Dieťaťu je jedno, že odídem

1. feb 2023

Ahojte syn ma dva roky..ma problémy asi bude mat oneskorený vývin reči ..nič esTe nehovorí ale v poslednej dobe okrem toho že ma absolútne nepočúva keď sme vonku a stále mi uteká alebo sa hádže o zem keď mu nedovolím robiť čo chce , som skúsila asi dva tri x odist a skryla som sa za roh a jemu to bolo jedno ďalej si riešil svoje ..je to podľa vás normalne ? Dakujem za odpovede

heln
1. feb 2023

vonku ho nieco zaujima a chce sa tam hrat, ano je to uplne normalne.

marianarem
1. feb 2023

Ano na mojho tento trik vobec neplati.

tosomja
1. feb 2023

Neboj, príde separacna úzkosť a nepôjdeš ani na wc bez neho. Je to úplne normálne, vie, že neodides naozaj. Deti nie sú hlúpe.

mary06
1. feb 2023

Akoby si písala o našom. S rečou je to to isté a vonku ťahám stále kočiar, chodí len tam kam on chce, takže sa s ním tocim len dookola niekde na bezpečnom mieste.. je nemožné sa s ním dostať z bodu a do bodu b .. za mnou nepojde, rozbehne sa úplne mimo mna a ani sa neobzrie či idem za ním.. tiež už som z toho smutná, hlavne keď vidím deti v podobnom veku bez kočiara ako sa prechádzajú.. nemusí ísť za ruku, alebo poslušne ako psík.. ale on nejde vôbec.. len kde chce a zaujíma ho každý konár, kameň atď...

autor
1. feb 2023

@mary06 ACh je mi lepsie že v tom nie som sama ..akoze o mne si už musia susedia mysliet že sme blázni .každý príchod a odchod z domu je cirkus na ulici ..keď ideme von nechce ísť so auta behá na ihrisko a keď ideme domov nechce ísť domov ..vkuse na rukách a iba rev..ja som už v koncoch ..vôbec neviem ako na neho ..skúšam byt dobra mila vysvetlit nič ..capnem po zadku nič ..:(
@tosomja
@marianarem
@heln dakujem za odpovede 🙂

jesenzima
1. feb 2023

Je to normálne...

terry658
1. feb 2023

Aj moje deti mali v paži, že som sa niekde skryla alebo šla od nich preč v tom veku. Teraz keď ma malý 5 už chápe čo znamená, ak by som odišla a vie si uvedomiť, že to nechce. Ale v dvoch rokoch ma mali obaja pekne v paži. Hlavne že sú vonku a majú čo objavovať.

mary06
1. feb 2023

Ak sa smiem spýtať, tu reč nejako riešite, alebo len čakáte.. ja už počúvam že to treba riešiť logopedia, neurológia.. sú aj názory že čakať tak ja neviem.. vidím že rozumie, teda rozpozná veci, udržuje očný kontakt.. len teda neposlúcha a mám pocit že už len z tvrdohlavosti nespolupracuje

sante81
1. feb 2023

Trochu na odľahčenie, vymením moju dcéru v puberte za tvoje dieťa 😁 guľa očami, v kuse huba zduta, milión poznámok a posledné slovo. Keby tak na chvíľu držala ústa 🙏

autor
1. feb 2023

@mary06 vies čo riešime ..už ma kazdY strašil tak sme boli u dvoch psych. Neuro logo ..vraj narušená kom schopnosť ..toez rozumie ma očný kontakt ale nehovorí nič ..toez som na nervy z toho

wonder13
1. feb 2023

Ja som počula názor, že dieťa keď sa nerozhovori po nástupe do škôlky, teda okolo 3 rokov, až vtedy to treba riešiť s logoped... Moj malý začal rozprávať keď mal 2r a 3mes., no mal asi 15 slov kt používal.
Čo sa týka toho správania, podľa mňa je to úplne normalne. Keď mal môj synček 2 a začalo obdobie vzdoru, to bolo na lano, do toho ja som bola tehotná. Tiež ho nepumpovalo keď som akože odišla, bolo mu to jedno. Najprv cirkus lebo nechcel ísť vôbec von, potom z ihriska domov, tak som musela vždy niečo vymyslieť, ideme bicyklom,auto preparkovat, autobusy/vlaky pozerať, variť, čistiť zeleninku, kamienky zbierať,hádzať... Proste vždy niečo, čo ho zaujímalo, zapájať ho do činnosti. Ale jasne bolo že sme s plačom išli, prišli. Tiež mi nechcel dať ruku, išli sme domov alebo na také miesto kde mohol behať a nemusela som ho napomínať aby mi ju daval. Je to náročné obdobie pre rodičov velmi, ale dôležité je nenechať sa rozhodiť a zachovať pokoj. Prejde to.

negymama
1. feb 2023

ja som mala taku dceru, receptivna dysfazia - porucha porozumenia. Vzdy oblecene v kriklavo cervenom alebo oranzovom aby som ju rychlo nasla pohladom. Chodila , kade ju oci viedli, ziadny cielavedomy pohyb. Preliezala plot ihriska a nieco take ako nepritomnost matky mala hlboko v pazi. Ona ma ignorovala aj doma, kym starsia dcera mi pri praci visela doslova na nohe, tato mladsia neviem ci vedela, ze som jej matka.
Ale zlepsilo sa to s nastupom reci aj porozumenia...ale teda to trvalo. Chodili sme na logopediu a rozvoj porozumenia k spec. logopedicke. Ale az od 4rokov, dovtedy len domaca edukacia, aj to len formou hry, aby kraska nevedela, ze sa nieco ucime. Cudzich uplne bojkotovala, odvracala oci od kazdeho, ked sa jej niekto cudzi dotkol, ci jej chcel pomahat, jacala na plne pluca. Sme si uzili...

4stanka4
1. feb 2023

Akoby si opisovala mňa s mojou malou minule leto. Vtedy mala 2 roky a už som si robila srandu ze sused furt kričí na psa co mu uteká a ja na malú. To bolo s veru náročné obdobie pre mňa. Druhé deti pekne za ruku išli, len ja som malú stále obhánala nech ju auto nezrazí. Kolko krát som sa schovala za vysokú trávu alebo niekde kde ma nevidí a myslíš? ešte mi zakyvala ze mama ide papa. Vôbec ju to netankovalo ze som preč. Ísť do obchodu sa rovnalo adrenalínovemu zazitku, spotena som bola len pri predstave nieto pri realizacii. Ona sa nehadzala o zem-to skusila len raz, som sa otocila a sla prec tak si to rychlo rozmyslela ale proste bola vsade, ziadne sedenie v kosiku a pod.V jeseni mala obdobie ze som nemohla zájsť ani za roh, totálna psychiatria lebo ani s mužom nechcela byt co len mama a mama ale našťastie to netrvalo dlho a prišlo to zo dna deň doslova. Teraz ma 2r5m a už je to úplne o inom 🙂 už je rozumnejšia, v kľude ideme na prechádzku, sama dá ruku, chodí aj do jasliciek na 2 doobedia a tam by si ju natrel na chlieb. Určite sa to zlepší, treba len vydržať. Mne bolo veľa krát ľúto a do plaču ze prečo musí byť taká raketka ze neposedi, stále beha a nepočúva keď druhé deti sú v pohode (viem deti sa nemajú porovnávať ale kto nezažil nepochopí) Teraz už aj rozpráva, aj mi povie co chce tak verím tomu ze keď sa zlepší reč aj u tvojho tak to bude len a len lepšie 🙂 držím prsty

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
1. feb 2023

@elizabet173 boli sme áno..lenze on nehovorí vôbec nič ..žiadne slova ani mama ani baba nič

autor
1. feb 2023

@4stanka4 presne ten obchod ..ja normalne ani nemam chuť nikam chodiť už ..vsade len cirkusy sú..teraz cez zimu ani sánky ani boby ani kočiar nič ..viem aj ja že sa nemá porovnávať ale keď vidím tie kludne deti jak sedia nedajbože spia v kociari tak mi je smutno niekedy :(

autor
1. feb 2023

@wonder13
@negymama dakujem za podporu

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
1. feb 2023

@elizabet173 že mám s nim komunikovat cez karticky a maximálne dvojslovne vety

ivangeline
1. feb 2023

u mojich to nie je normalne xD

petrahl
1. feb 2023

@tosomja v dvoxh rokoch uz ziadna separacna uzkost nepride

petrahl
1. feb 2023

@elizabet173 ano, VZDY to znamena oneskoreny vyvin reci, ak dvojrocne dieta netvori minimalne dvojslovne vety

oblecenie99
1. feb 2023

2, slovom DVA roky .. Ja som s mojim synom v takom jeho veku doslova chodila mini trajektóriu okolo bytovky a vždy to skončilo o pár metrov na ihrisku, motkali sme sa, keď som s ním potrebovala dostať z bodu A do budú B či na nákup a pod. tak som brala so sebou športový kočík a vybavené. Aj keď teraz čítam, že u vás je ten kočiar problém, tak to je smola, aj môj mal chvíľkové protesty, ale kočiar bola stále tutovka 🫤. Ináč, ten trik že "tak ja idem, keď ty nechceš, ahoj" a skrývanie sa pred ním u nás nikdy nefungoval a v živote som ho v praxi nevidela fungovať u nikoho. Môj mal to svoje "nechcem ísť domov a nikam nejdem" obdobie práve teraz v lete, v tých najväčších horúčavách. Mám aj super fotku, ako sa mi hodil o zem vo vchode bytovky, práve som ho dovliekla vtedy z jasliciek, vonku plus 120 stupňov a jemu sa nepáčilo, že nejdeme na pieskovisko v tej horúčave , tak kým som parkovala kočíkom v kocikarni, tak sa mi ukážkovo hodil na zem. Povedala som mu, aby sa posunul ďalej, aby ľudia vedeli otvárať vchodové dvere, presunul sa a ďalej tam ležal na protest a ja som počkala, kým ho to prejde.. Neprešlo, tak zostala verzia chytiť ho do ruky a šturiť pod pazuchu, nakoľko ani vyckavacia metóda a ani metóda "mamička ide domov ahoj" nezafungovala 😅 Vyrástol z toho, už rozpráva, čiže radšej vyjednáva 😄 Čo sa týka reči, môj keď mal dva a pol, tak už blabotal to svoje a zliepal jednoduché vety dokopy, ale skutočne sa rozprával v škôlke (dva roky a 8 mesiacov), dovtedy sme skúšali aj tie kartičky a spol. Ale naozaj pomohol až detský kolektív. Teraz mal tri, krásne rozpráva, prepína dva jazyky, bez problémov. Ja vlastne ani neviem, kedy sa rozprával, bolo to doslova zo dňa na deň.. Nestresuj sa kvôli tomu, je fajn, že to sleduješ a riešiš, ale naozaj ešte nerob paniku.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
4stanka4
1. feb 2023

neboj o nás vedia všetci keď niekam prídeme ale ako som písala vyššie tak je to už lepšie. Moja je veľmi spoločenská, nemá fakt problém s nikým rada "pokeca" aj s cudzími ludmi, fakt je veľmi zlata a najradšej chodí ku doktorovi 😀 úplne chápem ako sa cítiš, mňa najviac zamrzelo keď mi susedka povedala ze no keď je TAKA! Som sa na ňu dívala ze aká? Za to ze je akčná, nehanbí sa a jej chalani sa jej schovávajú za nohy a všetkých sa hanbia a ticho sedia ako peny?

danielahamar
1. feb 2023

No je to normálne 😩😁 bohužiaľ majú svoje obdobie, ani neviem ci je to vzdor, ale hľadanie sa😬