Dieťa v jasliach

27. apr 2023

Zaujima ma, ci s odstupom casu lutujete, ze ste dali dieta do jasliciek velmi skoro? Ze ste si dieta ako malinke nestihli viac uzit. Ja viem, ze niektore zeny nemaju na vyber, lebo chybaju peniaze a musia do prace, ine potrebuju ist do prace, lebo ich naplna a pod.

tosomja
27. apr 2023

Áno, ľutovala by som to a preto nedávam do škôlky skôr ako 3r. Ale je pravda, že keby som vedela, že nebudem môcť byť doma a z čoho tie deti nakŕmiť, tak ich nemám. 😉

portret7
27. apr 2023

Neľutovala som, boli to Sukromne jasle a syn tam chodil rad. Naopak, venovala som všetok voľný čas iba jemu a hlavne aktívne. To, že je niekto doma, neznamená, že trávi aktívne čas s dieťaťom, pretože musí variť a stale je čo na robite…o tom, kde bol syn oproti rovesníkom netreba diskutovať😉

katarinaba
27. apr 2023

Nelutovala som, nelutujem a lutovat nebudem. Deti som dala do jasliciek pretoze som chcela a z casti aj kvoli praci, aby som neprisla o klientov, o peniazoch ani nepisem, lebo mat 1000 EUR a nemat 1000 je sakra rozdiel, aj ked zas existencne potrebne neboli.
V jaslickach dostali vsetko, co som im ja nevedela dat - basnicky, tanceky, kamaratov. Doma som sa im normalne venovala, o nic som neprisla ani ja a ani deti. Naopad si myslim, ze sme si spolocne chvile viac uzivali.
Deti boli "otukane", samostatnejsie, odvaznejsie, menej sa hanbili oproti rovesnikom.
Keby mam dalsie dieta, opat by islo do jasliciek.
Pre mna je vsak podstatny vyber jasliciek. Nepacia sa mi take "skolkarskeho" typu. Skor som za take rodinne, pre 3 - 4 deticky, v prostredi podobnom domacemu.
Este doplnim, ze isli do jasliciek v cca jednom roku.

zuzanockamt
27. apr 2023

Nie, neľutujem. Aj pri ďalšom dieťati by som sa rozhodla rovnako.

milanemila
27. apr 2023

Isla do jasliciek ako 1,5 rocna, teraz ma 3 roky a 3 mesiace a nie nelutujem to. Zalezi ale aj od dietatka. Moja je extra spolocenska, adaptovala sa rychlo a do jasliciek chodi rada. Teraz prestupi do skolky, tak uvidime ako sa jej bude pacit. Ja som dostala super pracovnu ponuku, preto sme to skusili a u nas to fungovalo, ale urcite su aj deticky kt. maju aj v 3 rokoch problem ist do skolky.

milanemila
27. apr 2023

@portret7 s tymto suhlasim, ze ten cas sme zacali travit ovela aktivnejsie, vzdy som sa z roboty na malu tesila a mali sme nejaky program a aj vikendy. Ked som bola doma uz to smerovalo k vyhoreniu a poslednu hodinu som pozerala na hodinky, kedy uz pride manzel domov a preberie stafetu 🙈

mooonika1975
27. apr 2023

@portret7 pozastavim sa len na tým, "kde bol syn oproti" . Pracujem v školstve a deti, čo idú z jasli, sú oproti rovesnikom veľmi pozadu, lebo celé dni trávia v inštituciach, kde pri všetkej úcte, nie je možná individuálna strostlivosť ani v najdivočejšej fantázii. Naopak, deti, čo s nimi sú rodičia doma, venujú sa im, pridu o 15hod. pre nich, tie sú veeeeľmi šikovné. Len na margo šikovnosti.

zuzanockamt
27. apr 2023

@mooonika1975 Možno ako ktoré, mladší syn išiel z jaslí ako 2,5-ročný do MŠ (trieda 2-3ročných) a učiteľka ho chválila, oproti ostatným nejasličkárom bol v niektorých veciach popredu.

sense
27. apr 2023

Prečo by som mala ľutovať? Teraz to rozhodnutie aj tak nezmením. Ale takto moje dieťa šlo do jaslí veľmi skoro. V 6 mes 2x pol dna. Žijem v krajine kde je materská 3 mesiace. A ak som nechcela prísť o prácu tak som nastúpila na 3 dní. Dcére to žiadno neublížilo. Nemali sme problémy ani s chorobnosť ou, ani so zvykanim na škôlku, ani s rečou. A teda určite nebola pozadu oproti iným deťom a ani iné neboli sikovnejsie oproti nej. Takze to by som nepausalizovala. Keďže čas sme trávili kvalitatívnej sie nie len kvantitativnejsie

mooonika1975
27. apr 2023

@zuzanockamt oni sú sebaobslužné, teda aj to len niektoré, hlavne už neplačú, sú zvyknuté na režim. V tom sú šikovnejšie.

zuzanockamt
27. apr 2023

@mooonika1975 To áno, ale spomínala aj zručnosti - kreslenie, strihanie.

mooonika1975
27. apr 2023

@sense však, keď všetky chodia do jasli v 3. mesiacoch, tak potom museli byť všetky šikovné rovnako, či ?

mooonika1975
27. apr 2023

@zuzanockamt ok, ja som skôr myslela také tie rozumové. Len vravim, že rodičia deti, čo chodili do jasli, nie paušálne, tak aj teraz do škôlky chodia pomaly od nevidim, do nevidim, takže s tým dieťaťom je rodič možno hodinu denne, kým nejde spať. Preto tak.

zuzanockamt
27. apr 2023

@mooonika1975 Áno, sú určite takí rodičia, no u nás to neplatí, moje dieťa odchádza z MŠ o cca 14:30 každý deň. A tak isto to bolo aj v jasliach.

mooonika1975
27. apr 2023

@zuzanockamt tak to je super, aj takú som mala, mamička dokonca sama, ale to bolo vidieť, ona veľmi sa jej chcela venovať, a dievčatko bolo úžasné.

sense
27. apr 2023

@mooonika1975 nechodia všetky v troch mesiacoch dokonca ani moja nebola sú aj také kt matkám sa neoplatí robiť, lebo to co zarobia dajú na jasle a dane, obzvlášť ak majú dve tri deti. Tak žijú z jedného platu od výplaty do výplaty ako veľa rodín na slovensku, a dane prakticky neplatia žiadna. A takisto máloktoré dieťa chodí do jaslí celý týždeň od rána do večera.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mooonika1975
27. apr 2023

@sense takže, aj keď je materská tri mesiace ,tak to neznamená, že všetky deti sú v jasliach. Dobre vedieť, lebo sem tam sa to tu vyťahuje, že v zahraniči sú materské toľko a toľko, teda z toho každý pochopi, že dieťa ide automatický každé do jasli od pol roka.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mooonika1975
27. apr 2023

@elizabet173 lebo potom to vyznieva tak , že my tu sa máme ako v raji, ale ony to tie matky v zahraniči majú trošku iné, možno aj viac prostriedkov na opatrovateľku, možno HO, možno súkromné jasle , kde je maličko deti. ❤

sense
27. apr 2023

@mooonika1975 nie ani moja nebola v 3 mesiacoch. Aj u mňa šla polovica príjmu na jasle ale druhá voľba bolo nemať vôbec žiaden príjem a len z mužovho platu by sme nevyzili.
A malo to aj pozitívum v 4 rokoch nastúpila na povinnú školskú dochádzku ako bilingue a nemusela vo voľnom čase chodiť na extra jazykove kurzy a dokonca ani k logopedovi ako niektoré domáce deti kt síce hovorili jazykom krajiny ale hovorovým a nie spisovným. Preto som napísala ze netreba všetky deti pausalizovat ze tie z jaslí sú všetky pozadu a len tie s ktorými matky boli doma sú tie inteligentnejsie

mooonika1975
27. apr 2023

@sense samozrejme, tiež vidim zaujem a zaujem, to proste vidno. Môže byť s nim aj 8 rokov doma, ak sedi decko pre tv, mobilom, a matka tiež, tak potom to tak vyzerá 👍

sense
27. apr 2023

@mooonika1975 okrem toho pred cca 40r+ aj slovenské deti chodili od polroka do jaslí a tiez to malo na každého iný dopad.... To len v dnešnej dobe mam občas pocit ze čím je žena dlhšie doma tým viacej je matka. A potom je to tak ako píšeš sú matky ktoré sa venujú a sú matky ktoré sa nevenujú. Proste kvalita je vždy viac ako kvantita

portret7
27. apr 2023

@milanemila u mna to iste, čas bol vzácny a preto som ho chcela využiť naplno, doteraz to tak mám😁

portret7
27. apr 2023

@mooonika1975 syn bol v súkromných jasliach, kde sa im venovali na 200% a ano mali čas na individuálny rozvoj, pretože bol v maličkom kolektíve. Inde bol tam, že po nástupe do štátnej škôlky v 3r. ho museli preradiť k predškolakom. Bol úplne samostatný a aktivity, ktoré robili v škôlke s 3rocnymi detmi mal už za sebou. Krasna slovná zásoba a iné. Nebol cely den v inštitúcii, veľa matiek si vie prispusosibit pracovný čas. Podľa tvojho zmýšľania by boli deti zo zahraničia velmi zaostalé, lebo materska 3 roky štandard nie je. Stačí, jed si overis, v ktorom roku a prečo materská u nas začala byt do 3 rokov. Dôvody neboli na základe výskumu, ale bolo to politické rozhodnutie. A to, že pracuješ v školstve nie je argument. Učila som na VS, takze systém slovenského školstva doverne poznam…a viem zhodnotiť, aký rozvoj ponúkli Sukromne jasle synovi a aký by som mu ponúkla ja (a to som velmi aktívny človek…). Ano, sú deti, ktorým môže vyhovovať vyť viac doma s matkou, je to v poriadku. Každý mame na výchovu a smerovanie dieťaťa vlastný nazor a hlavne životný štýl každej rodiny je iný. My veľa cestujeme napríklad, preto bolo pre mna dovlezite, aby syn hovoril od malička aj inym jazykom, nerobili mu problémy zmeny,…vie sa zaradiť medzi deti v hocijakej krajine a myslim, ze jasle nám v tomto velmi pomohli.

orini
27. apr 2023

Tak su studie, tukni si do googla, kt. poukazuju na negativny dopad na dieta.
Ja by som svoje dieta do jasiel isto nedala, ma byt s mamkou a hotovo. A nestalo by mi ani tych 1000eur za to co tu pani predomnou pisala.
Decko ma byt s mamkou a hotovo. Ked si nevies ukrojit na neho cas ani teraz a uz v tak malom veku ho vesias na krky ostatnym, tak sa len pytam, na co to dieta mas?
Je to moj nazor, druhe mamy su ine. Poznam take, ktore decko hodia do kuta, bav sa, daju mu najest napit a viac neotravuj. Ja taka nie som a davam synovi vsetok moj cas a pozornost. A pevne verim, ze sa mi to v buducnosti v dobrom vrati. Mami, robte si ako chcete, vy ste si za deti zodpovedne.

zuza265
27. apr 2023

Moje dieta slo, ked malo 1,5 roka. Nelutujem. Pane boze bolo to najlepsie rozhodnutie. To co sa naucilo tam a aj chorobami si preslo, naucilo sa fungovat v systeme atd. Boli sme este aj tak vela spolu a cas spolu bol vyuzity naplno bez vyhorenia 💪🏼♥️

zuza265
27. apr 2023

@mooonika1975 no moje dieta chodilo do jasli, kde bolo 5-6 deti a 2 ucitelky. Jasne, ze sa im vedeli venovat aj individualnym pristupom a vzdy sme vsetko aktivne riesili spolu. Vedeli presne vsetko o mojom dietati, casto si na nom vsimli aj najmensiu zmenu… a kedze jasle pokracuju skolkou, tak mali uplne opacnu skusenost nez ty. Vacsina bola omnoho sikovnejsia vo veciach, ktore sa robia a rozvijaju v skolke…

zuza265
27. apr 2023

@portret7 uplne suhlasim🙏🏼 ked uz sme boli spolu, nas cas bol venovany naozaj plnohodnotne a velmi som sa na dieta tesila, kedy si ho vyzdvihnem a budeme proste spolu

29simona29
27. apr 2023

Ľutovala by som to veľmi, preto aj moj starší 5 ročný syn pôjde až do predškolskej, mladší 2 ročný rovnako až tak. Ja som v situácii, že nevidim jediný prínos v tom, aby moje deti chodili do inštitúcii, keď nemusia. Manžel sa realizuje ako rodič plnohodnotne ako ja, ja som pracovať nikdy neprestala, fungujem na voľnej nohe 80% času viem robiť z domu, peniaze mame, kariéru som si začala budovať popri deťoch paradoxne ešte viac ako pred nimi a to bola slušne rozbehnutá už vtedy, socializácia až až, dni trávime spolu, na ich výchove sa podieľam ja a nie cudzí ľudia, času na seba mám až až..A ako bonus- moje staršie dieťa robilo psychologické testy a vyvojovo aj schopnosťami mu výsledky vyšli o 3 roky popredu, psychologička s riaditeľkou boli v nemom úžase z jeho správania, socializácie a pod..Ak by som pociťovala frustráciu v akejkoľvek oblasti života, riešila by som to, a možno aj nástupom fo jaslí, ale v mojom prípade to potrebné nebolo a považujem za jedno z najlepších rozhodnutí a možnosti v živote, že moje deti tam chodiť nemuseli. V tomto som mala jasno ale už v case, keď som bola študentkou VŠ a preto som si život krok po kroku zariadila tak, aby som mohla žiť podľa svojich predstáv. Tým nechcem povedať, že he to čiernobiele a že jasle alebo škôlka si zlé. V mnohých prípadoch to môže byť určite obohacujúce, no pre náš prípad nie.