Dieťa si vyberá kto ho bude obliekať

Včera o 06:19

Ako reagovat, ked si mala zacala vyberat kto ju bude obliekat? Ideme niekde prec, ked sme same doma, tak ju v pohode obleciem. Ked je s nami muz, tak zacne mne revat a podavat mu oblecenie, nech ju oblecie on.
Ja tvrdim, ze to neni dobre, ked dieta si vybera. Muz zas tvrdi, ze ak ju budem nasilu obliekat ked to ona nechce odo mna, tak ze v nej vyvolam blok s obliekanim.
Trva to uz asi 3mesiace (dcera ma 20m). Vysvetlit si to nechce nechat. Niekedy vymysla tak, ze muz ju oblieka a chce odo mna, aby som ju ja obliekla.
Mali ste taketo obdobie? Ako postupovat? Ja som vo vychove raznejsia, ja by som jej povedala, ze teda nejdeme nikde, ked sa nechce poobliekat a skusila by som ju obliect o par minut neskor. 🙂

veronika2316
Včera o 06:21

Haha môj má 4 roky a vyberá si vkuse len mňa 😂 no nejako to budeš musieť prežiť

autor
Včera o 06:22

@veronika2316 a presne tohto sa bojim, ze potom neskor nam bude rozkazovat kto co moze robit ;)

veronika2316
Včera o 06:24

Ja neberiem že je to rozkazovanie neustupujeme vzdy. Ja zas beriem že aj dieťa má nejaký svoj názor čím viac ho budeš tlačiť do toho čo nechce tým viac sa ti bude priecit

letfenixa
Včera o 06:24

Je to obdobie vzdoru, nemáš jej ako vyhovieť, môj syn v tom vrcholovom období reval "ja chcem nechcem". Okolo 5.roku sa to začalo lámať, a musim priznať, že som bola vykoľajena vždy, keď s mojim navrhom súhlasil.

biglovemom
Včera o 06:26

Je to uplne v poriadku .Nie je to ziadne rozkazovanie🫣
dieta by malo podla veku urcite veci same rozhodnúť .

autor
Včera o 06:27

Dakujem baby, tak potom musim uznat, ze muz mal pravdu 😁 ked mne je az trapne, ked sme u svokrovcov a mala nechce aby som ju ja poobliekala a chce aby to spravila starka alebo muz 😶

biglovemom
Včera o 06:29

Preco trápne .? Nie si jediný clovek na svete ,dieta ma otca,starých rodičov…

amelia89
Včera o 06:30

no vobec sa necitit zle, moje deti maju tiez obdobie raz ja raz otec a ono to hlavne znamena ze tvoj muz je aj pritomny a robi veci s dietatom 🙂))

terezkaarthuramax
Včera o 06:52

Asi si chce akoby uzit ocka alebo babku kedze pravdepodobne su oni s nou menej. Keďže muz tvoj pracuje a babka byva inde..

kittykat22
Včera o 06:58

v blbostiach ako je obliekanie, hranie, alebo ked sme isli vonku tak som davala casto na vyber aby sa dieta mohlo rozhodnut same. Aby aj to dieta malo svoj hlas.

svetlonos
Včera o 07:03

@veronika2316
v 4 rokoch ho ešte obliekať ty? Môj nervaci s ponoskami ale inak sa oblieka sam, už niečo pred 4 rokom.

veronika2316
Včera o 07:08

@svetlonos môj syn má štrukturálne zmeny na mozgu...oblieka sa samozrejme aj sám ale nie vždy chce hlavne ráno pred škôlkou keď idem do roboty nemám čas hodinu ho presviedčať aby sa obliekal a nebolo to myslené len na obliekanie ale napríklad aj na to kto ho vyberie z auta a podobne...a áno väčšinou má problémy s ponožkami a pančuchami alebo bunda a topánky ani to nie je že nevie ale nechce...pekný deň 😉

svetlonos
Včera o 07:09

Neries kraviny a uži si volno, oblwc seba alebo si vypi kavu. To sú blbiny. Pokial bude ocko prec alebo na wc tak ju oblecies ta a hotovo.
Pre nich je to prejav lasky, aj pre tých 4 - 5 ročných, ked si zrazu "nevedia obuť" topánky, najesť sa same 😄

dixitka
Včera o 07:16

Ja mám tiež 20-mesačného a občas toto robí a vyhoviem mu (najmä keď si vyberie, že má niečo spraviť tata, tak si až poviem, že chvalabohu 🤣). Ja si myslím, že netreba deti lámať na blbostiach, lebo potom vzdorujú o to viac. Keď mu v niečom vyhovieš, naopak potom v ďalšej veci spolupracuje ochotnejšie.

zuzinka888
Včera o 07:21

Ano nanzel ma pravdu. Dieta si takto trenuje vyslovit svoj nazor ci poziadavku. Nie je to rozkazovanie rodicom. Vsetci chceme z deti vychovat - silnych jedincov co si budu vediet povedat svoj nazor, nebat sa postavit sam za seba, nebat sa ozvat ked sa bude diat nepravost ci v skole ci neskor v robote. Chceme aby sa vedelo rozhodnut kam do skoky, kam do prace, kde zit a ako zit......No zabudame ze tieto veci sa dieta zacina ucit od roka- roka a pol a je to proces dlhorocny.A zabudame ze toto vsetko sa dieta trenuje na tom najdolezitejsom vztahu- rodic- dieta. Preco mame pubertu a obdobie vzdoru- aby sme sa naucili riesit konflikty( nezhody ci ine narozy) s " nadriaddnymi" ci inymi autoritami. A naucili sa respektovat iny nazor ako je ten nas. Ved nechces aby z didtata vyrastol clovek ktory bude poslusne plnit prikazy a zakazy- ten typ co bez pokynu rodica aj v 40 nevie ake tricko si ma obliect a co ma mat na obed ( mamankovia ktory robili cely zivot len to co im rozkaze mamicka) Taky tutko- kam ho postavis tam bude stat ( a cakat na prikazy ci uz od teba, ucitela sefa, spolocnosti.....)

0silvia0
Včera o 07:27

Vychovavaj s laskou. Skus to nebrat tak vazne a rob si z toho srandicky. Bude dobra atmosfera, bude to lepsie prebiehat.

lukbe
Včera o 07:31

To tak býva. Nevadí, to prejde. Vidím to na vnucatkach. Mne dovolia to, čo svojej mame nie😉 a pritom na nej visia.

kaca222
Včera o 07:35

Náš má 2,5 a tiež si poslednú dobu vyberá, kto ho bude kŕmiť, obliekať, atď. Nevidím v tom problém, nie je to podstatná vec, že by nemohlo byť po jeho 🙂 takže s kľudom mu vyhovieme. Niekedy sa jeden z nás chystá do práce alebo zrovna niečo robí a nemôže, vtedy vysvetlíme, že to nejde, prijíma to vcelku ok. Vaše 20m ale asi ešte vysvetlenie nepochopí, tam treba rátať s plačom

gypsomilka
Včera o 07:37

Podla mna uplne normalne. A nie len obliekanie. U nas to bolo vsetko ,kto urobi napr chlebik, kto bude s nimi ked sa kupu,kto pojde s kym spat atd. Este bolo take ,ze chces jablko? Ano chcem. Osupala som jablko,nakrajala dala na tanier. Ale ! Chyba 😂 on ho chcel neosupane a nenakrajane. Potom o tyzden napr chces jablko? Ano. Dala som jablko so supkou ,nenakrajane. A chyba! On ho chcel osupane,nakrajane. 😂😂😂 no bolo to celkom zabavne obdobie 😂😂

januska12323
Včera o 07:49

Riešiš blbosti, dieťa si trénuje rozhodovanie a tebe to nijak neublíži.

svetlonos
Včera o 08:09

@veronika2316
joooj prepaaac, aj ma to napadlo po tom odoslaní 🙈. Tak to je ale uplne inak situácia a pochopiteľná 🙂 No niektoré mamy robia z tých 4 ročných stále babetka, lebo ešte malinky ved to nemôže vediet !
To je potom des. Rila som chvíľu v jasliach a tam sa veľa 3 ročných deti už obliekalo vyzliekalo samo. Ale nas v troch rokoch tiez nerobil všetko ešte sam.
Ale teda tie pančuchy a ponožky su nervy a pravidelne obuva topánky naopak 😁.
Ale zas ja mam čas, nech sa vyzerá a urobi sam. On vstava okolo 5tej ráno, tak ma na vyber ci sa bude hrať alebo nervacit 2 hodiny s obliekanim.
Keď som cas nemala, tiez som radsej ponožky obula, inak by ma tiež vytočil zbytocne.

lucia13022023
Včera o 08:28

@kittykat22 áno, to sme sa bavili na jednej debate s psychologickou, že niektoré veci si ma dieťa rozhodnúť samé.. Presne takéto prkotinky. Nastaviť ale hranice - po ceste mi ruku dáš ci sa ti to páči alebo nie.
Ale čo sa týka napr obliekania, keď dieťa povie ze chce napríklad Mickey mouse súpravu (nás prípad 🤣) tak mu nebudem silou mocou tlačiť inú, nechám to rozhodnutie na ňom nech vie, že aj on má postavenie a hlas v rodine aj keď ma len 22m.

dadka1997
Včera o 08:29

Ty vychovavaš dieta, ono ti nema čo rozkazovať

siska53
Včera o 09:15

Bud rada, ze chce, aby ju niekto iny obliekal, mas aspon v tom case o starost menej.
Nabuduce rovno malej povedz, ze ju bude obliekat tatino alebo babka.

petamich
Včera o 09:55

Obdobie vzdoru, prejavuje svoj nazor a svoju volu a chce sa sam rozhodovat, nevidim na tom nic zle, ze si vyberie, kto ho oblecie, su situacie, kedy si vybrat a rozhodovat samozrejme nemoze ale kto ho oblecie alebo mu spravi ranajky alebo ho okupe... 🤷‍♀️

klotildabazarik
Včera o 10:07

Neskor r vam bude rozkazovat? To je co za blbosť nevies nastaviť decku hranice? A je úplne jedno ci ho oblekas ty alebo muž

veronika2316
Včera o 10:43

@svetlonos akože on sa takto javí zatiaľ celkom ok ale je hrozne tvrdohlavý vie sa obliecť aj sám

gypsomilka
Včera o 11:33

@dadka1997 cize ked sa bude neskor mat rozhodnut v dekej veci,tak zavola v 18tke mamicku aby rozhodla ona.

dadka1997
Včera o 11:36

@gypsomilka trosku nevhodny dotaz, neporovnaj 2 rocne dieťa s 18 rocnym dospelym clovekom 😁😁😁 tebe mmozno skace decko po hlave, no potom sa nečuduj

akvi
Včera o 11:55

Dieťa objavilo, že má svoju vôľu, veď to je úplne super, že si to "skúša" na tak jednoducho splnitelnej veci, ako je to, kto ho oblečie. Dopraj mu to, prosím ťa. Nie, nebude ti neskôr skákať po hlave. Prestaň myslieť na podobné stereotypné žvásty. Zamysli sa, čo ti vlastne vadí na tom, že dieťa prejavuje vôľu. Pravdepodobne zistíš, že ti to vlastne vôbec nevadí, iba sa obavas úplných neznyslov, ako čo si asi tak pomyslí babka, tetka, alebo sa bojíš toho, čoho aj ženy tu v komentároch, že ti bude "skákať po hlave". No nie, naozaj nebude. Potrebuješ sa pýtať sama seba a sama vedieť, kde máš hranicu, tú skutočne tvoju vlastnú. Keď dieťa bude vyžadovať, aby ho obliekla babka a existuje reálny dôvod, prečo mu to nemôžete splniť, vtedy je úplne ok mu žiadosť nesplnit. A väčšinou to dieťa aj pochopí a ak aj nie, vtedy sa naučí vyrovnať sa s tým, že nie vždy sa dá splniť to, čo chce. A vtedy to všetci dokážete ustáť, aj keď stropi scénu. Pretože ak je reálny dôvod, tak všetci v tom viete byť pevní.