Maminky potrebujem radu. Druhu dceru som naucila od malicka pekne zaspavat samu v postielke. Nedavno si uvedomila ze tam nemusi len lezat ale moze sa otocit na brusko, lozit a hojdat sa na kolienkach. Naspat sa otocit nevie, na brusku spat akosi nechce. Ked uz mrnci pridem a otocim ju na chrbatik, pocicikam, dam hracku, no proste vsetko ako predtym, zavriem dvere a v momente je naspat na brusku. Ked sa uz od uplneho vycerpania rozplace uspim ju na prsniku. To vsak nie je pre mna riesenie kedze zasa je zavisla odo mna aby zaspala, poradite?
ked mala nasa toto obdobie, uspavala som ju v ergo nosici a potom som ju opatrne prelozila do postele, trvalo to cca 2mes...
ja lezim vedla neho (postielku mame hned vedla postele), drzim ho za rucky, aby sa nimi neosival, zaspievam nejake uspavanky a zaspi, inac by tam tiez lozil, stal a vymyslal. Ale ja nemam tendenciu naucit ho zaspavat sameho, aspon zatial.
Nasa mala si vyzaduje drzat za rucicku, teraz uz trochu pomaha aj ked jej dame drzat nejaku hracku alebo roh deky, ale ruka zaberie vzdy, ochvilu uz spi. Inac ked zaspava tiez sa strasne skruca, akoby chcela ist na brusko, ale je malinka este jej to nejde. Najhorsie su situacie, ked je velmi unavena a hladna zaroven, vtedy je nervozna riadne a len place.
u nas tiez samostatne uspavanie skoncilo ked sa zacala pretacat. _Najprv som ju uspavala tak ako opisujes, stale pretocila, pomojkala, podrzala aby sa nepretocila, ale len kym sa nechala. no a cim dalej bola akcnejsia, tak sme skoncili tak, ze ju teraz uspavam na rukach a ked zaspi prelozim do postielky. Tak som aj syna a okolo 2 rokov uz bol natolko uvedomely, ze som ho nechala lezat v postielke a ja som lezala vedla neho na posteli. ale to chapal, ze ma lezat 😀
náš malý si zvykol hrozne na zavinovačku a nevedeli sme čo robiť, lebo bez nej nevedel zaspať, časom to bolo už kritické, bo mal zviazané len ruky a nohy a hlava mu trčala 🙂 ako v rakete, no povedali sme si dosť
prvý večer bol asi najhorší, lebo celý čas reval ako slon, nie a nie sa uložiť a zaspal pred 12tou. nosili sme ho tiež na rukách, spievali, potom ked začal mrnkať prihovárali aby mal pocit že je niekto pri ňom, to trvalo týždeň a ja som bola na pokraji síl, lebo parter bol unavený z roboty a neochotný sa tiež zúčastniť :(
ked som toto povedala známej, povedala, že ho musím nechať samého, a odísť z izby, ked začne plakať, prísť k nemu utíšiť, pohladením a pod. a odísť, čas pomaly naťahovať, napr. najprv bude plakať 2 min, potom 5, 10,... a ľudia, neverila som, ale pomohlo to, len bolo to ťažké vydržať, časom sa naučil, že ja som pri ňom vždy, a prídem, a nakoniec si tak zvykol, že si pol až 3/4 hod. vykláda pred spaním, lozí a pod. a uloží sa sám, a teraz asi ttýžden do zadu dokonca sa potom aj sám zakryje perinou 🙂
neviem či túto metódu budeš môcť použiť, ale nám pomohla a ak áno, tak pevné nervy 🙂
Vyskusaj vak na spanie. Aj o cislo väcsi, ako jej treba, s tym sa len tak neotoci. Väcsinou to toto cestovanie na prve mesiace vyriesi.
Môjmu malému nepomohol ani vak na spanie. Postavil sa v ňom a dokonca sa prechádzal po postieľke. Chvíľku som to robila tak, že som ho večer uspávala v manželskej posteli - držala som ho znehybneného, aby sa neprevracal, nestaval, nerobil gymnastiku, a až keď zaspal, preložila som ho do postieľky.Ale rýchlo ma to omrzelo, takže som ho začala opäť uspávať tým, načo sme boli zvyknutí predtým - teda uložiť do postieľky, pobozkať, rozlúčiť sa, odísť... Síce som sa pár dní nachodila hore-dole a naprávala po ňom baldachýn či záclonu, ktorú mal na dosah a driapal ju zo štipcov, ale potom prišiel na to, že má spať a prestal vymýšľať. Takže trpezlivosť!
ja som uspavala na rukach, potom neskor som ulozila na bok a do ruk dostal na obimanie maly vankus. stym sa tulil odusu a ostalo mu to doteraz. to je mladsi
poradim ti len trpezlivost. pri starsom som lezala na posteli, manzelskej, a vzdy ked sa postavil som ho znova lahla. hladskala mu chrbatik, ticho spievala a pod.