Dievcata naozaj sa hanbim za takú otázku, preto anonymne, ale do koľkých rokov ste pomáhali svojim deťom utierať sa po veľkej potrebe? Prosím nezhejujte ma, ak Vám to príde primitívna otázka, prosím neodpovedajte. Nechcem rozpútať žiadnu kritiku ani emócie a ani si kaziť príjemný večer. Ďakujem za pochopenie.
3-4 roky asi...potom ešte chvíľu kontrolovať a ked uz vidíš že to vie aj samo tak hotovo
Moj ma 5a utieram mu stale.
Keď prišla do predškoly
Tiež keď išla do predškolskej
Zaklad je, aby sa uz v skole dokazal utriet sam. Ponukat, aby to skusil od 3-4 rokov a v predskolskom obdobi uz natvdo, ze musi sam a ty len kontrolujes.
Ahoj, zalezi podla mna velmi od postavy dietatka - starsia dcerka vzdy bola na svoj vek dlha a mala dlhe nohy aj ruky, cize sa dociahla sama utriet uz v 3/3.5 roku, pricom som vedela, ze sa tympadom utrie dobre (trenovali sme presny postup 😊) a mladsia je drobnejsia, ma kratsie rucky a dobre si nedociahne ani teraz v 4.5 roku, takze ju este utieram ja
Ďakujem za vaše odpovede. Nechcela som sa dnes dohadovať so sesternicou, kto má “pravdu” lebo mna to estelen čaká a jej skúsenost s jej detmi má zarazila, preto som chcela aj názor nezainteresovaných mamičiek. A väčšina máte take skúsenosti, aké približne aj ja očakávam, že budú splnitelne v mojom prípade…a teda, že nemám nereálne predstavy. Dakujem ešte raz
Dcera bude mat v decembri 5 rokov. Zacala az tento tyzden. Doteraz, ked som jej vravela, ze sa musi naucit utierat ritku sama, hovorila fuj a ze ona to nikdy robit nebude. Teraz zrazu obrat- asi zo skolky a chce sama. Ja len skontrolujem.
Do koľko bolo treba, tak nenecham dieťa s osratou riťou. Samozrejme, že sú limity ale nepíšeš ako staré dieťa máš.
Dcera bude mat 4r vie sa utriet ale ja este raz utriem nevie to tak „dokonale“😅
Mala ma 7 a furt lebo ona sa boji ze zle si utiera ale stale jej uz hovorim ze musi no nechce ...
@nikpa môj má estelen 2,5 už odplienkovany, ešte nemá a k sajnu len pipik si utiera 😁 ale tiež to budem skúšať postupne. Ďakujem
Syn ma 4 roky, vacsinou ho doma utieram ja, ale v skolke sa musel od 3,5 utriet Sam.
Teraz chodi od 4 rokov do skoly a Tu ho ucitel nesmie utriet po velke potrebe.
Nooo môjho brata sme utierali snáď do 8 rokov… mal veľký zadok a krátke ruky - naozaj nedočiahol bol taký bucľatý🤣 ale nechcela by som to so svojimi deťmi ťahať tak ďaleko, on však v škole doteraz nikdy nejde na záchod ani na malú takže v škole problémy nemal…
Jaaaj, ja že napíšeš ale 10 rokov 😀😄 tak to je ešte úplne samozrejmé v 2,5r. Ešte má čas, skúšajte ale nič sa nedeje ak to ešte nepôjde.
Dcere do 6r, syn bude mat coskoro 7r a ma z toho paniku... chyta hysak ak chcem aby sa utrel, nespravi to ani ked vie ze hned po tom ide do sprchy a nemusi sa bat.... ak je niekde (skola, navsteva...) kde nie som aby som ho utrela, zamerne zadrziava, potom ma krce a uz sa stala zial aj "nehoda"... Neviem ako to bude pokracovat.... napr s odplienkovanim nebol ziadny problem, v 2rokoch uz bol plne bez plienky a bez jedinej nehody... tak si nejaku traumu nenesie odtial :(
Do 5 rokov potom len kontrola a uz niekedy aj predtym
Tak naša bude mať 3,5 a keď skúša sama tak akurát si to roztiahne až na chrbát. Tak zatiaľ utierame my a v škôlke pani učiteľka
Tak moj syn , v podstate do min 8 rokov 🙄 jeho normalne natahovalo z vlastnej stolice , teraz ma 11 a uz to zvlada, neriesim ti nejako ...dcera uplne v poho od 3och
Ja obidvom do 3 rokov. Dcére do 3. narodenín a potom to zvládla perfektne (čisté gaťky) a synovi o pár mesiacov dlhšie, ten je viac lajdak. Predškolákom, to musí byť fakt za trest 🙈
@nikpa sesternica má 12r a10r deti a robi to dodnes, preto ma to “šokovalo” a chcela som aj iné názory, aby som si to upratala v hlave
*ale tým nechcem povedať, že to robi zle. Len chcem vedieť ako to majú aj iné mamičky, lebo ja som si myslela že do 5-6 rokov kým nepôjdu do školy je ideal*
No popravde ja osobné si už neviem predstaviť chodiť utierať zadok tak veľkým deťom, veď to sú už teenegeri. U nás sú bežne dcerine kamošky a neviem si predstaviť, že by ma volala pod mi prosím ťa utrieť zadok
Predne nad tymto som nedavno premyslala :D ale teda v 12tich by som zadok dietatu neutierala
Samozrejme, že 12 rokov je extrém, ale aj 4 roky je extrém. To ako fakt sa také dieťa utrie poriadne? Samozrejme že nie, a nechcem vedieť v akom stave oblečenia a "čistých" rúk takto chodia niektoré deti po triede či po vonku a všetko chytajú. Nám v škôlke povedali, ze učiť môžeme, ale vždy ich samozrejme doutieraju, ved to by bol aký humus a hygienicky štandard, ze 3-4 ročne deti....🤦♀️ Zas odtiaľ potiaľ.
A co ta je po sesternici co robi?chces docielit aby sa z toho tu vysmievali a podobne a dali za pravdu tebe a ty budes stastna ze tvoj pohlad na vec je ten spravny? V podstate utretie zadku aj tak nestačí na očistu, treba sprchu aj tak..
Moji majú 6 a 7,5 a vedia si utriet sami no aj tak ich po každej veľkej potrebe ešte umývam. Zvyk.
Dlho, asi do 6 rokov mala stále pocit ze tam niečo ma, potom cca rok ma volala kontrolovať. Okolie som neriešila.
Každý ako uzná za vhodne
Predskolak. Deti majú krátke ruky. Už sa väčšinou sám, ale niekedy bolo treba pomôcť