Okolnosti mi nedovolia inak, musím nechať maleho v nemocnici samého. Ma 3 roky. Doma mám rocnu dcerku, muž musí chodiť do práce a babky s nim kvôli zdravotnému stavu nemôžu zostať. Je mi do plaču. Viem ze by muž malú v noci nezvládol, ani nikto iný. Nechala niektorá z vás takto dieťatko samé v nemocnici?😢😢😢 ide na pozorovanie do fakultnej, asi 80 km od bydliska...
@emmina1978 Nas bol dvakrat v nemocnici, neviem si predstavit, ze by tam bol sam. Tiez v takom veku. Neda sa to nijako?? Babky keby prisli na pomoc s najmladsou...
urcite by som nenechala ......zial niekolko krat sme boli v nemocnici a videla som ako to je s tymi detmi co su tam bez mamky urcite to vyries inak musi existovat moznost prinajhorsom ench ide muz s nim
@emmina1978 muž by nezvládol??? To je tvoje presvedčenie a nastavenie v hlave. Poznám mužov, ktorí sa o deti ledva otreli doma všetko robila matka ale ked išlo do tuheho a matka naozaj z vaznych dovodov musela odist tak to zvladli. Jeden z nich bol tiez chlap čo ,,musi chodit do prace,, aj keby traktory padali...Proste to zvladnut MUSELI!!! a hotovo bodka. Mala by v noci pri otcovi revala mozno noc dve a potom by prestala...a mozno ani to nie. Neviem si predstavit ze moje dieta je niekde same v nemocničnej posteli, mozno tam reve, pošťate, posrate v cudzom prostredi s pre nu cudzimi ludmi a po vyšetreniach ho zase pacnu do postele bez emocionalnej podpory lebo nemaju tam na to priestor tie sestry su aj vytazene a aj vieme ako to chodi v našom zdravotnictve. Nech by som sama mala muzovho zamestnavatela prosit aby muza z roboty uvolnil tak to spravim. Inak je na to OČerka....a ak to nechce tvoj muz sam tak ten škrek čo by som s nim narobila by si za klobuk nedal. Moj muz by sa aj na hlavu postavil aby či uz on alebo ja sme išli s ,,deckom,, do špitalu. Všetko ide ked sa chce.
my sme nedavno mali starsieho 17 r syna vazne choreho..bol v nemocke v blave 2 tyzdne a predtym na aro u nas v meste tyzden ..muz aj ja sme boli cele dni s nim..ani jeden nechodil do prace...bolo to o drzku finacne,ale syna by sme tam cele dni sameho v takom stave nenechali...a mladsi 6 rocak bol uz 4 krat v nemocke .niikdy nebol sam..videla som tam deti aj same..bud plakali cele dni alebo boli nadopovane..
@emmina1978 smutne, ze kvoli nedovere v manzelovi nechavas dieta same, len dufaj, ze nebude mat traumu, mala som cest vidiet deti same, v postielkach, co plakali a nik neprisiel
@fuska najmladsia sa v noci budí ešte aj 3x a keď by mňa nevidela tak neviem...muž si OCR nemôže zobrať
Môj syn bol sám, ale ako 5 ročný. Nedovolili nám ostať v nemocnici, ale každý deň sme za ním cestovali cca 50 km a boli sme s ním až kým nás nevyhodili. Na naše prekvapenie to zvládol super. Bol na izbe síce sám (izolačka, lebo nevedeli, čo mu je), ale mal tam telku s nejakým detským kanálom, takže to dosť pomohlo.
Určite to nebude ľahké pre neho, ani pre vás, ale vysvetlite mu, že tam musí ostať, aby sa rýchlo vyliečil, uistite ho, že ho veľmi ľúbite a prídete po neho čo najskôr. Nech si vezme so sebou nejaké obľúbené hračky, stavebnicu, ceruzky atď, aby sa tam veľmi nenudil a nemyslel v kuse na vás. Ak by bol váš syn na izbe ešte s nejakými detičkami, tak by to mohol celkom dobre zvládnuť.
Držím palce, aby bol v nemocnici čo najkratšie a aby to odlúčenie zvládol čo najlepšie. Vám veľa sily a pozitívneho myslenia 🙂.
@sardinka335 ved to, muz si chcel zrusit smenu len kvoli kontrole na chirurgii, nad niecim takymto by ani neuvazoval a volno by mal este skor, ako by som telefon zlozila, ale ja mam v muzovi 100% doveru, ze sa dokaze postarat
@emmina1978 No, je to na tebe. Nazory ti tu pisali, rozhodnut sa musis ty. Snad spravne.
No ja by som podla moznosti urcite nenechala (a ty tu moznost mas resp.tvoj muz). Stacilo mi minuly rok, ked sme lezali, malicke babatka este ako tak prespali, no tiez z vysilenia, starsie okolo 2-3r behali z jedneho konca postielky na druhy, plakali a taktiez zaspali od vysilenia. Viem, ze sestricky nemaju cas chlacholit cele oddelenie, no pokial sa da, nech ide napr.muz so starsim lezat a ty s rocnym doma. Moj je teda iny kvietok ked spusti decibeli, no za 10dni plakal iba pri studenych zabaloch, inak bol spokojny.
@emmina1978 preco si muz nemoze vziat OCR, vsetko sa da... tak on nech ide do nemocnice a Ty ostan s dcerkou doma, nenechavala by som dieta v nemocnici same... to si len Ty myslis, ze muz by dceru nezvladol....nepodcenuj ho.... mala by si trosku porevala a zaspala by, a keby sa nahodou Tebe nieco stalo a musela ist do nemocnice, tak co, deti by si brala so sebou? drzte sa....
@emmina1978 prepac, ale dospeli ludia nevladnu sami rocnu, ale teojrocny to musi zvladnut sam v nemocnici?! Urcite povolaj babky a manzela k mladsej a ty chod s trojrocnym do nemocnice. Teraz sme boli s 5 rocnym a nikdy by som ho tam sameho nenechala a to sme mali doma 4 tyzdnoveho. Pendlovali sme ja, manzel aj starka.
no ja ako dieta som v tom veku bola sama v nemocnici, aj ked som mala 6 rokov a traumu nemam ziadnu.
To nehovorim o tom, ze ako 4 rocna som bola sama mesiac na lieceni, kde bolo dalsich desiatok deti tiez bez rodicov.
Pokial tvoje dieta zaziva doma lasku, komunikujete s nim, urcite traumu nebude mat
@emmina1978 Nedá sa? Dá sa, ak sa chce. Je to malinké 3 ročné dieťa. Ono na tom bude z vás najhoršie. Má zostať samučké v neznámom prostredí, kde sa mu bude ubližovať v jeho poňatí. Určite nenechať samotné v nemocnici. Je to pre také dieťa strašná trauma, i keby natrafil na neviem ako úžasné sestričky. Muž má nárok na OČR a naozaj nič nie je dôležitejšie, ako dieťa.
Vies moj brat od troch rokov behal po nemocniciach s ocami....vtedy to tak nebolo, mama s nim ostat nemohla, ani cestovat za nim kazdy den...on na to spomina dost dobrodruzne, s ostatnymi detmi vytvorili maly gang a chodili za babkami na geriatriu, kde ich zabavali a babky im zas davali sladkosti 🙂 bohuzial dnes ked som videla ako to bezi v nemocnici...no des, bola som s dcerou v NR na oddeleni dve sestry v sluzbe...o chudence co boli same a dokonca hned vedla sesterskej ani neprdli, a teda nie preto, zeby to boli bezcitne bestie, jednoducho nestihali okrem liekov, jedla a prebalenia este ich aj obijmat a tisit.
Tvoja mladšia dcéra urcite lepšie zvladne známe prostredie so znamim otcom (ved je to jej táto 😲) ako maly syn v úplne neznamom prostredí s cudzími ľuďmi.. Prepac ale to by som nikdy nespravila.. Syn ťažko niesol nemocnicu a to s nim bol aj tato, neviem si predstaviť ako by niesol to, že by tam bol úplne opustený, aj keď o rok starší od tvojho syna.. Kedysi deti inak ani nelezali, ale moja 43rocna sestra na to stále spomína ako na navacsiu traumu z detstva..
@emmina1978 no tak potom čo riešiš ked sa to nijako neda. Muz si nemoze zobrat a tvoja mala ked ta neuvidi tak reve ako tur. A to ze druhe dieta bude niekde same revat ako tur asi nevadi...chlapi to dobre zvaldaju ak su prinuteny to len zeny si ich často premaznali, velmi im ani robit okolo deti nenechali, nehovorim ze to je tvoj pripad ale často to tak byva.
@mima4 Chceš povedať, že to dieťa sa tam bude cítiť konfortne, len preto, že rodičia si niečo nevedia, alebo nechcú zorganizovať? Dieťa je samé v cudzom prostredí, kde sa ani dospelí necítia príjemne a nie 3 ročné dieťa, ktoré nerozumie čo a prečo sa deje. A je úplne jedno, koľko lásky mu následne doma dajú. Rodičia majú pri dieťatku stáť práve v takýchto ťažších chvíľach.
@tinqua ano situacia sa velmi zmenila..dnes sa s detmi moze byt..je to na rozhodnuti rodica.kedysi sa proste nemohlo a basta..ale zas vykryvalo to viac sestier,plus ucitelky v Ms a skole nemocnicnej..dnes to vsetko hapruje a sestricky nestihaju ani to co musia casto..videla som to na valstne oci..male deti boli cele dni samucke v postielke a plakali tam...
ja len hovorim na svojom priklade, jasne, ze mi bolo smutne za maminou, ale inak sa nedalo, nevnimam to ako ze by som z toho mala traumu. Nie vzdy sa clovek citi komfortne, ci dieta ci dospely... to je zivot, realita... s ktorou sa musime ucit cely zivot pasovat a vediet vystat v danych situaciach. Moja mamina so mnou vzdy komunikovala a vzdy ma lubila, a ked mi povedala ze o 4 dni pride po mna, nemala som dovod jej neverit, ale nas vztah bol vzdy postaveny na dovere
@emmina1978 ak sa nedá tak sa nedá, bude musieť malý vydržať sám... kedysi to bolo úplne bežné, prežili sme všetci, ja tiež... a nemám traumu ani z nemocníc, ani z lekárov... jednoducho vtedy to tak bolo a nikto neriešil, naviac na infekčnom neboli povolené ani návštevy a nemohli sa tam nosiť ani obľúbené plyšáky, resp. nemohli sa potom brať domov - len umývateľné hračky...
možno by muž vedel ostať v nemocnici s malým a ty s malou doma - prečo si nemôže zobrať očr, paragraf, pn, dovolenku, vymeniť šichtu s niekým? to ako keby jeho nebolo, tak celé národné hospodárstvo komplet kľakne, či ako?
@mima4 Len by bolo fajn rozlišovať, že tvoja mama vtedy nemala inú možnosť. Dnes tá možnosť je, a je prvoradou povinnosťou rodiča dieťa zbytočného trápenia chrániť. Človek by neveril, čo všetko sa dá, keď sa musí a chce. Tu je to o niečom inom. Podmienky pre dieťa samotné v nemocnici sú väčšinou katastrofické. A máloktorý rodič túto možnosť dobrovoľne zvolí. Ale to už je na jeho svedomí.
A podotykam, doma sme lásku zazivali, komunikovali s nami a aj tak to sestra niesla ťažko.. Nie je to také jednoduché, každé dieťa je iné.. Môj muž tiež býval na lieceniach kvôli astme, ale bol tam vždy so starsou sestrou.. Ktorá mimochodom vraj prvé dva roky života doma ani nebola, svokra ju bola chodiť pozerať cez kukatko do nemocnice.. Prvého pol roka po návrate si na rodicov ani nevedela zvyknúť (viem, úplne iný prípad, ale hrozna predstava) Trauma pre rodica aj pre dieťa..
@abbey1
jasne, ze pokial by to bolo mozne, nemam dovod nebyt s dietatkom, len som chcela z vlastnej skusenosti napisat, ze ziadnu traumu nemam ani nepoznam dospelaka, ktory tu traumu realne ma.
Uprimne, ked ideme do hlbky tejto veci, aj predcasniatka v inkubatore su same...si zober babo, co ledva zmeni prostredie, ani nevie kde je a uz je same..uz nepocuje tlkot srdca mamicky... ale co, aj keby mali traumu, zdravie a zivot cloveka je zaklad.
A ked uz je tu tema traum, su psychologovia, ktori su nazoru, ze aj prirodzenym porodom a prechodom z maternico von vznika u dietata uzkost, sklucenost, urcita trauma...
Muz bol nedavno s Maxom 4 dni v nemocnici a to je 6 rocne dieta a aj tak by som ho tam sama nenechala, ale mala je stale strasny ceckos. Tiez sa najprv "nedalo" a potom sa to dalo, proste nebolo na vyber. Keby je on chory, tiez je doma s prace a ziadne "neda sa" od sefa by nefungovalo. Vsetko pocka, rodina je najdolezitejsia.
Pokial by bola nejaka moznost, nikdy by som takl male dieta v nemocnici same nenechala.
muz nech si vezme OCR a ostane s malou doma. ved je to jej otec, preboha.
ziadne take, ze nezvladne byt s nou sam...ked zvladal deti plodit, nech sa nauci o ne aj starat.
ved ty nejdes na wellness, boze...
alebo - mozno schodnejsia cesta, nech ide muz s malym do nemocnice. to zvladne urcite.
Ja by som nenechala dieta same,3r je dost malo. Uz sa vie sam o seba postarat? Umyt sa,utriet si zadok,pokrajat si obed alebo co ja viem co...bola som tiez s dcerkou,ale neviem si take male dieta predatavit, ze je tam same. Sestricky na to nemaju cas a ani naladu, to si pis. Vzdy sa to da zariadit,ked nezvladne muz alebo nemoze,tak nech sa vzchopia babky,tetky,svagrovia,svagrine,mozno aj nejaka ochotna kamoska by mohla malu zobrat. Pre par noci sa svet nezruti ak niekto vybehne zosvojho stereotypu a pomoze ti. Prinajhorsom opatrovatelka.
Ked si predstavim tie deti,co tam boli same,ako revu a nikto si ich nevsima,no nic moc teda....radsej nech s nim niekto ide.
ja osobne si neviem predstavit nechat 3 rocne dieta same v nemocnici na slovensku. Ako decko som si par nemocnic odkrutila, mala som od 9 rokov vyssie a moji rodicia sice neboli so mnou stale ale rano chodil tatino pred pracou za mnou a vecer mamina, alebo naopak.
3 rocne dieta je same vykolajene z tej situacie ze je v nemocnici, ze je na noc bez oboch rodicov s niekym kto o neho len minimalne zavadi (sestricky), nakolko maju kopec inej roboty..do toho nejake vysetrenia, nevie co sa deje...no puklo by mi srdce si len pomysliet ze moje dieta je tam niekde same, asi aj place atd..
Napadaju ma tieto moznosti ako by som to riesila ja:
Bud nech si muz vezme volno a zostane doma s mladsou (neboj sa, zvladnu to). Alebo nech si vezme ocr (na co ma zo zakona narok!) a ide lezat s 3 rocnym do nemocnice. Ak babky nezvladnu rocne dieta opatrovat tak nech ide jedna z babiek do nemocnice s 3 rocnym. Pripadne ak mas surodencov,hocikoho, niekto musi s tym 3 rocnym tam byt....
Podla mna fakt nema 3 rocne dieta co robit same v nemocnici, je to pre neho strasny stres....urcite vacsi ako pre to rocne keby ostalo s otcom...
Ja riesim inu dilemu,syn ma 4 roky cerstvo a ja o mesiac presne rodim. Zijeme 1.000 km od rodiny a moj muz musi ist 2 tyzdne pred terminom sluzobne na 3 dni do zahranicia..a ver ze mam riadny stres kde maleho dam ak by to na mna prislo. Ale vravim, cesta sa da najst vzdy. Riesime nasich znamych ze ked to bude v noci prisli by k nam a ja do nemocnice,ak to pride cez den tak by ho ucitel zo skolky domov doviedol, alebo ho vyzdvihne opatrovatelka...a maleho na vsetky tieto mozne situacie pripravujeme....lebo to bude stres pre celu rodinu ak by k tomu prislo (a ano muz tam zial ist musi, ale jasne ze ked to pride a zavolam mu tak uteka na letisko a ide za nami..
Ale risk je to vzdy)...
hm......v prvo rade ma zarazili komentáre typu aj ja som ako dieťa bola sama, inak sa nedalo-.......NEDALO a aj ja som bola, VŠETKY deti boli bez rodičov. Teraz tá možnosť je.....ja som bola s malým 3r pred mesiacom v nemocnici s noro vírusom a okrem detí nad 10r tam NEBOLO žiadne malé dieťa samé a neviem si predstaviť že všetci tam majú maminu, otca a naš malý by bol sám.....vieš ako sa to dieťa musí cítiť?????
Možno mi budete písať že som citlivka apd ale napísať že na NEDÁ je neakceptovateľné.......a mať doma muža ktorému neverím je už zasa na inú tému......pre pána jána čo robíte zo svojich mužov nesvojprávnych.....
DÁ sa VŠETKO len treba chcieť......Sama za seba píšem že b som malého samého nenechala. Brrrrr už len tá predstava, ja by som normálne fungovať nevedela. Veď nejde na prázdniny k babke......
Muž si mal zobrať ocrku.take dieťa nechať samé nie je sranda.Moze mať z toho traumu tým že tam je zrazu samo bez mamy..ja by som osobne nikdy dieťa samo nenechala... mám doma rok a pol dcérku a mám 3r.a ideme do nemocnici 6.9 a samozrejme že ja idem s nou a oco ostane doma s najmladšou.nikdy by som nenechala samé pokiaľ by to bolo vecsie asi 15r 🙂 ale fakt muž nech vydrží s najmladšou doma.alebo on nech ide s nim do nemocnici...