Dokáže si ročné dieťa zvyknúť?

10. feb 2023

Ahojte, dokáže si 1 ročne dieťa zvyknúť spať u babky bez rodičov? Momentálne riešime s manželom túto dilemu, nakoľko syn bol takto u babky na noc, minuly vikend a dosť plakal, keď bol na noc bezo mňa. Už nie je dojčený, ale občas sa v noci budí na mlieko. Podľa manžela ho treba k babke dávať častejšie aby si zvykol, ja si však myslím, že ma ešte čas na spanie mimo domu bez nás. Aké máte skúsenosti? Plakali vaše deti v tomto veku a dokážu si naozaj zvyknúť alebo je ešte skoro?

denden77
10. feb 2023

moja bola 1x u babky v roku a uplna pohoda.. ale ona ma babku tusim radsej, nez mna 🤣 a teda mlieko v noci nepije od 7m. a na mojich rodicov je od zvyknuta od narodenia.. vidavali sa aj 3x do tyzdna 😊
ale zase, ak by vyslovene za mnou v noci plakala, dala by som ju tam asi fakt len v pripade nutnosti..

mogaa
10. feb 2023

záleží ako často býva s babkou dieťa samé aj počas dňa...či je naučené byť bez mamy....

tanyan
10. feb 2023

Pokiaľ to nie je nevyhnutné, tak nevidím dôvod trápiť dieťa... (aj seba)
Prečo by si mal "zvykať" byť bez mamy?
Podľa mňa nasýtená potreba vzájomného vzťahu pomáha predchádzať separačnej úzkosti.

lucia147852
10. feb 2023

Nevidím dôvod takto zbytočne trápiť dieťa. Keď bude väčšie a bude mať s babkou dobrý vzťah, pôjde to prirodzene. Moja ma 6 a u jednej babky spala raz a u druhej vôbec a žijeme. Keby bolo treba, tak nemá s tým problem.

evaachesa
10. feb 2023

A je to vôbec nutné? Chodíte obaja na nočné, či prečo si musí zvykať?

kleopatra114
10. feb 2023

Moja šla prvý krát , keď sama povedala , že to chce vyskusat . Mala niečo vyse 3 rokov . Mladšie má 3 teraz a stále “smrť v očiach “ , keď spomenieme spanok u babky … neriesim , nepotrebujem to siliť .

pribinak
10. feb 2023

Nechápem načo je toto dobre? Decko má ísť spat k babke keď je ready a nie keď niekto rozhodne

rivini
10. feb 2023

Aktualne je toto tema aj u nas. Syn ma rok, tiez sme skusili, ci bude spat aj u starych rodicov. Kedze doma prespi celu noc. Ked sme chceli odist plakal, mne to nerobilo dobre, takze mu este dame cas, kym skusime znova. Nevidim to aktualne ako potrebny „cvik“ aby zostavalo rocne dieta na noc mimo domu, nam slo skor o to, aby to slo, ak by nieco. Tvoj manzel ma sice pravdu, ze je fajn, ked si deti zvykaju aj na inych ludi, ale nemusi to byt hned v roku a hned v noci. A kazde dieta je naozaj ine a kazde to znasa inak. Poznam 9 mesacne dieta, ktore nosia do jasli a je tam spokojne, poznam sestrocne dieta, ktore chce spat len doma. My sme sa rozhodli riadit sa nasim pocitom. Rocne dieta este nevie kognitivne pochopit, preco nie je s mamou. Nechape, preco mama odchadza. Trojrocne to uz chape lepsie a vie si „spomenut“, ze aj ked mama odchadza, vrati sa. Cize ak place rocne dieta, moze ho byt tazsie upokojit, moze naozaj prezit separacnu uzkost, strach, inak ako napriklad trojrocne, ktoremu uz mozno aj vysvetlovat. Ty poznas svoje dieta najlepsie, riad sa svojimi pocitmi.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janka_266
10. feb 2023

Nie, môj bol bezomna pár dni, mal 8 mesiacov, kým som bola v nemocnici a doteraz sa z toho nespamätal poriadne, a to už prešiel rok. Teraz cez Vianoce spal prvýkrát s babkou a dedkom, ale tak, že my sme tam spali tiež, vo vedľajšej izbe. Určite by som ho tam nenechala celu noc preplakať, len preto, že babka ho tam chce a manžel chce voľný večer. A teda u nás by to ani jeden z nich nasilu nechcel.

nairia
10. feb 2023

podla mna si zvyknut zvykne, ale ja nechapem, ze naco? je to rocne dieta, stale babatko a podla mna ci kojene, ci nie, vacsina deti ku koncu dna potrebuje mamu. samozrejme su deti, ktore kam das, tam su a je im jedno. tam potom ide o to, ako to vnima matka.
ja mam 15m dieta a teda ani nahodou by ma nikto nepresvedcil dat ho na noc prec od seba.
ak by to bolo nevyhnutne, tak jedine s tym, ze stari rodicia budu u nas doma a s tym, ze aspon par dni, idealne tyzden budu s nim denne a budu sa podielat na programe od vstavania az po ukladanie na spanok.
a to musim povedat, ze na mna su tlaky uz, aby v lete dieta islo k babke na prazdniny, absolutne s tym nie som stotoznena a neviem si to predstavit. a to je nase dieta uplne v pohode s cudzimi ludmi, nema problem... pocas dna .. ako sa blizi cas spanku, tak uz ma hlada.

anile12
10. feb 2023

No my sme u mojej maminy bývali a aj teraz sme u nej skoro každúcky deň a aj tak nechce ostať sama (2r) u mojej mami spať. Čiže keď niekde aj chceme ísť. Spíme u maminy a malú si pekne uspim a tak ideme.

katkine_terapie
10. feb 2023

Rocne dieta nevie, ze ked odchadzas ci sa este vratis, berie to tak, ze je to navzdy, ze si ho opustila, nevie preco sa toto deje, preco musi byt v noci s babkou a nie maminkou/otcom. U dietata v tomto veku je potrebne budovat bezpecnu vztahovu väzbu, nie zvykat si na nieco, comu este same nerozumie. Nema zo spania u babky nic pozitivne v tomto veku (neskor je to ine), prave naopak naburava to jeho pocit bezpecia a istoty. Ak place, dava vam dostatocne najavo, ze s tym nie je ok, ze mu to nie je prijemne, mozno sa boji... hmm zvaz.

zorkahorka
10. feb 2023

To je priskoro... moj syn prvykrat spal u starkej ako 4rocny

denkatn
10. feb 2023

podla mna privykat na pritomnost babky treba postupne, teda ze tam nie je mama. najprav nechat povarovat hodinu, dalsie dni zvysovat a ked sa bude citit dobre, tak moze byt aj celu noc. ked place, znamena, ze nie je adaptovany dobre na takuto situaciu.

ankare
10. feb 2023

Podľa mňa je ešte maličký. Potrebuje mamu cítiť aj v noci. Nevyrob mu zbytočne traumu kvôli Vášmu hyreniu.

domak2
10. feb 2023

Keby si písala o 4 ročnom nepoviem, tam už vysvetlíš, ale ročne pokiaľ by to nebolo naozaj potrebne nevidím význam.

zuzkaa1991
10. feb 2023

Moja ma 5r a nebude spat sama u babky
Ja by som nedokazala spat bez znej 😁😁 ale poznam deti bezne menšie ako 1r spali u babky...zalezi od dietata ale ked sa babka cíti.nato ze nebude spat dalsiu noc mozno 3noc ale ked si pyta mamku nedavala by som....ja nedovolim trapit sa dieta.....

lienka.7
10. feb 2023

A co ho potrebujete odkladať? Alebo aký dovod ma vaše nezmyselne konanie?
Pokial potrebujem, aby deti postrazila babka, tak pride ku nám, a aj to iba cez deň.
V noci su vzdy so mnou. Jedine ked som bola v porodnici, bola prvá s mm doma. Ale bol s nou on, žiadne nasilu u babky. Nie je tam zvyknutá ani jedna, maju svoje postieľky kde sú zvyknuté a spinkaju

mikadooo
10. feb 2023

Plakali. Za mňa - má ešte čas na prespávačky bez rodičov. Takže nie, ja by som to už nedovolila.

lb1984
11. feb 2023

Áno dokáže si zvyknúť. Kamoška slobodná mamina tiež okolo roka musela dat svoje dieťa k mame kvôli práci a zvyklo si 🤗 ja napr v tom nevidím problém ved ju dávaš k svojej mame preboha, k rodine tak prečo nie? Ja som svoju malú nikde nedávala do jej 2,5 roka kým som nepotrebovala - kvôli operácii a rovno na 2 týždne, čiže nikdy nevieš kedy to skutočne budeš potrebovať.

lienka.7
11. feb 2023

@lb1984 problem nie je v tom ze dieta niekde dávaš, problem je v tom ze nie je zvyknuté.
Ked chcem, aby spavalo u babky, postupne ho na to privykam, najskôr pekne s nim, aby malo istotu, potom keď vidím ze je ok, moze uz aj same. A nie ho tam len tak nechám same ako opustené mača preboha🤦‍♀️
To ho rovno môžem nechať u nejakej susedy v cudzom prostredí. Lebo efekt bude rovnaky.

nairia
11. feb 2023

@lb1984 ide o to, ze pre teba je to mama, rodina, ale pre to dieta je to cudzi clovek, pokial s tou tvojou rodinou nie je v castom kontakte

lb1984
11. feb 2023

@lienka.7 ja predpokladám ze sa navštevujú, a sú spolu často - určite nikoho normalneho nenapadne dat rocne dieťa prespať ku niekomu koho nepozná ci?
Moja ma 2 babky u mojej mamy začala prestavať od 2,5 roka kvôli mojim zdrav problémom a tomu ze bývajú od nás ďalej čiže bol problém zabezpečiť denne dochádzanie. A napriek tomu ze sme u babky prespavali aj niekoľko týždňov spolu a bola na ňu zvyknutá keď začala prespavat bol problém. Nechcela tam ísť, plakala. Po pol roku a niekoľkých prespatiach si proste zvykla. Teraz po 2 rokoch sa sama pýta k babke. Naopak pri druhej babke s ktorou je častejšie lebo žije v rovnakom meste a aj ju častejšie stráži neexistuje aby tam spala sama lebo nechce. Tak keď potrebujem som nútená ju voziť k mojej mame. Čiže je to čisto o zvyku. A som tiež rada ze som bola nútená ju nechať prespavat u babky tak skoro lebo ak kvôli práci a jej chorobe ju potrebujem nechať u babky nemáme žiaden problém.

rivini
11. feb 2023

@lb1984 tak male dieta by malo spat u babky len ak je babka s dietatom v kontakte tak casto, ze ju mozno povazovat za tretiu priamo vztahovu osobu. Jasne, ze si “zvykne”, presne tak, ako prestanu v noci plakat tie deti, ku ktorym dlhodobo nik nevstava, ktore rodicia nechavaju “vyplakat”. Zvykne si, no bude mat strach a strati prvotnu doveru v rodica. Rocne dieta nevie pochopit, ze mama sa vrati. Proste to kognitivne nechape. Takato situacia ho zmatie. A naozaj mu to moze sposobit traumu, akakolvek mila stara mama je. Do troch rokov by mali byt deti v noci s inou osobou ako rodicom len vtedy, ked ta tretia osoba je dieta tiez vynimocne blizka. Inak je to na zvazenie. Ak by som vedela, ze moje dieta u babky v noci plakalo, aj ked doma neplace, tak by mi bolo jasne, ze asi malo strach a nevedelo, co sa deje. Sanozrejme, ze existuju velmi pohodove deti, ktore v roku prespia u babky bez placu, ale to je naozaj skor par vynimocnych temperamentov a vscsinou su to deti, ktore uz maju viac surodencov a su zvyknute, ze pozornost v rodine sa deli medzi viacerych, alebo zas deti z rodin, kde stari rodicia byvaju s rodicmi dietata v jednom dome.