Detská nespavosť - Dr. Eduard Estivill - It´s bed time

lucka.lucy
5. jún 2012

Ahoj mamicky,zalozila som tuto temu pre vsetkych, ktory maju doma malych nezbednikov ked idu spinkat a rodicia skusaju vsetko mozne a nic nefunguje. Ja som knizku citala, zda sa mi dobra, na mojom babatku to zatial funguje perfektne, nic drasticke sa u nas neodohrava.
Takze vela stastia a "dobru noc" 😉

xlucia
5. jún 2012

@lucka.lucy hmmm a pointa tej knihy je v com? co tak pomaha?

tea333
5. jún 2012

@lucka.lucy skus strucne opisat hlavne zasady tej knihy. nam pomohlo zaspavanie podla Prekopovej, tu su zhrnute take hlavnejsie body
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/natalca/clan...
spanok mame ale stale vselijaky, je to lepsie, ale momentalne sa budi 2-3 krat za noc, pije aj mlieko, 3. krat sa zobudi nadranom a precitne, zacne si sadat, rozpravat, trva mu kym znovu zaspi.

lucka.lucy
autor
5. jún 2012

Ide o to, aby sa dieta naucilo zaspavat samo, bez niakej pomoci. Bez kocikovania, bez ruk, bez spievania, vozenia autom, ukladania do rodicovskej postele a tak. Je to velmi dobre vysvetlene,ze preco sa ma naucit samo aky to ma vplyv na dieta a na rodicov. Robi sa to 7 dni, pre tie deti co uz maju pokrocily vek (6 mesicov), ale aj od novorodencov. Potom dieta spi celu noc bez toho aby sa zobudilo,ze chce papat alebo pit alebo ze sa boji a spi 10 az 12 hodin cez noc.

ask
5. jún 2012

@lucka.lucy to je to ze nechas poplakat par minut..,prides pohladis, odides...atd?

lucka.lucy
autor
5. jún 2012

@ask zda sa to byt drsne, ale vobec to take nie je. 😉

ask
5. jún 2012

@lucka.lucy moze byt, ak by som nutne potrebovala naucit syna spavat sameho, urcite by som skusila...ale ja tie chvile zaspavania s nim milujem, neviem sa na neho vynadivat (a panbohzaplat mam nato aj kopu casu)a aj ked v tej knihe tvrdia ze ake pozitiva ma samostatne zaspavanie, na nete je aj kopa nazorov ktore pisu kopu pozitiv na zaspavanie spolocne...ako na vsetko na svete. jaaaaj, ale Ty si tuto temu vytvorila pre maminky co s tym pomoct potrebuju, tak co sa sem montujem ked som spokojna s tym ako to mam 😅 😅 😅 nehnevkas, ze? 😉
Ves aj my dospeli niektory radi zaspavame sami a ja najradsej s mm, tak maly nech mi zatial robi svojou pritomnostou radost a ked bude velky nech si slobodne vyberie 🙂

estterka
5. jún 2012

no len ono tie prebudenia v noci maju aj zmysel u tak malych deti. nehovoriac o dojcenych detoch(kedze 5 mesacne dieta by malo byt len materskom mlieku),kde je velmi dolezite nocne dojcenie..pri dlhodobom dojceni je prave nocne dojcenie to posledne,ktore stale naplo funguje pred tym,ako sa dieta same odstavi.kedze dojcenie nie je len strava.
o vyhodach spolocneho spania deti ani nevravim radsej uz-kedze male dieta by hlboho zaspat ani nemalo,aby nahodou neprestalo dychat,ze..zjednodusene povedane.

ale ved nech si kazdy robi samozreje ako uzna za vhodne. som vdacna zato,ze pocuvam svoje dieta a jeho potreby a vidim vysledky. a nenutim ho nasilu sa nieco ucit. 😵 😵

januarova
5. jún 2012

ze aj dnes dokaze niekto propagovat stareho tyrana estivilla? ☹ 😲

tea333
5. jún 2012

@januarova @katren uf, takze to je nejaka podobna pripecenost ako s tym vyplakavanim v kazde dieta sa vie naucit spat?
@estterka co by som dala za to, keby som mohla uspavat na prsniku a mat maleho u nas v posteli a kludne by spal u nas uz nefunguje dojcenie, a spolocne spanie bolo u nas katastrofa (maly sa budil, resp nevedel spat s nami), on je asi bohuzial to dieta ktore ma citlivu a vzrusivu nervovu sustavu.
u nas zaspavanie osamote prebiehalo velmi pomaly a bez placu a stresu, nenutila som ho a nenutim, ked vyzaduje moju pozornost a pritomnost, som tam sedim v noci hodinu pri postielke a hladkam.
uspavanie sme mali aj samostatne, ale v poslednom case vyzaduje spievanie, tak spievam 🙂

katren
5. jún 2012

@tea333 ano 🙄

matesl
5. jún 2012

ahojte, moj maly ma cez 2 roky, spava so mnou, este je kojeny a vobec to neriesim. je to super ked v noci precitne a prituli sa ku mne a spinkame dalej.
ziadny tvor v zivocisnej risi nedava spat svoje mlada mimo iba clovek 😉
ale ak to to babo zvlada, nemam nic proti, hlavne nech to vyhovuje dietatku a mamicke 😉
mne by maly v noci chybal 😀

tea333
5. jún 2012

@katren tak si mi usetrila zistovanie a citanie o jeho metode, skoda casu na take metody, ja budem radsej svojmu dietatu nablizku, ked ma potrebuje a nebudem sa snazit aby za 5 dni prespalo celu noc na ukor traumy..

matesl
5. jún 2012

@tea333 v tom linku co si dala, su teda dost tvrde vyjadrenia....ze "nenechajte sa dietatom zmanipulovat" ved 6 mesacne dieta na to nema mozocek vyvynuty aby take nieco dokazalo ☹

tea333
5. jún 2012

@matesl pravdupovediac, je to fakt len blbo napisane zhrnutie, resp. sa tiez nestotoznujem s vyrazom manipulacia u malych deti.len som narychlo nasla link.ja som citala original knihu. a navyse zastavam nazor, ze tato metoda je vhodna az pri starsich detoch. my sme pomalicky postupovali od 8. mesiaca.
a samozrejme sa tiez doslovne nestotoznujem so vsetkym, co napisu autori roznych takychto metod. mne sa pacia knihy od prekopovej, ale nesuhlasim so vsetkym. principy nam vsak pomohli, preto odporucam dalej. kazdy si to prisposobi, zoberie co je potrebne.

matesl
5. jún 2012

@tea333 samozrejme, kalamala by som keby som povedala, ze som neskusala aj ja metodu vyplakania, no ale tak ten hisak co maly chytil by som uz nechcela zazit a neskusala som uz nikdy viac nic podobne, bolo to v dobe kedy sa budil v noci kazdu chvilu, kazdu hodinu, ja som ani nestihla zaspat, nervozna som bola.
Ale tak od toho 7 mesiaca idu dietatku stale nejake zuby, este teraz nemame vsetky, tak je tazko najst aj vhodny cas na taketo metody 😅
Ale musim si zaklopat, po 2 roku sa mu to nejak upravilo same, uz sa budi len nad ranom, ine je ked ma nejaky problem, tak pomrnkava.
a hlavne niekedy aj treba zistit ci v tm nie je nieco ine, ja som si naprv vsimla ze okolo roku ked sa maly budil, tak kychal a suchal si nostek, a samozrejme nam vysli pozotivne testy na alergiu, nasadili nam lieciky a fakt to bolo velmi poznat, ze ho uz nic netrapi, teda okrem zubov 😅

tea333
5. jún 2012

@matesl ja som nikdy nenechala vyplakat. postupovali sme pomalickymi krokmi niekolko mesiacov. od uspavania na prsniku a na rukach a nekonecne chodenie az po spokojne samostatne zaspavanie v postielke, kedy ani nevyzadoval, aby som tam bola. a bez placu 😉
nas malinky je bohuzial extremne rusivy typ, clovek pri nom nemoze ani hlasno dychat, takze sa mu samemu spi lepsie, spi pokojnejsie a menej sa budi, ked potrebuje, som pri nom.
u nas so zlym spanim suvisel aj atopicky ekzem, boli casy kedy sme museli podavat fenistil, lebo sa nedokazal prestat skriabat, nedokazal spat. nastastie to uz mame ako- tak pod kontrolou, no nidy nespal cele noci.
ja som ok s tym ze sa budi, len by nemusel byt hodinu hore 😀
ja by som chcela aby spinkal lepsie, ale nebudem to robit za kazdu cenu

matesl
5. jún 2012

@tea333 tak ste to super zvladli 😉 no tak to ti verim, ze byt v noci hodinu hore nic moc 😅 u nas je na to fakt prsnik najlepsi, cucne a spi dalej 😅

tea333
5. jún 2012

@matesl ono sa to stale meni. nejaky cas zaspaval sam, teraz zas pri nom musim byt. hadam sa to zlepsi same a nebudem vstavat 10x za noc k dvom detom 😀
tak my sa uz nedojcime, ale ani mliecko nadranom nepomaha. proste ma maly potrebu sa rozpravat 😝

ask
5. jún 2012

@matesl moja uz 12r dcera este v 11ctich rokoch precupkala v noci ku mne do postele ked to potrebovala, nasla som ju tam az rano... a nemrzi ma ani jedna noc co to urobila, aj syn obcas docupkal-naposledy tusim tiez okolo 11r ked bola burka 😀 Teraz on ma 14ct a uz nechodi ani jeden, lebo je tam trojmesacny surodenec 😀 😀 😀 akoze ma vlastnu postel pripojenu k nasej, ale kto by v noci strazil hranice? 😎

ask
5. jún 2012

@ask @moni! kde vsade Ty stihas byt?! 😀 😀 😀

shelly666
27. sep 2014

je to mozno mimo temu ale moj syn ma 2 roky. zaspava v pohode.. ale kazdu noc sa budi s placom.. nad ranom okolo tretej a nic nezabera.. myslim ze ho nic neboli lebo ked sa mu venujem, alebo zapnem telku atd.. tak hned prestane..

sense
27. sep 2014

@shelly666 moja ma 17 mesiacov a tiez sa plus minus okolo tej doby bude s placom....zial chlap ju naucil tak ze ju vezmeme k nam a je ppokoj a ked ma tendenciu sa vypravat al. sa chce hrat alebo odist z postele ze hura som vyspata tak to jej nedovolim pritulime ju k sebe a ju ignorujeme a za cvhilku sa pomrvi povyprava sama so sebou a zaspi....

renatkakalokova
20. nov 2015

ahojte,mam velky problem uspat mojho syna.ma 19 mesiacov a budi sa aj 8 krat za noc.do rana vypije aj 2litre mlieka a je strasne obezny,ma uz 26kg.nic nepomaha.skusala som nedat ziadne mlieko ale on sa iba hra az do rana a vydrzi az 5 az 8 hodin .uz ani neviem ako je to poriadne sa vyspat. ☹ co mam robit ?????? skusala som dithiaden na spanie ale malo to opacny ucinok a on nemohol spat cele 3 dni,maximalne tak na 20 min.