Ahojte maminy, uz davno som tu neotvorila diskusiu, ale uz vazne potrebujem radu. Moja (o par dni) dvojrocna dcerka velmi dlho zaspava vecer, bezne jej to trva aj hodinu, dnes este dlhsie. Tento stav trva cca. posledne 3 tyzdne. Predtym sme mali taky rezim, ze na obed spala asi dve hodinky alebo dlhsie a vecerne zaspavanie jej trvalo max. 30 minut, co mi prislo uplne v pohode. Za posledne tyzdne sa to pomenilo. Rano vstava ako vzdy okolo 7:00, ideme spat o 12:30, ale tiez jej zaspavanie zacalo trvat aspon 20 minut (predtym odpadla hned) a spi uz len max. hodinu a pol, cize asi do 14:00. Vecer ju idem ukladat okolo 19:45 a zaspat jej trva nenormalne dlho. Sama nezaspi, s mojim manzelom tiez nie, takze tam musim byt s nou. Doteraz som si to uzivala, ta pol hodka mi presla ako nic, ale teraz sa tam vrti, vymysla, pyta sa cikat, 100x sa chce napit, beha po posteli...proste des. Ked ju konecne uspim, som unavena, nervozna a polovica vecera je prec. Preto zacinam uvazovat, ci netreba spravit nejaku zmenu v rezime, co poviete? Zacat ju na obed skor budit? Este podotykam, ze ma dost pohybu aj na cerstvom vzduchu, chodievame sa hravat do herne, skakat na trampoline...Aj ked samozrejme netravime tolko casu vonku ako v lete. Viem, ze dlhe zaspavanie nie je az taky svetoborny problem, ale zacinam mat pocit, ze je to nejako velmi nasilu a asi si to ziada nejaku zmenu. Dakujem za kazdu radu!
Som veľmi zvedav,čo napíšu ostatné maminy. Tiež sme na tom tak posledné dni a som z toho hotova. Na obed odkevecne ako nič do 10min.,co je po 5tich hodinach d ranneho zaobudenia a vecer,co je viac ako sest hodin..ju uspavam 45min a predvcerom to bola hodina a stvrt.. moja dcérka ma ale iba rok a 4mes. dakujem.
@motovidlo Presne to navrhol dnes moj muz, mali sme bojovu poradu po dnesku, lebo uz mi nervy odchadzali, dnes jej to trvalo hodinu a pol, pritom na obed spala tiez hodinu a pol, co sa mi nezda vela. Len vonku je nuda, trochu si pobeha a pyta sa domov, keby uz aspon nasnezilo. Ja si myslim, ze to suvisi s tym, ze je starsia a uz tolko spanku nepotrebuje...ale neviem, ako jej ten rezim upravit. Normalne sa bojim, aby neprestala cez den uplne spavat, poznam aj take dvojrocne deti.
@doory No na obed este pred mesiacom zaspala tak do troch minut, dnes uz jej to trva aj 15-20, ale neprotestuje, v pohode ide spat, dokonca sem tam aj sama povie, ze chce spinkat. Tiez mam pocit, ze ten obedny spanok este potrebuje. Len neviem, ci jej ho nemam skratit na max. hodinu. Len vacsinou nemam srdce ju budit, lebo je potom uplakana...
Moja mala nemala ani 2 roky ked prestala spavat cez den. Je velmi ziva a tak ked spala viac ako hodinu cez den vedela som ze vecer bude horor 🙂 nema problem ist spat aj o 23hod. Casom som pochopila ze nebudem tyrat ani ju ani seba a tak bud len kukame telku ako relax alebo sa hra v posteli (20min) a potom zas lieta 🙂 vecer ale musim vypnut aj tv aj svetlo, zavriet sa v spalni a ukludnit sa trochu pri knizke a potom spolu zaspime 🙂 postupne sa nam cas zaspavania skracoval a teraz zaspi tak do pol hodiny...niekedy 😀 ale aspon to uz nie je taky boj...drzime palce
@andelok ahoj. moje "skusenosti": ja som moju slecnu prestala davat spavat cez obed. potom nam pomohla skolka, ma pevnejsi rezim, rano musime skor vstavat. (do skolky zacala chodit ked mala 2 roky a 2 mesiace). a zrusila som zaspavanie s nou. to slo tazko a doteraz to nie je ideal. ale uz staci ak sa ide cca 2-3krat vycikat, raz napit vody a 5 minut pri nej posediet 🙂 . zaspi urcite skor, ked nie som pri nej. vyhoda je, ze ma aj starsieho braceka a su spolu v izbe, tak sa tam neciti sama.
prajem vela trpezlivosti, tiez som bola z dlheho zaspavania "nervna" strasne 🙂
@andelok
@doory
U nás tiež nieje obedný spánok problém, zaspí do 10 minút, čo vôbec nechápem. Ide spať po kratšej dobe ako večer, je viac svetlo a doobeda väčšinou ani nestihneme ísť von. Večer by mal byť unavený, vybehaný, tma v izbe - a aj tak je to čistá katastrofa. Dnes už aj na zadok dostal, a figu to pomohlo. Akurát som sa ja cítila ešte nemožnejšie. 😒
Tiež si neviem predstaviť zrušiť obedný spánok, to by mi zasa odkväcol už o 5 poobede, do večera určite nevydrží... no neviem, asi len zaťať zuby, najhoršie je, že ani s ocom už nechce zaspávať, proste musí byť maminka 😀 🙄
Aspoňže už ako-tak prespí celú noc 🙂
My sme mali ten isty problem, maly mi zacal asi pred pol rokom zle zaspavat cez den aj vecer. Poobede mu to trvalo aj 45 min, vecer aj hodinu. Stale si rozpraval, nieco riesil, prehadzoval sa a vyzadoval si drzanie za ruku. Po niekolkych takychto veceroch to manzel nevydrzal a objednal mu kvapky na ukludnenie. Nastastie ide o Bachovu terapiu, konkretne o kvapky Rescue Night a mozem povedat, ze pomohli. Po dvoch dnoch uzivania zacal zaspavat do 15 minut. Po dvoch mesiacoch sme mu ich vysadili, asi 3 mesiace zaspaval dobre, ale teraz posledny tyzden je to zasa katastrofa. Nastastie su uz kvapky na ceste k nam.
@bleee Dakujem za radu, tiez si myslim, ze nemoze vecne spavat tak vela..chce to zmenu, len si nie som ista, z ktorej strany mam na to ist. Tiez ma napadlo neskorsie vecerne zaspavanie, ale nechcem to velmi presvihnut - mam vo svojom okoli dost vela dvojrocnych deti, ktore chodia spavat o 22:00 az 22:30, co mi pride velmi neskoro, vtedy chodim spavat aj ja 🙂
my sme asi pred dvoma tyzdnami s tym spanim,resp.zaspavanim sekli a povedala som si dost - na obed ju polozim do postielky,zatiahnem zaluzie a netrpezlivo cakam co bude robit,samozrejme za dverami.Prve dni to trvalo dlho,aj hodinu kym zaspala,samozrejme po nejakej dobe sa cas skracoval a ona vzdy zaspavala rychlejsie.Vecer to robim tak isto,ulozim do postielky a necham ju samu.Lebo niekedy som si lihavala s nou a ona to zneuzivala,valala sa,skakala a hadzala dudu von z postielky a plakala kym jej ju nedvihnem.Zabudla som dodat mala ma 17 mesiacov.
@andelok presne si opisala mojho syna, kokso posledne 3 tyzdne do je o hubu, zase nejake nove obdobie 🙂, moj tiez chodil spavat 20h a teraz pomaly o 23h a to ho dusim v posteli ja uz driemem a on nie a nie, a to sme skusali zmenit rezim, ze po napapani,si este s nami vypil cajik pokukali sme knizky, rozpravku, potulili sa a nic. Pred tym som ho len pekne dala do postielky dala pusu a bolo. No ale dnes ,,klopem na drevo,, sme ozdobili v spalni maly stromcek zazali sviecky, napapal sa dala som mu pusu a zaspal sam bez problemov. Tak uvidim zajtra ci sa vratil do starych kolaji,ci bude zase zaspavat sam alebo nie, lebo zase nechcem mu ustupovat bo cil je v obdobi skusania ci mi ako rodicia povolime a ci si vydupe svoje, ach je to boj. 🙂
@marianna2468 Ja uz tiez zacinam uvazovat nad tym, ze by mohla zaspavat aj sama, lebo takto ju zbytocne "rusi" moja pritomnost, stale odomna nieco chce. Problem je, ze ked ju chcem nechat samu, tak chyti strasny hysak a kedze nie som zastanca vyplakavania ani v starsom veku, tak chcem byt pri nej...ja som mala doteraz to spolocne zaspavanie velmi rada, bol to taky "nas" cas, nase chvile...ale odkedy to trva takto dlho, zacinam mat strasne nervy a uz to nie je, co to byvalo. Dnes som tam poslala manzela a tak sa rozplakala, ze sa potom 15 minut nevedela ukludnit...takze neviem, co by tam sama robila 😒
@andelok tak neviem co by som ti poradila ine.....je pravda,ze kazde dieta je ine ale moja tiez plakala ale vzdy ked to bolo uz hrozne tak som k nej sla samozrejme,ono nepovolila som jej a dufam ze nam to vydrzi.....klop,klop,klop,pre istotu🙂
Aj náš malý má 2 roky a začal robiť presne toto isté. Na obed síce zaspí, ale tiež mu to dlhšie trvá ,kým zájde do ríše snov, než inokedy. Keď už zaspí spí mi aj tri hodiny alebo tri a pol hodky. Lenže to vstáva o piatej alebo šiestej... potom sme dlhšie hore a celkovo ide spať okolo desiatej čo sa mi tiež zdá dosť neskoro, ale keď si tak pospí po obede asi ťažko by som zabodovala keby som ho dala spať po dvoch hodinách prebudenia. Dnes výnimočne obedný spánok vynechal, ale to už s ním riadne šilo. Ale zato dala som ho spať o pol ôsmej a o trištvrte už tvrdo spal, takže asi to do seba niečo má 🙂 Inokedy ho večer uspávam aj hodinu a pol. Možno by to takto viac vyhovovalo aj nám žeby šiel skorej spinkať, ale ja myslím, že mu ten poobedný spánok proste ešte chýba. Niekedy si aj ja k nemu ľahnem a tie tri hodky prospejú aj mne keďže čakáme druhé bábätko vždy odkvecnem s malým 🙂 Uvidíme čo bude keď príde braček na svet,,,
@andelok nepride mi,ze by tvoja mala spavala nejako extra vela na svoj vek,moja dcerka mala 3 roky v novembri,rano vstava cca o siedmej,na obed spava 12-14 priblizne a vecer okolo osmej spi...ale tiez poslednych par dni zacina vecerne zaspavanie trvat dlhsie,obvykle to trvalo tych 20 minut,a teraz takmer hodinu,,neviem,mam pocit,ze u nas je to sposobene tym obmedzenym pobytom na cerstvom vzduchu 😒
no ja som dnes moju večer uspávala dve hodiny a už som bola hotová z nej stále len špekuluje,behá v postieľke a keď jej nevenujem pozornosť tak sa naštve a naťahuje sa za mnou a začne sa jedovať 😅 A keby aspoň dobre spala v noci,ale ani to nie.A cez obed uspávam tak okolo hodky,dnes spala hodinu aj pol,takže nie až tak veľa a predsa nezaspala skoro ani večer.Normálne som unavená z tých uspávaní.Skúsila som aj vyjsť z izby no vrieskala o dušu,nemám srdce ju tam nechať.Bude mať 15 mesiacov 🙂
@5katarina7
citala som len tvoj posledny prispevok, ale asi to patri vsetkym ostatnym.
No budes sa musiet zapriet a premoct a dat do postielky zapnut nocnu lampu, a odist z izby. Ked place vrieska dojst ku nej na 2 minutky povedat maminka ta lubi....a teraz musis ist spinkat , znovu ju dat lahnut a odist... zo zaciatku mozes toto zopakovat 3-4 krat, ale stale menej a menej, kym si dieta zvykne. Mne maly spaval sam bez ziadneho uspavania... od 9 mesiacov vo vlastnej izbe touto metodou. (ferberova metoda) Vzdy som ho len dala do postielky a odisla... Mala som kameru, takze som ho videla z druhej izby co robi, co definitivne pomohlo. (kojila som do 18 mesiacov, takze1- 2 krat som isla nakojit, a spal dalej) Treba pevne nervy. Mam zname, co tiez uspavaju 2 hodiny... aj na rukach, dalsia v kociku.
My matky mame dost prace cely den.... ku koncu dna si chceme odpocinut, a mat aspon nejaky klud a stravit cas s manzelom / priatelom. Cim skor to naucime deti, tym lepsie pre nas. Vela stastia.
@5katarina7 aaano aj u nas fungovalo to,ze dam do postielky a idem prec,ak uz veeelmi plakal tak som prisla,pomojkala a zase polozila do postielky,...a teraz je to uz v pohode,...musis sa premoct a dokazes to,....ja chcem vecer klud.a chodime spat okolo 18:30-19:00.
@andelok Nepoteším ťa. U nás to prebiehalo presne tak isto, ako to popisuješ. 20.11. mala dcéra 2 roky a štyri dni na to mi prestala cez deň úplne spávať. Už tak fungujeme cez 3 týždne. V noci spí 12 hodín (od 20 do 8) a cez deň je 12 hodín hore. Už som vyskúšala snáď všetko, aby cez deň spala, ale nepotrebuje. Každý deň si ideme ľahnúť, ale už nespí. Výhodou je, že večerné zaspávanie je rýchle, tak 15 minút. Prajem ti veľa síl a trpezlivosti.
@andelok Moja mladsia ma 2 roky a 4 mesiace a uz cez den nespi. Myslim si, ze nasilu uspavat dieta je uplne nanic. Sama som si tym presla, presne takymto uspavanim, co trvalo hodinu a pol aj viac. Presne poznam ten pocit, unavena, vynervovana, nahnevana a potom mi to bolo aj luto, ze dcera zaspavala s tym, ze som na nu nakricala od nervov a od vycerpania...
Takze ja vidim dve moznosti: zrus denny spanok (mozno to naozaj nepotrebuje, kazde dieta je ine. Tabulky zahod.) Pripadne ju nauc zaspavat samu. Ked tam nebude mat teba a tym padom podnety, mozno zaspi skor. Tem na naucenie samostatneho zaspavania je tu neurekom, ja len odporucim moje osvedcene laskavo, ale pevne.
Drzim palce.
Ja mam 2,5 rocneho syna, a citam mu rozpravky. Niekedy aj nam trava zaspavanie pol hodinu, hlavne vecer, ale viem ze moj hlas ho uspava. Raz ho dokonca uspalo ked som pri nom telefonovala🙂 MY ale mame tiez problem, a to ten, ze ho neviem do tej postielky dostat☹ Trva to cca 2 mesiace, ja som zas z toho na prasky. Snazim sa najprv dobrovolne( pozrieme este jednu rozpravku a ideme buskat? SYN: ano! (rozpravka sa skonci) JA: ideme buskat, rozpravka sa skoncila. SYN: nie (vlasy hore dubkom) JA: chces si vybrat rozpravku ktoru precitame? a pojdeme si lahnut. SYN: ano ( rozpravka vybrata, dieta fuc, moj krvny tlak 220) Treti pokus argumenty: milacik, ked sa nevybuskame budeme unaveni a mrzuti a nebudeme sa vladat vonku hrat a bla bla bla. SYN: dobje, pinkat ideme. JA: tak pod, dam ta do postielky. A co myslite, co mi odpovie ON?! No predsa NIEEEEE. Taaaak a potom uz moja trpezlivost dochadza," narvem" ho do tej postielky ( samozrejme plac, ale za minutu je nastiastie klud). Zacnem citat, on si vypyta moju ruku, dudluje, stiska mojkaca a do pol hodky spinka. Ja viem ze je unaveny a ze potrebuje aj obedny spanok i ked sa mu tam nechce,poobede ho riadne ustvem vonku, to moc pomaha no a to citanie. Snad som trosku poradila, a prosila by som mamicky o radu ako toho mojho sabotera dostat do tej postielky🙂
no to asi bude vekom 🙂
moja má 2,5. Posledný mesiac - to čo opisujete všetky, zaspáva hodinu, vymysla, chce piť, cikať, kakať, rozpráva básničky, spieva pesničky....
rano vstáva po 8 nikdy nie skôr, niekedy aj o 9, poobede ide spat okolo pol1-1 spí VZDY hodinu a pol
a večer ide o a po 9 ale je jedno či ide o alebo po 9 rovnaky scenar, zaspáva tak že ma drží za ruku ako kliesť s nikým iným a vymysla vymysla vymysla vyjdem von 10 hodin večer no môžem ist spat aj ja
ale viem že keby ju tam necham samu tak by zišla z postele (spáva s nami) a trieskala by na dvere a vykrikovala tak to neriešim 🙂 asi musia vyrásť 😉
Ahojte. Vybehavanie z postielky, "kakat"/"cikat", vykrikoanie na mna, na manzela - dôverne pozname 🙂
Toto nastastie robila iba zo zaciatku, ked sa presťahovala do velkacskej postele 🙂 nam pomohli 2 veci a to doslednost a láska 🙂 pred spinkanim si spolu lahneme do postele, precitame si knižku podla jej výberu, zhasneme svetlo, potulime sa, poviem jej nejake basnicky, zaspievam a dobru noc - odchadzam. Toto je cca 15min ritual, dlhsie nezostavam. Ked vybehuje, dám ju vycikat a poviem, ze ide sa spinkat, ulozim ju a znova odidem. A takto dokola so slovami "musí sa spinkat", kým to nepochopi a nenauci sa lezkat v postielke. Niekedy, ked to bolo uz asi 20ty krát, tak som myslela, ze vybuchnem a narobim poriadky, ale to by len celu vec zhorsilo. Oni musia vediet a cítiť, ze nie ste rozhodene a v pohode ten boj zvladate 🙂 nie je to take jednoduché, ako sa to píše, ale svoje ovocie to po čase prinesie 🙂 este druha vec ma napadla, bolo obdobie, ked zaspavala o 22-23.00 z predosleho zaspavania o 20.00. Takto sme sa trapili tyzden az nakoniec som ju na radu jednej maminky tu ulozila o 18.00 a dieta behom 10 min. spalo. Proste ako sa začalo skor stmievat, aj ona začala skor pociťovať unavu. Ked sme ju davali o tej 8smej spinkat, uz sme presvihli jej "cas" a uz sa nevedela uložiť, bola nervozna a nam vlasy dupkom stali :( Teraz je v postielke o 18.30 a o tej 19stej uz spinka do rana do 7mej. Je vyspata, kludnejsia, menej trucov, spokojnejsia 🙂 dufam, ze niekomu pomôže 🙂
Obedny spanok urcite nerusit.. dieta ho potrebuje... Aj v skolke budu musiet spat ak ich nevyberiete na obed.. moja ma 4roky. od narodenia uspavam... Aj cez den aj vecer...minumum je pol hodina... Hodina je priemer... Vobec mi to nevadi... Cez den zaspi okolo 2hej a vecer okolo 9tej. Vecer si citame alebo hrame domino.potom zhasnem a ideme spat... To sa este rozpravame. Nedovolim jej uz ale skakat ci inak vymyslat. Ja do uspavania ratam uz aj citanie. Sme v pyzame v posteli. Max hodina a pol a spi...
Niekedy zaspim skor nez ona🙂 ja som to nikdy nebrala ako obtazovanie.
Zabudla som napisat ze cez den spi 2hodiny...teda do 4tej...
@andelok No, my veľmi podobne posledný týždeň-dva... krpec zaspáva takmer hodinu, ja už som nervózna ako pes, a malý to samozrejme vycíti a zaspáva ešte horšie ☹ Cez obed nejako extra nespí, max hodinu a pol, to sa mi nezdá priveľa. Nechcem ho dávať spávať neskôr, ale tiež ma to šaškovanie večer prestáva baviť 🙂 No som zvedavá, čo ti poradia, mňa len napadlo proste ho totálne vyšťaviť vonku, aj keď je zima... prechádzky do nemoty, až kým neodpadne 🙂