Do nočníka sa nevyciká a plienku odmieta

3. sep 2024

Ahojte, syn ma 20 mesiacov. Asi pred mesiacom sme sa ho snazili odplienkovat. Neslo to a dali sme spat plienky. Par dni potom nechcel pustit ani do plienky. To sa uz zlepsilo, tam problem nie je. Podla tych navodov na nete splna vsetky ‘podmienky’. Aj zahlasi v predstihu, ze treba kakat alebo cikat. Chce si dat dolu plienku, sadne na nocnik (sam si to pyta, prestali sme o nom hovorit). Sedi tam, tvari sa, ze tlaci aj pri cikani aj pri kakani. Po par minutkach povie smutne ’nejde to’ a odchadza. Zacne sa osipovat. Nukam mu plienku. Nechce ju a pritom vidim, ze sa neciti OK. Ak prijme plienku, tak vykona co treba do par minut a povie. Velmi dobre rozprava, takze sa s nim da dohodnut. Rozumie tomu. Aj macikov da cikat, aj knizky o tom cita, aj ho chvalime, tesime sa. Ale pustit nechce ani do travicky, ani do nocnika, ani do zachoda. A v danom momente nechce ani tu plienku. Proste nic, nevie co so sebou. Ak ho necham bez nej, tak zadrziava kludne hodiny, az do momentu kedy neudrzi a potom velmi place.

Nejaka rada ako z toho von? Ako ho motivovat, ze sa moze v klude vycikat? Mozno keby sa mu raz podarilo pustit do nocnika, tak by sa viac uvolnil. Raz sa vycikal na chodniku a prisiel mii stastny povedat. Mne by nevadilo, ze sme spat pri plienkach, mne vadi to, ze on potom nechce ani tu plienku. Skratka nic. Ja chcem len aby sa citil v pohode.
Dik.

berenika39
3. sep 2024

4 měsíce počkat? Potřebuje jen čas, nic víc...

petka5656
3. sep 2024

Žiaľ neporadím, mame presne tento istý stav s 19 mesačnou slečnou. Sama si začala dávať dole plienky, že na wc, tam posedí, nič nespraví ale ani plienku nechce. Vidím, že jej treba, ale nechce pustiť. Tak chodíme na dvor do sprchy, na travicku ako nás psík, vnútri do sprchy, do vane, proste všade 🙈
Do nocnika jej dávam kusok celaskonu, aby boli bublinky 😀
Ja som ju odplienkovat ani ešte neplánovala a teraz sme niekde medzi 🤷🏼‍♀️

dzulli1980
3. sep 2024

A prečo chceš 20-mesačné dieťa odplienkovať? Myslíš, že tomu rozumie? ... akurát si mu parádny chaos urobila v hlave ... dieťa jednoducho potrebuje dozrieť ... moja dcéra začala do nočníka cikať ako dva a pol ročná, do plienky kakala do 3 a pol roka ... a to od troch rokov chodila do škôlky, jednoducho si to sama nastavila tak, že hneď ako prišla zo škôlky domov, muž jej dal plienku, vykakala sa ... dnes je z nej krásna 8 ročná slečna ... vôbec jej neuškodilo, že sa odplienkovala "tak neskoro" ... chúďatá deti, veď ich nechajte ísť vlastným tempom ... katastrofa tie dnešné premotivované mamy.

petka5656
3. sep 2024

@dzulli1980 vidis, naša sa tak rozhodla sama, bez nášho úsilia a motivácie. Sama by som jej to nenavrhovala, lebo si myslím, že pripravená ešte nie je.
Takze to nemusí byt premotivavnymi mamami, ale situáciu riešiť nejako musíme.

dzulli1980
3. sep 2024

Lenže 19 mesačné dieťa si nedáva plienky dole preto, že chce cikať do nočníka, že sa sama rozhodla, že dosť ... možno ich má tesné, možno hrubé a svrbí ju pokožka pod tým atď. ... dieťa v takomto veku jednoducho nevie samo robiť rozhodnutia.
@petka5656

thoughtfulweirdo
3. sep 2024

@dzulli1980 Náš si v tom veku dal dole plienky preto, že si dal dole všetko oblečenie. A teda neverím, že ho komplet všetko tlačilo a svrbelo 😅

dzulli1980
3. sep 2024

@thoughtfulweirdo preto som napísala, že atď. ... dieťa v tom veku má kopu iných dôvodov sťahovať si plienku ... iste nie preto, že sa rozhodlo samo sa odplienkovať.

petka5656
3. sep 2024

@dzulli1980 ale veď sa vypýtala na wc následne 😀 no len posedieť..
ja jej plienku ponúkam a odpoved je nie. Akceptuje ju aspoň do auta a spanok.
Uvidíme..

andreatytler
4. sep 2024

Podla mna jednoducho nevie ktore svaly povolit a ktore zatlacit aby cika (kakat) zacal. Ono to nejde automaticky ked sa posadis na zachod. Ja si pamatam ako mi to neslo po porode kedze som mala urcity cas kateter a potom som bola cela v krci a stuhnuta a nevedela som ako spustit cikanie. A nemas to dietatu ako ukazat. Na to musia len prist same. On by to chcel robit, lebo ste ho asi motivovali, alebo jednoducho chce, ale nevie ako. To ze odmieta plienku je uplne bezne v tom veku. To podla mna aj 90% odmieta plienku. Ja by som vysvetlila ze na nocnik je este trochu maly a skusila take plenkove nohavicky, alebo uplne inu plienku, aby mal dojem ze nieco zmenil... ze to nie je navrat k starym plienkam ktore nema rad.
Zaroven pracujte na motorike. Cim viac sa nauci ovladat svoje svaly, tak lepsie sance ze mu aj to vyprazdnovanie docvakne.

autor
4. sep 2024

@dzulli1980 noo akoze je x deti, ktore sa v tomto veku vedeli v pohode odplienkovat, takze by som to uplne nezatracovala. Moje evidentne nie, ale to nevadi. Preco sme to skusili ? No javil znaky, ze by to mohol zvladnut. Videl chlapcov z rodiny cikat vonku, tak chcel aj on..atd...Ja som nebola nijak 'premotivovana', ze by som ho potrebovala silou mocou odplienkovat lebo kamos na ihrisku uz plienku nema. Ale dostali sme sa presne do 'medzi stadia' ako popisuje @petka5656. @andreatytler noo presne mi pride, ze chce, ale nevie ako na to, ked uz tam sedi.

No nic. Snad sa to casom podari.

andreatytler
4. sep 2024

Skus pustit vodu ked si sadne. Zvuk tecucej vody moze spustit cikanie. Tiez ak si namoci ruky do vody, cize dat mu nocnik do lavora s vodou. Ale neviem ci je to dobry napad, lebo on by sa mal naucit ako pracovat so svalmi a nie cikat automaticky. Ib ak by bol velmi frustrovany ze mu to nejde alebo ako demonstracia ze ako to funguje a ked sa mu par krat podari, nech skusa nasucho.