Dieťa nevie ako má zaspať

evinnah
17. sep 2016

Ahojte, viem že podobných tém je tu veľa ale nenašla som s takým problémom ako máme my. Dcéru som kojila skoro 21 mesiacov s tým že už len pred spaním teda poobede a večer a v noci sa mi budila asi 3x na kojenie. Nevedela som si predstaviť ako ju od toho odučím lebo bolo nemožné nedať jej prso aby nevyvádzala. No asi pred mesiacom sa mi zo dňa na deň sama odstavila a od vtedy máme veľký problém so zaspávaním. Ona jednoducho nevie ako má zaspať keďže bola zvyknutá ťahať z prsa a zrazu ani nevedela ako a spala. Zo začiatku sa nám pár krát podarilo že som ju dala do postieľky kde už mala plyšákov ktorý akože už spali, že za chvíľu sama zaspala na moje veľké prekvapenie ale je to asi stále horšie. Aj poobede aj večer je to hrozné. Boli situácie keď strašne vrieskala len tak pre nič no a teraz sa tomu snažíme vyhnúť tým že robíme všetko čo si povie, teda do postieľky ani náhodou, na veľkú posteľ takisto nie, zvykne zaspávať po sediačky v obývačke, pred tým si ešte do rúk naberie malé piškóty ktoré len drží v rukách, viac krát sa točíme do kuchyne kde chce ešte niečo jesť, pritom je najedená. Mne nevadí že nezaspáva sama po čom túži väčšina mamičiek. Ja by som si s ňou kľudne ľahla na postel, čítala jej, rozprávala... ale ona nechce ani počuť a zo spálne uteká hneď ako poviem že by mala ísť spať. Keby ju dám do postieľky tak by strašne vrieskala, aj som si ľahla na posteľ že idem spať a ťahala ma zo spálne preč. Aj keď je unavená, proste nevie ako má zaspať. Včera bola dokonca veselá tak ani cez deň nespala. Večer to ale bola hrôza čo robila lebo ten spánok jej chýbal takže vynechať ho ešte nemôžem. Mne vadí to že spánok jej nepríde nijako príjemný a už spomenutie ju rozruší. Malo by to byť také normálne že je unavená tak ide spať, keby hneď mám vedľa nej ležať. Vie mi niekto poradiť? Stretli ste sa s tým už? Ak nie tak kritiku si prosím nechajte pre seba.
Ďakujem Eva

siska53
17. sep 2016

@evinnah sef mas byt ty alebo tvoj muz. Cize treba trvat na tom,ze sa spi v postielke,prip.ak tavto neobtazuje,na velkej posteli a prenesiete ju (za predpokladu,ze sa nezobudi).
Asi si este citat nebudete,ale treba ju v tej posteli udrzat,hladkat chrbatik.
Nasa tiez obcas vymysla,ze chce na sedacke v obyvacke (raz,ked bola chora a prevracala noc,tak sme spali tam,lebo ovracala vsetko,najskor postielku,potom aj postel), odvtedy obcas skusa.
Viem,ze je to tazke,aj ja som musela obcas zakrocit a prosto ju tam udrzat.
Po odstaveni sme sice taketo problemy nemali,ale stacila jedna choroba tiez obcas musimz zakrocit.

K tomu popoludnemu spanku -,v kociku ti nezaspi? Nasa si vymyslela ako vyse rocna,ze nikde inde nezaspi,len v kociku. Tak spavala tam -,doma v predsieni. Kym ju nezobudilo jedno vrtanie tak,ze sa strrasne zlakla. Neviem,ci ste to skusali,ja som ju vtedy zo zufalstva dala do kocika,lebo nijakovsky nevedela zaspat. A pomohlo. Pozor,len na popoludny spanok! Nie vecerny.
Musite byt laskavi,ale dosledni,trvat na svojom.

emma12345
17. sep 2016

@evinnah ja len tolko ze aj moja so mnou nacvicuje 🙂 tiez som skusala hovorit rozpravky, pustat rozpravky, hladkat, spievat, nosit, samozrejme kojit aj hodinu.. ked mi zacala zaspavat uz vyse hodiny zacala som odchadzat z izby ale iba vystrazne na pol minuty. Velmi plakala, potom si vazila ze tam som a zaspinkala do minuty. Viackrat sa mi to osvedcilo. Lenze odvtedy sa velmi boji ze ju tak este raz necham, tak uz to nerobim a tiez neviem co dalej 🙂 pomaha mi mat v izbe tmu a pustat fen do ktoreho sa zapocuva.

evinnah
autor
18. sep 2016

No v kočíku mi ona nespáva už viac než pol roka od kedy začala spávať len raz za deň doma v posteli a pri kojení. Mali sme problém aj niekam ísť lebo v kočíku si už nikdy neľahla. Ale to by som neriešila. Viem že ja mám byť šéf a nemá si rozkazovať ale keď tak strašne vrieska že sa bojím aby sa jej niečo nestalo. Mám pocit že z toho až skolabuje takže hodiť do postieľky a odísť zrovna nepokladám za vhodné riešenie.

emma12345
18. sep 2016

@evinnah presne mam taku istu doma 🙂 zatial funguje nechat poplakat pol minuty.

spuntikmathiasko
18. sep 2016

@evinnah Nasa mala ked mala asi cca rok aj 3 mesiace z nicoho nic zacala (naozaj netusim doteraz, ze preco) vecer strasne pred spanim po kojeni kricat, ze ona chce ist spat do obyvacky. Strasne ziapoty ako keby sa tam niecoho v tej spalni bala. Tak sme zaspali v obyvacke a preniesla som do spalne (spi aj so synom s nami 🙂 ). Lenze cca na 3 den sa zobudila v noci na kojenie co je klasika, lenze spustila taky ziapot, ze ona chce ist do obyvacky, ze az. Museli sme ju s muzom obaja ukludnovat a nakoniec zaspala v obyvacke na muzovi - no hroza. A to som si uz ja povedala, ze dost a na dalsi vecer sme vsetci - muz, ja aj syn isli spolocne lahnut do spalne o 20:00 zavrela som dvere (na klucku vtedy este nedociahla) a trvala na tom ze sa spi v spalni. Mala 30 minut ziapala, revala pri dverach, ze ona chce ist do obyvacky, no proste vsetko v jednom (poculi aj susedia). My sme stale lezali a opakovala som dokola, ze spinkame tam. potom vyrevana zaspala v polo stoji opreta o postel. V noci ked sa zubudila obyvacku uz nespomenula. Na druhy den sa to opakovala, na treti den opat, ale trvalo to uz len 5-10 minut a do tyzdna bol klud. Cize asi len toto Vam pomoze.

evinnah
autor
18. sep 2016

Len ja sa toho revu ozaj bojím lebo to vždy vyzerá na kolaps a to by som teda nechcela keď viem že tomu môžem predísť a teda spraviť to čo chce. Ozaj neviem čo je lepšie. Je mi jasné že to môže zneužívať a takýmto spôsobom si vynucovať veci ale nedá mi to, fakt sa bojím že pri to reve až skolabuje a stane sa jej niečo a to by som si neodpustila. Inak v noci sa budí tak asi každú druhú a tiež preč z postieľky aj z izby a rovnaký proces ako večer pri zaspávaní. Neviem si predstaviť ako by sa to mohlo zlepšiť. Alergická je na slovo spánok a únava a hneď ju to rozruší už len pomyslenie ☹

katarinamarkova
18. sep 2016

@evinnah ..............no a teraz sa tomu snažíme vyhnúť tým že robíme všetko čo si povie, teda do postieľky ani náhodou, na veľkú posteľ takisto nie, zvykne zaspávať po sediačky v obývačke, pred tým si ešte do rúk naberie malé piškóty ktoré len drží v rukách, viac krát sa točíme do kuchyne kde chce ešte niečo jesť, pritom je najedená..........

toto je tá zásadná chyba.
robíte vlastne všetko pre to, aby nemusela ísť do postele a ona to veľmi dobre vie 🙂

chýba jej jednoduchý rituál pre spaním. napr. večera, 10 min. rozprávka, zuby, sprcha pyžamo, kniha na 10 min. a SPAŤ.

silvitita
18. sep 2016

Ja mam toto iste teraz oducame od dojcenia na ciciku zaspaval teraz ma zrazu bez toho Tak uspavam 2 den na rukach ved ho to prejde

katarinamarkova
18. sep 2016

@evinnah mám otázku:
tvoje dieťatko je nejako choré? má problém so srdičkom, dýchaním, či iné vážne ochorenie? ak áno tak potom nasledovné neplatí.
- z plaču skolabovať??? prečo preboha by malo dieťa pri obyčajnom plači skolabovať? plač je normálny fyziologický stav, je to spôsob komunikácie dieťaťa...nie niečo z čoho by malo skolabovať.
cvičí s vami a vy ju v tom podporujete.

evinnah
autor
18. sep 2016

Nie je chorá ale to nie je plač ale vrieskanie, také že až pomaly pri tom stráca hlas, no ozaj nie som zástanca metódy vyrevať sa a zvykne si. Nemyslím že v tomto veku je už dieťa vypočítavé a vedome plače aby niečo dosiahlo. To možno neskôr. Teraz jednoducho nevie ako má zaspať aj keď chce. Lebo poznala len to že ťahám mlieko a zrazu chtiac nechtiac spím. Ja by som potrebovala prísť na to ako jej zaspávanie spríjemniť aby z toho nemala takého strašiaka. Nájsť nejaký spôsob čo by jej vyhovoval. Problémy čo sa tu väčšinou riešia ako dlhé zaspávanie na posteli, na rukách, v kočíku... sú určite jednoduchšia ako to naše lebo my nevieme vôbec že ako.

katarinamarkova
18. sep 2016

@evinnah no veď ako.....
neposadiť na gauč s piškotami, ktore očividne aj tak jesť nechce......nebehať hodinu dve, neskákať podľa jej aktuálnej minútovej nálady......nuž možno aj sa trošku zamyslieť nad tým, že dieťa nezačína byť inteligentná a rozumná bytosť počnúc určitým vekom...ale je inteligentné, zmýšľajúce, chápajúce od narodenia.
jasné, že nevie ako na to, keď jej nijako neukážete, že áno, teraz je práve čas ísť spať....ako to chúďa má pochopiť, že teraz sa ide do postele, keď jej to nikto neukáže....
dáte jej piškotky, hodinu beháte okolo nej, hore dole skáčete do kuchyne s plným vedomím, že aj tak jesť nechce!!!
prepáč, ale skutočne si myslíš že toto nie je len obyčajná detská vypočítavosť?
dieťa trošku zapiští a maminka na gumičke skáče do kuchyne 🙂 veď to je vlastne super nočná hra pred spaním, skúsim dnes piškotky.......a otvorí maminka tú chladničku aj piatky krát?

ja fakt nechápem kde sa v ženách berie to presvedčenie, že ich deti nemyslia, neuvažujú, nechápu.

papricka33
18. sep 2016

@evinnah Neskusala si len tak si s nou lahnut a citat si? Len jednoducho vystihnut kedy by spala a ist si citat rozpravku. Nespominat spanok. Mozno sa postupne upokoji, bude to pre nu prijemna cinnost... Moj drobec nema problem zaspat aj v turistickom nosici v ladovej jaskyni, ako dnes 😀... ale dcerka bola tiez cislo. Postupne sme presli na rozpravky, alebo aj rozpravky z CD. Niekedy lezala a pozuvala aj hodinu a potom zaspala. Dolezite je, ze dieta oddychuje, ze ma na to vyhraneny cas. Maleho tiez uspavam na prsniku, ale uz mu k tomu rozpravam rozpravky, aby sme postupne presli na takyto sposob zaspavania a vyhli sa nejakym extrememom. Uvidim, lebo odstavit sa mu zatial velmi nechce 😒 🙂

mmmj
18. sep 2016

@evinnah ja si nemyslim, ze s Tebou len cvici, ale zvyk je zelezna kosela a od zaspavania pri dojceni sa tazko odvyka, lebo je to pre dieta prijemne. Asi to chce len nekonecnu trpezlivost, vsetci sme sa nejako naucili zaspavat. Obe moje deti od narodenia spia menej sko rovesnici, nikdy nebolo lahke ich uspat. Mladsia zaspava este pri dojceni a aj ked som si myslela, ze tu starsiu nikdy normalne spat nenaucim, tak som sa samozrejme mylila. Ma 5 rokov a uz je to OK. Cez den sice nespi, ale vecer si lahneme a do 5 minut je K.O.
To sa nejako utrasie. Ja by som ju vyplakat nenechavala, ja na to tiez nemam nervy a ani to ja osobne nepovazujem za spravne. Je to este male dieta, musi sa to naucit.

vodavodickova
18. sep 2016

ja viem ze na 2rocnu je to uz asi vela,ale cumel by si nezobrala? ked bola zvyknuta pri zaspavani cucat...moja mala ma tiez 2 roky a tiez do 15mesiacov zaspavala vyhradne na prse,ale potom sa postupne sama odstavila a hoci do roka cumel nechcela,teraz si ho na zaspavanie vezme.
kaslem na to,ze sa nan "naucila" neskoro a oducat budeme tazsie,ale takto zaspava v pohode.

evinnah
autor
18. sep 2016

Ja práveže viem že deti majú svoj rozum a používajú ho akurát si nemyslím že nechať vyrevať je liek na všetko. Čo ak sa bojí zaspať sama lebo to nikdy nerobila, čo ak jej v tej izbe niečo vadí a bojí sa zavrieť oči. Čo ak je problém niekde úplne inde len tým že mi to nevie povedať tak to neviem. A ja ju mám teraz nasilu hodiť do postieľky alebo uviazať na posteľ a dookola rozprávať že je to pre ňu najlepšie napriek tomu že môže byť problém niekde úplne inde a nie len vo vymýšlaní? Detská psychika je veľmi krehká a všetko sa to raz odrazí na takých veciach čo by si človek v živote nedal dokopy. Takže ja ozaj nepatrím k ženám čo si myslia že deti nemyslia a nechápu. Práve naopak. Musí mať na to nejaký dôvod prečo to robí a preto zvažujem všetky možnosti aby som jej neuškodila. A nie staré známe nechať vyrevať, veď to je ten najľahší spôsob. Zavriem dvere, zapchám uši a je mi jasné že nebude revať na vždy ale to je naozaj to najlepšie čo môžem pre ňu urobiť? Tak to pochybujem

mmmj
18. sep 2016

@evinnah presne tak, deti nie su vydieracski spratkovia, ale krehke bytosti. (aj ked su momenty, ked si myslime to prve 🙂 Mne sa vzdy spatne potvrdilo, ze dieta malo nejaky objektivny problem, ked bolo "neznesitelne"

evinnah
autor
18. sep 2016

papricka33 Čítať som jej skúšala viac krát ale to si myslí že sa hráme, pozerá mi do knihy, rozpráva čo tam vidí, listuje... to ju skôr rozptýli.
vodavodickova Cumel mávala ale väčšinou sa s ním už len hrala a keď sme kojili tak zaspávala len na prsu a v noci keď sa zobudila tak chcela tiež len to. Keď sa odstavila tak jej cumel nechýbal tak som jej ho ani neponukla a prvých pár nocí zaspala pekne v postielke tak nebol ani dôvod. Neviem či by to niečo pomohlo ale som rada že aspoň od cumla ju nemusím násilne odúčať tak neviem či jej ho mám znovu dávať.

dekys
18. sep 2016

@evinnah cummel jej určite znova nedávaj, to byli si riadne zavarila

katarinamarkova
18. sep 2016

@evinnah nikoho nemusíš hádzať do postele uvazovať ho tam, či čo si to spomínala ze metody 🙂
stačí jednoducho nerobiť 2ročnému dieťaťu každý večer niekoľkohodinového poskoka na požiadanie.
čo ak toto, čo ak tamto, čo ak hento......2ročné dieťa snáď vie mame povedať: bojím, nebojím, chcem, nechcem.....
.............Detská psychika je veľmi krehká a všetko sa to raz odrazí na takých veciach čo by si človek v živote nedal dokopy..........áno s týmto súhlasím a práve preto opakujem ešte raz, nerob zo seba jej poskoka, rob zo sebe jej mamu!!! čo ju učí, vychováva, posúva vpred, nie vzad k malému neschopnému miminku, ktoré keď zapiští maminka skočí.
2.r. dieťa si vie samo vypýtať jesť, vie samo ísť na wc, vie sa samo obuť, obliecť, keď mu je zima, vie, že ho niekto ľúbi, vie, že je niekto kričí je zlý......teraz vážne, prečo si myslíš, že práve tvoje dieťa nedokáže po pár vysvetleniach a ukážkach, že teraz sa ide spať, pochopiť, že v noci sa spí ( fakt tým nemyslím uvazovanie o postel, bože chráň )

áno, ona svoj dôvod má.
ja si len nemyslím, že to nie je nejaký neexistujúci problém v jej izbe. myslím, si, že to je jednoducho jej múdrosť a pochopenie, že maminke sa gombík v hlave zapína práve takto, alebo jednoducho obyčajný zvyk na tento prapodivný rituál pred zaspávaním....alebo kombinácia týchto oboch vecí naraz?

môj názor.
konaj ako uznáš za vhodné.

vodavodickova
18. sep 2016

@evinnah tak potom musis len prist na to,co na nu plati,si myslim.
na moju funguje cumel a tlapkanie po plienke,zmoli mi vlasy a robim jej pssssssst....aj ked teda moja sa aj sama vypyta spat ked je unavena a ide do postele.niekedy nie,este by vymyslala,ale zavelim a basta,ide sa spat. a ked place,tak uz len z unavy,po chvilke sa
prituli a zaspi.

adalea
18. sep 2016

Skús si s ňou ľahnúť, že sa idete pomojkať. Ani moja nechcela spať, jlavne poobede aj keď bola unavena, tak som si s ňou ĺahla, spánok som nespomínala a mojkali sme sa, hladkala som jej vlásky, chrbátik až zaspala.

evinnah
autor
18. sep 2016

@katarinamarkova Ona má 21 mesiacov nie 2 roky takže bojim nebojim mi ešte nepovie ani to aký problém prípadne má. To môžem len hádať takže tu je podstatný rozdiel od dieťaťa ktoré vie už normálne rozprávať.

maxiva
18. sep 2016

@evinnah tak si lahni s nou do postele,hladkaj ju,upokoj ju.urcite bude vyvadzat,ale ona ti uz je vo veku,kedy ti bude takto vyvadzat pre viac veci.pre jedlo,pretoze nepojdete do prava,lebo nejde rozpravka,lebo sa jej nieco nezda 😖 a este si uzijes...proste to musiz odtrpiet poplace si,bude to hrozne,ale ty to musiz pretrpiet.ty jej musiz urcit hranice ..kludne ju znova a znova ukladaj do postele,ona to pochopi....kludne,hladkaj ju,bud tam s nou,ale neustupuj,ked place.toto je najlepsia rada aku ti dam 😝

katarinamarkova
18. sep 2016

@evinnah 21 mesiacov si ju kojila( dojčila ) pred mesiacom sa sama odstavila....takže min.22 mes. má ( fakt má za 2mesiace 2roky ) tak sorry, nie 2ročné, skoro 2ročné dieťa. akosi logicky mi prišlo, že v tom veku jednocho vačšina detí základné áno, nie, daj, toto, idem, nejdem, mama, tato, používa na vyjadrenie sa......
o to je bežnejšie, že dieťa čo nerozpráva sa vyjadruje práve plačom, krikom......fakt nerob z jej plaču paniku a skús v ňom možno hľadať aj iné ako: v tej izbe je niečo hrozné a teraz robte čo chcem ja lebo skolabujem.

evinnah
autor
18. sep 2016

@adalea To som tiež skúšala ale nechce si ani ľahnúť na posteľ lebo už tuší čo tým myslím. Veľmi dobre si všetko pamätá. Ako hovorím už len pri zmienke že je unavená, že by si mala oddýchnuť je celá rozladená. Navyše máme obdobie Nie takže je to ešte komplikovanejšie - pyžamo obliecť ani za svet, von chce ísť v papučiach, prípadne si minule zobrala so sebou kľúče od auta... a milion iných prípadov kedy dokola vysvetlujeme a hľadáme riešenia a spôsoby aby spravila to čo chcem ale zasa nevrieskala do bezvedomia.

evinnah
autor
18. sep 2016

@katarinamarkova kojila som SKORO 21 mesiacov a ASI pred mesiacom sa odstavila. 3.12. bude mať 2 roky a to si myslím že na slovník dieťaťa je dosť rozdieľ. Jasné že tie slová vie aj kopec iných. Vie pomenovať všetko čo chce ale bojim sa mi určite nepovie. Veď také dieťa nepozná význam toho slova... to je jedno

kkarolkaaa
18. sep 2016

@evinnah u nás bol tiež problém so slovom späť, ale v škôlke začali používať slovo oddychovať, takže mi začal tvrdiť, že on nespí ale oddychuje. Mozno by nebolo zlé prestať používať slovo spat ale oddychovať prípadne mojkat sa a k tomu pustiť rozprávky alebo.pesničky na cd. Držím palce 🙂

maxiva
18. sep 2016

@evinnah toto robia vsetky deti,vsetci si prejdeme obdobim vzdoru...,proste potrebuje dostat zlost von 😖 ber to tak.a neboj sa urcite neskolabuje.par krat bude dorabat veeeeeelmi a potom uz len trochu 😀

evinnah
autor
18. sep 2016

@kkarolkaaa to jej presne hovorím že oddychovať ale už aj na to je alergická 🙂

kkarolkaaa
18. sep 2016

@evinnah v tomto veku to u nás bolo tiez extrémne problematické. Tak sme si s manzelom ľahli do postele aj so syncekom a ležali tam pokiaľ nezaspal a nepovolili sme. Niekedy to trvalo aj 2,5 hodiny 🙂 a tak sme sa trápili až do cca 26 mesiacov, potom sme zrusili obednajsi spánok a všetko sa tym vyriesilo. Zaspaval cca 30 minút a tak o 20:00-20:30 spal. Ja som oducila syna z prsnika na kočík a z kocika som potom oducala na posteľ. Ale pri každom spôsobe zaspávam dosť dlho. Keď po porovnávam s mojim druhým dieťaťom, ktoré zaspi s každým spôsobom zaspávania do pár minút ( niekedy aj dominuty), pripadá mi to, s to dieťa to jednoducho ma v sebe, lebo od narodenia boli obidve deti iné. Ale až ked sme zrušili obedňajší spánok, akokeby už konečne bol dostatočne unavený... A dnešná situácia... Syn má štyri roky a asi dva týždne pred narodeninami začal zaspavat sám s pootvorenymi dverami, k tomu mu pustíme rozpravku na cd... Takze vsetko má svoj koniec 🙂