej dobe.
Niekto porodí jedno a už na druhé sa necíti, niekto aj pri štyroch deťoch túži po piatom. Niekto si nevie predstaviť, že by v 40-tke, pri dvoch odrastených, dospelých deťoch znovu prebaľoval plienky, niekto práve po tejto situácii túži.
Ja mám dve deti s trojročným rozdielom a na tretie by ma nepresvedčili ani pod hrozbou trestu. A to tie dve ľúbim, no tretie by som (hlavne psychicky, fyzicky) nezvládla. To ale neznamená, že nemôžem byť skvelá mama tým dvom. Resp. ja osobne ak by mi nebolo ľúto, že moje prvé dieťa bude jedináčik, neuvažovala by som už ani nad druhým. A opäť prízvukujem, že to neznamená, že svoje deti neľúbim alebo pre ne nie som tou najlepšou a najmilujúcejšou mamou. Len ja mám iné povahové vlastnosti (nervák a netrpezlivý človek) ako ty. Ty by si možno psychicky zvládla aj celú škôlku, ja mám čo robiť s dvomi deťmi.
Nehovoriac o bytových podmienkach, finančných (a nech mi nikto nehovorí, že ak vychovávam dve, vychovám aj tri, pretože deti, to nie sú len zdedené šaty jeden po druhom, ale to sú trojnásobné výdavky na školu, škôlku, obedy, krúžky, knihy, nie každý dokáže toto finančne utiahnuť. Resp. radšej dve deti ako tri a zodraní rodičia od roboty, lebo nevládzu s peniazmi, tak makajú kde sa dá... atď. atď.)
Tak ako ti môžeme my cudzí v takejto veci poradiť?

marrya
autor
21. jan 2015

@miku1. asi mas pravdu....mna skor zaujimalo ci by sa s takymvekom rozdielom prehrali....no je mi jasne to ze to je individualne ;)

marrya
autor
21. jan 2015

@salamistka. Dakujem 🙂kazdy nazor sa ceni

bosoriak
21. jan 2015

@marrya Ci to financne utiahnete zalezi predsa od vasich prijmov, nie od nasho nazoru 🙂 A nepredbiehaj, nechcem byt zla, ale este nemate ani druhe a ty uz vahas, ci aj tretie. Nevies, co vam osud postavi do cesty, tieto veci je lepsie velmi neplanovat. Teda, pochopitelne, ak uz tretie nebudete chciet, tak tam sa planovat trochu musi 😀
Vsetko dobre prajem.

P.S. Neexistuje idealny vekovy rozdiel, pretoze vztahy medzi ludmi su ovplyvnene povahou, nie vekom. A povaha sa veru naplanovat neda.

velkacica
21. jan 2015

pôrodné, materská a trojročná rodičovská pri každom decku lákajú...

andrema
21. jan 2015

@marrya ahoj, no len tak ked sa bojis toho vekoveho rozdielu... Ja mam 2 rocny rozdiel a aj sa neprehraju same, kazda je uplne ina a chce nieco ine, takze by som sa na to velmi nespoliehala a nebrala to za nejaku podmienku

horana
21. jan 2015

Ked nad tym uvazujes, znamena ze 3 🙂 (keby si chcela 2 ani nad tym nerozmyslas)

salamistka
21. jan 2015

prehrať je opak vyhrať(v súťaži), nie?

andrejka1974
21. jan 2015

je to len na tebe, ja mam 5 deti a nelutujem 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

cervenaruza123
21. jan 2015

@marrya my sme 4 a vekove rozdiely rozne, ale to hranie sa medzi sebou zavisi skor od povahy dietata ako od vekoveho rozdielu. napr. s najmaldsou sestrou (rozdiel 10 rokov) vychadzam skvelo, ked bola mala tak za mnou chodila s problemami a tak a teraz si pekne babsky pokecame. s druhaou sestrou (rozdiel medzi nami asi 5 rokov, cize mensi) sme stale vychadzali tazko, lebo bola taky samotar a bola s tym velmi spokojna, ze je samotar, taze sa s nou velmi nedalo 😀. ale vyrastla z toho a teraz mame tiez skvely vztah. keby z toho nevyrastla, ktovie ake by to bolo.
podla mna ide o to, ci to dieta budete chciet, budete sa nanho citit a hlavne ci to financne utiahnete.

ervenka
21. jan 2015

@velkacica hehe, no pravidelne sa v parlamente objavuju navrhy, aby vyplacenie porodneho bolo zavisle od prijmu a ze ziadatel musi dokazat, ze porodne je vyuzite vyhradne na potreby dietata. Doteraz takyto navrh NEpresiel, ale ak to v parlamente raz prejde a podpise to aj prezident, to bude "sranda". 😝

emilia25
21. jan 2015

No ja mam troch synov.najstarsi ma 6 je uz predskolak druhorodeny ma 4 a biju sa zle si robia zaluju.niekedy sa mi zda ze najstarsi lepsie vychadza s najmladsim ten ma 2 rocky.ale zas sa aj niekedy pekne prehraju najstarasi zo strednym.najmladsi ten je zatial tak od nich trochu od izolovany tym ze este nevie rozpravat iba tak blabotka.ale maju aj take dni ked sa vsetci traja pekne hraju v detskej.

evittam
21. jan 2015

@velkacica No tak koho láka tá biedna rodičovská?!!!......... 😝 A ty si robíš deti kvôli týmto peniazom?

evittam
21. jan 2015

@ervenka Toho sa nebojím, aj keď už mi je to jedno. Čo by potom dostali naši počerní spoluobčania. 😀 😀 😀

jankapo
21. jan 2015

ja mam chlapcov s vekovym rozdielom 16mes. a aj ked to spociatku nebolo uplne lahke, teraz dakujem Panu Bohu, ze to takto zariadil....uzasne sa nam sami prehraju....samozrejme, ze sa aj pohadaju, ale ved to patri k tomu....teraz budeme mat babo a bude rozdiel 7 a 5,5roka, normalne mi je to luto, ze to babo nebude mat taky surodenecky vztah jak nasi dvaja starsi...a mozno sa mylim, uvidime.... 🙂 my sa uz do 4teho pustat kvoli surodeneckym vztahom nebudeme 😀 ale chapem co myslis,takze kludne planuj aj tretie,a kludne pekne po sebe, ale fakt odporucam ten rozdiel do 18mes, cim viac, tym horsie (podla skusenosti z okolia a mojej osobnej)
😅

vlockasnehu
21. jan 2015

Najprv porod to druhe v poradi, a potom ak sa na to budes citit, tak sa pust aj do tretieho...

andreasiskova3
21. jan 2015

Žiadny vekový rozdiel ti nezaručuje či sa budú spolu hrať alebo nie. Záleží to od povahy dieťaťa. Ja mám 2, 5 ročný rozdiel medzi chlapcami. Pre mňa dobre ale spolu sa začali hrať až keď boli dosť väčší, aj to nie moc leboo jedného zaujímali iba autíčka a druhého iba knižky. Až neskôr prišiel spoločný záujem - lego. Chvalabohu medzi sebou nemali bitky ani nic podobné. To až teraz v puberte starší trochu vyskakuje 😀. Ale nad tým nerozmýšľaj, urob tak ako budeš cítiť, kedy budeš chcieť druhé či tretie.

miku1
21. jan 2015

@marrya Deti sú rôzne, takže ťažko povedať. Moje sa vedia spolu pohrať, ale v pohode sa pohrajú aj každá sama. Záleží na tom s čím sa hrajú 🙂

janickacrazy
21. jan 2015

@marrya Ja mám dve deti s velkým vekovým rozdielom 11 rokov a tiež som chcela tretie, aby aspon ten mladší mal súrodenca, s ktorým sa lepšie zahrá, plánovali sme tak 2-3-ročný rozdiel, no čo ti poviem, malý má už 4 roky a ja nie som ani tehu. Najskor sme stavali dom, potom stahovanie a ked sme sa na to už dali, tak sa zrazu nedarí, takže teraz už ani neriešim ten vekový rozdiel, lebo viem, že bude minimálne 5ročný, ak sa tretie vobec podarí. Takže ako sa vraví, naplánuj si, no nikdy nevieš či to vyjde podla plánu. 😀

januus
21. jan 2015

@marrya nikto tu na fore ti nepovie, ci to financne utiahnete, to musis vedeit len a len ty s muzom, ake mate prijmy... a co sa tyka toho, ze ty si si s bratom nerozumela, neznamena, ze tvoje deti si nebudu rozumiet :D ja mam 2 starsich bratov a s jednym vychadzam velmi dobre, s druhym menej, ale v podstate som rada ze sme takto traja.. takze to zase len zalezi na tebe, kolko hcces deti, urcite neexistuje overena "veta" ze 2 surodenci ano, 3 nie alebo naopak.. 🙂