Deti a telefón pri jedle

9. mar 2024

Ahojte baby, zachvilu zaciname s prikrmami a ked vidim vsade okolo seba deti ktore sa nevedia najest bez toho aby mali nieco zapnute na telefone tak zacinam mat celkom obavy.
Nikoho sa nechcem dotknut, je to kazdeho volba.
Ja by som, ale tomu cchcela predchadzat a ci mi s tym viete poradit.
Myslim, ze matky davaju ten telefon za cielom nech dieta je a nech sa nerozptyluje inak tak mu nieco pustia.
Ako ste docielili, ze dieta sa pekne vklude svami naje? Vsetci spolocny obed za jednym stolom 🙂

monicatko20
9. mar 2024

U nás žiadny telefón a žiadna telka..proste čas jedenia, sadol do stoličky a papal..ničím sme nezabavali ani nič podobné.. teraz 1.5r začal pri raňajkách ,,vyžadovať,, rozprávky v telke, ale raňajkuje sam v stoličke, akurát ho otočím na telku..obed a zvyšok jedenia bez všetkého 😊 ak si dieťa naučíš zabávať niečím tak si to zafixuje podľa mňa.. preto som nikdy nerobila veci s ktorými som neni okej..a telefón teda je u nás stopka číslo 1!

liz_lemon
9. mar 2024

ved to je jednoduche, staci dietatu nedat ziadny telefon/tablet, ved to dieta si to urcite same prvykrat nevypyta, ale mu to niekto da

monicatko20
9. mar 2024

@liz_lemon presne 🙏🙏

bolarazjedna
9. mar 2024

Tak myslím si, že aký bude jednak, ovplyvniť nevieš. Niekto ma dobrý apetít, a niekto ti zje 3 lyžičky a dosť, môžeš sa postaviť aj na hlavu, hrať sa ako letí lietadlo do úst, ešte jednu lyžičku pošleme babke a pod..... Každopádne stáročia pred nami jedli deti bez tabletu, tak nechapem, prečo by nemohli teraz.... Ja sama mam zlozvyk jest pri telefóne, keď jem sama, tak dieťa na to učiť nechcem. Má 20mesiacov a tablet/telku nepozerá ani počas jedla, ani mimo jedenia (výnimky sú max 3 minútové hudobné videa, kde vystupuje jeho otec, ale to tiež skôr na týždennej báze, nie denne).
Je to len o tvojom rozhodnutí, jednoducho nebude to možnosť voľby a hotovo.
Mimochodom, sestrin 2,5 ročný, ten stále kuká do tabletu (už aj v lete počas jednej návštevy som počítala, že minim. 8x za deň mu pustili tablet zakaždým na min 20-30minut.....A napriek tomu neje skoro vôbec nič.

saxana000
9. mar 2024

casom..ked bola mala jedla tiez pri telefone za.10.minut dieta nakrmene ziadny bordel okolo.postupne sme telefon vynechali ked nastupila do skolky jedla uz uplne normalne..a teraz mame rodinne ranajky obedy aj vecere..ved je to na tebe nedaj ho vobec.

docq
9. mar 2024

Pravdepodobne v najbližšom čase minister školstva T. Drucker zavedie uplný zákaz mobilných telefónov na školách. Treba určiť hranice doma aj v škole.

btus
9. mar 2024

u nás doma žiaden telefón ani televízor pri jedle. Ani časopisy, knihy, nič. Jeme a rozprávame sa. Je sa za kluchynským stolom. Nikde inde. Dieťa to berie ako samozrejmosť. Keď bola malá, a uťž trochu vedela rozprávcať, tak bratrancom u starkých sama povedala, že tablet ani telefón ku stolu nepatria. Takže, ak to dieťaťu nebudete dávať, nebude to chcieť. Dieťa sa má sústrediť na jedlo a nie na rozprávku. A či bude jesť veľa alebo málo, to sa nedá ovplyvniť. Ak je hladné, zje veľa, ak nie je hladné, veľa toho nezje.

maryetta
9. mar 2024

3deti jedli normalne bez roznych rozptylov. Ono nevie ze si ma popytat mobil aby jedlo. Takze… vsetko vie ukorigovat rodic.

yoxinka
9. mar 2024

Mám tri deti. NIKDY pri jedle nekukali telefón, telku, nič. Keď sa sadlo k stolu, išlo sa jesť, nič iné. Mňa ide vychytiť, keď v reštikách vidím dospelých ľudí za jedným stolom a každý kuká do svojho telefónu, prípadne každé decko s tabletom. My s deťmi normálne chodíme aj do reštaurácií, normálne sedíme za stolom rozprávame sa a čakáme na jedlo, keď prinesú, jeme. Detí majú 12,8 a 4 roky, ale chodili sme už s prvým, keď mal cca 2 roky, ostatní sa postupne pridávali.

ivangeline
9. mar 2024

No nejak prirodzene. Ked jeme,nemame pred sebou, ani pri sebe telefon...

queen_mary
9. mar 2024

Vies co, pre mna bolo dolezitejsie, aby sa najedol, ako to, ze pozera rozpravky na mobile. Ano, jednoduchsie to bolo s telefonom. Od nejakeho 3,5 roka telefon uz nepotrebuje, nekam to vyfucalo a naje sa normalne sam, bez nejakeho exyerneho zabavenia.. cize u nas to nebol nejaky horor, a moc mi to pomohlo.

queen_mary
9. mar 2024

@saxana000 detto ta ista skusenost.

jazula
9. mar 2024

Najlepší je osobný príklad, väčšinu jedál (obedy a večere) jedávame všetci spolu v kuchyni za stolom. Ráno máme rozdielny režim, tak to si zje dcérka svoj jogurt pri malom stolíku a my sa najeme väčšinou až v práci, alebo keď je ona v škôlke. Samozrejme občas sa najeme aj v obývačke 🙂, ale to je výjimka z pravidla. Keď bude poznať spoločné stravovanie pri stole bez telky od mala, bude to považovať za samozrejmé.
A ja som v horších časoch (slabé jedenie pri chorobe) skúsila aj pustiť rozprávku, ale u nás to nefunguje…do cca 1,5r mala príatup k “zobrazovacím jednotkám” úplne minimálny a teraz keď pozerá, tak nerobí nič iné 🙂.

viestta
9. mar 2024

Spytaj sa svojej mamy ako ta krmila ked vtedy este obily neboli. A potom to aplikuj na to svoje.
A nezabudni sa obrnit trpezlivostou, lebo je naivna predstava, ze deti hned vsetko spapaju, sedia slusne pri stole a casom sa aj same zacnu krmit a neokydaju ani seba ani cele okolie.

angeli121212
9. mar 2024

Malý má rok a dva mesiace telefon pri jedle nepoužívame ale ani ho nenútime jesť keď nechce ani nenútime sedieť v stoličke keď už nechce, proste chce naje sa v stoličke resp. S nami nechce nič sa nedeje skúsime neskôr. Ja z toho zas vedu nerobím občas si zobneme niečo aj v obývačke ako desiatu resp. Olovrant ale telku nemame čiže to len tak

angeli121212
9. mar 2024

@viestta toto je svätá pravda 😅😂 hlavne nič od toho neočakávať

domiklik
9. mar 2024

@docq dôležitejšie veci by mal riešiť

minesasubu
9. mar 2024

my telefon/tv /tablet k jedlu nedávame malému nakolko do 2rokov sa vyvíja nervový system a som aj proti tomu
ale ty asi naražaš na to že ked vonku vidíš že dieťa má pri stole telefon a rodičia jedia v klude to je ten dôvod prečo mu ho dajú aby sa mohli v klude najest a mať pokoj
je to na tebe či dáš alebo nie , ja som sa rozhodla to skúsiť inak na začiatku je to ľahké dáš pár lyžic ale časom sa dieťa (ak nebude jedák) začne pri jedení nudiť takže my sme na žačiatku nasadili otáčavé prisavky, koloč na stôl aby si mohol krutiť, knižky prišli okolo1 roka, ptm klavirik a tak
občas bola u nás aj BLW metoda jedenia - trochu neporiadok ale ved sa to upratalo
je to na tebe akú cestu si zvolíš a akým rodičom chceš byť

monicatko20
9. mar 2024

@viestta presne 😊 u nás po každom jedle vysávač-mop a prezliekanie..ale učíme sa a myslím, že toto všetko patrí k tomu 😊

majlo1234
9. mar 2024

My zaciname jest vzdy pri stole. Od zaciatku prikrmov som to vonec neriesila, lwbo syn do dvoch rokoch telku nekukal. Ale ked zacal, a hlavne ked zacal chodit, uz od jedla utekal. A teda zaciname pri stole bez rozptylu. Ale ked vidim, ze zje par lyzic, a potom bezi prec, nemam problem ho ist dokrmit pri nejakej jejo cinnosti, ci uz je to hra, alebo rozpravka. Pokial som ho nechala tak, nejedol a potom v noci mrncal a pytal jest😏

thoughtfulweirdo
9. mar 2024

Moje deti so žiadnou obrazovkou nikdy nejedli, ale kľudné spoločné stolovanie ani tak nemáme 😄 to len aby si mala realistické predstavy, niektoré dieťa si aj bez naučených zlozvykov "zvyká" na stolovanie roky 😜

eva233
9. mar 2024

Hlavne nečakať ze 6m dieťa sa naje pekne v kľude a do čista hneď... Jednoducho treba ísť vzorom. Nechať ho spoznať jedlo.... Náš keď začínal... jedol ryžu bola ryža po celej kuchyni. Ale mal rok a jedol krásne polievku lyžicou a bez tabletu. Keď bolo treba zabaviť kŕmili sme zvieratká, pozerali knižky, zvukové knižky,.... Keď bolo veľmi zle nosil mu bataty traktor 🤦‍♀️🙈😁.... Nechať ho zuzlat, ovonat aj rozpučiť ak zhodí na zem povedať nie na zem, ale do pusy.... Nečakať ze zje všetko na prvýkrát... Niektore jedla nezje ani na desiaty a niektoré vôbec.... Jesť spolu nech vidí ako sa používa lyžička vidlička.

eva233
9. mar 2024

A ešte dodám, že teraz ma 4r a nemá problém používať príbor (s nožíkom pokrája mäkké veci). Je normálne pri stole s nami. Nehovorím, že vždy je to tip top, ale taka úplná klasika na 4r. Od malička mame pravidlo ochutnaj a ak nechutí povedz ďakujem neprosím si a vtedy vieme vymyslieť nejakú dohodu,. Ale syn zje viac menej všetko okrem dusenej kapusty a syru na spagetach. V reštaurácii keď sme snažíme sa vyberať jedla ktoré vieme že zje a kým sa jedlo chystá je v detskom kútiku.- ale teda do tých reštaurácii zase nechodíme každý týždeň 😁

nikpa
9. mar 2024

Moje deti nikdy nejedli s telefónom a to z jediného dôvodu, že som im ho proste nikdy nedala. Nevedia že taká možnosť vôbec existuje 😄 žiadna veda to nie je. Dieťa vie len to, co ho naučis a co mu ukážeš. Nehovorím, že jedia pekne a v kľude ako si to ty predstavuješ ale jedia bez telefónu a to bola moja predstava. Tu som si splnila 🙂
Čiže hlavne je to dieťaťu neukázat, ani raz. Lebo si to zapamäta a máš problém 🤷😄

zorkahorka
9. mar 2024

Kazde dieta je ine. V prvom rade netreba dietatu ukazovat na mobile absilutne nic, velmi rychlo si nan zvyknu a vyzaduju ho.
Su vsak deti, ktore ti inak usta neotvoria a nakrmis ich, ked ich niecim zabavis

siska53
9. mar 2024

My sme toto nepraktizovali, ale sestra pusta pri jedle pesnicky malemu, aby jedol, lebo inak je dost prplavo. Ja nie som za take, vzdy som s detmi jedla aj ja... Mladsia sice bola prploska, sice aj je, ale mobil som nedavala.

domak2
9. mar 2024

Tu ti nenapíše žiadna matka, že jej dieťa pri jedení pozera mobil, lebo jej dieťa práve je a napísať nemoze 😅 ja by som môjmu pustila hadam aj onlyfans keby sa normálne najedol, ale jemu je všetko jedno 🙄 podľa mňa žije z toho, že mne zere nervy.

marianarem
9. mar 2024

Tak uvidis, aky jedak bude tvoje dieta a podla toho sa zariadis. Moj bol jedak velmi slaby. Od 3-4m to zacalo uz pri mlieku a pokracovalo to prikrmami a aj potom. Nemal zaujem ani o chrumky, dlho sa stitil aj chleba, peciva a cestovin. Mal aj reflux, jedenie ho niekedy aj bolelo, plus stale nejake zuby isli. Nakrmit ho bolo umenie a trapenie. Ked ale bola pri jedeni zabava, tak to slo ovela lepsie. Mobil, telku ani tablet teda nikdy nemal, ale spievala som, recitovala, ukazovala rozne zaujimave predmety. Roznymi hrami a pesnickami som ho aj ucila jest jednu potravinu po druhej, vacsina novych isla dost tazko. Teraz ma 4r, vyberavy je stale, ale teda uz normalne jeme pri stole, rozpravame sa, spievat a recitovat uz nemusim 🙂 Postupne to proste preslo, nic som nesilila. Ale aj teraz vidno, ze ho jedenie nebavi a aj ked mu chuti, tak po zahnani najhorsieho hladu sa uz vselijako osiva, vymysla s priborom a tak.

liv1
9. mar 2024

Trvalo VELMI dlho, kym sme sa ako rodina vsetci naraz a hlavne v klude najedli 😁. A nie nedocielis to nijako. Zalezi od povahy, od toho aky bude jedak, os toho aky ma temperament. Logicky ak je dieta kludne a kam ho das tam bude, vydrzi ti v tej stolicke. Ak je akcne, energicke, zabudni na kludne spolocne stravovanie. A to iste potom v restike. Ak budes chciet ist s dietatom mimo domu a zaroven nebudes chciet pokazit naladu vrestajucim dietatom v restike, ktore rozhadzuje jedlo kade tade, tak mu ten mobil proste das a budes cela happy, ze aspon tu studenu polievku zjest v jednom kuse. Alebo ak ti dieta nebude chciet jest ze vobec a ty zistis ze aspon nieco zje pri tv, tak to proste urobis. Netreba nikoho odsudzovat. Aj mne sa to nepaci tie mobily kade tade, ale kazde dieta je ine

silvike
9. mar 2024

Tak ako to docielili generacie pred nami, ktore o takomto telefone ani nechyrovali. Mam tri deti, ani jedno nejedlo s telefonom, fakt nikdy nikdy. Max. Co seeeem tam dovolim, velmi vynimocne, ale to uz teda aj tym vacsim ( 12r, 11r.), zjest jedlo alebo nejaky snack pred telkou ked je nejaky dolezity zapas extraligy alebo nejake finale, MS, ME v krasokorc. a pod. Fakt takym malinkym, ked prechadzali na prikrmy alebo teda v tych zaciatkoch do tych 3rockov to ma ani nenapadlo dat nejaku elektroniku. Naco, sak to su malinke deticky. Hned ich odmaka ohlupovat kadejakymi videjkami a blikajucimi obrazovkami ? Za mna velmi zle. Ked uz bolo treba ( aj to viac menej hlavne pri najstarsej, od mala slabej jedacke) tak radsej som im okolo toho jedenia kadeco rozpravala a ukazovala nejake obrazky v knizke, v letakoch a pod. No ale teraz uz ti mladi rodicia sa sami nevedia bez telefonu pohnut, tak to asi beru normalne, ze aj detickam od narodenia ho strkaju pod nos. Nuz, digitalna doba.