Ahojte,
chcem sa opýtať či a ak áno aké skúsenosti máte od okolia (rodina, známi, kamaráti) čo sa týka starania sa o dieťa.. Presnejšie či do toho nejako kecaju/kecali zestarostlivosť o dieťa je len vaša povinnosť ako matky (napr prebaľovanie, vstávanie k nemu v noci a pod.) alebo boli chápavejsi a uznali že je to povinnosť oboch rodičov?
Moja skúsenosť je taká že manžel mi veľmi pomáha, či večer keď príde z práce alebo cez víkend ako mu čas dovolí.. Ale jeho otec vždy dá nejakú perlu.. Že či musí aj on vstávať k malému ked ide ráno do práce (nuž materskú asi naozaj berie ako dovolenku), či malému nestačí hneď len dať cici nech nezobudi aj jeho syna, že keď budeme potrebovať pomôcť s kocikovanim nech dáme vedieť (to je ten najväčší relax paradoxne) a i. A to ma 3 deti, žiaľ od všetkého ho odbremenila ich mama a tak ani netušil čo je to starostlivosť o dieťa, spal v inej izbe aby ho netušili v noci.
Malého by stále len fotil, vždy vystihne moment keď spí tak si myslí aké ideálne dieťa.
Snažím sa ho nepočúvat ale chvíľami mi už tie reči idú na nervy.
Ako ste riešili také situácie vy?
Hej, moja svokra si dodnes myslí a aj prezentuje názor, že žena, žena, žena je zodpovedná za všetko. Mala by som sa jej opýtať, že na čo je teda podľa nej chlap.
Nevšímať, nereagovať a v nestráženej chvíli si udrieť päsťou do vankúša príp.
@rakywanda riešim pokiaľ to vždy keď k nám príde nejakým spôsobom spomenie. Naposledy včera. A ešte sa smeje pritom, že ja vyzerám ako matoha s kruhmi pod očami a 45 kilami lebo nestíham ani jest pri malom to je nepodstatné.. On by k dieťaťu nevstaval, to ma žena, veď je s ním celý deň doma tak ako môže byť unavená je jeho postoj.
Ale na fotenie a ukazovanie malého kde kade je mu dobrý. Asi zákazem aby k nám chodil keď mieni len takéto reči mať a vystavovať moje dieťa ako exponát.
No napisem ti dva pohlady - co sa tyka okolia a reci... neries. Manzel nech na take perly ci musi a podobne nech odpovie, ze nemusi ale chce. Jednoducho aj on sa chce zapojit do starostlivosti. Ak je svokor normalny, nebude stale rypat ak bude, jednym uchom dnu druhym von.
AD 2) z mojej vlastnej rodiny - a to mame tri deti ti napisem, ze by ma hanba fackovala cakat na manzela ked pride z roboty unaveny aby este skakal okolo deti a domacnosti. Ano nie vzdy vsetko zvladam a stiham a vtedy sa on sam chyti a pomoze, ale neocakavam to automaticky.
Asi mnohe so mnou suhlasit nebudu, ale ja si pracu svojho manzela vazim a ked vidim zodpovednost a stresy, ktore v praci ma, tak mi materska naozaj pripada ako dovolenka
Takéto reči na pokoji určite nepridajú. Ignoruj a jedným uchom dnu a druhým von. Píšeš, že manžel pomáha, robí to rád, nemá s tým problém, to je dôležité. Aj môj manžel nemal problém vstať k deťom. Ak ich boleli brušká, striedali sme sa. O tom je vlastne rodičovstvo. 🙂
@mishaella Ja som nikdy neriešila okolie a ak niekto začal "rýpať" ako píšeš, tak som mu len slušne povedala, nech sa stará sám o seba a "jeho starosti na moju hlavu". To je všetko. Prečo by sa mal niekto starať do toho ako ja a môj partner vychovávame a staráme sa o svoje deti?! Ste dospelí a svojprávni ľudia. A neviem prečo by som ešte aj mala niekomu vysvetľovať a riešiť prečo a začo a načo mi otec detí pomáha....
@mishaella pri najbližšej blbej pripomienke by som mu elegantne prskla do očí: vidíte ako ste dobre syna vychovali?
@gretocka k tomu AD 2) - tento bod funguje zasa len u normálnych chlapov, ktorí vedia, že žena to neočakáva, ale aj tak to urobia, pretože je veľa mužov, ktorých keď ženy nepostrčia, zlenivia a potom už len čakajú že žena je superhrdinka, také tu potom po rokoch materskej a nástupe do práce vyplakávajú ako im muž s ničím nepomôže
ja sa priznávam, ja som čakala na muža ako na spásu, pritom som mala veľmi dobručké dieťa, mne išlo o zmenu - prestať kikiríkať a mňaukať a robiť niečo úplne že iné, muž to tiež bral ako formu relaxu - prišiel z práce, uchmatol malú a už ich nebolo.
môj otec sa vždy chválil, že neopral ani jednu plienku ..... moja mama len hodila rukou pri takýchto rečiach. 3 deti.
môj brat bol asi 2 krát u lekára s dcérou a otec ho nazval kojíci máma.... 😖 😖 😖
@mishaella neriešila by som to a nereagovala...prestane s tým a keď nie tak aj tak je to jedno... skvelé ako Ti manžel pomáha 😉 môj až taký ochotný nebol a rodina sa nám do takýchto vecí nestarala, horšie pre mňa bolo počúvať rady ako sa ja mám starať, a to od ľudí, ktorí s nami nežili, videli nás raz za pár mesiacov a svoje deti mali pred 30 rokmi malé... 😀
@mishaella nemyslím si, že starostlivosť o dieťa, je iba povinnosťou matky. V žiadnom prípade. Ja však za starostlivosť považujem aj zarábanie peňazí, vďaka ktorým tým deťom môžme kúpiť, čo potrebujú. Ako si rôzne druhy starostlivosti manželia podelia, je ich vec a nikoho do toho nič nie je. Na druhej strane, poznám veľa žien (hlavne mladých mamičiek), ktoré majú predstavu, že úplne všetko okolo bábätka, s nimi má robiť aj muž a samozrejme, aj chodiť do práce. To je z môjho pohľadu úplne smiešne. Poznám ženu, ktorá svoje bábo neokúpe sama...to je už naozaj na zamyslenie. Inak, neviem ani ja, prečo by mal muž vstávať ak bábo kojíš, to ako asistuje pri kojení?....či som len niečo nepochopila?
@gretocka ja na neho nečakám. Len keď večer príde a postrazi malého kým sa aspoň osprchujem a niečo zjem po celom dni tak som rada lebo inak by som malého musela aj s kolískou vliect do kúpeľne a aj to by celý čas preplakal. Je tak isto rodič ako aj ja a príde mi normálne že pomáha, veď to dieťa je aj jeho. Keby mam lepšie platenú prácu pravdepodobne by sme si od pol roka úlohy vymenili ale žiaľ nemám. Ale materská mi rozhodne ako dovolenka nepripadá. Asi nie každý sa výživa v dieťati a berie tie plače s nadhľadom. Ja som z tej menšiny ktorá je z toho ze cely deň preplace na nervy a keď ešte príde človek a rypne si lebo pre neho je normálne ak okolo deti behá len žena a on si išiel zatiaľ do wellnessu, bicyklovať a pod. a potom sa pred pôrodom opýtal že či máme nejakého staršieho suseda v dome čo je už na dôchodku ale šoféruje aby ma mohol odviesť do pôrodnice (ani ho nenapadlo ze je to obvykle úloha manžela keďže deti sa nám nerobia každý deň a radšej by asi dôveroval víkendovému vodičovi lebo keby muž nestíhal on by nás rád navštívil v pôrodnici - nakoniec ani to sa nekonalo ale som rada, ale odviesť že nie lebo čo ak náhodou porodim v aute). On ani netušil ako dlho trvalo kým sa mu deti narodili, ani kto jeho ženu viezol do pôrodnice.
@mishaella vies, ked bol drobec maly, manzela vôbec nebudil. Spal pri nas, nakojila som ho, o chvilu znova a znova, lebo spal velmi malo, ale naco by k nemu vstaval muz? naozaj potreboval ist rano do prace. Cez vikend, kedze videl aka som z nedostatku spanku polomrtva, sa malému naplno venoval a nosil mi ho len na kojenie. Bola som unavena, hrozne, ale treba skusit zlavit cez den. Lahnut si, ked dieta zaspi a pod. Bude rada, ze ti muz pomaha a povedz mu, ze ta zranuje, ked ma jeho otec nevhodne poznamky.
Moj otec mamke nikdy nepomohol a to mala dve deti do roka a plienky prala v rukach, nie ako dnesne maminy. Moj otec sa zobudil narodenim môjho syna. Len zalamoval rukami kolko je okolo neho roboty stale, ze nespi, ze neustale sa daco riesi, treba nieco robit... Mala satisfakcia pre moju mamku, aj ked velmi neskoro. Jej nepomohol nikto.
Neber si tie reci, ale si myslim, ze by si nemala ani ocakavat nocne vstavanie ku dietatu od cloveka co rano ide do prace.
@alaguema prebaluje keďže to robíme vždy pred jedlom inak by sa dogrckal.
A s kúpaním pomáha tiež lebo ho to baví. Ja prezliekam, lebo to pri kriku zvládam zatiaľ iba ja.
Do ničoho.manžela nenutim, robí to lebo chce a vidí že ak sa vyčerpam úplne nebude nikoho kto sa o malého bude starať. Keďže som veľmi schudla a cez víkend bola na infuzkach. Uvažujem že prejdem u malého na UM lebo rýchlejšie chudnem aj kvôli dojčeniu.
A keďže vždy som mala hlboký spánok, teraz ešte viac najmä z únavy tak často sa muž skôr zobudí na malého ako ja. Je to asi smutné ale mňa nikdy nič nevedelo zobudiť z tvrdého spánku a žiaľ ani dieťa. :(
@mishaella myslim, ze manzel by ti najviac pomohol, keby eliminoval navstevy svojho otca....
to cakanie na manzela "nech sa aspon osprchujem a mam 15 min klud" moc dobre poznam. Mala som po porode zdrav.problemy tiez a unava bola brutalna. Skus co najviac spat cez den, ak ti dieta zaspi.
ak tolko place, nepomohli by masaze pre babatko?
@mamutka ale ved ja nič neočakávam preboha. Nikde som to ani slovom nespomenula že to očakávam. Sama som mužovi vravela ze sa s malým presťahujem do obývačky, má tam kolísku, ja gauč. Cez deň pri malom nespim, keď spí, buď varím, snažím sa upratať alebo niečo čítať nech niesom nonstop len v tom detskom svete. A ani by som nevedela spať pri ňom keď sme sami. Neviem vtedy vypnúť.
@mamutka to musí chcieť on sám. Keby je to môj otec a má také reči vysvetlím mu raz dva že si to neprajem. Ale takto.. Na byt mu prispel takže vlastne ani nemám právo. Len sa snažím nereagovať lebo nechcem to prenášať na malého. Skôr vnútorne ma to trápi.
On nemá vstávať k malému ale jemu ma ísť po celom týždni pomáhať orat do záhrady. To je už ok. To ma zabilo úplne. Lebo to je asi menej únavné ako zobudiť sa k svojmu dieťaťu ktoré vidí len večer a cez víkend.
Masirujem mu bruško, s Pupikom, ale asi to trvá kým zaucinkuje nejaký čas. A keďže sú to koliky skúsila som aj espumissan, BioGaiu aj fenikelovy čaj ale účinok žiadny.
Neviem aká spokojnosť je s Coliprev.
@mishaella mozno som to zle pochopila, takze vstava sam.... ok, super, ze pomaha. Na stareho sa treba vykaslat. Vies ake kydy moja svokra pustala? ale je 300 km od nas. No aj tak som to ledva predychala, takze ta chapem. Casom sa nad to povznesies, ale momentalne sa to lahko povie. Viem, ze sa to neda len tak, mavnut rukou a kaslat na to.
Robila som velku sprostost - ked maly konecne zaspal, varila som a pratala. Dlhodoby nedostatok oddychu sa na mne podpisal. Aj na nalade samozrejme.
musis sa naucit vypnut ked dieta spi. Zlavit zo svojich narokov na upratovanie, radsej vylozit nohy.
a predstavuj si pri tom dedka v nejakej situacii, ktora ta dobre pobavi. hoc aj v zoo s banánom v ruke
Neber si tie reči k srdcu a keď ťa už fakt bude štvať (zažila som), jednoducho zariaď aby si ho aj mesiac nevidela ...... nenavštevuj, nepozývaj k sebe, nemaj čas. Uvidíš, zafunguje to, oni pochopia že nie si odkázaná a tým pádom ťa nemajú v hrsti. Horšie je to u mladých, ktorí sú na rodičoch nejakým spôsobom závislí a tým pádom ich nemôžu poslať kdesi kamsi 😀 , pretože by "nedali peniaze, nepostrážili dieťa, nepožičali auto". S manželom máte dobrý systém a vyhovuje vám, nie je dôvod ho meniť, to je dôležité. A na margo toho, ako tu niekto spomenul, že mnoho žien si neváži peniaze a s tým súvisiace pracovné nasadenie manžela, tak to je pravda. Ja keď som bola na materskej tiež mi bolo dlho samej s nemluvňaťom, hlavne takto v zime keď človek vyšiel iba na hodinku von, tiež som bola miestami nervózna a podráždená, ale vždy som si vážila to, že nemusím obracať každé euro, že môžem kúpiť deťom kvalitné topánky a ísť s nimi napr. plávať. Ale teda mám pár známych, ktoré by chceli mať muža o štvrtej doma, pričom ony do rozpočtu neprispejú, ale určitý štandard požadujú. Toto sa netýka teba, iba som odbočila trochu od témy.
my s muzom, moji rodicia a dokonca aj svokrovci povazujeme starostlivost o deti aj domacnost za spolocnu. v normalnej rodine sa podla mna rodicia striedaju a pomahaju si - ci kupanie, ci uspavanie, alebo nakupy... nemyslim, ze z muza ubudne, ked kazdy druhy den okupe 2 vlastne deti = 15 minut, precita pred spanim rozpravku = 10 min - pri tom zaspi sam 😀 a par krat za mesiac vymeni pokakanu plienku. moj svokor nech je akykolvek, ked citi, ze sa dieta pokaka, tak ho supne do ruk prvemu koho stretne - ak som blizko ja, tak mne, aj je poruke muz, tak jemu.
no, kto chce pochopi a kto nie, ten sa zas bude pytat co robim ja 😉
@mishaella Jednym uchom dnu a druhym von to podla mna dlho nevydrzis. Normalne by som slusnym diplomatickym sposobom pri nejakej prilezitosti zareagovala na jeho blbe narazky. Bud rada, ze ti muz pomaha. Stareho do toho nic, nech sa stary stara o seba 🙂
jasne baby, ja som svojim prispevkom nechcela na nikoho utocit, je mi jasne, ze aj zeny sme rozne, niektora dokaze byt s detmi doma dlhe roky a ina v tom jednoducho nevidi naplnenie, respektujem to a aj chlapi su rozni, jednemu je prirodzene pomoct a inemu je pohodlnejsie vylozit nohy a nechat zenu behat okolo....
Priala by som vam vsetkym, aby ste si v svojich rodinach nasli system a rezim, ktory bude vyhovovat vsetkym - vam, vasim chlapom aj vasim detom, nech uz je ten system akykolvek divny pre okolie, ak je skutocne uspokojivy pre vas ako rodinu, tak je spravny 🙂
@mishaella V muzovej rodine je normalne, ze sa aj otec stara o deti, oblieka, vezie do skolky, krmi, strazi, hra sa s nimi, prebaluje atd. muzov otec to asi nerobil, ani moj, pred 30 rokmi vacsinou sa starali zeny, ale teraz to nie je tak. S muzom sme sa uz o tom bavili a obaja suhlasime, ze to ma byt spolocna starostlivost, nie len starostlivost jedneho.
Poznam ale aj take zeny, co si beru dieta ako vlastny majetok, a ocakavaju od otca aby pomahal ked ona chce ale inak je to akoze jej dieta, zaroven ked sa rozidu, tak potom asi otec ani nema pravo na dieta. 😀
Takze, podla mna u vas je vsetko OK, svokor si moze hovorit co chce 🙂
@namornicka ja z mojej strany nenavstevujem (v ich dome nieje dobrá energia ale to je na inú debatu) a ani nepozyvam, on príde aj sám.
Malému ked niečo kupujem tak z materskej, aj sebe, on muža si nepýtam.. Nikdy som taká nebola, ani keď som doma bývalá že vreckové, cítila by som sa ako luzer. Aj keď tá materská z platu aký som mala je úbohá ale snažím sa vždy nejak z nej fungovať.
TOTO SU NÁZORY STARŠÍCH LUDI ZE ZENA BY SA MALÁ STARAŤ O VŠETKO O DETI O MUŽA O DOMÁCNOSŤ A CHLAP NIC MOJA SVOKRA VIE POVEDAŤ ZE JEJ MUZ BOL DALSIE DIEŤA DOSLOVA CHODILA DO PRACE ODDYCHOVAŤ A DOMA ĎALŠIA ŠICHTA.ALE MUŽ A ZENA BY SA MALI ROVNAKO VEDIEŤ POSTARAŤ O DIEŤA ABY SA ZENA NEMUSELA BÁŤ KED NIEKAM PÔJDE CI TO ZVLÁDNE AKOBY BOL CUDZÍ CLOVEK A NIE OTEC.ANI MOJ MUZ ANI PRI JEDNOM MI NEUŠIEL Z POSTELE KED SOM KOJILS UROBIL SUNSR A JA HO DOKRMILS ALEBO HO PREBSLIL.JEDINÉ COHO SA BÁL BOLO KÚPANIE ALE AJ VODU VŠETKO PRIPRAVIL A AJ VYPUSTIL.AJ TERAZ MI VŠETKY DETÍ KÚPE JA NSCHYSTSM PYZSMKS A MUŽ KÚPE.
Mne tiez manzel vela pomahal s malym, aj v noci vstaval, aj prebaloval, aj krmil napriek tomu, ze rano vstaval do prace. Ved ja som tiez padala od unavy na hubu...Taketo reci treba brat jednym uchom dnu a druhym von.
@mishaella Ale zas peniaze si pýtať keď si na materskej nie je hanba, veď manžel tiež profituje z tvojej "práce", navaríš mu, vyperieš. Proste každý pracujete v inej sfére a ovocie z toho prinášate do spoločnej rodiny. Zas nech si nezvyká že ste lacný špás 😀
@namornicka on kupuje a platí tiež dosť. Ale účel materského je na to tak ju na to používam a keď sa dá snažím si aj čo to ušetriť, keďze rodičak bude mizerný tak aby som mala niečo odložené.
Ja na seba nemám už nejaký ten mesiac potrebu míňať. Radšej kúpim domov alebo malému. Zmenili sa mi dosť hodnoty.
čo riešiš okolie? buď rada, že máš takého muža, čo ti ochotne a sám bez prosenia pomáha. ste rodina a je len na vás ako si podelíte domáce práce a starostlivosť o dieťa.