Dieťa má 8 mesiacov a ešte nič nerobí

alexyytoo
21. mar 2023

Ahojte🙂 chcem sa spýtať, či je tu tiež mamička bábätka, ktoré má 8 m a ešte mu je dobre iba na brušku 🙈😂 mala by som sa strachovat? (Nesedí, nelozi, nestvornozkuje) iba pivotuje.
Niekto mi povie že má ešte čas a niekto ma vystresuje😯

zd582uo
21. mar 2023

Môj sa v tomto veku iba plazil. Štvornožkovať začal ako 10 mesačný, sadol si a postavil sa v 11 mesiacoch. Ja ťa nechcem stresovať, ale myslím si, že nič nestratíš, ak sa na to spýtaš vašej doktorky a poprosíš ju, nech ťa len pre istotu pošle k detskej neurologičke a fyzioterapeutke. My sme totiž chodili od 3 mesiacov na fyzioterapiu, preto som nepanikárila a vedela som, prečo moje dieťa robí pokroky pomalšie, než ostatné deti a tiež som mala taký ten pocit istoty, že sme pod dozorom, keby bol náhodou nejaký problém 🙂

nairia
21. mar 2023

moja v 8m tiez iba pivotovala... lozit zacala potom v 9m a teda prirodzene zo 4 isla do sedu. myslim, ze uplne v pohode.. tiez som inak v tom.case bola v strese, lebo som mala pocit, ze jej rovesnici pomaly dobreze nechodili.
ako pise mamicia vyssie, za fyzio konzultaciu nic nedas, mozno ti ukaze nejake tipy a triky ako hravou formou dietatko spravne podporit vo vyvoji.
odporucam aj fb profil "fyziomama" alebo "spravna manipulacia s babatkom". maju tam navrhy ako sa hrat s babom ked je na brusku, na chrbte a tak... ja som tak aktivne vyuzivala cas pocas bdeleho okna.

jeanne14
21. mar 2023

Prikláňam sa k názoru vyššie, že nič nestratiš ak navštíviš fyzioterapeuta.
Áno, sú niektoré detičky lenivsie, áno - niekedy keď sme boli deti my sa to neriešilo, ale nie je na škodu skúsiť.
Môj starší mal hypotonus. My sme šli našťastie včas, meškal aj tak čo sa tyka rovesníkov (chodiť začal v 15m), s tým bol spojený aj neskorší vývin reči.
Kamoška neriešila, neriešil pediater a dodnes ma chlapček problém na preliezkach, pri behu … začali cvičiť až v 2r a rovno vojtovku. Chodia cvičiť dodnes,
Nestraším len píšem moju skúsenosť.
S mladšou dcérkou som od začiatku cvičila pár cvikov, ktoré sme sa naučili, správna motivácia, čo najviac na tvrdej podložke od národenia, sadla si sama v 5m, chodiť začala v 11m.
Takže za konzultáciu nič nedáš. Možno je všetko v poriadku a je len “lenivší” ale aj to sa dá nakopnúť práve cvikmi. 😉

sandyan
22. mar 2023

Aj mna poriadne vystresovala doktorka na kazdej kontrole,poslala ma aj ku neurologovi no ten ma ukludnil ze je vsetko v poriadku,urcite chod aby si bola kludna, moj chlapcek mal tiez cas na vsetko😁teraz ma rok a pol a beha ako sialeny🥰

siska53
22. mar 2023

@alexyytoo hlavne ako sa zda pediatricke.

stastenka42
22. mar 2023

@alexyytoo moja takto ležala do 9 mesiacov..potom odrazu začala všetko až sa nakoniec v 12 mesiacoch postavila sama na nohy rozbehla a od vtedy ju neviem zastaviť a to má 9 rokov ! žiadny strach...má čas...

janka2501
22. mar 2023

Mestresuj, moja prvykrat mala 9,5 mesiaca ked posadila, potom 14,5 mes ked zacala chodit, a po styroch skoro 11 mesacna....nechcelo sa jej, zato teraz ma 11r a neobsedi na mieste🙂....neboj

maryetta
22. mar 2023

Ved je pod kontrolou detskej dr.
A mozno prvy krok je nechat ju pasivne na zemi. Ziadne podkladanie. Pomahanie. Branicky. Nech si ide kam chce. Dat pred nu ovladac. A rozne “nehracky” a ono si pojde objavovat svet. Moze to byt ozaj z dna na den 😉

simca06022011
22. mar 2023

Riesit s pediatrickou a nie na MK. Kazde dieta je ine, moja ani nestvornozkovala, ani nic. Keby som neintervenovala trochu, ani by sama nechodila (chodit zacala az ako 15m)

waldosinka
22. mar 2023

Neboj sa . Užívaj si to... rozbehne sa tak okolo 12m ako každé iné dieťa...
Keď sú poradne ok a dr nic nevidí tak to nerieš.

zd582uo
22. mar 2023

Ženy, ja sa s vami nechcem hádať, ale moja skúsenosť je taká, že naša doktorka (inak podľa recenzií najvychytenejšia v okolí) bola s malým vždy spokojná, nevidela na ňom žiadny problém. Až potom, čo sme sa doslova náhodou dostali k detskému neurológovi sa ukázalo, že zaostáva a bolo to na podnet neurológa, ísť na fyzioterapiu a začať cvičiť. No a fyzioterapeut nám už napísal 5 riadkov diagnóz... Moja doktorka ostala prekvapená z lekárskych správ, ktoré som jej doniesla, takže si myslím, že spoliehať sa na doktorku, ktorá vidí dieťa raz za pár mesiacov na niekoľko minút, je až taká top rada, hlavne ak mamička sama cíti neistou ohľadom pokrokov svojho dieťaťa.

lienka.7
22. mar 2023

@alexyytoo hlavne co vravi pediatricka. Plus ešte sa nenechať ukecat tym, ze dieta je len lenivé... vypytaj si výmenný lístok, nech sa ti na neho pozru na fyzio. Nic za to nedas

cookie29
22. mar 2023

@simca06022011 "az ako 15m"? ved to je normalka. Poznala som deti co zacali okolo 18-20m a je to v norme ziaden problem a dnes lietaju.

@alexyytoo pozri, skus o tom hodit rec s pediatrickou a povedat jej o svojich pocitoch. Ale zalezi aj na tom, odkial tie pocity pramenia. Pokial si niekde v nejakych terminovkach na forach a podobne, a mamicky hufne pridavaju videa a statusy o tom, co vsetko dokazu ich deticky, tak to nie je smerodajne a najlepsie je nepozerat to. A neporovnavat. Mozem Ti napisat, ze moja zacala chodit v 9m. Na brusko sa pretacala v 2m. Ale je to drobcek, vyskovo aj vahovo a urcite mala nesmierne popredu psychomotoricky vyvoj. Ale tym Ti nepomozem, aj ked je to pravda, tak ako statusy inych mamiciek. Poznam deticky, ktore maju viac nez 1.5 roka a este nechodia. A ziaden problem. Proste kazde dieta je ine a kazde dieta ide v inom poradi a svojim tempom. Moje starsie, zacalo chodit skoro ale rozpravat az niekedy okolo 3 rokov! Dnes ho nezastavis. A kamaratky este nechodili a uz davno rozpravali. V 8 mesiaci by sa dietatko malo zacat plazit. takze ziadne sedenie ci stvornozkovanie. A pozor, v dobrej snahe mozes viac uskodit nez pomoct. Ja by som sa asi objednala k fyzio, ktora moze poradit par veci na motivaciu, skontrolovat, ale ist na to s kludom a v pohode.

simca06022011
22. mar 2023

@cookie29 asi ako pre koho normalka, aj dr sa o tom vyjadrovala, tak ze este ok, ale keby nezacala chodit v tom 15tom riesili by sme uz dceru viac, trochu bola benevolentna k nam, kedze je to predcastne narodene dieta, tak tolerancia 2mesiace tam je. Ale hlavne mne napredovala inak, rozpravanie, aktivity, aj sa postavila a tak, len sa pustit chodit nechcela... 18-20m by ma uz prakticka lekarka hnala :D

majlo1234
22. mar 2023

Fyzioterapia je fajn prevencia-aj celozivotne. Najlepsie samozrejme hradena cez poistovnu, nech zbytocne nepreplacas. Nech ti da pediatricka vymenny listok a objednajte sa, za to nic nedas, obcas staci dieta popostrcit spravnym smerom a uz to ide 🙂
Co sa tyka casu, stresovat nemusis

gabika128
7. apr 2023

@alexyytoo ísť ku fyzioterapeutke nie je nikdy na škodu, dieťa prezrie, poprípade dá nejaké odporúčania ako s dieťaťom manipulovať a hrať sa ak je úplne v poriadku, ako ho motivovať atď... Detská lekárka vidí dieťa na možno 10 minút, kedy kontroluje aj iné veci, niekedy ani nekontroluje.... Za tých 30€ mi to vždy stálo.