Dieťa si dudká/dudkalo palček

anjelicek26
24. jún 2012

V podstate je to otazka. Ktory palcek si cucaju vase deticky? Lavy alebo pravy? Bolo vase dietatko potom lavak alebo pravak? Suvisi to spolu nejako? Nejako sa neviem prepracovat k nejakej rozumnej odpovedi... Nas maly sa javi uz dlho ako lavak, vsetko robi lavou - stavia kocky, lego, papa lavou... a cuca si aj lavy palcek... suvisi to ci nesuvisi?

A dalsia otazocka - treba od palceka skutocne oducat? Ci to skutocne prejde same? Nas maly je zavislak a MNE to zatial nevadi, palcek ma normalny, zubky tiez. Len je otazne, co bude v skolke, ide od augusta uz naplno....

taty
24. jún 2012

Nase mlada sice necucalo palcek ale mali sme doma dieta co robilo veci obojrucne.Fakt som nevedela ci bude pravak ci lavak.Aj maloval raz lavou a raz pravou.No a v skole ho pozorovali ze ktora rucka je viac u neho v prevahe,ako skace ,a aj v strese ktoru ruku pouzije.No mame doma lavaka.

xenicka13
24. jún 2012

moja ma 5,5 roka a dudle si tiez, lavy, ale je pravacka, to viem urcite, krasne pravou kresli,zuby ma OK, ale palec je cervensi ako ine prsty, no a v skolke pri zaspavani dudle, no a ked tak, ako doma tak je to dost hlasne sanie niekedy 😀 😀 😀

anjelicek26
autor
24. jún 2012

@taty - Saska je obojrucna, na sport lava - hadze, chyta lavou, aj sa toci po lavej osi, na pisanie ale pouziva pravu... tak som zvedava u Maxa, aj ked on teda fakt, vsetko robi lavou...ona striedala ruky do 4 rokov.

anjelicek26
autor
24. jún 2012

@xenicka13 - ono je otazne ci a ako ho to oducit... lebo ja mu urcite ziadne gebuziny na ruky nalievat nebudem.... kamoska mi odporucila mu natiahnut na noc pancusky cez ruky a cez to pyzamo... no ja ti neviem... ja som dufala, ze to vekom prestane, ja mam pocit, ze je to viac...

k_a_j_k_a
24. jún 2012

@anjelicek26 ahoj, nasa mladsia si cumle prstek tiez. Snazim sa jej to nahradzat cumlikom, co mi poradila zubarka, no i tak sa s cumlikom nekamarati moc. Ked jej pri zaspavani vypadne cumlik, nahradi ho prstekom. Vacsinou si cumle lavy palcek, pretoze pravou rukou si zase kruti ofinu 😀. Ale javi sa mi ako pravacka, proste vsetko ostatne robi pravou. Tak neviem, ci to ma nejaky suvis. U nas asi nie. Je to podla mna dost individualne.

Ja by som chcela malej zrusit cumlik uplne, no neviem, ci mam pockat alebo nie. Hlavne pri zaspavani, ak necumle cumlik, cumle prst. Tak neviem, co je lepsie 😒 Inak, pocula som, ze to vraj deti prejde same. Horsie je to, ked sa z toho zacnu hybat zuby dopredu, pripadne ak ma vycumlany prstek. Az vtedy by som to riesila.

stastnamamulka
24. jún 2012

Ahoj,tak skusim ja 😉 moj mm bol zavislak na dudkani palca,co viem,tak mu ho macali do korenia,obvazovali na noc s obvazom a tak 😝 vlastne,ked si spominam,vraj si zvykol cmulat 2prsty:ukazovak a prostrednik,nase dievcata to nerobili ale maly raz asi v 3mesiacoch odhodil cumlik a odvtedy si cumle palec,ale len pri zaspavani v postielke.Co sa tyka zubov,bohuzial mm mal problemovy chrup a krive zuby,ci to bolo aj od cmulania palca,ktovie..min.som sa ho pytala,ze dokedy si ho cmulal,tak ma velmi nepotesil,ze este ako skolak na zs 😅 tiez som sama zvedava na to oducanie,ako sa vravi,cumlik zahodis ale prst nie 😉 tak to snad prejde samo casom

luciferkax
24. jún 2012

Môj drobec je ľavák, ale prichytím ho v puse s ukazovákom na pravej ruke... všetko robí ľavou rukou, len ten palec mu chutí pravý.. a tak isto, ked kope loptu, tak pravou nohou mu to ide šikovnejšie.
Na záver, krivý chrub nemusí byť len z palca, ja som nikdy nič necmúľala, dokonca ani cumel s medom som nechcela a predsa sú moje zuby jedna velká pohroma :D

mamalina
24. jún 2012

@anjelicek26 tak podla toho, co pises Tvoj maly sa zatial javi ako vyhraneny lavak, myslim si, ze mu to aj zostane. Aj ked sa moze stat, ze pri niektorych cinnostiach zacne preferovat pravu rucicku. Ja som lavacka, pisem lavou, jem lavou ale mys mam nastavenu pre pravakov, noznicami striham pravou, hackujem pravou, pravu ruku mam aj silnejsiu.
A test spravnosti, keby si mam vybrat, ktory palec by som si "akoze" dudlala ja, tak lavy 😉

monyccka
24. jún 2012

@anjelicek26 striedanie ruciciek je uplne normalne u deti do styroch aj piatich rokov. To este nie je o obojrucnosti, ale o tom, ze este nie su celkom "dokonceni" 🙂 Niektorym ostane obojrucnost na cely zivot, ale je to velmi zriedkave, skor sa jedna hemisfera predsa prejavi ako dominantejsia. A ci cuckanie palca suvisi s lavactvom/pravactvom? Ani nie 🙂 Myslim, ze je to skor o zvyku, ktora rucka bola prva pri puske v batolacom veku..
Z oducania ja mam paniku, ale to ma za nasledok to, ze som videla v rodine skoro 6 rocneho chlapca, ktoreho nevedeli oducit zuzlat palec a zubale ma teda hrozostrasne, aj ked do troch rokov boli relativne ok. Aj palec je deformovany. Cim skor zacnes oducat, tym lahsie si zvykne. Som proti natieraniu cimkolvek, to mi pride barbarske, skor dohovorom, rozpravkami o palcekoch, vysvetlovanim bacilov a tak.. ved ty ako hypersupertruperkreativna maminka urcite vymyslis nieco super.. Mozno nejake male odmeny za kazdy dnik bez palceka v puse (resp na uvod za kratsie obdobie samozrejme)..
Drzim prsty 🙂

anjelicek26
autor
24. jún 2012

@stastnamamulka - ono to "zrusit" bude v pripade palca asi dost tazke... nechcem mu spravit traumu ani nic uplne nasilu... ale ked si predstavim cucajuceho skolaka, tak ma akosi strasie 😅 Dnes zubari predpisuju kazdemu 12-13 rocnemu dietatu preventivne strojcek, tak nech tam bude cokolvek, tak to poriesia... mimochodom nasa zubarka vravela, ze je to s tym palcom a krivymi zubami mytus...

aduskatt
24. jún 2012

moj je lavak a cuca si prostrednik a prstennik na pravej ruke🙂

aduskatt
24. jún 2012

@anjelicek26 moj cuca stale menej a menej..je zaujimeve( a dobre), ze to robi vyhradne doma a len ked sa uklada k spanku, alebo obcas v spanku, ale ked mu vytiahnem ruku, tak je to uz OK

anjelicek26
autor
24. jún 2012

@aduskatt - on ked je neisty, unaveny, pri zaspavani, v noci nie - spi pri mne, to by som si vsimla, to si radsej zapcha pusu prsom 😅 Ale cez den fakt dost casto, hraju sa zo saskou, dojdu dalsi jej kamarati, on prst do pusy a len pokukuje, nepovie ani pip... Bojim sa, ze fakt v skolke tu vec bude mat v puse stale....

xenicka13
24. jún 2012

@anjelicek26 no ked niekto vymysli nejaky rozumny sposob na oducenie ja hned skusam, u nas nezabralo zatial nic, ani to, ze spoluziacky zo skolky maju nalakovane nechty a za odmenu by som aj ja nejaky lak prekusla, ale nic...

anjelicek26
autor
24. jún 2012

@xenicka13 - ja tomu dava maximalne rok, ak to neubudne, bude par noci v pancuskach a cez den v rukavickach 😖

xenicka13
24. jún 2012

@anjelicek26 😀 neviem si to predstavit, ale asi cim skor tym lepsie, u nasej uz asi tazko 😀 to by sa asi od jedu vratila do obdobia vzdoru, co bolo do 4 rokov 😖 teraz sa mi oduje a treskne dverami, ked na nu niecim tlacim

koniarova
24. jún 2012

@anjelicek26 Ja napíšem trošku od témy. Mám kamošku, ktorej malý si tiež dudle pršteky. Dr. ju upozornil, že nebude ani tak problém so zúbkami, ale že v škôlke kadečo pochytá a potom bude pchať do pusy pršteky a budú z toho črevné virózy. Ja som sa síce tomu smiala, keď mi to hovorila, ale teraz zisťujem, že ten dr. mal asi pravdu. Ozaj ten malý po nástupe do škôlky má samé črevné problémy. Ani nie normálne škôlkarske soplíky a kašlík, ale v kuse hnačky a vracanie. Nechcem strašiť, uvádzam to len ako skúsenosť kamošky. 😉 😉 Verím, že vás to obíde. 😉 😉

anjelicek26
autor
24. jún 2012

@xenicka13 - obleciem zapinacie pyzamo naopak, prisijem rukavice, zavediem odmeny, ktorym neodola - nieco vymyslime 😅 Ale hadam to do roka pochopi aj sam.

anjelicek26
autor
24. jún 2012

@koniarova - to ma nenapadlo 😖 On si tam ten prst da fakt hocikde - ze je totalne zapatlany je mu uplne jedno, zatial bez nasledkov, ale ak bude v prostredi plnom bacilov, bude to ine 😕

koniarova
24. jún 2012

@anjelicek26 Ani mňa by to v živote nenapadlo. 😕 Ale teraz naposledy skončil s mononukleózou. 😒 ževraj preto, že niečo poolizoval po niekom, kto bol nosič choroby.Oni tie učiteľky chúdence fakt nemajú čas, v kuse mu umývať ruky. Ale kamoška doniesla aspoň Dettol do škôlky, tak mu sem tam streknú aj mimo umývania rúk. 😉

anjelicek26
autor
24. jún 2012

@koniarova - takze riesit uz teraz v lete? Jaaaaj bojim sa toho akosi, on je taky kludas, proste da palec a je ticho, nic ho netrapi, neviem, co sa stane, ked mu to jeho ukudnovadlo vezmem.

aduskatt
24. jún 2012

@anjelicek26 toto robil aj Patko, ked bol maly.ale vekom je toho stale menej a menej

adahk
24. jún 2012

pridávam svoju skúsenosť, tiež som sa stým stretla, sestra si cumlala prsty už chodila do školy, mala tam už také obliny, strašne zle si odvykala, - plačom, mala som z toho panický strach, takže keď to začali robiť moje deti, tvrdohlavo som im stále ponúkala cumlík, odučiť od cumlíka ide ľahšie/ aspoň podľa mňa/.
Starší synovia sú obojruční, píšu pravou ale veľa vecí robia aj ľavou, napríklad mladší syn píše pravou, v športe preferuje ľavú aj pri jedení.......
Dcérka tiež používa obe ručičky- pri kreslení, papaní ....... tak ešte uvidíme 🙂

koniarova
24. jún 2012

@anjelicek26 Jóoj moja, neviem poradiť. Ale asi čím skôr. Len si ozaj neviem predstaviť ako 😒 😒 Tie metódy s rukavičkami, či pančuškami, no neviem, či zaberú na už tak veľké dieťa. On si to dá asi dole. 😒 Kamoška len v kuse upozorňuje a vyberá mu ich. Ževraj to trošku zaberá, ale to ho sleduje ozaj v kuse, lebo stále si tam niečo pchá. Hádam baby poradia niečo plodné. 😉 😉

spalka
24. jún 2012

@anjelicek26 moja si dudka lavy, vacsinu veci robi s pravou rukou, ale obcas vystrieda za lavu... a odnaucit? neviem, potrebuje ho ako sol na zaspavanie... minule si porezala prave ten palcek a mala ho zaviazany, pri zaspavani plakala, ze jej to mam dat dole, tak dudlala aj taky porezany 🙂... manzel sa ju snazi presvedcit ze uz je velka na dudku, pretoze ma aj maly predkusik a hrcku zo zubkov na palceku ☹, ja ju nechavam, alebo, neriesim to, neviem, co je lepsie, ale inklinujem k psychickej pohode dietata, dufam, ze hrcka na dudkacom palceku sa casom vstrebe a ked narastu trvale zuby a budu trosku krive dame na chvilu strojcek... a zdravotne? hnacka pocas skoro rocneho chodenia do skolky bola asi trikrat, v chorobach prevazuju sopliky

koniarova
24. jún 2012

@anjelicek26 Vieš čo, predsa ma len niečo napadlo, ale asi dosť strelené 😝 😝 Niekde tu v téme o deťoch čo si okusujú nechty baby písali, že v lekárni predávajú taký priesvitný lak na nechty, čo má nejakú nedobrú chuť, presne určený na to okusovanie. 😉 Vraj je samozrejme zdravotne neškodný a že to nalakuješ na prst a decká to potom nerobia, lebo je to nedobrá chuť. Ale vlastne to ani nezistia, že to majú nalakované, keď je to priesvitné. 😉 No asi hovadina, ale možno v prípade núdze by to stálo za pokus. 😉

anjelicek26
autor
24. jún 2012

@spalka - ved to, ja sa bojim, ze chudak toho ma teraz dost, o par dni nas caka stahovanie, potom prestavby v druhom dome, dva tyzdne bude mat u nas sesternice, potom dva tyzdne na slovensku a potom uz full time zaucanie v skolke... ze ci je to teraz na oducanie ten spravny cas 😔

anjelicek26
autor
24. jún 2012

@koniarova - ale to by do toho laku musel zahryznut, aby bola ta chut, nie? Ci to chuti hnusne uz pri obliznuti?Musim kupit a vyskusat...

spalka
24. jún 2012

@anjelicek26 kamoska oducala synceka, ale od dudla, odkedy ho nema, uplne sa im pokazil poobedny spaci rezim a trva to mesiace, nepolavila a ani nepolavi, takze ak nie si presvedcena na stopercent, tak to nerob, zbytocne sa vytrapi a palcek potom aj tak bude dalej dudlat... pamatam sa, ked moja zacinala v skolke mala z toho stresu prve dva tyzdne prstek v ustach skoro stale a v druhej ruke oblubenu hracku z domu, chuda moje male, ale teraz je uz veduca 😀

sunnygirl26
24. jún 2012

u nas je to pravy palec....zacalo to asi tak v dvoch-troch mesiacoch....co sa tyka otazky pravak/lavak....zatial to este nie je jasne 🙂 manzel je "preuceny" pravak...v skole ho nasilu naucili pisat pravou rukou, hoc dovtedy mal dominantnu lavu...takze lavactvo by mohla mat zdedene 🙂