Doktorka nám nedá kartu, pokým nedám syna zaočkovať

hoota
23. nov 2011

Ahojte baby, prosim vas, ak viete poradit... V porodnici bol maly normalne zaockovany proti TBC, no mal s tym, ako mnoho babatiek problemy a tak sa dalsie ockovanie posunulo. U pediatricky sme mali termin 7.novembra, no ja som sa medzitym rozhodla najst si noveho pediatra. U povodnej pediatricky mi neustale nedvihaju telefon a tak som sa rozhodla tam jednoducho neprist. Medzicasom sme sa aj prestahovali a mam k nej daleko. Nasla som lekarku s ovela ludskejsim pristupom k ockovaniu atd. a dohodli sme sa, ze nas vezme. Ze si vyziada kartu od nasej starej pediatricky a ked im pride, mozme prist na poradnu uz k novej. Ibaze vcera mojmu manzelovi zavolala stara pediatricka, ze kartu neodoslu, pokym syna nedam u nich zaockovat, pretoze oni uz maju pre nho pripravenu vakcinu. Mozu toto robit? Nutit ma, aby som ho tam dala zaockovat? Nepustit kartu k novej doktorke?

mamabiba
23. nov 2011

@hoota síce nemôžu, ale asi si už zákrok napísali a dali vyúčtovať, takže by bol asi problém. Možno bola chyba, že si dr. skôr nezahlásila, že chceš od nej odísť. Skús to cez novú doktorku, povedz jej, aký máš problém, nech si znova vyžiada kartu. Teba nemusí zaujímať, čo má stará dr. pripravené, alebo nie. Podľa mňa, problém bude v tom vyúčtovaní, ale to nieje tvoj problém. Nástoj na to aby ti tú kartu vydala, že ty dáš syna zaočkovať už u novej dr. Neboj problémy nebudeš mať ty, ale ona.

hoota
autor
23. nov 2011

@mamabiba pred chvilou som volala k novej lekarke a ta povedala, ze sa pokusi spojit s nasou povodnou pediatrickou a vyzistit to. No clovek jej tazko oznami, ze chce odist, ked ani telefon nedvihnu. a to si moze napisat zakrok, ked ho este vobec nevykonala? to je skvely system

mamabiba
23. nov 2011

@hoota bohužiaľ, môže. Preto teraz poisťovňa Dôvera spravila systém kontroly. ja sa pekne cez internet viem pozrieť, aké zákroky si lekári vyúčtovali na moju dcéru a takto si to skontrolovať. Neviem, v akej poisťovni si, ale dá sa to zistiť, každá poisťovňa sa chce chrániť pred takýmito doktormi a určite ti radi poskytnú takúto informáciu a pomôžu ti ju vyriešiť.

gumimaci
23. nov 2011

No pokial viem tak "stara: Dr. ti nemusi kartu vydat, ale nova si vyziada vypis zo zdravotnej karty a ona jej ho musi poslat. Ty k nej ist nemusis, ale treba podpisat zmluvu u novej lekarky.

gumimaci
23. nov 2011

@hoota ako pise @mamabiba zisti si u vasej poistovne, ake vykony si pediatricka pisala. To je dobry napad. 🙂

ivett1
23. nov 2011

@hoota ahoj, úplne súhlasím s názorom mamabiba.. teba naozaj nemusí zaujímať, či si už vakcínu predchádzajúca dr. pripravila, alebo dokonca vyúčtovala...z tvojej strany si postupovala správne-pokúsila si sa s ňou spojiť tebe dostupným spôsobom-telefonicky a máš aj "pádne" dôvody na zmenu pediatričky (presťahovali ste sa...), takže...držím vám palce, nech to dobre dopadne 😉 😵

hoota
autor
23. nov 2011

@mamabiba my sme vo vseobecnej zdravotnej. hmm, ak som to teda spravne pochopila, tak problem moze mat ona a nie ja, ona si predsa nema co vyuctovat ukony, ktore este realne nevykonala, nie? aj keby som tam toho 7.11. prisla, nemohla vopred vediet, ci ho naozaj zaockuje, ci uz ma zahojene ramienko po prvom ockovani alebo ci nie je iny problem.

@gumimaci noo ved ono to tak bolo, ze nova doktorka si to od starej vyziadala, no stara povedala, ze nic neposle, kym nepridem s malym na to ockovanie.

hoota
autor
23. nov 2011

@ivett1 no ved to, ja ked sa snazim tam dovolat, tak je to marne... chapem, ze mozu mat plnu cakaren pacientov, ale skusala som tam volat trebars aj rano, pred ordinacnymi hodinami, alebo poobede po ordinacnych a nikto ma nedvihol. mojmu manzelovi vcera poobede, uz po ord. hodinach volala odtial sestricka, a oznamila mu, ze tu kartu neposlu. ked mi to povedal, obratom som tam volala a uz ma nikto nedvihol. opat. ich ordinaciu mam 30km od domu, takze pardon, ale som povinna tam utekat, pretoze oni su proste telefonicky nezastihnutelni?

piacere
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronikam
23. nov 2011

@mamabiba Prosim Ta kde si mozem nieco taketo pozriet? To som ani nevedela ze sa to da, to je super. 🙂

mamabiba
23. nov 2011

@hoota zavolaj si do poisťovne a vyzisti si, či ten úkon už nedala na preplatenie. Keď ti povedia, že áno, narovinu im povedz, aký je problém, že ty si syna zaočkovať ešte nedala a že chceš prestúpiť k inej..... Ak ti povedia, že úkon ešte vyúčtovaný nieje, nech ti skúsia poradiť, čo máš robiť, keď ti lekárka odmieta vydať kartu.

Čo sa týka toho utekania...určite nie, skôr by som jej poslala doporučený list a znova žiadosť podpísaný novou dr. o vydanie karty. Z toho si sprav fotokópiu a prilož si k tomu aj lístok o podaní listu. Pokiaľ ani vtedy kartu nevydá, tak sa obráť na úrad verejného zdravotníctva so žiadosťou o pomoc.

mamabiba
23. nov 2011

@veronikam musíš mať z poisťovne prístupové kódy. Ak ich nemáš, tak si ich vyžiadaj, že máš o túto službu záujem a oni ti ich pošlú. Táto služba je bezplatná.

veronikam
23. nov 2011

@mamabiba Dakujem za info, super. 😉

seva
23. nov 2011

@hoota to nemyslis vazne ... neuveritelne, coho su niektori lekari schopni. pokial viem, vakcina nieje viazana na konkretne dieta, a to ze si dala ona nieco vyuctovat, je jej problem. a to, ze sa ti vyhraza zadrzanim dokumentacie, na to nemam slov ... bez od nej cim skor! @ manof ked si najdes chvilku, nevedel by si poradit?

denduska
23. nov 2011

@hoota ona nesmie zadrziavat zdravotnu dokumentaciu,nie je to jej majetok (ani tvoj) mozes sa na nu stazovat na VUC alebo rovno na UDZS. Staci ked jej tym pohrozis a neboj sa, sklapne, som si ista 😉 Bude ich urcite zaujimat aj to ze si dava preplacat nevykonane vykony 😀
Maju clip-ko na telefone? Skus zavolat z ineho nez z tvojho/manzelovho cisla.

bambi2
23. nov 2011

tak to je sila?!!!!! ze neda kartu ak chces zmenit doktora... to uz jaka pripecena musi byt ta zena?!!!!!!! ja by som ju asi v zuboch roztrhala!!!! uz ma vakcinu urcite zaplatenu, preto ta tak nahana... 😖

ninan2
23. nov 2011

@hoota suhlas s tym co tu uz vsetci napisali, toto naozaj nie je Tvoj problem, vobec sa tym nestresuj, stara doktorka tu kartu jednoznacne musi dat Tvojej novej doktorke... ty s tou starou uz vobec nekomunikuj.

jerryjanka
23. nov 2011

podať sťažnosť na urad pre dohlad, ved toto nie je normálne, ona si niečo dala preplatiť a teraz sa vyhraža? by som jej take problemy narobila...

sympa1
23. nov 2011

prosim vas...ved len mala dobredu objednanu ockovaciu latku a nevedela ze ste sa prestahovali. moja neter tiez tak bola..prestahovali sa cela rodina do čiech a este po pol roku tu mala okcovaciu latku u dr tak ked dosla na prazdniny tak si ju isla dat pichnut. a co , aky problem?

hoota
autor
23. nov 2011

@mamabiba
@seva
@denduska
@bambi2
dakujem za reakcie, pockam do zajtra, nova lekarka mi povedala, ze sa pokusi spojit s tou starou, nech jej zajtra skusim zavolat (tej novej). Tak to urobim, uvidime ci jej sa podarilo tam dovolat a nejako sa dohodnut. Ak nie, asi si dam tu namahu, sadnem do auta a pojdem tam. Ked sa ohradia, ze ja som sa nedostavila na poradnu, tak sa ich opytam ako im ma clovek dat vediet, ked sa k nim nevie ani za svet dovolat. co keby som mala zlomenu nohu, skratka by som nemohla prist, ako im mam dat vediet, ze nepridem, ked sa tam nedovolam. a este ked ta sestricka volala mojmu manzelovi, ze musime prist na ockovanie, tak sa ho vraj opytala, ci vie kedy mame termin poradne a on ze neviem, a ona nic na to nepovedala. takze vlastne zase neviem kedy by som podla nich mala prist.

mamabiba
23. nov 2011

Vidím, že sa to tu trošku rozprúdilo iným smerom. To o vyúčtovaní vakcíny ma iba napadlo, že to by mohol byť problém. Čo sa týka vyúčtovania, nemám na mysli priamo vakcínu, ale úkon spojený s očkovaním. A to je rozdiel. AK a POKIAĽ si dala vyúčtovať úkon, vtedy by nastal problém pre starú dr., pretože za ten istý úkon by si zaúčtovala aj nová doktorka. Ale to je iba môj laický odhad, prečo môže stará dr. robiť takéto zbytočné problémy.

irriss
23. nov 2011

@hoota

Urcite nema pravo zadrzovat kartu..ja jsem prestoupila a nechala zaockovat u nove...
Muzes se na to i vymluivit, i kdyz to pak nebude pravda.. 😉 s tim, ze zaockujes u nove lekarky..

Vypada to, ze lekarka (stara) si uz vyzadala za Vase serum penizky a ted to nema jak zauctovat.- nesedi ji ucty administrativne. 😀 Jinak nechapu duvod..urcite ekonomicky ..

p.s. Jinak bud rada, ze vubec karta existuje, tady v Italii zadna kartoteka neexistuje... 😖 😠 😖

mamabiba
23. nov 2011

@hoota pokiaľ je to takáto "milá pani doktorka so sestričkou" treba všetko písomnou formou. Ak už tam chceš ísť, choď tam s papiermi o vyžiadaní karty. Sprav si aj fotokópiu a tú jej daj podpísať, že to prevzala. Bohužiaľ...čo nieje na papieri...nieje.

anjelicek26
23. nov 2011

@hoota - ja tipujem, ze starej lekarke hori pod zadkom, ze si dala vyuctovat vopred vykon, ktory este nevykonala - co sa nesmie. Hrozi jej podla mna dobry pruser u zdravotnej poistovne. Tak sa snazi hrat mrtvu rybu a zahrat to, ze ona za nic nemoze a "prinutit" ta na to ockovanie prijst k nej.

Ja by som normalne dala zaockovat u novej, kartu vyziadala - ak neposle - podala na nu oficialnu staznost. A ked na to dvojite ockovanie prijdu v poistovni, tak pruser ma stara doktorka, nie nova.

seva
23. nov 2011

@sympa1 a co ak sa dotycna maminka rozhodne odlozit ockovanie ? to akoze ma dovtedy fungovat u novej pediatricky BEZ zdravotnej dokumentacie ?? vsak nemoze byt u dvoch lekarov naraz ...

irriss
23. nov 2011

@hoota
a co rovnou pozadat pojistovnu o vypis ukonu, ktere byly poskytnuty? U takovych leklarskych "potvor" je mozne vselicos..buhvi, co Ti tam jeste zauctovala od pojistovny..deje se to vsude, hlavne u zubaru...
Lze si to vyzadat - jednou rocne je to bez poplatku!!
Budes na miste a projednas to primo na pobocce a sepisete stiznost...a pojistovna ti pomuze i ke karte..a ty si usetris nervy..
Jsou Vanoce..radujme se a veselme se..no my zatim marodime 😖 😠 ☹ ( ale to abychom nemarodily o Vanoocich) 😀
ale to uz jsem mimo😉
Pekny den a nedej se! 🙂

irriss
23. nov 2011

@seva
karta nemuze byt brana jako "rukojmi" ....
preposlani karty je automaticky cin mezi DVEMA lekari - o predani by se nemel zaobirat pacient...jedna se o ukon mezi ordinacemi bez pacienta...8nekde daji kartu i pacientovi primo do ruky)
Zdravotni karta neznamena, ze kde je karta - tam je pacientem ...pacient je tam, kde je zaregistrovan a jeho lekar dle registrace je povinen ho osetrit..karta, i kdyz nutna ..neni duvodem pro neosetreni a ani dukazem o dvou lekarich...
Karta je tzv. na ceste, ale pacient u lekare...Dulezita je registrace..pokud byla provedena, nehlede na kartu, pacient je pacientem tam, kde je registrace (platna registrace)

hoota
autor
23. nov 2011

@mamabiba no ved uvidim, co mi zajtra povie ta nova lekarka, ked tak pojdem osobne k novej a potom aj k starej.
@anjelicek26
@irriss no ze ma nemoze prinutit dat u nej ockovat? ja vobec neviem ako to chodi, aky na to maju system, ako sa tie vakciny objednavaju, ci je to na konkretne dieta atd., proste som ostala riadne v soku, ze neposleme kartu, kym nedate zaockovat. bohuzial, zdravotnictvo je jeden velky biznis. uz to vidim, ze ked pridem k tej starej tak urobia zo mna tu zlu a nezodpovednu, co neprisla na dohodnuty termin. no tiez si myslim, ze mi nemozu prikazat, dat u nich zaockovat dieta, len pre to, ze oni uz pocitali s tym, ze ho ockovat budu.

@seva presne ako si podotkla! ako mam teraz fungovat? uz si ani nepamatam, kedy sme boli naposledy na poradni, chcela som to cim skor vyriesit, aby sme mohli co najskor ist na poradnu k novej lekarke, lenze sa to takto skomplikovalo. a teraz nemam termin ani u novej ani u starej. ked pridem ku starej budu ma nutit ockovat, a k novej ist nemozem, lebo vlastne k nej este nepatrime, kedze nedostala synovu kartu. takze neviem ani len take zakladne veci, ako kolko vazil a meral v 6 mesiacoch atd.

anjelicek26
23. nov 2011

@hoota - ja by som sa s nou uz vobec nebavila, priamo zo zdravotnou poistovnou. Vakciny sa neobjednavaju na konkretne dieta. Ona sa ta ani nespytala, ci chces ockovat, moze sa ist vypchat.

jerryjanka
23. nov 2011

doktorka si spravila pruser a snaži sa ťa teraz dotlačiť do toho, ved ona na to pravo nemala, čo keby si sa rozhodla neočkovať vôbec, aj tak ťa bude nutiť? toto nemá obdoby čo si tí lekári už dovolujú