Ahojte, mám dvojtýždňového synčeka a rada by som sa dozvedela od dojčiacich mamičiek, kedy sa ich detičky naučili spať samé? Môj malý zaspáva len na prsníku pri dojčení a keď spí na mne, prespí súvisle aj 3 hodiny. Avšak, akonáhle ho položím do kočíka alebo postielky, ochvíľku sa prebudí a odznova "rituál uspávania" 🙂 viem, že je ešte maličký a zrejme to chvíľku potrvá, ale rada by som vedela, ako sa naučili vaše detičky spať samé, alebo ako ste na ne išli. Viem, že spanie spolu je prospešné a krásne a tak ďalej, ja si to užívam, ale raz by som rada opäť fungovala v domácnosti a aj ako manželka 😉 viem o nosiči, ale tam mi zatial plače. Ďakujem za všetky rady!
@juhseverzapad to som skusala, aj vedla mna v posteli bol (ze nie na mne) a hladkala som ho a spievala, prihovarala sa mu a nic.. ale budem skusat, casom to nejak snad pride 🙏
a podla teba kedy by malo dieťa zaspávať samé? od akeho veku? na nosič je malinky, kup si šatku..a máš -dieťa spokojné, matka spokojná...ved počúvaj svoje dieťa, nesnaž sa ho prerabať podla seba a bude spokojný....teraz máš oddychovať, mojkať sa s ním, spoznávať, užívať si spolu atd..a ted spolu s otcom dieťaťa.. domacnosť počká, so šatkou vieš kopu vecí porobiť-ísť na nakup..manžel snad tiež pomože, nakupi..tak malinký ta potrebuje stále pri sebe, teda oboch rodičov.
@danialex Ak aj bude chvíľu mrnčať, tak to nevadí. Si po pôrode, musíš oddychovať aj ty, inak sa zblázniš.
@luba41 dakujem za radu, ale nepytala som sa na to, co s nim mam robit aby som si ho uzila 🙂 nechcem vyzniet drzo, ale ja si maleho uzivam, sme stale spolu, je to krasne a raz mi to bude urcite chybat. Mna zaujimaju skusenosti mamiciek s rovnakou situaciou. Mozno to realne budem riesit o rok, ale ja som taky zvedavy clovek 😉Dakujem!
Práve teraz je čas ho to naučiť. Menšie detičky sa to naučia rýchlejšie ako by si mala potom odúčať staršie dieťa. Musíš sa len trocha obrniť, bo nejaká tá slzička asi padne ale možno za 2 dni budeš mať pokoj ak to teda vydržíš a nepovolíš. Keď bude starší, bude sa ti viac vzpierať
@danialex mamicka s rovnakou situaciou som bola ja ..kupila som si satku ;) lebo sa nam zacali koliky a nic ine neostavalo len cely den nosit....ked sa mi mala zachadzala od placu nebolo inej cesty
@sykorkauhliarka dakujem, satku mam, len aj tam este plakal 😖 a co v noci? Ako si to riesila? Spinkal niekde ci na tebe v satke?
@danialex Je rozdiel, naučiť dieťa spať samé a aby malo systém. Deti sa zo zásady nebudia. Postupne sa učia, kedy je noc a kedy deň. Ide o to, naučiť ho spať samé s pocitom, že aj keď si povedzme v kuchyni a malé v izbe, tak si mu stále na blízku bez toho aby plakalo a neustále sa ti pýtalo na ruky.
@danialex tak asi nebude satkovy typ a vyhovuje mu byt takto....noo na dudel ho ucis ? ja som davala na noc do ulitky a zaspala uplne v klude na ciciku a boli casy ze aj v postielke sama s dudulou...ale to vsetko sa zmeni milion krat este....teraz zase zaspavame v satke lebo sme zrusili cicik...predtym zas nevedela inac zaspat ako v nosici....uvidime kedy ju to konecne naucime lebo s nou je tazko..zatne sa a nepohne s nou nikto
@juhseverzapad rozumiem, zle som sa asi vyhadrila 🙂 v tom zmysle mne to povedali, ze dieta nevie (alebo si nepamata) ze raz bolo same a ma byt same v postielke ako navyk.. ze ked sa zobudi a je same, tak chce mamu, ako pocitovo v tom momente. Ak sa nezobudi, tak prespi.. ale nevie to zaradit, ze aj nabuduce budem sam, lebo to tak bolo pred tym.. neviem, ci sa chapeme 😅
@sykorkauhliarka tiez mam pocit, ze to je raz tak raz tak.. ako teraz spolu piseme, zaspal mi bez prsa ale na mne 😇 co sa stalo asi len druhy krat
Stále dokola tie isté problémy. Skratka musis ho odpojit od prsnika a polozit do postielky napr. 10 minut po zaspani...a skusat. Prsnik nie je cumlík. Potom su tu take temy ako sa mamička ,,,nestiha,, najest, napit, vymočit lebo cely den ,,musi,, mat na rukách dieta. Ved su aj take kresielka kde sa dá bábätko polozit ked potrebuješ niečo robit. V šatke ani moja nechcela byt, praveze tam plakala, ale dokazala byt v kresielku a tiez som ju nosila ale nie otrocky. Taketo maličke ešte nema nejaky pevny rezim, ale čo vidim kočky tak vela aj kočikuju, šup do kočara a von..raz za den taka prechadzka ono sa to dietatko časom na to ,,nastavi,,.
@sardinka336 stale dokola tie iste problemy asi pre to, ze sa rodia nove deticky a "provomatky" ako ja sa proste este neorientuju a tieto temy ked sa aj zacali riesit, mam pocit, ze mamicka nedostala normalne rady, skor ake je dobre s malymi byt a "neodkladat ich" a podobne.. ja kocikujem kedy sa da, o to nejde.. mam aj kresielko, tam mi place.. viem, ze rok alebo kedy to bude ine a mozno aj ja budem radit niekomu, ale nemyslite si, ze sem mamicky pisu po jednom pokuse dieta uspat v postielke.. aspon teda ja som skusala uz vsetko dostupne a zaujima ma, na co sa mam zamerat,co komu pomohlo.. a osobne nechapem (nemyslim konkretne vas) preco odpovedaju ludia, ktori taku situaciu nemali/neprezili a hovoria co asi by fungovalo.. clankov je na tieto temy dost. Ja potrebujem skusenosti, nie nazory...
@ladynocka dakujem za pekny koment, ano, este sme malinki a preto nestresujem, skor som zvedava 🙂 nikto v mojom okoli sa s takym niecim nestretol a mne staci vediet, ze treba vydrzat a napr od tych 3 mesiacov vyskusat nejake veci, satkovanie a pod. Zatial si to uzivam a aj manzel ked pride si ho berie a su spolu, mam cas sa najest a vycikat aj vsetko 🙂
@danialex Mne laktacna poradkyna poradila dieta odlozit, az ked sa same odcucne...co trvalo aj hodinu a pol 🙂 Teraz si to este vsetko uzivas, lebo babatko je "nove" 😉 Ak Ti to nerobi problem, mat ho stale pricucnuteho, tak to neries...ak Ti to vadi, tak ho skus "odsuvat" Napr - lahni si pri kojeni a potom ho odcucni, no zostan s nim v posteli a pomaly-postupne sa vzdaluj - zrejme rozumies, co mam na mysli 🙂 No ak to nepojde, nerob paniku...najtazsie su prve tri mesiace. Potom zacne byt babatko prirodzene zvedave, bude sa uz dat zabavit, bude vnimat...a uz ho nebude bavit byt stale pricucnute na mamine 😉
@danialex no praveze ja si myslím, ze mamičky sem pišu po ,,prvom pokuse,, ako dieta uspat mimo ...teraz nehovorim o tebe, ale všeobecne. Zvyk sa tvorí minimálne 21 dní...tolko ani tvoje dieta nema. Samozrejme 14 dnove som ani ja neriešila prisny sparťansky rezim to je jasne, len naznaky. Ale ktora matka sem pride a napiše : ,,skušam to uz den čo den mesiac a nejde to...,, no podla mna minimum. Stači ze den dva dieta aj poplače a uz ,,končia,,. Ved postupne sa to cele zladi.
@sardinka336 jasne, rozumiem.. ja skusam kazdy den po troske, skor som len zvedava ake mali ine maminy skusenosti a ci nieco fungovalo.. nevesiam hlavu, lebo maly je este velmi maly 🙂 nasavam inspiraciu..
@sardinka336 no su take deticky co ich to este viac rozhadze nevedia sa ukludnit zmodraju niektore sa povracaju takze niektore maminky to nevzdaju iba tak ze sa im nechce ;)
@danialex Môj malý má 4 týždne a od narodenia krásne spinká. Vždy medzi kŕmeniami 3 hodinky, v noci potiahol už na 4 hodiny. Je to celé o tom, že sa dieťa necháva spať na prsníku a potom nevie spať nikde inde. To je chyba. Môjho som pekne nakojila, nechala odgrgnúť a šup ho do kolísky, alebo do hracej korytnačky... žiadne vynášanie celý deň, ležania na prsníku a pod. Jasné, že dieťa potom nespí a vyrevuje. Mne malý krásne spí a keď sa náhodou prebudí a začne mrnkať, prídem k nemu, pohladím ho, zaspievam mu, alebo pokolíšem a spí ďalej. Keď si žena naučí na prsník, tak nech sa nečuduje. Už v pôrodnici mi vraveli, že dieťa po kojení (treba počúvať pitie, nie dudlovanie bradavky) sa má pekne uložiť. Dieťa má vedieť, že prsník je zdrojom potravy a mama nie je cumeľ ani posteľ.
@danialex tak moja skusenost: bola som skoro ten isty pripad prvy syncek-vsetko nove...kojit som chcela aj ked to bolo tazke...hlavne zaciatky som si myslela ze to bude tak "navzdy" niekedy som ho fakt nemohla polozit lebo hned rev...takze som to neriesila a nechala som sa viest "instinktom" boli sme spolu stale a neskor som si kupila aj baby vak (mne vyhovoval viac ako satka-zdal sa mi byt "rychlejsi")
Ako niektore baby pisu zlepsenie nastalo po 3tom mesiaci...to uz maly zacal vyrvarat aky-taky rezim.
Teraz mame sice uz rok -este stale nezaspava sam v postielke ale ani nezaspava na prsniku, vzdy ked zaspi v nasej posteli prekladam ho do malej postielky. Casom by som ho chcela naucit tiez aby zaspal tak ze ho vecer polozim do postielky a zaspinka...no tiez mozno neviem ako na to
@beatrix85 ďakujem za odpoveď no nie každé dieťa pekne spinká ako píšeš. Ja som rodila sekciou a od prvej chvíle mi malého dávali v nemocnici na prsník a po kojení nechali dve hodiny spať na mne. Prvý deň som sa nemohla pohnúť po spinálke a potom len rukami, dokým som sa nepostavila.. odvtedy to tak bolo.. neviním za to nemocnicu, ale netvrď mi, že veríš tomu, že každé dieťa pekne spinká v postielke.. a keď nechceme prísť o nervy a vyspať sa, tak ver tomu, že ho spať na sebe nechám, lebo by ste preplakali celé dni a noci. Ja som dokonca čítala, že je veľmi zdravé, že dieťa spí na matke, hlavne v prvých týždňoch, ale jasné, nedá sa to riešiť takto dlho.. preto sa zaujímam o "odnaučenie". Ak by som ešte mohla niečo dodať.. dieťa, ktoré je dojčené, má prsník ako cumel, zdroj potravy a všetko ostatné.. potvrdila mi to laktačná poradkyňa, pediatrička a aj dojčenské sestry. Som rada, že máte super režim a verím, že aj my si ho nájdeme.
@danialex beatrix ma dieta estr len mesiac nevie o com toci :D mozno sa im zvrtne rezim ...nikdy nehovor nikdy :D
@danialex pridu zuby ..separacna...ine vnimanie v hlavicke...to bsetko ovplyvnuje aj spanok....samozrejme su zeny co to nikdy nezazili
@sykorkauhliarka mala by som sledovať vždy aj profil teda :D ešte som na MK nová...
Odpoj, polož a prso už nedávaj, ale ho chvíľu hladkaj po chrbátiku a spievaj. Naučí sa.