Divné správanie 16-mesačného syna

9. mar 2024

Ahojte, potrebujem poradiť, ale syn sa začal správať inak. Má 16m. Začal zrazu ukladať kocky/hračky do radu nikdy to nerobieval. Rad z kociek musí byt perfektný všetko na milimeter. Nikdy to nerobil a teeaz aj plysaky s ktorými sa ,,mojká” tak pekne dorastu vedľa seba a prekladá z miesta na miesto. Videla som že autistické deticky majú takýto príznak. Očný kontakt neviem občas je občas nie to má od malička slabší (sa mi tak zdá). Vie sa pekne zahrať sám aj dlhsie. Na meno reaguje ale tak na 2-3x a to aj tak musím zvýšiť hlas, niekedy nereaguje vôbec väčšinou keď sa hrá. Prstom ukáže pekne kde má časti tvare napr oko nos pery uška aj v knihe kde sú zvieratka aj na fotke kde je baba tata, ale keď poviem napríklad že kde je žitafka (plyšák) tak neukáže prstom ale ide po ňu a donesie mi ju. Rozprávať ešte nerozpráva ale to mi nepríde divné, vie taký základ mama tata baba Dada a zvuky (pes mačka konik krava atd možno aj 20 zvieratiek). Poslednú dobu je plačlivý. Začína ma to znepokojovať také trošku zvláštne to je. Aj dnes na ihrisku chodil hore dolu aj 10 minút po štrku a kukal len pod nohy…muž mi hovorí že preháňam, ale mne bliká kontrolka. Mám to riešiť s niekým alebo len preháňam?

autor
9. mar 2024

Ešte dodám že nájdem ho hrať sa na zemi úplne leží vyvalený a akoby zo zeme pozoruje ako hýbe autom.

xsuzannex
9. mar 2024

V 16.mesiacoch je velmi skoto na nejake zavery aj pre odbornika. Deti su rozne, autisti su este roznejsi. Moj syn autista aj rozprava, aj ukazuje prstom, aj reaguje na meno aj ma ocny kontakt. A predsa je autista. 1000 deti s autizmom a kazde bude ine s inymi prejavmi.. stiahni si aplikaciu ASdetect a vypln tam tie dotazniky podla veku. Mas tam aj videa ako sa sprava autisticke dieta..ale na tvojom mieste by som nestrrsoval,este je ozaj maly..

negymama
9. mar 2024

precitaj si knihu Iskra od Kristine Barnett

lenka2813
9. mar 2024

Aj moj maly to robil. Na ihrisku ked tam boli auticka, tak vsetky do radu podla velkosti ukladal. Ale doma s hoc cim, aj ceruzky, proste vsetko ukladal🙉
Tiez som mala obavy, lebo robil vela "podivnych" veci ale vyrastol z toho a je sikovny skolkar z neho 🙂

thereisabear
9. mar 2024

Môj autista napr. nikdy nič do radu neukladal, ale jeho zdravý kamarát, ktorý určite autista nie je to robil. Inak ja by som sa obrátila na odborníka. Nie je na to skoro a budú vedieť povedať, či tam je alebo nie je riziko PAS a čo s tým.

vilma7
9. mar 2024

Môj synovec vždy tak ukladal autíčka, na milimetre...nemá autizmus. Ešte je malý, mne nepríde podľa tvojho opisu zatiaľ ako autista.

dzulli1980
9. mar 2024

Prečo hneď za tým hľadáš diagnózu? ... má 16 mesiacov ... nič nezvyčajné za jeho správaním nie je ... moja dcéra tak ukladala hrnce v kuchyni ... od najväčšieho po najmenší, takisto kocky atď. ... mňa ani nenapadlo čosi "choré" za tým hľadať.

dskjhfdlkdjhl
9. mar 2024

Moja dcera takto ukladala auticka, babiky, magnetky-vsetko, co jej prislo pod ruky. Je dospela, uplne bez diagnoz. Tiez som vtedy trochu spozornela, ale nic z toho nakoniec nebolo.

nikpa
9. mar 2024

Môj syn si ukladal dokola celé dni auta jedno za druhým. Tiež to bolo čudné, nakoniec z neho vyliezlo, že to bola kolóna áut, ktorú videl v telke. No ale niektorá matka za tým môže vidieť autistu...
A čo je na tom, že leží a pozoruje ako hýbe autom? 🙈 Je to malé dieťa, všetko je pre neho nové a fascinujúce, tak pozoruje...
Podľa mňa by si ho ale ty mala prestať toľko pozorovať, nerobí to dobrotu.

zorkahorka
9. mar 2024

Chlapci niekefy tak miluju autucka,ze ich potrebuju skumat z kazdej strany a kazdy milimeter.
Moj syn si ich tuez zacal ukladat na milimeter vedla seba a sledovať ich. Najma kolesa, ako sa tocia...
Vobec by som sa nebala

andrejka1974
9. mar 2024

Toto robia aj normálne deti a v 16 mesiacoch je ešte skoro na posúdenie autizmu podľa mňa sa správa úplne ako normálne dieťa ináč ja mám doma autistka a vermi do oči sa pozerá a nikdy nezakladala hračky čo radu proste to nerobila a mám staršie deti a tie si ukladali autíčka hračky do radu a autisti nie sú

deedol
9. mar 2024

ja len dodam, ze takmer vsetky deti maju vo svojom vyvoji nejaky autisticky znak alebo aj viacero znakov. napr. sa tocia dokola, ukladaju auticka, nereaguju na meno. spozorniet treba, ked je toho viac alebo ked to dlho pretrvava.
ake ma porozumenie? ked mu nieco povies, rozumie? (napr. ideme papat, ideme von, vyhod do kosa, prines auto alebo nieco podobne)

butterflyeffect
9. mar 2024

Moj synovec toto robil, hlavne to s auticko-hlava az na zem a pozeral ako sa hybe, reagoval na meno, ugazoval nos usina tak…nastal regres, ma autizmus-diagnostikovany az v 3 a pol roku, nakolko nebolo jednoznacne prave kvoli ocnemu kontaktu a podobne

autor
10. mar 2024

@deedol áno to rozumie pekne keď poviem že ideme jest, ideme sa obliecť atd..

autor
10. mar 2024

Mňa len trápi že akoby nezdieľala moc pozornosť/ záujem s nami :/ a viem že to je dosť podstatné