Poradte prosim ak viete. Nas 3 rocny syn bol od narodenia velmi zivy. Neustale v pohybe a od narodenia bolo zaspavanie narocne a dlhe. Brala som to tak ze je to normalne a bezne pri malych detoch ale uz ma 3 roky a zda sa mi ze to je stale horsie. Je unaveny, ale nemoze zaspat, lebo sa musi neustale hybat. Prehadzuje sa, hybe rukami, nohami, meni polohu, chyti ma za ruku, potom pusti, zmoli mi ucho, vystrie sa, poziada ma aby som ho objala, potom ma odtlci ze uz staci. V anglictine je na to pekny vyraz - fidget. Oci mu uz klipkaju, ale kazdych 20 sekund akoby dostne impulz a musi sa pohnut. Postupne su tie pohyby mensie az nakoniec zaspi, ale kazdy den sa takto trapi 1-2 hodiny. Mne stale chodi po rozume nejaka diagnoza, hlavne ked vidim ako chce spat ale telo nevie vypnut. Ked bol babatko a trvalo to prilis dlho, stacilo ho tuho objat a on po velmi kratkom placi rezignoval a okamzite zaspal ked sa nemohol hybat. Ale ako pomoct trojrocnemu. A hlavne... zlepsi sa to? V jasliach zaspi do 5 minut. Akoby sme doma robili nieco zle. Doma nikdy nezaspal sam. Potrebuje nasu pritomnost. Mam ho nechat vyplakat v izbe sameho aby mal rovnake zaspavanie ako v jasliach?
Neboji sa tmy a je to rovnake ak ide spat skor, alebo neskor. Cez obed ma 2 hodiny spanku (pred obednym spankom sa takto prehadzuje iba pol hodinu). Rano vstava o 7:30 a do postele ide o 8:30. TV pozera 10-15 minut denne, pesnicky pocas vecerneho umyvania zubov. Pred spanim citame knizky a rozpravame sa asi pol hodinu a to miluje. Von chodi 2-3 x denne na hodinu. Uz rok chodi do jasli, kde ukazkovo prosperuje. Spi, je, zapaja sa. Je tvrdohlavy a samostany, ale da sa s nim dohodnut a vie zit podla pravidiel. Vecer ho uspava vacsinou muz, ale je to rovnake ak ho uspavam ja. Napada vas nieco co by mohlo byt pricinou tohto problemu, alebo to podla vas problem nie je a mate to podobne?
moja má 2,5 roka a máme to rovnaké. u nás aj to zaspávanie po obede dlho trvá. zároveň však viem, že ten spánok potrebuje, lebo inak je mrzutá. v noci sa budí často, má nepokojný spánok, živé sny, rozpráva zo sna...
posledné dni zaspáva večer po strastiplných dvoch hodinách tak medzi 22.-23.hod. v lete nám nesmierne pomohol melatonín, to zrazu zaspávala do 20 min. no časom nejako prestal účinkovať. teraz jej chcem (po porade s našou pediatričkou) skúsiť dávať magnézium+b6 na normálnu funkciu nervového systému. melatonín aj to Mg+B6 sú telu prirodzené, nie sú to žiadne uspávacie lieky.
nemusí to byť žiadna diagnóza, možno sú len naše deti priveľmi vnímavé a živé, a ich telíčka majú problém sa upokojiť, keď je čas na spánok 😊
Tiez si myslim, ze ide spat skoro. Moj syn ma teraz 4, ale uz v troch nespal doma cez den. Vecer vtedy zaspi uplne bez problemov. Ak v skolke zaspi, este keby spal dve hodiny, tak doma robi toto a zaspi az okolo 10. Skusali ste niekedy byt bez obedneho spanku?
@luccija Ano, do postele ideme o 8:00 - 8:30 ale zaspi niekedy az o 10:30. Mna to aj bavi aj nie pri nom sediet. Viem ze ked sa to skonci, bude mi to este chybat, len ma trapi sa na neho pozerat ako ziva a prehadzuje sa.
Neviem ci je to z toho ze nie je unaveny. On sam niekedy uz o 7:30 zacne vraviet ze je unaveny a chce ist spat. Skusal som tak ze sme isli spat hned ked povedal ze je unaveny, ale stale zaspavnie trvalo 2 hodiny. A ked ideme do postele neskor napriklad o 9:00 tak sa to zaspanavie skonci placom, lebo je preunaveny.
Tiez si myslim ze ma vela podnetov. Ako vrvim, on je neustale aktivny. Odkedy rozprava, tak aj v kuse melie.🙂
Jedava tak normalne. Nikdy nie vela na posedenie, lebo nema cas pri jedle sediet. Pred spanim ma 2 dcl umeleho mieka z flase.
@lalaboo V lete to bolo este horsie. Odkedy sa zmenil cas, chodi spavat skor, ale zaspavanie je stale rovnako dlhe. My mame to stastie ze spanok ako taky ma velmi dobry. Zobudi sa raz za noc a hned zaspi ked k nemu dojdeme. Skusim to magnezium, Dakujem. Preco myslis ze prestal ucinkovat ten melatonin? Ja mam pocit ze telo by si malo vytvarat melatonin same a ak si nevytvara, asi nie je nieco v poriadku. Nechcela by som zacat mu ho podavat umelo. Ale neviem o tom vela... len tak sedliackym rozumom rozmyslam.
@lucilaines Nie veru, neskusali sme ist bez obedneho spanku. Myslim ze ho este potrebuje. Niekedy ked nie sme doma, tak pospi len tak 45 minut na obed a nic to nemeni na vecernom zaspavani. Ale skusit mozem, dakujem.
@andreatytler ja ti radim web prosimspinkej.cz Lenka Medvecova. Ten Melatonin v spreji dospinox tusim velmi odporucaju maminky deti s PAS napriklad.
dalsia vec co ti radim je zatazova prikryvka. z toho co opisujes je to podla mna to co by mohlo pomoct. existuju aj spiace zatazove vaky ale neviem ci aj s nozickami pre vacsie dieta.
ak mas pochybnosti vzdy mozes zvazit neurologicke vysetrenie.
existuju slovenske knizky na nacvik mindufllnes a meditacie pre deti. napr Olivia ale isto aj ine. je mozne ze ztakej praxe (dychanie joga sustredenie na dych) by mohol profitovat. vacsinou prve zmeny vidno po 2-3tyzdnoch kazdodennej praxe.
taktiez je otazne ci ho tvoja pritomnost nerozptyluje. urcite neodporucam nechavat ho vyplakat ale mozno skusat ze maminka teraz ide na 3minuty na wc. super ty si ostal lezat v postielke. teraz ide maminka na 5min vyvesit pracku. uzasne ty stale lezkas. a takto postupne to predlzovat az v jednom intervale ho prestane bavit na teba cakat a zaspi. toto je tiez vec postupna na par tyzdnov. dalsia vec co mozte skusit je zatazovy plysak velky plysak ktoreho vie objat vazi par kil a ten ho bude uzemnovat v postielke.
pripadne ten fidgeting este inak nasmerovat. napr mu dat do ruky pop it alebo inu monotonnu cinnost ktoru rukami bude robit. vela stastia
@andreatytler 🙂 ahoj,
nas maly ma teraz 2,5 roka. U pani, ku ktorej chodi ( nahrada jasiel) zaspi za chvilku 😂 Uz som sa jej pytala, ci im dava makovy odvar pit.
Doma tiez na obed pol hodinu a posledne dva dni tiez vecer zaspaval 1,5 h. Rovnaky scenar ako u vas. Meni polohy, nohy pcha medzi otvory v postielke, drzi ma za ruku, prituli sa mi a da pusu a takto dookola.
Ja mozempovrdat sama za seba, co som spozorovala. Pokial som pokojna, nevadi mi ked mu to dlhsie trva, zaspi rychlejsie. Casto s nim zaspim aj ja momentalne. Ale pokial chcempo uspani este nieco urobit, tak som tiez nastvana, ze to dlho trva.
To je ale skor vynimka, ze zaspava dlhsie. Inak to vecer trva tak polhodku.
Nie som sice dr ale ja v tom diagnozu nevidim, inak by v jasliach nespal do 5 minut 🙂
A nerobite nic zle. V jasliach vie, ze tam nikto s nim diskutovat nebude a funguje tam „ davova psychoza“ vacsinou 😂
Na vecer mu mozno trva dlhsie spracovanie vnemov.
A mozno by pomohlo ist von v kuse na 2 -3 hodky poobede nech sa riadne unavi, potom tepla vana, lahka vecera - jogutrt biely ( ak lubi 🙂) a potom porozpravat o celom dni.
Neviem ci mate len jedno dieta a da sa ti venovat len jemu.
Nenechavala by som ho urcite vyplakat, to by som musela byt na pokraji zurivosti aby som vyplakanie povazovala za lepsie.
inak sesternicin maly to mal uplne rovnake, az na to, ze uz ako babo od roka prespaö max polhodinu 2-3 krat za den. Teraz ma 6 a vecerne zaspavanie bolo tiez vzdy na dve hodiny, mohli sa aj roztrhat. Teraz ako chodi do skoly, je to uz lepsie.
Mozes vyskusat nedat ho spat na obed a uvidis, ci ti vecer lepsie zaspi po vysantenibsa vonku poobede.
Ale chapem ta, ze je to narocne, ked chces robit este nieco ine a nie byt do 22-23:00 v posteli a cakat, pokial zaspi.
@andreatytler no ono v lete sa neskoro stmieva a vytváranie melatonínu priamo súvisí so slnečným svitom. takže v lete má telíčko málo času, aby si ho vyvtorilo pred spánkom, ak teda nechceme aby zaspávali po desiatej 😁 preto nám to práve v lete neskutočne pomohlo.
neviem, prečo nám nejako prestal účinkovať. ale je pravda, že so skracujúcimi sa dňami som dávala aj menšie dávky.
@andreatytler napadaju ma drobnosti, ktore by mohli trosku zlepsit uspavanie. 1. tie pesnicky pocas vecerneho umyvania zubov su len zvuk, ci aj obraz? Lebo ak obraz, tak modre svetlo je kontraproduktivne voci vylucovaniu melatoninu, takze moze to mat suvislost. 2. mate v izbe na spanie totalnu tmu? Dokaze urobit zazraky. Osobne to tak robim a je signifikantny rozdiel v spanku deti potom, ako som zaviedla uplne zatemnenie. 3. ziadne rusive zvuky, kym maly zaspi. Napr. ak manzel zatial niecim buchoce, hoci aj z dialky riadom, dverami, pusta vodu, ide pracka, TV, telefonuje, atd. moze to vzdy prerusit krehku zaspavaciu fazu syna. 4. vyjasi sa syn cez den dostatocne fyzicky? Az do spotenia, dychcania? To je tiez velmi fajn pre spanok. Akurat uz nie cca dve hodiny pred spanim, lebo pohyb aktivuje.
Moje deti zaspia okolo 20:00, vstavaju o 6:30. Zaspavanie trva cca pol hodinu pri uplnej tme a tichu.
Ahoj. Mne vychadza jedine ten obedny spanok - 2 hodiny + vek, 3 roky… drop the nap? ☺️ alebo teda ist neskor spat, okolo pol 10… ak ten spanok poobede potrebuje. Ale ak mu trva napriklad poobede zaspat pol hodinu, podla mna to je dost vela. Dala by som tak 15 min, dobre, neda sa, kasleme na to. Ak nespi cez den vobec a das ho spat okolo 6.30 vecer, aj tak sa prehadzuje dlho?
@andreatytler moja mala jedno obdobie kedy pomohlo ak som jej položila ruku na hlavku, len tak zľahka ale pevne, akoby ju to uzemnilo 😅 Ale fakt len chvíľu to fungovalo
@juliet86 Dakujem za rady aj ked si neviem predstavit jogu a dychove cvicenia s tornadom. Nad tou zatazovou dekou som uz rozmyslala, lebo ja robim to ze mu dam na hrud ruku a viem ze mu to pomaha ze mu to ciastocne brani v pohybe. Skusim aj toho velkeho plisaka. Teraz poslednych par mesiacov konecne zacal zaspavat s plisakom. Dovtedy ich uplne ignoroval. Asi preto ze mal po ruke vzdy nas.🙂
Ten fidgeting by som praveze chcela zrusit, nie podporovat, tak neviem ci nieco do ruky je dobre. Mam pocit ze ked mu napriklad po hodine uz nedovolim zmolit ucho, zaspi skor.
To s tym odbehnutim si na 5 minut som skusala. Cakal na mna a cely cas zaspavania sa len tym predlzil. Neviem ci tadial ide cesta.
@svetlonos To mas pravdu ze ak by to bola diagnoza, nezaspal by v skolke do 5 minut. To ma nenapadlo. A ano mas pravdu aj v tom ze moja pohoda pri zaspavani, moze mat na tom svoj podiel. Aj ja zaspim velakrat skor ako on a potom tiez ponocujem do 3 rano🙂. Mam len jedno dieta, takze casu je dost, len sa mi zda ze sa trapi tym ze nievie zaspat.
@zuzahajdulka Mame zatemnovacie zavesy a ano, pomaha to. Tiez mame ticho (aj telefon vypiname). Ludia sa stazuju uz 3 roky ze sa nam nevedia dovolat.🙂 Tie pesnicky su aj videa. Myslis ze aj 15 minut by mohlo byt problem? Asi ano ak je to pred spanim. No skusim nieco vymysiet ine, ale toto bude tazke zrusit... je to uz sucast vecerneho ritualu. Poviem ti ze neviem ci sa dost vysanti fyzicky. Je neustale v pohybe a do skolky chodi na bicykli co je pol hodina peso ale pre neho je to akoby nic. Nespoti sa pri tom a ani nezadycha.
Celkove sa spoti pri pohybe velmi malo, zadycha sa casto ked hrame nahanacku, lebo vtedy beha ako o zivot.
@elizabet173 Nie, relaxacna hudba ma nenapadla. Skusim. Dakujem.
@danieladugard Este nikdy som neskusala potiahnut den bez denneho spanku. Skusim. Dakujem za radu.
@domak2 Ved to, ze vsetko funguje len na chvilu ked ide o spanok. Tiez sme mali par tyzdnov sem a tam kedy zaspal do 15 minut.
Ahoj, tiež sme to takto mali pri staršom synovi a zial, sú ešte aj teraz dni, kedy proste nevie zaspat, lebo je už dosť unaveny alebo ma za sebou veľmi veľa podnetov. U nás v tom veku zabralo iba skratit obedny spanok, cez vikend sme ho vypustili úplne. Dali sme si pozor na to, aby večer pred spaním nešla telka ani žiadne iné podnety na “rozjasenie”. Večer zaspaval s plysakom, ktorého objímal a tak mal zamestnané ruky. Ja som ho hladkala po chrbáte, pripadne chytila za druhu ruku. Upokojil sa. Začal chodiť spat večer skôr, hoci tu ti radia prevazne dat spat neskor. No uprimne - ja som netúžila po tom, aby malé 3r skákalo ešte o desiatej vecer, keď uz ja som odpadavala 😅 a hlavne, keď uz som videla, ze je zbytocne unaveny viac ako treba. A väčšinou zaspal do par minut, spal aj v noci lepsie ako dovtedy. Celkovo sa mu ten spanok upratal, akonahle spal v škôlke cez obed dve hodiny, večer to bolo utrpenie. Nech isiel spat kedykolvek.
Ja by som ho budila rano o 6, aby mal obedny spanok o nieco skor a aby vecer o 20.30 zaspal. To by som najprv skusila-ak nepomoze, tak vynechat obedny spanok. Jasne ze ti zaspi o 22.30 ked spi do 7.30. +2hod cez obed. To mas 11hod spanku. Hold, ak chces aby ti siel spat o 20.30, musi vstavat aspon o 6,00.
@ls56 ja si myslím, že 11 hodín spánku nie je vôbec priveľa. odporúčané množstvo spánku pre 3-5 ročné deti je 10-13 hodín. redukovať deťom spánok, len aby boli unavenejšie a rýchlejšie zaspali môže byť kontraproduktívne (vylučovanie stresových hormónov pri únave, ktoré bránia tvorbe melatonínu...).
Ja by som skúsila vynechať dva,tri týždne poobedny spánok.Ak si to dieťa samé nepýta,tak načo? A uvidíš,ako potom bude večer na tom.A tu ťažkú perinu odporúčam tiež vyskusat
@danulicek Dakujem. Vyskusam skratit, alebo vypustit ten obedny spanok.
@ls56 Dakujem za radu, ale cas obedneho spanku neviem posunut na skor, lebo v skolke nejdu spat skor ako o 12:00. On vzdy potreboval menej spanku ako radia knihy, ale neviem ci ho ma teraz privela, kedze on sam vravi ze je unaveny a chce ist spat. Vravi to aj na obed a aj vecer. Je to cudne.😕
@doriiis Dakujem. Vyskusam.
@andreatytler Ja som si zapla tuto diskusiu a bola som zvedava na odpovede, lebo v poslednych tyzdnoch ci dokonca mesiacoch toto zacal robit aj nas 3rocny. Neskutocne dlhe prehadzovanie, vrtenie, kopanie, buchanie, proste kazdu chvilu nieco az kym nezaspal, co bolo tak nejako dlho ako u vas. Dnes som sa s nim rozpravala a nejako sme prisli k tomu, ze v posteli mu je chladno a ze je malo utulna. Doteraz spaval len v spacom vaku, ine nechcel. No ale tak po tomto rozhovore som mu tam dovliekla normalnu dospelacku zimnu perinu. Ked ju zbadal, okamzite ma navigoval, kde bude lezat a ako ho mam nou zakryt. Tak sme to teraz vecer urobili a zaspal ako drevo v polohe, v akej bol ulozeny. No este neviem, ci sme vyhrali, ale aspon dnes ano 🙂
@andreatytler verila by som mu, ze je unaveny, skratila by som vyspinkavanie rano, do 7:30 je za mna velmi vela, a vecer by som ulozila skor. Vyhodila by som absolutne vecerne pozeranie telky, 15min pozerania tesne pred spanim mu urcite nepomaha. A skusila by som vymenit poradie knizka, rozpravanie. Ci rozpravate sa prave o precitanom? My sme tiez vymenili, najskor sa rozpravame co sme za ten den prezili, a pltom knizka uz na upokojenie hlavicky.
A skus zatazovu deku, nam pomohla prave na motoricky nepokoj spojeny so zaspavanim. Denny spanok by som nerusila, nam aa velmi zhorsili noci, ak citi unavu, este ho potrebuje.
Moze mat problem zaspat aj kvoli preunave, skus aspon tyzden nedavat ziadne aktivity po skolke vyrazne, len taky odpocinok. Velmi drzim palce a ked chces, napis mi klidne spravu, mame kadeco 😅
@marianarem No to je super ze vam to takto zabralo. Dufam ze to vydrzi. Ja som vymenila spaci vak za perinu a vankus asi pred pol rokom, ale ked zaspava pod perinou, sam v postielke, je to este horsie s tym prehadzovanim. Ale skusim aj ja nejaky rozhovor s nim ze co sa deje ked nemoze zaspat. Mozno mi povie.
@marzuz89 mhhh. zaujimave. Opacne rady ako doteraz. Dakujem. Ja to skusim s tym zrusenim denneho spanku. Ved to hned velmi rychlo zistim ci to pomoze, alebo sa to vsetko zhorsi. Uz musim nieco urobit. Dnes po 1.5 hodine prehadzovania vobec ziadna znamka spanku... a ja uz hotova. 😴
Ked citas knihu, tak tvoj syn len tak lezi a pocuva? Ten nas aktivne cita so mnou. Ja som si predstavovala ze on bude pocuvat a zaspavat pri citani, ale jeho ta kniha akoby zobudi.
@andreatytler tie opacne rady su prave na skusenosti, syn si zacal rusit denny spanok a mali sme velmi velmi velmi zle noci, po vrateni denneho spanku po par nociach obrat o 80% k lepsiemu. Je starsi ako tvoj syncek, ale potrebuje spanok aj ked protestuje. Takze ci chce ci nie, spinka sa. A zaspi ako babatko, po protestoch, vyspi sa do ruzova a vecer normalne zaspi. A ak tvoj povie sam, ze je unaveny, ja by som mu ten spanok nerusila ale samozrejme, skus, to naozaj o par dni uvidis. Mozno pomoze, ta zmena bude vyrazna a uvidis, ako dalej.
Cita a diskutuje, tiez 😅 on nevie ticho pocuvat, no na vecerne citanie mame zasadne pribehove knihy, take, ktore pozna. Ked dostane novu, citame ju vzdy najskor cez den aby bol priestor na debatu vtedy. Vecer ho smerujem len pocuvat, sedi, pozera do knihy, ale je relativne ticho. Encyklopedicke, o prirode, polnohospodarske a take, to citame iba cez den alebo pred obednym spankom. Tych 15min pozerania by som ale odstranila ako prve, urcite najdes sposob ako vycistit zubky bez toho, ty urcite ano🤗. Aj to ho moze rozbehnut.
Urcite nam napis, co pomoze.
Ja davam magnezium podvecer detske, u nas to bolo nutne z ineho dovodu, a zatazovu deku. Toto urcite skus. Ja by som osobne teda najskor upravila existujuce, spanok by som rusila az keby mi ostatne zlyhalo. Drzim sa teda toho, ze povoe, ze unaveny je.
@marzuz89 Dakujem veli pekne❤. Urcite dam vediet.
@elizabet173 Tu relaxacnu hudbu co si pripla v prispevku mas odskusanu, alebo si len tak pripla prvu vec co si nasla na nete?
@andreatytler ako pekne si ho opísala,🙂
Podľa mňa ide spať skoro to, čo píšeš bežne robia deti, že sa menia, chytajú uši, prehadzujú, ale zaspávať hodinu, dve je veľa.V jasliach zaspí, lebo je unavený z toho, že nevedel večer zaspať.Takze reálne do postele ide 20:30 a zaspí až po hodine, dvoch?
Veľa rodičov má s tým problém, lebo deti si pospia v škôlke a večer ponocuju.Nejedava niečo väčšie pred spánkom?neviem poradiť iba byt s ním čo najviac vonku, nerozblaznit ho pred spankom a podľa mňa to je v tom, že nie je unaveny ak by chcel spať, ale nejde to, mal veľa podnetov