Dieťa sa odmieta hrať s otcom

kvietocek23
9. feb 2022

Ahojte. Mozno sa s tym niekto z vas uz stretol, mozno aj v opacnom garde.
Nase dietatko sa odmieta hrat s otcom, pyta len mna, neda sa krmit od otca, zaspavat a vsetky ostatne aktivity.
Z mojho uhla pohladu sa mu ja venujem aktivne ovela viac, som pritomna pre neho v danom okamihu, nemobilujem a pod. Vynimocne, ked nieco surne.
Mate s tym niekto skusenost ?
Vek: 2 roky.
Dakujem za vase tipy a postrehy.

anjelicek26
9. feb 2022

Tak dvojrocne deti maju casto "len mama" obdobie, muz nech to neberie "vazne", nech stale skusa aktivity, hru aj pomoct ked treba, ale ked dieta nechce, nehrotit to...hlavne to neznamena, ze otca nema rado, je to len faza, prejde to... Ono casto pomaha proste - sadne si a zacne si muz stavat lego, dietatu to neda a pojde sa pridat ku hre... nenutene proste... to, ze chce na uspavanie a krmenie mamu, nuz dobre... ale aspon na tu srandu nech zatial ocko ostane a skusat dalej...

basska_b
9. feb 2022

Ja som toto riesila so starsou dcerou, ked mala 2.5 roka. Vtedy by mi velmi pomohlo, keby na chvilu sa pohrala s nim, ale... smola. Mala totiz polrocnu sestricku a psychologicka na MK v poradni povedala, ze "ziarli" (pritom mne sa to tak nezdalo). Teraz ma mladsia 2 roky a to iste jak cez kopirak. Ked ju napriklad muz slebo starsia sestra chcu pohladkat (!), krici, jak keby ju z koze drali. V nudzi vydrzi chvilku s tatom alebo babickou, dedkom (musi mat pritom nejaku zaujimavu hru), ale preferuje mna, dokonca aj na krmenie, umyvanie, prebalovanie. Proste máma to umí nejlíp. Do 3 rokov dieta este nevie rozoznat, kde konci mama a kde zacina ono. Pockaj rok a bude to ine. Citala som v jednej knihe, ze deti sa rodia s potrebou mama:otec 100:0. Postupne a pomalicky sa to presuva, az v 10 rokoch (!!) je to 50:50. Preto nemusime "znasilnovat" ani otca, ani dieta.

bavlnka92
9. feb 2022

aj náš mal toto obdobie. hral sa len so mnou / len mama. teraz (4r) ide len tata / tata jesť / hrať /.... chvíľku sa pohrá aj so mnou, alebo sa pridá ku hre ale zas odíde za mužom. 🤐 nečudujem sa. iný vek, iné záujmy s hraním.

simca06022011
9. feb 2022

Je to normalne, casom sa to aj otoci... Tiež sme mali Obdobia vsetko mama a vsetko otec. Js neviem, nejak som to odignorovala a neriesila. Malú si postiskam, obslúžim, pohráme sa, ale robila som si aj svoje a ak boli výmysly ze len mama musí niečo tak sme proste povedali, ze mams teraz nemôže aj ked to bolo vynimocne 😂 prejde to (napr. Kŕmenie, ale s tym vymýšľala este mladsia, teda v 2r sme mi uz iba sedeli vedľa, krmila sa sama, ked tak sme pokrájali... Vacsinou o.mna nastal boj ked mala ist spať alebo si chcela citat/stavat niečo )

marzuz89
9. feb 2022

@kvietocek23 su to uplne prirodzene veci, taketo obdobie ma kazde dietatko, potom sa to zase prestrieda na "ocinka". A potom zase na mamu, a medzi tym to bude kludne 50:50 🙂 nech muz vytrva, prejavuje zaujem o hru aj starostlivost, nic ine nie je. Potom pride obdobie "ja sam" , a nebude chciet ani jedneho z vas pri vacsine cinnosti. Lebo sam, sama. Hlavne nech sa muz neprestane zaujimat, pomoz mu pochopit, ze to je prirodzene a NEZNAMENA to, ze dieta toho "vycleneneho" rodica nema rado 🙂
@basska_b odkial mas prosim udaj, ze do 3r doeta nerozlisuje hranicu ono/mama? Chapem co tym myslis a viem ze to tak je, ale urcite nie do 3r 😉 hranice si uvedomi uz ovela ovela skor. Takato preferencia v 2r s tym uz nesuvisi

alexandra2468
9. feb 2022

@kvietocek23 tak zabudla si napisat to najpodstatnejsie.
Vzniklo to len teraz, ked ma dieta 2roky a teda vsetko zvykne byt problem v tomto veku, alebo je to odjakziva?
Ak ho otec od malicka nekrmil/neuspaval/nehral sa s nim/nechodil s nim sam von, tak to nie je nic prekvapujuce.
Ak ho dieta len teraz zacalo odmietat, tak je to len obdobie.

basska_b
9. feb 2022

@marzuz89 Mam to z knih, ja som si to nevymyslela... pozri napr. Montessori. 0-3 Pomoz mi byt sam sebou, 3-6 Pomoz mi, aby som to urobil sam atd... Jasne ze v 2 rokoch je niekde inde ako v 2 mesiacoch. Aj na zaklade tohto faktu, aj na zaklade dosiahnutia urciteho stupna samoobsluhy bol stanoveny nastup do skolky a koniec RD na 3 roky dietata (MUDr. Zdenek Matejcek, bojovnik proti komunistickym jasliam od 6 mesiacov).

marzuz89
9. feb 2022

@basska_b nehovorim, ze si si to vymyslela, len mi nejde do hlavy ta hranica 3 roky. Co viem, podla Piageta, trvalost predmetov, na to sa tiez zameriava Montessori, si dieta uvedomuje uz vo veku okolo 9 mesiaov, na podporu uvedomovania si tohoto je velmi dobry permanence box. A prave v tom veku vznika aj prva separacna uzkost.

Ta je prave o tom, ze dietatko zistuje, a zistilo, ze ono a mama su dve rozdielne samostatne bytosti a preto velmi place, ked ju nema na blizku. Separacnych uzkosti je viacero, ale tato prva vznika prave z toho dovodu, ze dieta uz rozlisuje hranice ja/mama a uz si uvedomuje ze mama v dany moment pri nom nie je a preto je zufale.

Neskor, po 1 roku, sa uz dokaze spoznat v zrkadle, v 1,5r cca uz dokaze na zaklade odrazu v zrkadle utriet si napriklad spinave usta, atd. Nas velmi skoro rozpraval vety, tak uz v 2r bolo zrejme, ze vnima mna, manzela a jeho sameho ako samostatne jednotky. Teraz tie 3 roky este stale nema 🙂 a nedokazem si naozaj od tych jeho 2 narodenin predstavit, ze by si mohol doteraz mysliet, ze sme jedna osoba.

3 roky su na to naozaj vela, pojdem si nastudovat myslienky toho pana, lebo mi to nesedi nijako ❤️